Maailman parhaat

10 suosikkikaupunkia

3.2.2019

Vaikka olenkin ehdottomasti eniten paratiisimaisten surffirantojen ja eksoottisten luontokohteiden perään, en kiellä etteikö välillä myös kaupunkielämä maistuisi matkaillessa. Jouduin kuitenkin hetkisen miettimään, mitkä ovatkaan olleet niitä erityisiä lemppareita, niitä kaupunkeja, joihin mielellään palaisin uudelleen. Tässäpä siis pientä katsausta kymmenestä suosikkikaupungistani ympäri maailman – seuraavaksi ehkä voisinkin sitten listailla suosikkejani pienemmistä kyläpahasista, jos teitä kiinnostaa? 🙂

Pariisi, Ranska

Pariisi on vuosi kaudet ollut ultimate-kaupunkisuosikkini ja yhdessä vaiheessa löysin itseni palaamasta sinne aina uudelleen ja uudelleen. Tulipa siellä vietyttyä yhtenä vuonna myös kokonainen kesäloma! Pariisissa minua on aina viehättänyt tottakai kaupungin menneen ajan arvokkuutta säkenöivä arkkitehtuuri ja erilaiset kaupunginosat legendaarisine nähtävyyksineen, mutta ehkä sen viimeisen silauksen on kuitenkin tehnyt kaupungin tunnelma, sen boheemi eläväisyys ja tietynlainen ranskalaisella melankolisella melodialla varustettu romanttisuus. Lisäksi Pariisin kahvila- ja baarikulttuuri on vertaansa vailla, shoppailuista puhumattakaan.

Lue lisää Pariisista täältä. 


Buenos Aires, Argentiina

Buenos Aires, sinne jätin sydämeni! Tämä Argentiinan suurkaupunki on kiehtova yhdistelmä ylvästä eurooppalaista rakennusarkkitehtuuria ja rosoista lattarimenoa kirkkaine väreineen. Kaupunki huokuu eri kerroksia, kulttuureja, kiinnostavuutta. Siellä ollessani tuntui etten vain saa kaupungista tarpeekseni, sillä sen kortteleita kierrellessä välillä saattoi tuntea olevansa kuin Pariisissa, välillä Madridissa ja välillä taas ihan jossakin muualla. Buenos Aires on eläväinen kaupunki, mutta argentiinalaiset osaavat myös todentotta nauttia kaupunkielämästä. Olinkin onnekas, että pääsin tutustumaan kaupunkiin ystäväni opastuksella, joka vei minua kahvilasta ja ravintolasta toiseen.

Lue lisää Buenos Airesista täältä ja täältä

Buckarest, Romania

Buckarest on ehdottomasti ollut omalla kohdallani yllättäjä. Sinne ensimmäistä kertaa suunnatessani luulin kohtaavani entisen neuvostoajan harmaan betonikaupungin, mutta vielä mitä – Buckarest osoittautui kuin pikku-Pariisiksi kauniin vanhankaupunkinsa ja hipster-henkisen eläväisen ravintolakulttuurinsa ansiosta. Buckarestiin olenkin palannut vielä uudelleen, ja tuolloin lopulta vakuutuin Buckarestistä – tämä kompakti kaupunki on varmasti yksi kaupunkimatkakohteiden nousijoita tulevina vuosina.

Lue lisää Buckarestistä täältä ja täältä

Tel Aviv, Israel

Oi, Tel Aviv vei minut mennessään ihan kertaheitolla. Ihastuin peruuttamattomasti tämän rantakaupungin rennon ystävälliseen elämänasenteeseen ja eläväisiin kortteleihin lukuisine terassiravintoloineen sekä ulkoilmatapahtumineen. Vaikka kyseessä on moderni kaupunki, on siinä kuitenkin ripaus Lähi-Idän eksotiikkaa ainakin markkinakojujen läheisyydessä. Lisäksi moneen muuhun suurkaupunkiin verrattuna Tel Avivin etu on ehdottomasti kaupungin lähes mistä osasta tahansa lähietäisyydellä olevat kilometrejä pitkät hiekkarannat surffispotteineen.

Lue lisää Tel Avivista täältä (uudempi postaus kaupungista myös pian tulossa!).


Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kapkaupunki on ehdottomasti Afrikan eurooppalaisin kaupunki, mutta siitäkin huolimatta kaupungissa on ihan omaleimainen tunnelma. Tämän suurkaupungin ehdoton valttikortti on sitä ympäröivät merenrannat ja korkealle kohoavat vuorten kukkulat, Pöytävuoresta puhumattakaan – täällä ei todellakaan aika käy pitkäksi vaan tekemistä ja näkemistä riittää vähän liikaakin. Kaupungin eri asuinalueilla saattaa toki olla eroa kuin yöllä ja päivällä, mutta varsinkin Waterfrontin modernimpi alue on pullollaan trendikkäitä smoothie-baareja ja myöhään yöhön auki olevia hipster-burgerpaikkoja.

Lue lisää Kapkaupungista täältä.

Sucre, Bolivia

Boliviaan suunnatessani odotin lähinnä kohtaavani köyhän kurjia kaupunkeja, mutta vielä mitä. Vaikutuksen minuun teki ehdottomasti kaunis Sucren kaupunki, jonka keskustan kaupunkikuvaa hallitsevat kauniit valkoiset kolonialaistyyliset rakennukset punatiilikattoineen – ei ihme, että kaupunki löytyykin UNESCOn maailmanperintölistalta. Eläväisessä kaupungissa yhdistyy siirtomaa-ajan ja inkakulttuurin perinteet, mikä tekee siitä sangen kiinnostavan.

Lue lisää Sucresta täältä ja täältä

Marrakech, Marokko

Marrakech on kiehtova kaupunkikohde, joka huokuu vielä tänäkin päivänä entisaikojen itämaista mystiikkaa. Marrakechin vanha kaupunki kätkee sisäänsä sokkeloisia markkinakujia mattokauppoineen, mutta Medinasta voi rappeutuneiden puuporttien takaa löytyä mitä kauneimpia riadeja ja mosaiikkitaiteella koristeltuja palatseja. Tässä tuhannen ja yhden yön kaupungissa riittää nähtävää, ja varsinkin jos eksotiikka kiehtoo, sitä tarjoillaan tässä kaupungissa roppakaupalla. Toiset ihastuvat kaupungin villiin menoon, toisille se saattaa olla liikaa. Itse kuulun niihin, jotka jo miettivät paluuta takaisin.

Lue lisää Marrakechistä täältä.

Madrid, Espanja

Madridiin ihastuin ehkä vähän vanhingossa. Kiireetön viikonloppu, kaunis sää ja kortteleissa ristiin rastiin kävelemistä ravintolapiipahduksineen, eikä muuta tarvittu. Madrid saattaa alkuun vaikuttaa fiiniltä suurkaupungilta ylväine palatseineen ja pitkine ostoskatuineen, mutta sen pinnan alta löytyy rento ja menevä metropoli, kun vain lähtee rohkeasti pikkukadulta yhä syvemälle sinne missä paikalliset pyörivät. Markkinahallit kutsuvat viipyilemään tapaksille ja viinilasilliselle, ja joka kadunkulmasta löytyy takuulla ravintola tai kahvila espanjalaisine herkkuineen.

Lue lisää Madridista täältä ja täältä.

Singapore

Aasian suurkaupungeissa saattaa helposti tuntua, että kaupungit ovat vain toistensa kopioita ylivilkkaine katuineen, ihmismassoineen ja pilvenpiirtäjineen. Singapore on kuitenkin toista maata – se on kuin eurooppalaisen ja aasialaisen kulttuurin sulatusuuni, jotka ovat yhdistyneet kiehtovaksi kokonaisuudeksi. Övereiden pilvenpiirtäjien vastapainoksi Singaporesta löytyy lukuisia omaleimaisia kortteleita ja vaikka tälle pienelle alueelle on mahdutettu yli 5 miljoonaa ihmistä, tuntuu kaikki silti täällä toimivan moitteettomasti. Ja erityistä kaupungissa on myös sen urbaani viidakkomaisuus – kasvillisuus on läsnä puistoina ja terassien istutuksina lähes kaikkialla.

Lue lisää Singaporesta täältä

Lissabon, Portugali

Joka kerta suosikkikaupunkejani miettiessä melkein unohdan Lissabonin olemassa olon, mutta kun saan palautettua mieliini sen lämpimän kaupunkitunnelman, olen lähes samantien varaamassa lentoja takaisin. Lissabon on kiehtova yhdistelmä entisajan historian loistoa ja nykypäivän pastellisia kaupunkikortteleita, eläväistä kulttuuria ja boheemeja kadunpätkiä, korkeuseroja ja merinäköaloja.

Lue lisää Lissabonista täältä


Oliko näistä jokin sinun suosikkisi? Tai haaveiletko näistä jonnekin reissaavasi seuraavaksi?

 • Reply
  Piyya
  3.2.2019 at 20:32

  Lissabon ja Pariisi on tuttuja ja kuuluvat kyllä omaankin top 10 listaan.
  Sattumoisin sähköpostistani löytyy liput niin Singaporeen ja Tel Aviviin. Kovasti odotankin siis sun seuraavaa Tel Aviv postausta. Ja Singaporea on hehkutettu niin, että hiukan harmittaa, että olen vain pari päivää siellä.
  Oma all time favorite kaupunki on Rooma 💛

 • Reply
  Katja / HistoriadeViajes
  3.2.2019 at 22:15

  Madrid on aina itselle toinen koti ja taas suunnittelenkin miten palata takaisin pidemmäksi aikaa. No siitä sitten päästäänkin siihen, että Buenos airesiin olen halunnut jo kauan. Jotenkin odotan, että sieltä löytyy samaa tunnelmaa ja se hassun kamala aksentti. Lissabon ja Tel Aviv vei täälläkin sydämen. Yksi ikisuosikkini on myös Istanbul. Osaatkos muuten ranskaa? Tuli vain tuosta Pariisista mieleen. Oon nimittäin itse miettinyt, että se varmasti sytyttäisi ihan eri tavalla jos osaisin kieltä.

 • Reply
  Susanna
  3.2.2019 at 23:30

  Mielenkiintoisia kohteita. Olin viime kesänä Lyonissa ja sielläkin on hienoja vanhanajan rakennuksia uusien lisäksi, joistain tuli mieleeni myös Pariisi. Löysin myös yhden hotellin joka oli sellaisessa hienossa vanhan ajan talossa 🙂 ja siitä oli puistonäköala, löysin myös entisen vanhan kartanon josta oli kunnostettu hotelli. Löytyi myös roomalaishenkisiä kohteita, joten Ranskassa on todella paljon nähtävää. Pois lähtö tuntui ihan siltä että jäi jotain kesken, sillä nähtävää ja eri kohteita olisi niin paljon, ei olisi tehnyt mieli lähteä pois.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  3.2.2019 at 23:31

  Marrakechin allekirjoitan kyllä, Pariisia en. Sille on kai minun annettava toinen mahdollisuus. Muilta osin kaupungit vieraita. Hienon hiukan erilaisen kulman olet listallesi tuonut. Moni noista kaupungeista on omalla bucket listalla. Bukarest näistä ehkä yllättävin.

 • Reply
  Susanna
  3.2.2019 at 23:42

  Omia suosikkeja on paljon, mutta ne voisi olla nämä: Italian saarten kohteet, Venetsia, Valencia, Verona, Ateena, Civitavecchia, Terracina, Barcelonan venesataman seutu, Kreikan saaret, Lyon, Nimes, Menton, Dresden, Kölni, Bratislava, Englannista Southampton ja Wales. Unohtui ehkä jotain mutta tuossa pari

 • Reply
  Eksyjä
  4.2.2019 at 02:34

  Minä taas matkustan mieluiten luontokohteisiin ja kaupunkeihin. Olen käynyt Pariisissa lukemattomia kertoja, se on samalla kertaa sekä suosikki että inhokki… Lissabonissakin kahdesti, myös suosikki. Madrid ei sen sijaan ollut minun mieleeni, Espanjan kaupungeista pidän eniten Valenciasta. Kapkaupunki oli kyllä mahtava, vaikka merivesi olikin liian kylmää uimiseen. Marrakechissa haluaisin vielä joskus käydä, vaikka viihdynkin parhaiten Euroopassa. Nyt Euroopan-kiertueellamme onkin löytynyt uusia suosikkikaupunkeja, ainakin Amsterdam, Montpellier ja Torino.

 • Reply
  PIrkko / Meriharakka
  4.2.2019 at 11:25

  Tel Aviv ja Bolivia ovat vielä kokematta. Muissa, useimmissa, on tullut käytyä useammankin kerran. Euroopan merkittävimpien kaupunkien osalta tavoittelemme sitä, etteivät kokemukset niistä olisi yli 10 vuotta vanhoja, joten kohta on taas esimerkiksi Lontoon kertauksen vuoro!
  Algerian Oranin voisi ehkä lisätä tälle listalle, siinä oli jotain sellaista, joka jäi mieleen. Miksei myös Saksan Aachenin tai Sigtunan Ruotsissa. Shiraz Iranissa. Onhan näitä … voisi olla vaikea listata vain kymmenen 🙂

  • Reply
   Lilja
   4.2.2019 at 17:38

   Aachen on kertakaikkisen ihana! Kuten kyllä moni muukin Euroopan ”pikkuisempi” kaupunki 🙂

 • Reply
  Martina
  4.2.2019 at 12:54

  Ehdottomasti myös listausta pienistä kyläpahasista kehiin! Tämäkin oli tosi kiva listaus ja sai muistamaan miksi kaupunkilomat ovat kivoja. Mulla ei ole tämänhetkisessä elämäntilanteessa oikein mahdollisuutta kuin pieniin kaupunkipyrähdyksiin, joten siitäkin syystä luin tämän jutun ajatuksella läpi. Lissabon on myös minun lemppari ja muista postauksen kaupungeista Buenos Aires kiinnostelisi nyt eniten. Tosin niin pitkälle ei kannata pienelle pyrähdykselle lähteä, joten se jääköön odottamaan lasten kasvamista vähän isommiksi.

 • Reply
  Lilja
  4.2.2019 at 17:37

  Noista listaamistasi Lissabon on suosikkini, ja no, Pariisi nyt on Pariisi. Mutta yhtä kiva kuin Lissabon oli myös Porto! Tämä siis Euroopan alueella. Aasiassa suosikkini on Singapore. Tosin Aasiassa on vaikeaa nimetä yhtä ylivoimaista suosikkia, kun kivoja kaupunkeja on niin paljon.

  Bukarestista en sen sijaan pitänyt juurikaan, vaikka olin etukäteen luullut pitäväni kovastikin. Kaikki muut Itä-Euroopan kaupungit ovat itselleni näyttäyneet kivempina ja kutsuvampina kuin mitä Bukarest.

  Kapkaupunki ja Marrakech ovat to do-listallani, kuten myös mikä tahansa Etelä-Amerikan kaupunki (sinne asti en ole vielä ehtinyt). Afrikan kaupungeista kiehtovin tähän asti on itselleni ollut Addis Ababa.

  Ja kun kaupungeista puhutaan, pidän myös Nykistä. Sillä, Pariisilla ja Roomalla on joku outo vahva oma persoonallisuutensa. Ehkä tosin osittain myös elokuvamaailman ansiosta.. 🙂

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  4.2.2019 at 18:45

  Lissabon on ehdottomasti suosikkini noista, kaupunki kun vei täysin sydämeni toissa kesänä! Tel Aviv, Buenos Aires ja Kapkaupunki ovat puolestaan noista sellaisia kaupunkeja joihin haaveilen matkustavani ihan lähivuosina..ja jotenkin tuntuu että tulen niihinkin hullaantumaan 🙂

 • Reply
  Suvi / Suvin matkassa
  4.2.2019 at 18:48

  Lissabon on ehdottomasti suosikkini noista kohteista, sillä kaupunki vei sydämeni täysin toissa kesänä!! Tel Aviv, Buenos Aires sekä Kapkaupunki ovat puolestaan sellaisia kohteita joihin haluan lähivuosina matkustaa, ja jotenkin tuntuu että tulen niihinkin hullaantumaan 🙂

 • Reply
  Mari
  5.2.2019 at 01:52

  Hauska postaus!
  Ainakin Buenos Aires on omalla lempikaupunkien listallani. Etelä-Amerikasta listalleni pääsee myös Rio (ihana yhdistelmä kaupunkia, rantoja ja metsää) sekä ehkä yllättäen Santiago de Chile (ihania ravintoloita, autoillen lähellä niin vuoret kuin rannat, paljon puistoja ja kaunista arkkitehtuuria).
  Brisbane ja Quebec city ovat myös suosikkejani ja Euroopasta listalle päässee Berliini.

 • Reply
  Espanjaan
  5.2.2019 at 06:54

  Isot kaupungit ja maiden arvokkaat kulttuurikohteet ovat jollain tasolla must, ikään kuin kuuluvat yleissivistykseen, kuten esim Pariisi tai Lissabon tai Madrid, mutta minun on pakko todeta, että en niissä oikein sellaista fiilistä ole saanut kohteiden ihastelun jälkeen. Oleskelen mieluummin vähän pienemmissä paikoissa, esim. Ranskassa Lyon oli kiva, Espanjassa esim Valencia tai Granada. Ne ovat suuruudeltaan ihan ok, että nähtävää riittää, mutta turisteja vaanivia taskuvarkaita ja ruuhkia on vähemmän, mahtuu ikään kuin paikallisten sekaan paremmin. Ja isommista esim Berliini tai Wien kuuluvat kyllä suosikkeihini.

 • Reply
  nyyti
  5.2.2019 at 16:37

  London. Absolutely.

 • Reply
  Aino Aloha
  5.2.2019 at 21:32

  Pariisi ja Lissabon ovat omia suosikkeja näistä, molempiin haluan vielä palata vaikka kaksi vierailua kumpaisessakin takana. Buckarest ja Tel Aviv taas alkoivat postauksen myötä kiinnostaa kovasti, kiitos inspiraatiosta! Myös Marraceh on keikkunut toivelistalla jo kotvan aikaa.. Kääk miten petollista tämä tällaisten listojen lukeminen kun tekee mieli päästä joka paikkaan 😀

 • Reply
  Iida In Translation
  5.2.2019 at 23:03

  Kiinnostava kokoelma, tykkään tällaisista listajutuista! 🙂 Omalle listalleni ehdottomasti menisi Tokio, Kioto ja Berliini.

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  6.2.2019 at 20:53

  Nämä listat on aina kivoja. Pitäisi varmaan itsekin tehdä sellainen. Aloittaisin varmasti samasta kuin sinäkin, Pariisi on ollut ykkössuosikkini siitä asti, kun ensimmäisellä kunnon ulkomaanmatkallani siellä vierailin. Lisäksi New York on yksi suurimmista suosikeistani. Sinun listaamistasi kaupungeista suurin osa on minulta näkemättä. Toiset kaksi tuttua, eli Lissabon ja Singapore, päätyisivät minunkin listalleni

 • Reply
  Lotta-Maaria / delfiininselassa
  8.2.2019 at 04:47

  Singaporesta ja Tel Avivista olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä! Urbaani viidakkomaisuus on hyvin sanottu, siellä todellakin huomaa olevansa päiväntasaajalla 😎 Buenos Aires, Kapkaupunki ja Bukarest ovat vielä kokematta, ja kieltämättä en kyllä itsekään asettaisi viimeiselle korkeita ennakko-odotuksia 😄 mutta kuulostaisi todella mielenkiintoiselta!

 • Reply
  Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  8.2.2019 at 20:28

  Tykkään näistä listauksista, koska on jännittävää nähdä mitkä ovat kenenkin suosikkeja ja aina löytyy yllätyksiä.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi
  9.2.2019 at 03:36

  Oih mitä kaupunkeja! Kelpaisi vaikka kaikki, erityisesti Marrakesh ja Pariisi. Oma kaupunkisuosikkini on Bangkok, rakastun siihen jona kerta enemmän ja enemmän vaikka olen ollut siellä noin 15 kertaa varmaan. :’D

 • Reply
  Antti / Lanttimatkat
  9.2.2019 at 13:55

  Sun koko listalta on pääasiassa tuttuja lähinnä pariisi ja siitäkin jo reilusti aikaa. Erittäin mahtava paketti ihania kaupunkeja!

 • Reply
  Karri
  19.2.2019 at 12:11

  Näistä kaupungeista kaikki ovat itselleni vielä tuntemattomia.
  Mutta lukemieni juttujen vaikutusten perusteella 1. Lissabon & 2. Buckarest ovat parhaat mainituista kaupungeista. 😊 Kyllä.
  Marrakechissä kävin äskettäin, mut Marrakechistä ei tullut mun suosikkikaupunkeja. No mutta oon taas kokemuksen verran rikkaampi.
  Agadir on ylimainostettu kaupunki. Mutta kyllä sielläkin oli hyvä olla oman hotellin pihalla & rantabulevardilla. Marocon matka piristi silti & tuli nähtyä taas yhden uuden maan kulttuuria. Mut ens talvena kyllä taidan tahtoa Portugalin Lissaboniin & uskon hartaasti Lissabonista tulevan suosikkikaupunkejani 🥰 Lissabon vaikuttaa ihastuttavalta kaupungilta. 👍 😊

  • Reply
   Karri
   19.2.2019 at 22:39

   Oikaisu: korjaan vielä kiireessä kirjoitettuani kommausta. Aivan kaikki Anna-Katrin suosikkikaupungit eivät siis ole tuntemattomia, vaan Marrakech on nähty mesta yhden päivän ryhmämatkan merkeissä viime viikolla. Paikkana OK.
   Seuraavana omia suosikkikaupunkejani ilman listausjärjestystä: Playa del Inglés, Ríga, koti-Helsinki, Tallinna. Rakastan oikeasti sydämestäni mun suosikkikaupunkeja 😍
   Mutta hyvin todennäköisesti myös Lissabon & Amsterdam pääsisi mun suosikkikaupunkien listalle kun joskus tuun käymään noissa kahdessa kaupungissa. ☺️

Leave a Reply