Menu
Matkavinkit

10 vinkkiä matkalle valmistautumiseen

matkaJotta matkasta voisi nauttia parhaiten matkalla ollessa, kannattaa ennen matkaa huolehtia kuntoon muutamat perusasiat. Toki sillä on merkitystä, onko kyseessä viikonloppuloma Euroopan kaupunkikohteessa vai kuukauden mittainen elämysseikkailu eksoottisessa kaukokohteessa, mutta jotkut perusasiat ovat silti samoja. Perinteisten hotelli- ja lentovarausten sekä matkaoppaan vinkkien selaamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin 10 asiaan, kuinka voit valmistautua matkalle paremmin.

1. Hanki tietoa maan tämänhetkisestä tilanteesta. Matkaoppaat eivät tarjoa reaaliaikaista tietoa maan tilanteesta, joten jos kyseessä on varsinkin perinteisten turistikohteiden ulkopuolinen maa, kannattaa ennen matkaa lukea kevyesti läpi Ulkoministeriön matkustustiedotteet. Tiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle. Olen kuitenkin huomannut, että kaikissa tiedotteissa toistuu lähes samat lauseet turisteihin kohdistuvista rikoksista, joten niiden perusteella ei välttämättä kannata matkaansa peruuttaa. Poliittiset tekijät on kuitenkin syytä ottaa huomioon.

2. Hoida rokotukset kuntoon. Usein matkustavana minulla on rokotukset jatkuvasti ajantasalla, mutta siitä huolimatta ennen matkaa kurkistan vielä rokote.fi sivuilta maan rokotussuositukset. Suosittelen kuitenkin keskustelemaan omasta rokotustarpeestaan tarkemmin oman lääkärin kanssa, sillä rokotesuosituksiin vaikuttaa mm. matkan kesto ja matkan aikana vierallut kohteet maan sisällä. Joissakin maissa voi olla eri rokotussuositukset kaupunkeihin ja maaseuduille.  Kannattaa myös huomioida, että rokotteiden ja niiden tehosteiden sekä matkan välillä tulee olla tietty varoaika.

matka3.  Tee tarvittaessa matkustusilmoitus. Euroopan kohteista tätä tuskin kannattaa tehdä, mutta varsinkin pidemmistä ja useita maita sisältävistä seikkailumatkoista voi olla hyvä tehdä ilmoitus. Matkustusilmoituksella annat matkatietosi yhteystietoineen ulkoministeriölle, jolloin he voivat hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin. Matkustusilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos matkustaa riskialttiille alueelle. Itse olen tehnyt ilmoituksen matkaillessani yksin Afrikassa ja Väli-Amerikassa.

4. Selvitä kuljetus majapaikkaan. Mikään ei ole rasittavampaa kuin alkaa pitkän lentomatkan jälkeen selvittämään pääsyä majapaikkaan ja pahimmillaan neuvottelemaan lentokentällä ärhäköiden taksikuskien kanssa hinnasta. Kannattaakin siis etukäteen selvittää kätevin tapa siirtyä lentokentältä majapaikkaan, mutta julkisten lisäksi perehtyä myös taksien veloitushintoihin, jotta et tule huijatuksi. Useilla hotelleilla on myös oma kuljetuspalvelu, joten sitä kannattaa hyödyntää. 

5. Ota selvää tippauskulttuurista. Eri maiden tippauskulttuuri ei ole mikään yksiselitteinen asia, ja tietoa tippaussummista tuntuu olevan heikosti löydettävissä. Silti kannattaa kuitenkin yrittää selvittää matkaoppaiden, googlen tai paikassa jo vierailleiden ystävien tai bloggaajien kautta maan tippaustavat. Joissakin maissa esimerkiksi turistioppaan, päiväretken kuskin tai retkellä mukana kulkevan portterin palkka voi nimittäin koostua vain turisteilta saaduista tipeistä eikä matkanjärjestäjältä saatavasta kiinteästä palkasta. 

matka6. Huomioi paikallinen uskonto ja kulttuuri. Ota etukäteen selvää, millainen maan uskonto ja kulttuuri onkaan, ja asettaako se jotain erityisvaatimuksia matkailijalle. Esimerkiksi muslimimaihin mentäessä pukeutuminen voi olla hyvin säänneltyä jo oman turvallisuutesi vuoksi, mutta myös esimerkiksi tiettyihin eleisiin ja ilmeisiin, alkoholin käyttöön tai uskonnollisiin paikkoihin pääsyyn voi liittyä sääntöjä, jotka eivät välttämättä ole meille länsimaisille tuttuja. Lisäksi jos vierailet paikallisen perheen luona, on hyvä selvittää vietkö mukanasi lahjan ja kannattaako lautanen syödä tyhjäksi vai ei.

7. Tarkista säätiedot. Pakkaaminen, mutta ennen kaikkea kohteessa oleminen helpottuu, kun olet etukäteen selvittänyt kohteen säätilanteen. Esimerkiksi Afrikan safarilla saattaa päiväaikaan olla helle, mutta yöksi lämpötila voi laskea melkein nollaan. Ei siis kannata tuijottaa pelkkää päivälämpötilaa. Lisäksi matkan suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon erilaiset kausittaiset sääilmiöt kuten hurkkikaanikausi Karibialla ja sadekausi Aasiassa.

8. Vaihda valuuttaa. Ensimmäisiä matkapäiviä varten voi olla hyvä vaihtaa jo Suomesta käsin hieman käteistä rahaa mukaan. Onneksi nykyisin lähes kaikkialla on toimivia automaatteja, joista saa paikallista valuuttaa nostettua suoraan, mutta siitä huolimatta pelkän luottokortin kanssa ei matkalle kannata lähteä. Jos Suomesta ei voi vaihtaa kyseessä olevan maan valuuttaa, kannattaa matkalle varata mukaan kohteesta riippuen joko euroja tai ympäri maailmaa käytössä olevia Yhdysvaltojen dollareita. Tällöin automaatin puutteessa voi vaihtaa rahaa rahanvaihtopisteissä. Myös valuutanvaihtokurssi kannattaa selvittää, jotta kohteessa ei tule yllätyksiä.

matka9. Tallenna matkatiedot muistiin. Nykyiset älypuhelimet mahdollistavat lentolippujen ja hotellivarusten tallentamisen suoraan puhelimeen, jonka lisäksi tarpeelliset dokumentit, passikopio mukaan lukien, on hyvä tallettaa omaan sähköpostiin. Olen myös huomannut, että erityisesti majapaikkojen yhteystiedot voi olla hyvä ottaa matkalle mukaan perinteisenä paperiversiona, sillä kun netti ei ole toiminnassa, voi paperilla olevat osoitetiedot auttaa esimerkiksi taksikuskia löytämään oikeaan paikkaan.

10. Tee etukäteisvaraukset. Jos ennen matkaa sinulla on selkeä toive, mitä erityisesti haluat kohteessa tehdä, kannattaa tehdä ennakkovaraus jo Suomesta käsin. Esimerkiksi jotkut retket voivat olla niin suosittuja, että niihin on useamman päivän jonot. Samoin kuuluisat ravintolat voivat olla täyteen bookatuja useita kuukausikin eteenpäin.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

1 Comment

  • merikukka
    26.9.2015 at 12:18

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Itse teen aina hyvin perusteellista tutkimusta matkakohteista, kaikista siirtymisistä ja maan tavoista. Luottokortteja olen hankkinut erilaisia sekä Visan että Masterin, koska joskus automaatit eivät hyväksyneet kuin toisen. Matkustusilmoitus oli minulle uusi asia. Pitää tehdä seuraavalla kerralla, kun lähtee Eurooppaa kauemmas.

    Reply

Leave a Reply