Oletko alkanut haaveilemaan lähdöstä matkalle yksin? Mutta matkalle lähtö ihan y-k-s-i-n hieman jännittää ja päässä pyörii ainakin kymmenen käytännön asiaa, jotka tuntuu ylitsepääsemättömiltä kohdata ensikertalaisena.
Tiedän tunteen, sillä vielä muutama vuosi sitten olin itse juuri samassa tilanteessa. En kuitenkaan antanut pelkojeni lannistaa matkailuintoani, vaan päätin rohkeasti lähteä matkalle yksin. Ja sen jälkeen toiselle, kolmannelle – kymmenennelle matkalle yksin. Enkä ole päivääkään sen jälkeen tätä katunut. Päinvastoin, yksinmatkailu on antanut elämääni aivan hurjasti uutta. Jo pelkästään toteuttamani matkat, juuri sinne minne olen aina halunnut matkustaa, ovat olleet aivan huikeita, mutta niiden lisäksi olen yksin matkaillessani oppunut paljon uusia puolia itsestäni. Ja ehkä matkojen myötä muuttunut yhä enemmän sellaiseksi ihmiseksi, jollainen haluankin olla.
Jos siis aikailet vielä, niin tässä kymmenen vinkkiä kuinka päästä alkuun muutoksessa kotihiirulaisesta maailmaa yksin valloittavaksi seikkailijaksi. Ja sanoinko jo, että tämä ei ole pelkästään sinkkujen yksinoikeus – myös parisuhteessa elävät voivat niin halutessaan kokea yksinmatkailun ihmeet. 🙂
1. Tee päätös
Ensimmäinen askel kohti yksinmatkailua on tehdä asennemuutos sen osalta, että jahkailun sijaan päätät oikeasti haluta lähteä matkalle yksin. Haluatko jättää unelmiesi matkat väliin vain sen vuoksi, että odotat jotakin toista henkilöä mukaan matkalle? Voin sanoa, että ne matkat saattavat jäädä siinä tapauksessa koko loppuelämän unelmiksi. Elämäsi on tässä ja nyt, eikä välttämättä koskaan tulee vastaan sitä oikeaa ihmistä, joka jakaa samat matkailu-unelmat kanssasi, joten miksi odottaisit? Ja jos olet jo löytänyt sen oikean ihmisen, eikö siitä huolimatta sinulla voisi olla vapaus toteuttaa matkaunelmiasi?
Kun erosin, minusta tuntui, että toisen ihmisen myötä minulta ei viety pelkästään kaikkia tulevaisuuteen liittyviä unelmia mennessään, vaan koin myös matkaunelmieni katoavan savuna ilmaan. Aluksi ajattelinkin, että ”En ikinä enää pysty matkailemaan niin eksoottisiin paikkoihin, kun olen yksin”. Huomasin kuitenkin matkaunelmieni nousevan yhä uudelleen ja uudelleen mieleeni, ja lopulta en voinut vastustaa kiusausta lähteä kokeilemaan siipiäni yksin.
2. Hyväksy jännitys
Kaikki, siis aivan kaikki, mitä teemme ensimmäisen kerran, saattaa jännittää. Olipa se sitten yksin tai yhdessä tehtynä. Joten on luonnollista, että ensimmäisen kerran yksin matkalle lähtö voi jännittää, mutta sen sijaan, että antaisit sen lamauttaa itsesi, ja lopettaa matkan suunnittelun, käännä jännitys eduksesi. Nyt olet valppaampi ottamaan selvää kaikesta tarpeellisesta matkaasi liittyen, jotta jännityksesi edes vähän laantuu. Toisaalta jännitys on myös tietynlainen tunne, joten onnittele itseäsi – olet löytänyt ainakin yhden tekijän, joka saa sinut tuntemaan jotakin.
Aikaisemmin jännitin hyvin usein uusia erikoisia tilanteita, joita en ollut ennen kokenut. Parisuhteessa oli helppo turvautua toiseen ihmiseen, ja tietyllä tavalla ajatella pärjäävänsä, koska toinen on siinä turvana. Eron jälkeen minun täytyikin ensisijaisesti tehdä asennemuutos sen osalta, että todellakin pärjään yksin, enkä voi antaa jännityksen pilata elämääni, saati sitten lannistaa matkailuinnostustani. Mottonani onkin ollut ”se mikä ei tapa, se vahvistaa”.
3. Selvitä unelmasi
Kun olet tietoisesti päättänyt, että jännityksestä huolimatta haluat lähteä yksin matkalle, on aika ottaa seuraava askel. Mieti, mitkä ovat unelmakohteita, jonne haluat elämäsi aikana matkustaa? Tai mitkä ovat asioita, joita haluat elämäsi aikana ehdottomasti kokea? Parasta on listata nämä ihan konkreettisesti paperille ylös ja asettaa ne paikkaan, josta näet ne toistuvasti. Listaamasi asiat voivat olla isoja unelmia, kuten ”maailmanympärysmatka”, mutta vielä parempia ovat pienet tarkkaan mietityt asiat, kuten ”nähdä vaaleanpunainen villidelfiini Amazon-joella”. Mitä tarkempia unelmasi ovat, sitä helpommin ne tarttuvat mieleesi ja ovat lähempänä käytännön toteutusta.
Sinkkuelämäni ensimetreillä osallistuin elämäntapavalmennukseen, jossa yhtenä tehtävänä oli kirjoittaa ylös 100 asiaa, jotka haluaisin elämäni aikana toteuttaa. Silloin niiden kirjoittaminen tuntui hassulta, mutta jälkikäteen olen huomannut, että olen toteuttanut tietoisesti tai tiedostamattakin juuri noita listaltani löytyviä asioita.
4. Aloita helpoimmasta
Vaikka unelmoisit kuinka eksoottisista paikoista ja pitkästä maailmanvalloituksesta, voi kynnys yksinmatkailun aloittamiseen olla matalampi, jos matkakohteesi ensimmäiselle matkalle on hieman tavanomaisempi. Yleensä kohteet, joissa käy paljon turisteja, ovat helpoimpia aloituskohteita, kun tarvittaessa voit hakea turvaa ja seuraa muista matkailijoista. Ajattele siis ensimmäinen matkasi tietynlaisena harjoituskertana, jolloin kohde voi olla hyvin tavanomainen kuten vaikka päivä Tukholmassa, viikonloppu Nizzassa tai viikko rantahotellissa Thaimaassa.
Erostani oli kulunut muutama kuukausi, kun pimeä talvi sai minut haaveilemaan kaukaisista paratiisirannoista. Lopulta huomasin selailevani yhä useampana iltana äkkilähtöjä ”ihan minne vain”, mutta lopulta nappasin edulliset lennot Thaimaan Phuketiin. Aiemmin olin ajatellut Thaimaan vain suomalaisten turistien suosikkisekoilukohteena, mutta kaverini kertomien kokemusten perusteella päätin lähteä Thaimaahan pienelle saarihyppelylle. Thaimaa olikin mitä parhain kohde aloittaa yksinmatkailu, sillä missä tahansa oli turvallista liikkua ja siellä täällä vastaan tuli muita yksinmatkailevia. Vaikka välillä olinkin aivan pihalla ja jännittynyt kaikesta uudesta, mikä liittyi matkalla yksin olemiseen, oli Thaimaassa yksin matkailu loppujen lopuksi aika helppoa.
5. Valitse unelmakohde
Poimi laatimaltasi unelmalistaltasi yksi unelma ylitse muiden – sellainen haave, jonka toteutumista et halua enää odottaa tai jonka toteuttamisen koet itsellesi erityisen merkitykselliseksi. Tämä siitä syystä, että meillä on usein tapana tavoitella kiihkeämmin asioita, joista todella olemme innoissamme, kuin asioita, jotka olisi ”ihan kiva” toteuttaa.
Olin jo parisuhdeaikoinani haaveillut matkasta Itä-Afrikan savanneille sekä kohtaamisesta villigorillojen kanssa Keski-Afrikan sumuisilla vuorilla. Eron jälkeen huomasin silti haaveilevani noista kohteista ylitse muiden, niinpä lopulta päätin, että mahdollisimman pian matkustan toteuttamaan tämän unelmani – vaikkakin yksin. Jännitin todella paljon tätä matkaa ja erityisesti Afrikkaa mantereena, mutta kun lopulta uskalsin lähteä ja toteuttaa unelmani, oli tunne sanoinkuvaamattoman pakahtunut ja onnellinen. Koko matkalla oli myös jollakin tavalla suurempi merkitys elämässäni, ei vain yksinmatkailun, vaan myös elämänasenteen osalta (lue lisää tuntemuksistani tästä ja tästä postauksesta).
6. Selvitä faktat
Kun olet päättänyt, minne haluat lähitulevaisuudessa matkustaa, ota selvää, mitä matkan toteuttaminen käytännössä tarkoittaa. Googlaa kohteita, joissa haluat käydä, hotelleja, joissa haluat yöpyä ja aktiviteettejä, joita haluat tehdä. Jos sinulla on haaveena käydä useammassa paikassa saman matkan aikana, googlaa myös miten pääset kätevästi paikasta toiseen. Kannattaa myös huomioida, että vuodenaika voi tuoda rajoitteita matkan toteutukselle, joten on hyvä olla perillä siitä, milloin minnekin päin maailmaa kannattaa matkustaa. Samoin kannattaa myös selvittää, millaista yksinmatkailu kyseisessä maassa on – varsinkin naisena. Faktoja selvittäessä ei myöskään kannata unohtaa matkanjärjestäjien nettisivuja, sillä vaikka haluaisitkin lähteä omatoimimatkalle, voi heidän sivuiltaan saada hyviä vinkkejä niin parhaimmista paikoista kuin käytännön asioista.
Matkan suunnittelun aloitan usein selailemalla kartalta kohteita ja googlailemalla vinkkejä paikoista, joissa täytyy ehdottomasti käydä kyseisessä maassa. Esimerkiksi Afrikan matkalleni tämä tarkoitti google-hakua kuten esim. ”best national parks in East-Africa”, ”best places to see big five Kenya/Tanzania” tai ”budget travelling / solo travelling in East-Africa”. Minulle Lonely Planet -kirjat ovat ehdoton työkalu matkavinkkien keräämiseen, sillä kohdeinfon lisäksi kirjoista löytyy käytännönvinkkejä sekä yleensä myös tietolaatikko yksinmatkailusta kyseisessä maassa.
Hyvänä tietolähteenä Googlen lisäksi toimii TripAdvisor, josta niin majoitus- kuin aktiviteettitarjontaa selatessa voi katsoa pelkästään muiden yksinmatkalla olleiden arvostelut kohdasta ”traveller type”. Sivujen kautta voit myös lähettää viestin kommentteja jättäneille ihmisille, ja sitä kautta mahdollisesti saada lisävinkkejä yksin matkalla olleilta. Seikkailuhenkisemmille matkoille esim. Lonely Planetin tai Pallontallaajien keskustelupalstoilta voi löytyä hyviä vinkkejä, ja lisäksi matkablogeista voi löytyä kullanarvoisia käytännönkokemuksia.
Maan parhaimpia paikkoja ja reissuvinkkejä etsin myös matkanjärjestäjien nettisivuilta. Nämä voivat olla niin pohjoismaisia isoja matkanjärjestäjiä tai paikallisia toimijoita, joiden lisäksi upeita reissuideoita voi saada esim. G-Adventuresin huimista matkareiteistä tai Kilroy Travelsin seikkailumatkat-tarjonnasta.
7. Tee matkasuunnitelma
Kun olet saanut selville käymisen arvoiset kohteet, matkan idealistisen ajankohdan sekä budjetin pääpiirteet, on aika tehdä todellinen matkasuunnitelma. Helpoimmalla pääset, jos valitset jonkin matkanjärjestäjän paketin – useimmiten nämä voidaan räätälöidä juuri sinun toiveita vastaavaksi. Toki matkabudjetti voi tehdä rajoitteita suunnittelulle, joten ota selvää myös taloudellisista seikoista. Jos all inclusive -paketin sijaan olet lähdössä reissuun enemmän omatoimisesti, kannattaa matkasuunnitelma hioa tarpeeksi pitkälle jo kotoa käsin, varsinkin jos et ole matkaillut paljoa yksin. Tärkeintä on etukäteen tietää minne, milloin ja miten olet menossa. Mitä rajatumpi aika sinulla on käytettävissä, sen tarkemmin matka kannattaa suunnitella ihan konkreettisesti päivätasolla.
Jos matkallani on useampia maita ja kohteita, olen huomannut matkanjärjestäjän valmiin paketin olevan usein helpoin, ja yllättävää kyllä, joissakin tapauksissa myös halvin vaihtoehto. Jos siis olet rinkkamatkailuhenkinen ja haluat saman matkan aikana käydä useammissa maissa, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan Kilroyn tarjoamien G-Adventuresin, Intrepidin ja Dragonmanin kiertomatkapaketit.
Perinteisemmälle omatoimimatkalle lähtiessäni teen matkasuunnitelmat yleensä exceliin, jossa listaan ylös päivämäärät, kohteet hotelleineen ja tarkoine osoitteineen, siirtymiin kuluvat ajat, käytettävät kulkuvälineet ja hinnat sekä kohteiden suosikkiaktiviteetit ja -nähtävyydet jne. Vaikka matkaohjelma matkalla ollessa eläisikin, on minulla aina saatavilla backup plan, johon palata.
9. Varaa matka
Nyt kun sinulla on toteuttamiskelpoiset suunnitelmat, osta lennot, bookkaa hotellit ja varaa aktiviteetit – tai tee tämä kaikki yhden ja saman matkatoimiston kautta. Useimmiten tähän asti suunnitelmien teko on voinut tuntua mukavalta, mutta päätöksen teko todellisen matkan varaamisen suhteen saattaa hirvittää. Siinä vaiheessa kannatta palauttaa mieleen lista niistä unelmista, joita elämäsi aikana haluat toteuttaa. Jos et nyt tee tätä matkaa, mistä jäät paitsi?
Olen huomannut, etten koskaan ole jälkikäteen katunut toteuttamiani matkoja. Vaikka lopullinen rahasumma on saattanut hirvittää, olen silti ajatellut sijoittaneeni johonkin niin arvokkaaseen, mitä ei voi rahalla mitata. Samoin olen huomannut, että siinä vaiheessa, kun olen varannut matkan, on olo lopulta varsin huojentunut. Olen pystynyt tekemään päätöksen ja lähtenyt toteuttamaan niitä omia unelmiani. Nyt kirjaimellisesti olen sillä polulla matkalla kohti unelmiani!
Jos varaan matkan omatoimisesti käytän useimmiten lentojen varaamiseen Ebookers.fi sivustoa, sillä heillä on toimivaksi todettu asiakaspalvelu, jonka kautta lentolippujen vaihdot ym. säädöt olen saanut hyvin järjestymään (toki kaikesta joutuu maksamaan hieman). Muita käyttämiäni sivustoja ovat olleet Momondo.fi ja Edreams.com. Hotellien ja muiden majapaikkojen hintavertailun teen usein ensin Tripadvisorin kautta, ja sen jälkeen varaan majoituksen useimmiten Booking.com tai Hotels.com sivustoilta. Erilaisempia majoitusvaihtoehtoja löytyy esim. Airbnb-sivuilta.
Omatoimimatkalla aktiviteetit ja muut päiväretket pyrin aina varaamaan mieluiten paikallisen matkajärjestäjän kautta, jolloin käyttämäni rahat jäävät todennäköisemmin kyseiseen maahan. Lyhyemmät matkat voi onneksi varata usein vasta paikan päällä.
10. Hae vertaistukea
Ennen matkaa saattaa pakokauhu hiipiä mieleen siitä, että ”mitä hittoa olenkaan nyt tekemässä”. Siinä vaiheessa kannattaa hakeutua kaltaistensa seuraan, ja jos omasta lähipiiristä tai kaveriporukasta ei löydy ketään yksinmatkailevaa, kannattaa vertaistukea etsiä netistä. Blogeista voi saada käytännönläheisiä vinkkejä yksinmatkailuun ja esimerkiksi Facebookissa toimivasta Soolomatkailijat-ryhmästä saa takuulla vertaistukea isompaan tai pienempään matkaseikkailuun. Eikä kannata unohtaa, että joillekin matkoille matkakaveri saattaa löytyä etukäteen myös internetin ihmeellisestä maailmasta. Kannattaakin siis erityisesti seurailla blogien lisäksi esimerkiksi Pallontallaajien tai Lonely Planetin keskustelupalstoja, joissa myös voi itse jättää kommentin reissuseuran tai vertaistuen etsinnästä. Myös seikkailumatkojen tarjoajilla, kuten esimerkiksi G-Adventuresilla, toimii oma keskustelupalsta Watering hole, jossa matkakavereihin voi tutustua etukäteen.
Omassa lähipiirissäni ei ollut ketään yksinmatkailevaa, joten koin varsinkin aluksi olevani jonkinlainen outolintu. Lisäksi ennen matkalle lähtöä kuulin liian usein muilta ihmisiltä epäluuloisia kommentteja kuten ”kuinka sinä oikein uskallat” ja ”olethan varovainen, se maa ei ole turvallinen”, jotka vain lisäsivät epävarmuuttani yksin matkalle lähdön suhteen. Matkoilla olen kuitenkin tutustunut useisiin ihmisiin, jotka ovat olleet matkalla yksin, ja vielä parempaa – joistakin on tullut läheisiä ystäviäni pidemmillä seikkailumatkoilla. Näin koti-Suomessa ollessa saan eniten irti samanhenkisiltä bloggaajilta sekä tietysti blogini lukijoilta, joten sanoisinkin nykypäivän virtuaalimaailman tarjoavan meille ennnennäkemättömän mahdollisuuden lähteä matkalle yksin, mutta silti olematta koskaan oikeasti yksin.
+ 11. Ylitä pelkosi
Kun lopulta olet lähdössä oikeasti matkalle yksin, yritä unohtaa kaikki pelkosi ja huolenaiheesi. Keskity siihen, että jokainen päivä tuo tuollessaan erilaisia asioita, ja tärkeintä on keskittyä elämästä ja matkasta nauttimiseen. Et varmaankaan halua nyhjöttää matkallasi koko aikaa yksin hotellihuoneessa, joten ota itseäsi niskasta kiinni ja lähde rohkeasti ihmisten ilmoille. Vaikka jännittää, se on ihan ok, mutta haasta silti itsesi. Ensimmäisellä kerralla kaikki tuntuu usein pahemmalta, isommalta, ylitsepääsemättömämmältä kuin onkaan, joten luota siihen, että ajan kanssa totut yksin olemiseen ja jopa nautit siitä.
Kun ensimmäisellä yksinmatkallani Thaimaassa olin menossa ensimmäistä kertaa yksin illalliselle, jännitin aivan suunnattomasti, miten ihmeessä selviän illallisesta yksin. Mitä muut ihmiset ravintolassa ajattelevatkaan, kun istun siellä yksin. Varmasti he näkevät lävitseni, että olen yksinäinen, ja luovat sääliviä katseita pöytääni. Toki varmasti yksinmatkailuun tällaisiakin hetkiä kuuluu, mutta ensimmäisenä iltana koin myös yksinmatkailun positiivisen puolen: Ensin pöytääni läheistyi toinen yksinmatkaileva nainen, joka kainosti kysyi olenko kenties yksin matkalla ja voisiko hän liittyä seuraani. Kun olimme vaihtaneet elämäntarinamme ja tilanneet toiset Singhat, liittyi seuraamme yksin matkalla ollut mies. Ja sitten seuraava. Voinkin sanoa, että matkalla yksin ollessa tutustuu aivan erilailla uusiin ihmisiin kun antaa vain mahdollisuuden.
38 Comments
Milla - Pingviinimatkat
28.1.2016 at 07:55Tosi hienoa, että olet lähtenyt toteuttaa omia unelmiasi. Omakohtaisesti muistan hyvin sen jännityksen kun ensimmäisen kerran lähdin yksin reissuun. Olin silloin onneksi vasta 22-vuotias, enkä lukkiutunut vielä mihinkään normeihin tai tapoihin. Lisäksi kavereita asui niin paljon pitkin maita ja mantuja, että tukikohtiakin löytyi mukavasti pitkin maailmaa, jos ei halunnutkaan olla yksin. Ja olet oikeassa, että yksin reissaaminen ei ole sinkkujen yksinoikeus. Vieläkin nautin suunnattomasti pienistä pyrähdyksistä itsekseni. PS. oli mukava törmätä messuilla vaikkakin pikaisesti. Jatketaan juttua taas toisella kertaa 🙂
Anna-Katri
28.1.2016 at 19:14Kieltämättä nuorempana on varmaan yksinmatkailu (kuten mikä tahansa muukin harrastus) helpompi aloittaa – silloin ei ehkä osaa pelätä tai jännittää niin paljon kaikkea kuin vanhempana. 😀 Itse olen vähän harmitellut, etten koskaan nuorempana lähtenyt seikkailemaan edes interrailille, mutta onneksi nyt näin vanhempana olen päässyt näitä nuoruuden unelmiakin toteuttamaan.
Samoin, oli kiva nähdä, ja toivottavasti päästään jatkamaan juttuja pian uudelleen! 🙂
Maarit Johanna
28.1.2016 at 19:27Tämä oli ihan mahtava ja inspiroiva postaus! Niin hyödyllinen kaikille, jotka vähääkin miettivät, ettei yksin voi lähteä. Itse matkustan useimmin miehen kanssa, mutta monesti olen suunnannut kentälle myös yksin. Usein näillä reissuilla määränpäässä odottaa joku ystävä, mutta lähdön fiilis on toki ihan erilainen. Yksin varmasti kokee monia asioita eri tavalla. Kertomasi illallistapaus Thaimaassa nosti hymyn huulille. Tuollaista mie sen olen aina kuvitellutkin olevan 🙂
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:05Mukava kuulla, että postauksesta tuli esiin se mitä halusinkin välttää – inspiraatio ja kannustus lähteä rohkeammin matkalle yksin. Ja tuo illallistapaus Thaimaassa on mielestäni näin jälkikäteenkin oikea klisee yksinmatkailuun liittyen – mutta oikeasti niin totta! 🙂
Tiia
28.1.2016 at 20:19Ihana ja hyödyllinen postaus, kiitos! 🙂 Täällä eräs, joka suunnittelee ensimmäistä matkaa yksin kesälle. En ole muutenkaan matkustellut elämäni aikana juuri ollenkaan ja nytkin tarkoitus olisi vain käydä yhdellä keikalla Tukholmassa, lentopelon takia hoidan senkin laivalla. Mulle se on silti iso juttu ja varmasti jonkin suuren alku! 🙂 Tämä postaus ainakin sinetöi päätökseni siitä että olen menossa oikeaan suuntaan, vaikka kovasti jännittääkin.
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:07Hienoa, että tämä postaus tuli sitten sinulle juuri oikeaan aikaan ulos! Aivan mahtavaa, jos voin edes hieman näillä kirjoituksillani kannustaa muitakin lähtemään rohkeasti yksin matkalle. Ja niin kuin tuossa mainitsinkin kannattaa aloittaa helpommasta niin pääsee paremmin alkuun yksinmatkailussa ja yksin matkalla itsensä kanssa olemisessa. Tukholma on aivan ihana kaupunki, joten siellä tulet varmasti viihtymään! <3
Ja tuohon lentopelkoon liittyen kannattaa muuten miettiä vaikkapa Interrailia vaihtoehtona ensi kesälomalle. 🙂
Teija / Lähdetään taas
28.1.2016 at 21:38Olipa ihana postaus. Minä en ole matkustanut yksin kuin töiden puolesta. Kerran tosin Kreikassa työmatkalla jäin ainoana seurueesta vielä Kreikkaan kun muiden maiden edustajat lensivät edellisenä päivänä koteihinsa. Päätin, että menen hyvään ravintolaan syömään, kun Kreikassa kerta olen. Minulla oli mukavaa, mutta tarjoilijat ihmettelivät ja lähes säälivät, että olenko tosiaan tullut yksin syömään. En antanut sen haitata. Päin vastoin, taisin saada aika paljon parempaa palvelua kuin muut asiakkaat 🙂
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:09Ihana kuulla, että postaus on otettu hyvin vastaan! Ja tuo on kyllä itselleni myös niin tuttua, että varsinkin ravintoloissa saa välillä liikaakin huomiota siitä, että on yksin liikkeellä. Mutta leuka vain pystyyn ja nauttimaan annoksesta, kuten hienosti teitkin. 🙂
Sandra
28.1.2016 at 22:42Hieno ja inspiroiva postaus, jonka soisin monen lukevan. Itse en ole hirveästi matkaillut yksin, mutta tulevaisuudessa näitä matkoja tulee todennäköisesti enemmän, kun olen päätynyt seikkailemaan yksin seitsemän vuoden parisuhteilun jälkeen.
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:12Toivon todella, että tämä postaus inspiroisi muitakin lähtemään rohkeammin yksin matkalle – ja tiedän omakohtaisesti, että varsinkin juuri eron jälkeen matkailu voi tuoda elämään aivan uudenlaista rohkeuden tunnetta sekä samalla tarjota mahdollisuuden päästä tutustumaan itseensä vähän erilaisessa valossa. Tutuissa ympyröissä kun sitä liian usein jää kelailemaan vanhoja asioita, ja se todellinen minä unohtuu sinne jonnekin taustalle. Paljon tsemppiä elämän ja matkailun aloitteluun yksin!
Annika
28.1.2016 at 23:54Tosi kiva postaus ja olen ehdottomasti samaa mieltä kaikista pointeista. Itsekin olen reissannut paljon yksin (esim. Qatar, Argentiina ja Ranska) ja se on kieltämättä usein täysin erilainen kokemus kuin matkustaminen kaverin tai poikaystävän kanssa, jotenkin tuntuu että näkee kohteenkin ihan eri tavalla ja asioihin kiinnittää eri lailla huomioita. Esimerkiksi yksin syöminen, jos on raflassa yksin niin sitä tutkailee enemmän ympäristöä ja ihmisiä kun ei ole reissukaveri koko ajan höpöttämässä. (Tämä siis jos joku toinen yksinmatkustava ei sinua bongaa hahah).
Mun täytyy tosin tunnustaa että mulla on vähän ristiriitaiset tunteet sen suhteen että tykkäänkö yksinmatkustamisesta vai en – silloin kun olen siellä reissussa kiroan sitä etten hankkinut matkaseuraa, mutta sitten jälkikäteen alankin taas kaipaamaan uutta reissua yksin. Onhan siinä kuitenkin ihan eri tavalla jännitystä kun porukalla reissaamisessa.
Tulipas pitkä kommentti, mutta vielä sanoisin että toi kohta 3 on todella toimiva. Mä pidän koko ajan esillä bucket listaa ja ajattelen yleensä maita jonkun yksittäisen aktiviteetin/nähtävyyden kautta, se tekee haaveesta jotenkin konkreettisemman.
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:18Sinäpä kiteytit sen todella hienosti mitä usein muiden kanssa matkaillessa unohtaa – keskittyä hetkeen ja pieniin asioihin. Yksin matkaillessa on myös paljon helpommin lähestyttävämpi ja ehkä juuri tästä syystä yksin matkalla olevat tutustuvat helposti muihin, varsinkin toisiin yksinmatkailijoihin. 🙂
Mutta toisaalta me kaikki olemme erilaisia, ja tykkäämme lopulta erilaisista jutuista – tärkeintä on löytää se itselle sopivin tapa matkustaa, mikä ei tietenkään poissulje sitä, että välillä on mukava siitäkin huolimatta tehdä asiat tutuista tavoista poiketen. Esimerkiksi vaikka rakastan yksin matkailun tuomaa vapautta, on kieltämättä välillä kiva lähteä matkalle ystävän kanssa.
Ja kyllä – bucket list on niin toimiva keino toteuttaa unelmiaan!
Kohteena maailma / Rami
29.1.2016 at 00:04Tosi hienosti kirjoitettu ”opas” yksinreissaamisen ensiaskeliin! Aivan varmasti tästä on iloa sellaiselle, joka miettii uskaltaisiko ottaa sen ensimmäisen askeleen yksinmatkustamisen kautta maailman näkemiseen! Oli muuten paras postaus minkä olen vähään aikaan lukenut!
P.S. Oli tosi kiva nähdä Matkamessuilla ja vaihtaa muutama sananen. Löysin blogisi sitä ennen sattumalta ja aion kyllä seurata reissuja tulevaisuudessasi blogisi kautta. Varsinkin viimeinen kuva kertoi enemmän kuin tuhat sanaa matkustamisen ihanuudesta!
Anna-Katri
2.2.2016 at 19:20Kiva kuulla, että oli hyvin kirjoitettu! Kiitos! Paljon täytyi asiaa tiivistää, ettei nyt ihan romaaniksi paisunut. 🙂 Joten ei varmastikaan kaiken kattava infopostaus, mutta ehkä tämän pohjalta voi helpommin lähteä suunnittelemaan omaa soolomatkaa.
Ja samoin, oli mukava nähdä messuilla – vaihdetaan jatkossakin kuulumisia täällä blogimaailmassa ja eiköhän törmäillä vielä näissä merkeissä muutenkin. 🙂
Hannele, 20
29.1.2016 at 09:05Mukava postaus, hyviä vinkkejä yksin matkustamiseen! Itse tein jotain mulle tosi isoa ja lähdin reilut 2 viikkoa sitten yksin Australiaan. Ensimmäinen pitempi matka yksin, vielä kaksi vuotta sitten ajattelin Fuerteventuralle kaverin kans vaihtoon lähtiessäni, etten ikinä uskaltais yksin. Reilu vuosi sen jälkeen matkustin yksin Lontooseen ystävää tapaamaan, se oli vähän kuin harjoitusta yksinmatkusteluun ja tähän pitkään matkaan, ja olin vaan innoissani että pystyin tekemään reissun yksin.
Täällä sitä nyt ollaan Australian kesässä, lähtiessä jännitti enemmän ku koskaan, mutta jo lentomatkalla tapasin muita yksin matkustajia. Ja nyt oon niin onnellinen että uskalsin lähteä. Aina ei toki kaikki mene suunnitelmien mukaan, mutta sitä just kutsutaan elämäksi. Avoimin mielin eteenpäin -päivä kerrallaan 🙂 vinkkinä muille, älkää antako iän/sinkkuuden/ennakkoluulojen/ylipäätään minkään olla esteenä unelmienne toteutumiselle! 🙂 vaikka muut epäilis ettet pysty siihen, ”eikö sua pelota”, ”ihan päätön idea, ei kannata”, niin sä oot silti loppujenlopuks itse se joka sun elämää elää ja vain sä tiedät sun unelmat ja niiden merkityksen. Ja se on totta että yksin matkustaessa huomaa itsestään aivan uusia puolia ja tutustuu yllättävän helposti muihin reppureissaajiin/matkailijoihin 🙂
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:26Oi, terveisiä vain sinne Australiaan! Nauti olostasi ja matkastasi – tulee olemaan varmasti aivan huikea kokemus! Toivottavasti moni ottaa sinusta esimerkkiä ja lähtee totettamaan unelmiaan. <3 Ihanaa reissua sinne!
Jenna
29.1.2016 at 11:33Inspiroiva postaus yksinmatkaajalle! Joskus on ihana hypätä lentokoneeseen ja fiilistellä tulevaa reissua yksin, mutta yleensä aina reissukohteessa on ollut ystävä, jota menen tapaamaan. Olen enemmän reissukaverin kanssa matkaaja. Kaipaan sitä, että saan höpöttää jollekin reissun päällä ja jakaa kokemuksia. Yksin reissaaminen on välillä taivaallista ja se tuo jännitystä matkalle, mutta noin yleisesti se ei ole ehkä mun juttu.
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:28Minäkin tykkään aina välillä matkailla reissukaverin kanssa, siinäkin on omat puolensa! Onneksi matkailutapoja on monia – se mikä sopii toiselle, ei välttämättä tunnu toiselle omanlaiselta. Parasta mielestäni kuitenkin on, että lähtee rohkeasti testaamaan sitä omaa tapaansa reissata, eikä aluksi tuudittaudu vain ajatukseen ettei yksin voisi matkalle lähteä. Ainakin itse olen monelta ihmiseltä kuullut perusteluiksi tämän ”haluaisin lähteä matkalle, mut kun ei oo kaveria mukaan”.
Rva Kepponen
29.1.2016 at 14:59Hyvä kirjoitus ja hyvät vinkit.
Minä olen tehnyt paljon matkatyötä ja mahdollisuuksien salliessa olen viettänyt viikonloppuja tai vapaapäivän yksin kohteessa. Opin nopeasti nauttimaan kuljeskelusta yksikseni ja myös niistä yksinäisistä illallisista. Olen myös muuttanut yksin ulkomaille ja hirveästä kielimuurista huolimatta olen järjestellyt siellä itselleni sekä asunnon, huonekalut ja muut arkirutiinit. Jos en olisi perheellinen, niin varmasti matkustelisin yksikseni.
Hyviä matkoja!
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:30Yksinmatkailu arjen keskellä voikin olla todellista luksusta, kun saa rentoutua kaikessa rauhassa ja tehdä juuri niitä juttuja (tai olla tekemättä) mitä haluaa. 🙂
Kaisa
31.1.2016 at 22:20Hei! Kiitos hyvästä postauksesta. Minua kiinnostaisi vielä tietää lisää siitä, miten otat yksin reissatessasi turvallisuusasiat huomioon? En siis kauhistele ”miten uskallat, se on vaarallista”, vaan olisin kiinnostunut ihan konkreettisista neuvoista. Tietysti kohde pitää aina huomioida, mutta onko sinulla jotain nyrkkisääntöjä muuten? Onhan se kuitenkin myönnettävä, että yksin matkustelu on etenkin naiselle riskikkäämpää. Olen itse reissanut yksin joitakin kertoja vähän yli parikymppisenä ja näin jälkeenpäin ajateltuna olen kauhistellut, ettei mitään sattunut, vaikka olen esimerkiksi lähtenyt täysin tuntemattoman miehen kyytiin moottoripyöräajelulle, juonut ihan liian monta drinkkiä baarissa yksinollessa jne jne… Kiitos jos jaksat valottaa tätä puolta lisää! 🙂
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:33Heippa, ja kiitos vain toiveesta! Laitoinkin itselleni muistiin, että voisin seuraavaksi kirjoitella turvallisuudesta yksinmatkailuun liittyen. Joitakin vinkkejä minulla varmasti on, mutta varmaankin se terve maalaisjärki on eniten se joka itseäni matkoilla ohjaa. Plus useampien matkojen myötä turvallisuuteen ei ehkä enää kiinnitä niin suurta huomiota kuin aiemminkin – mutta toki haluan matkoilta hengissä takaisin Suomeen päästä! Laitan pian postausta tulemaan tästä, eli jos on lisätoiveita sen suhteen niin laita vain kysymyksiä tulemaan! 🙂
Tyttönen
2.2.2016 at 18:43Kuule, ihan tuli kyyneleet silmiin. Upea postaus. Ehkä minäkin joskus uskallan! Mieheni ei tykkää matkustelusta, ehkä pelkää lentämistä tms. Olen hänelle sanonut, että aion lähteä Karibian risteilylle, joko yhdessä tai yksin. Sellainen laivalla olo ja lyhyet päiväreissut maissa varmaan sopisikin yksin matkaavalle. Olisi suht turvallistakin.
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:37Kiitos tuhannesti kommentistasi, et uskokaan miten nöyrä fiilis tuli, että olen pystynyt postauksellani koskettamaan noin vahvasti. Toivonkin todella, että voin omalla esimerkilläni ja niistä täällä avoimesti kertomalla kannustaa muitakin lähtemään toteuttamaan omia (matka)unelmiaan.
Ja Karibian risteily on ehdottomasti todella helppo ja turvallinen tapa aloittaa yksinmatkailu – täällä kirjoittelinkin siitä enemmän:
https://adalminasadventures.com/top-5-kohteet-soolomatkailijalle/
Kysele vain mitä tahansa risteilyyn ja yksinmatkailuun liittyen, jos jokin askarruttaa – autan mielelläni!
Annn
9.2.2016 at 11:50Tosi kiva postaus ja muutenkin blogisi. Miten kiva että eksyin tänne vahingossa! Matkustaminen on erittäin lähellä sydäntäni. Viimeiset noin pari vuotta olen matkustellut ahkerammin. Suurimman osan matkoista olen tehnyt yksin. Aiemmin en ollut lentänyt tai matksutanut kuin tyyliin laivalla Suomen naapurimaissa. Kun tein ekan kunnon reissun kaksi vuotta sitten (vasta) ystäväni kanssa, niin sen jälkeen matkustuskärpänen puraisi ja kunnolla.
Tässä muuten postaustani yksin matkustamisesta: http://alaannnblog.blogspot.fi/2015/03/kokemuksia-yksin-matkustamisesta.html
Ensimmäisen reissun jälkeen rohkenin matkustaa heti ulkomaille kauemmaskin yksin. Nyt olen kolunnut Euroopan eri maita. Saa nähdä koska saisi aikaiseksi mennä vähän kauemmaskin, Amerikkaa jne. 🙂 Aasian puolella on Turkissa tullut käytyä (Alanya ja Istanbul). Blogiin olen joistain reissuista kertoillut. Harmi kun ei meinaa aika riittää töiden ja sen matkustelun ohessa (; enemmänkin kertoa reissuista aina blogiin. Ja jos pystyisi niin tulisi reissattua vielä enemmänkin. Mikä on ollut tähän mennessä sun paras matkakohde?
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:40Kivaa, että olet löytänyt blogini pariin ja postaukset kiinnostaa! Eli tervetuloa vain seikkailuitteni pariin! 🙂
Ja sieltä ruudun toiselta puoleltahan löytyi toinen seikkailijatar, hienoa kuulla miten olet rohkeasti lähtenyt matkalle yksin. Eikö olekin hieno fiilis, kun huomaa että voisi matkustaa yksin lähes minne vain! Ja samaan ongelmaan törmään kerta toisensa jälkeen: matkailla voisin vaikka kuinka paljon, mutta vapaa-aika ja raha aina rajoittaa tätä. 🙂
Paras matkakohde, tai ainakin mieleenpainuvin on ollut Galapagos, hyvinä kakkosina tulee sitten useampi maa kuten Nicaragua, Ruanda, Sri Lanka ja Brasilia.
Annn
20.2.2016 at 11:04Oij, kuulostaa upeilta nuo kohteet 🙂 !
Anna-Katri
27.2.2016 at 13:21🙂
Katja/ Fat in BKK
10.2.2016 at 10:22Eksyin tänne Seikkailijattaret fb-sivun kautta ja melkein naurattaa kun olen nyt jonkin aikaa katsellut lentodiilien uskomattoman halpoja lentoja ja tuskaillut, että kenet saisin mukaani matkalle. Olen reissannut yksin jo jonki verran, mutta silti sitä vain aina ensin ajattelee, että yhyy, kuka lähtee mukaan. Tämän kirjoituksen bongaus on kuin merkki jostain avaruudesta, että ostaa vaan ne lennot ja menee, kyllä kaikki sitten järjestyy 😀
Anna-Katri
19.2.2016 at 11:41No niin nyt sitten vain varailemaan lentolippuja yksin! 😀 Kiva, että löysit tiesi tänne blogiini – on aina kiva tutustua uusiin seikkailijoihin! Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!
Minni
20.11.2016 at 08:58Kiitos kirjoituksestasi! Eksyin tänne kirjoitettuani Googleen ”matkustaa yksin” ja luettuani postauksesi ja kommentit sain aivan uskomattoman paljon lohtua ja toisaalta uutta intoa matkustamiseen. Olen matkustellut vähintään muutaman kerran vuodessa ja ympäri maailman jo useamman vuoden, mutta nyt erotessa kuvittelin kaiken senkin loppuvan. Mutta miksi loppuisi? Nythän on vasta aika seikkailuiden ? Täytänkin siis iltani matkojen suunnittelulla ja ehkä sitä jo seuraavalla lomalla uskaltaisi maailmalle ihan yksin, vaikka hirveästi jännittääkin ? Kiitos sinulle.
Anna-Katri
12.12.2016 at 20:43Kiitos Maija kommentistasi ja pahoittelut, että matkalla olon vuoksi pääsin vasta nyt siihen vastailemaan. Aivan mahtavaa kuulla, että omalla esimerkilläni voin kannustaa myös muitakin lähtemään rohkeammin yksin matkalle – jos se on oma intohimo, miksi ihmeessä jättäisi sen toteuttamisen toisten ihmisten varaan. Ja voin taata, että vaikka ensimmäinen matka jännittäisikin, tulet sieltä takaisin monta kertaa rohkeampana. Ja sen jälkeen uuteen reissuun lähtö on joka kerta helpompaa. 🙂 Ihania matkasuunnitteluiltamia sinulle, ja tulehan kertomaan taas jos ja kun matkalle pian suuntaat! 🙂
Jyrtz
23.2.2017 at 17:31Moikka ! Yksin matkustaminen heräsi minullekin mieleen tässä hiljattain. Olen sinun tavoin miettinyt aina sen oikean löytämisestä ja sen kanssa matkustamista. Mutta olen kadottanut itseni ja avoimena pitämäni henkilö on muuttunut sulkeutuneeksi ja varovaiseksi, lähden siis etsimään sitä oikeaa seikkailua, joka vihdoin ja viimein minut herättää takaisin sosiaaliseen elämään vahvana takaisin.
Onko Tanzania helppo paikka matkan aloittamiseen, koska olen aina haaveillut näkeväni Norsun ja kirahvin todellisuudessa, mainitsemasi delfiini kiehtoo myös, mutta näillä mennään, onko vinkkejä mistä aloittaa helposti ?
Anna-Katri
25.2.2017 at 02:13Moikka, ja kiitos komentistasi! Voin omasta kokemuksestani sanoa, että yksin matkailu avaa elämään ihan uuden oven – suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Kun on reissussa yksin, tutustuu itseensä uudella tavalla, kun ei koko aikaa tarvitse olla toisen seurassa. Omille ajatuksillekin jää enemmän tilaa. J ainakin itse olen huomannut jokaisen matkan muuttavan minua hieman, siihen positiiviseen suuntaan.
Tansania on ehdottomasti yksi parhaimpia paikkoja Afrikan eläinten bongailuun! Esimerkiksi lennot Arushaan ja sieltä sopivan pituinen safari Serengetin ja Ngorongoron luonnonpuistoistoihin on takuuvarmasti upea kokemus. Jo ihan 5-7 päivän aikana ehdit näkemään hurjasti. Arushasta löytyy monia safarijärjestäjiä, mutta suosittelen kuitenkin varmaamaan safarin ja majoituksen etukäteen. Löytyisiköhän esimerkiksi Kilroyn nettisivuilta sopivaa pakettia? Ainakin tour-firmat G-Adventures ja Intrepid järjestävät reissuja Tansaniaan. Tansanian safareihin voi helposti myös yhdistää Sansibarin rannat, Arushasta järjestetään sinne sisäisiä lentoja.
Toinen erinomainen paikka Afrikan tutustumiseen on Etelä-Afrikka, jonka Cape Townia voin lämpimästi suositella. Sieltä voi kätevästi tehdä vaikka ihan vain yhden päivän mittaisen safarin. Kannattaa kurkata vanhoista postauksistani, kumpi kohde vaikuttaisikaan sopivammalta:
https://adalminasadventures.com/category/afrikka/tansania/
https://adalminasadventures.com/category/afrikka/etela-afrikka-afrikka/
Ja yksinmatkailuun liittyen olen täällä kirjoitellut tarkemmin sopivista kohteista soolomatkalle, erityisesti Thaimaa on todella helppo kohde aloittaa yksinmatkailu:
https://adalminasadventures.com/top-5-kohteet-soolomatkailijalle/
Ville
22.1.2018 at 14:52Olipas mukavaa luettavaa, Kiitos siitä. Itse suunnittelen nyt yksin reissuun lähtöä, Madeiralla ajattelin aloittaa. Lähinnä kielitaito on se suurin kynnys, tiedän että pärjään englannilla sen mitä tarvitsee, mutta siltikin. Ikää kohta 45v niin korkea aika kokeilla. Vaimon kanssa matkusteltu mutta Hänellä nyt matka varattuna jonne minä en halua lähteä 🙂 Moottoripyörän vuokrausta olen jo katsellut, samaten maastopyörän, myöskin levadoilla tarkoitus käydä käppäilemässä. Ja toki syödä ja juoda, majoitukseen ajattelin vain aamupalan.
Laura J.
22.10.2018 at 17:06Hei ihan huippu postaus! Muistan kun itse pyörittelin ihan samanlaisia ajatuksia ennen kuin uskaltauduin lähtemään Ausseihin yksin, mikä nyt jälkikäteen tuntuu ihan hölmöltä 😀 mun Aussireissukin venähti ihan huomaamatta melkein vuoden pituiseksi, kun tykästyin maahan ja yksinreissaamiseen niin paljon! Toki ton pituisella matkalla tulee elettyä myös arkea ja siinä mielessä tilanne on vähän erilainen, mutta tuun jatkossakin ehottomasti lähtemään reissuun ihan itekseni. Just se että uusiin ihmisiin tulee tutustuttua niin paljon helpommin, ja ettei matkasuunnitelmien suhteen tarvi tehä mitään kompromisseja on ehottomasti yksin reissaamisen parhaita puolia!
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:17Ihana kuulla että postaus osui ja upposi. Ja vielä ihanampaa kuulla sinun tarina, miten reissuun lähtö oli lopulta se paras päätös ja huomasit kuinka soolomatkailu avartaa kunhan vain juuri sille ekalle matkalle uskaltaa lähteä! <3 Mahtavia tulevia matkoja sinulle!
Riia
1.8.2019 at 14:53Huippu postaus! Oon suunnitellut yksin Lontooseen lähtemistä, äkkilähtönä ja nyt yritin etsiskellä postauksia yksin matkaamisesta. Tää oli eka kunnollinen postaus joka vastaan tuli, kiitos tästä! 🙂