Menu
Matkahetkiä

Anna mulle tähtitaivas

Suomessa pilkkopimeydessä tähtitaivasta katsellessa on meistä kuka tahansa vakuuttunut maailmankaikkeuden upeudesta, mutta kirjaimellisesti – voi taivas – mitä upeita ihmeitä tämä universumi meille voi tarjotakaan myös muulla puolella maapalloa seisoessa (tai maatessa). Tässäpä muutamia unohtumattomia kokemuksia tähtitaivaan ihailusta maailman äärissä:

  • Ensimmäisen kerran matkoilla ollessa taisin havahtua universumin upeudesta Egyptin tähtitaivaan alla. Olin ajanut James Bond -tyyliin ensin mönkijällä keskellä aavikkodyynejä, sitten yrittänyt karauttaa kamelilla auringonlaskuun ja lopulta maittavan beduiinidinnerin jälkeen odotellut tähtitaivasta saapuvaksi. Ja kun sen lopulta kaiken pilkkopimeyden keskellä näin, en tiennyt, olinko koskaan nähnyt mitään kauniimpaa. Kaukoputkella pääsin myös todistamaan vilkkuvaa tähteä ja näkemään pari planeettaa. Tuolla hetkellä maailmankaikkeus kyllä mykisti tämän pienen matkailijan.
  • Nicaraguassa vietin rentoa surffielämää Ponneloyan tyhjällä rannalla ja dinnerin päätteeksi kokoonnuimme matkakavereiden kanssa pehmeälle rantahiekalle istuskelemaan ja kaiken sen pilkkopimeyden keskellä yläpuolella avautuvaa tähtitaivasta ihailemaan. Vuorotellen kiljahtelimme, kuka olikaan ehkä nähnyt tähdenlennon.
  • Indonesian purjehdusreissulle sattui yksi erikoisimmista öistä, nimittäin pääsimme tuolloin todistamaan verikuuta eli täydellisen kuunpimennyksen vuoksi punaisena hehkuvaa kuuta. Purjelaivan kannelle oli viritetty aurinkotuolit yöllisen tähtitaivaan ihailuun, ja tunti tunnilta ja minuutti minuutilta pystyimme seuraamaan käsiohjelman mukaisesti tätä taivaankannen näytelmää. Tosin saatoin itse pujahtaa välillä kansipojan mukaan privaattiin tähtien esittelyyn.
  • Namibian Swakomundessa telttaa pystyttäessä sain kuulla, että seuraava yö saattaisi olla aikamoinen tähtitaivaan spektaakkeli. Meille leiriläisillä suositeltiin, että telttojen sijaan patjat voisi vetää ulkosalle ja niissä makoillen mukavasti ihastella ympäröivää tähtitaivasta. Tein työtä käskettyä vaikka vähän hirvittikin nukkua yö taivas alla keskellä Afrikan villiä luontoa. Mutta omg miten upea tähtitaivas olikaan – ensimmäistä kertaa ikinä näin täydellisenä kimaltelevan linnunradan ja pääsin todistamaan sitä, kuinka tähtitaivas kirjaimellisesti pyörii ympärillä.
  • Panamassa tähtitaivaan pyöriminen johtui aivan muista syistä. Olin nimittäin matkalla Panamasta Kolumbiaan pienen purjelaivan kyydissä ja keskellä merta aaltojen armoilla kaiken sen pimeyden syleilyssä yllä kimmeltävä tähtitaivas tuntui heiluvan aaltojen mukana – oikeasti se oli vain matkapahoinvointilääkkeiden ja veneen keinunnan aikaansaama hallusinaatio.
  • Malawissa vietin pari yötä Malawi-järven rannalla. Iltaisin leirintäalueella ei ollut paljoa tekemistä, mitä nyt kittasimme paikallista bisseä leirintäalueen baarista ja pelasimme seurapelejä. Jossakin vaiheessa iltaa joku keksi kuitenkin, että menisimme hiekkarannalle loikoilemaan ja tähtiä katselemaan. Ei niillä tähdillä tainnut lopulta ollut niin merkitystä, kunhan haluttiin kuluttaa aikaa ennen nukkumaanmenoa.
  • Kirgisiassa palasin takaisin telttaleiriin nomadibileistä kirgisian poliisin keskeytettyä ne. Minua ei kuitenkaan vielä nukuttanut, joten päätin muutamien matkaystävien kanssa jäädä hengailemaan telttojen ulkopuolelle. Pian huomasimme yläpuolella kimmeltelevän upean tähtitaivaan ja kävimme lopulta nurmikolle makuulle sitä ihastelemaan. En voinut uskoa onneani kun samalla kertaa näin valtavan määrän vilkkuvia tähtiä, linnunradan ja useamman tähdenlennon. Esitinkin tuolloin aika monta toivetta universumille.
About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply