Maailmanympärimatka Myanmar

Mandalay – kullan kimallusta kaikkialla

Myanmarin matkaa suunnitellessa Mandalayn kaupunki ei ollut mitenkään korkealla toivelistalla. Ehkä siitä syystä, etten oikeastaan tiennyt mitä siellä olisi nähtävää. Ja jotkut olivat jopa sanoneet, ettei sinne edes kannattaisi mennä. Mutta Mandalay sijaitsi kätevästi lähempänä Myanmarin kahta kuuluisaa paikkaa, Bagania ja Inle-järveä, kuin Yangon, joten karttaa ja reittejä matkakaverini Annikan kanssa pyöritellessämme päädyimme lopulta nappaamaan lennot Bangkokista Mandalayhin ja takaisin.

Mandalayhin perille päästyämme aloimme selvittelemään tarkemmin, että mitäs sitä parin päivän aikana täällä voisikaan tehdä ja nähdä. Ensimmäisenä iltana hotellihuoneessamme istuskellessamme surffasimmekin internetin ihmeellisessä maailmassa, ja nopeasti löysimme omat suosikkimme. Asiaa vain vahvisti hotellin työntekijöiden suositukset, ja niinpä päätimme lähteä kiertämään Mandalayn kaupunkinähtävyyksiä ensimmäisenä päivänä. Seuraavalle päivälle jättäisimme sitten kauemmat kohteet – jotka olivat myös niitä meidän etukäteissuosikkeja.

Pagodojen fiilistelyä

Mutta kylläpä etukäteisvaroittelut Mandalayn tylsyydestä ja mitäänsanomattomuudesta osoittautuivat vääriksi, kun kurvailimme temppeliltä toiselle! Oli rauhallisuuden tyyssijalta vaikuttavaa Royal Palacea, jonka zenmäisellä sisäpihalla punakaapuiset munkit istuskelivat siellä täällä. Oli uniikkia Shwenandawin luostaria, joka huokui perinteistä burmalaista rakennustaidetta tiikkiseiniin ja kattoon koverrettuine buddhalaiskuvioineen ja myytteineen. Oli Atumashin luostaria sekä Sandamunin ja Kuthodawin pagodoja, joiden marmorinvalkoisia seiniä ja lattioita vasten kultaiset kupolit ja buddhafiguurit välkehtivät niin kirkkaina ettei niitä pystynyt ilman aurinkolaseja ihastelemaan. Ja kuin jalokivenä kaiken päälle korkealla vuorella sijaitseva Su Taung Pyae Pagoda, joka kaikessa kullan kimalluksessaan ja pastellinsävyissään vaikutti aivan entisaikojen satulinnalta. Vielä kun auringonlaskun aikaan pagodan käytävillä liihoitteli aloittelevia pikkumunkkeja vaaleanpunaisissa kaavuissaan, heräsi paikka mielessäni eloon menneiltä vuosisadoilta.

Su Taung Pyaen pagoda sijaitsi kukkulan huipuilla, ja se oli suosittu paikka auringonlaskun ihasteluun, mutta mielestäni paikka oli yhtä lumoava jo ennen pilvien taa hiipuvaa aurinkoa. Sen pinkinpunaisilla laattalattioilla kulkiessani huomasin varjopaikkoihin hakeutuneen mietteliään näköisiä munkkeja kun taas alttarien äärellä saattoi kohdata hartaaseen hetkeen polvistuneen perheen. Aurinko välkehti pagodan pilarien takaa ja tuulikellot kilisivät rauhoittavasti. Paikassa oli jotain koskettavaa, tuntui siltä kuin jokin suurempi voima oli täällä läsnä. Olin lähellä tirauttaa muutamat kyyneleet herkistyessäni, mutta koska olin uuden matkaystävän seurassa, en kehdannut. Jotkin paikat saavat vain aikaan sellaisen ihmeellisen tunneläikähdyksen, jota on vaikea kuvailla. Nähtävyyksien matkaopasmaisen ymmärtämisen sijaan minulle yleensä tärkeintä onkin se, millaisen fiiliksen paikka saa minussa aikaan. Ja nämä Myanmarin temppelit olivat kuin tehtyjä tämänlaiseen fiilistelyyn. Mutta myönnän, kaikki kiertämämme paikat eivät tätä samaa tunnetta saaneet aikaan!

40 asteen hellettä karkuun

Pitkään temppeleillä ei kuitenkaan pystynyt fiilistelemään, sillä 40 asteen kuumuudessa varjopaikatkaan eivät tuoneet helpotusta helteeseen. Puhumattakaan paljaiden jalkojen alla tulisilta kiviltä tuntuvien laattojen päällä tepastellessa. Onni olikin oma kuski ilmastoidun auton kera, jonne saattoi läkähtyneenä pujahtaa lepäilemään temppelikierrosten välissä. Paahtavasta kuumuudesta takaisin hotellille palattuamme myhäilimme Annikan kanssa, että pääsimme ensimmäisenä päivänä näkemään paljon enemmän kuin mitä olimme osanneet odottaa. Keskustelimme myös siitä, että nyt yhdessä nähtävyyksiä kierrellessämme olimme huomaamatta viipyilleet niissä kauemmin kuin mitä olisimme ehkä tehneet yksin paikalla ollessa. Nyt nimittäin matkaystävän seurassa pieniäkin yksityiskohtia tarkasteli eri tavoin, kun niistä pystyi samantien keskustelemaan toisen kanssa ja jakamaan havaintojaan.

Kyllä Mandalay vaikutti ehdottomasti olevan vierailemisen arvoinen kohde jo tämän ensimmäisen päivän perusteella. Ja seuraavana päivänä olisi edessä vielä lisää nähtävää, ehkä jopa ne Mandalayn parhaimmat paikat!

You Might Also Like

4 kommenttia

 • Reply
  Anu
  19.6.2017 at 12:55

  Kiva lukea näitä Myanmar-juttuja, sillä se saattaa olla yksi kohteeni myöhemmin tänä vuonna/vuodenvaihteessa. Kiitos näistä vinkeistä! Ja kuvat on huikean kauniita!

  • Reply
   Anna-Katri
   22.6.2017 at 16:05

   Oioi, suosittelen ehdottomasti Myanmaria jos se mielessä on! Ihan mielettömän mielenkiintoinen paikka! Kunhan tässä saan itseäni niskasta kiinni, niin tarkoitus olisi kirjoitella kattavampi vinkkipostaus koko matkastani Myanmariin. Ja kysymyksiä saa toki aina esittää, mielelläni aina autan muita ”matkahörhöjä”. 🙂

 • Reply
  Sofia
  19.6.2017 at 16:11

  Aivan uskomattoman kauniita kuvia! Nyt tekisi itsekin mieli lähteä Myanmariin!

  • Reply
   Anna-Katri
   22.6.2017 at 16:03

   Kiitos kovasti, kyllä tuolla oli ihan mielettömiä paikkoja kuvia räpsiä! Ja Myanmaria kyllä suosittelen ehdottomasti, yksi suosikkejani Kaakkois-Aasiassa!

  Jätä kommentti