Menu
Arki matkojen välillä

Arkeen paluuta ja ajatuksia matkan jälkeen

Täällä olen jo viikon päivät yrittänyt sopeutua takaisin arkielämään Itä-Euroopan Interrailin ja Blakanin Roadtripin jälkeen. Ja sanotaanko, että hankalaa on ollut – jo pelkästään paluu Suomeen tuntui haikealta upean kesälomamatkan jälkeen, eikä matkahaikeutta yhtään lieventänyt tosiasia, että neljän matkaviikon jälkeenkin olisin voinut hyvin jatkaa reissuani vielä vaikka kuinka kauan. Kotiin palatessani tunnistinkin sisälläni kasvavan levottomuuden, sen lievän ahdistavan tunteen, kun tiedän, että joudun matkan jälkeen palaamaan takaisin arkirutiineihin. Samalla levoton mieli alkaa maalailemaan haavekuvia seuraavista matkoista ja vielä valloittamattomista kohteista, mikä taas vain lisää kotiin palaavan matkailijan kaukokaipuuta.

matkalaukkuToisaalta arjen pyörteisiin pysähtyminen tekee välillä hyvääkin, sillä silloin on aikaa sulatella matkalla näkemiä ja kokemia asioita, ja pienen etäisyyden jälkeen jopa niitä ei niin kivoja kokemuksia alkaa arvostamaan eri tavalla. Sen olenkin huomannut, että viimeisien vuosien aikana tekemieni pidempien seikkailumatkojen jälkeen palaan kotiin usein hieman muuttuneena, ja onneksi muutos on mielestäni joka kerta ollut siihen suuntaan, johon haluankin itseäni kehittää. Jokaisen matkan jälkeen alankin askel askeleelta rakentamaan elämääni enemmän siihen suuntaan kuin toivoisin sen itseäni kannattelevan. Näissä tulevaisuuden haaveissa matkailulle kuuluu iso rooli, enkä voi kieltää sitä tosiasiaa, että lähes joka päivä mielessäni pyörii ajatus pidemmästä irtiotosta ja itseni repäisemisestä tutuista arkikuvioista jonnekin päin maailmaa – tai miksei saman tien kaikkialle, matkalle maailman ympäri. Milloin olisi oikea aika lähteä, tai onko elämässä edes koskaan sitä juuri oikeaa hetkeä?

Jälleen kerran kotiin palatessani olen pyöritellyt näitä asioita mielessäni, ja vaikka tiedän arjen taas kohta imaisevan mukaansa ja huomaan siitäkin nauttivani, ei sisältäni kumpuava kaukokaipuu jätä mieltäni rauhaan. Useimmiten matkalta paluun ensimmäiset viikot arjessa ovatkin sitä aikaa, kun teen eniten uusia matkasuunnitelmia ja varailen seuraavia lentoja – eikä tämäkään reissulta paluu ole ollut poikkeus. Onneksi vajaan kuukauden päähän on jo reissu tiedossa, ja sitäkin seuraavalle kuukaudelle yksi tärkeä tapahtuma kaukomailla kiehtoo, joten ehkä syksyn suunnitelmat lopulta riittävätkin hyvin taltuttamaan pahimman reissukuumeen. Vielä avoimena on, teenkö joulun aikaan tutuksi tulleen pidemmän reissun kaukokohteeseen, vai säästänkö lomat seuraavaan vuoteen ja teen hieman uudenlaisen lomasuunnitelman kaukokaipuun taltuttamiseksi…

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

4 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  16.8.2015 at 22:23

  Siis oikeasti … tuo valkoinen laukkuko on kulkenut muutamat matkatavarahihnat ympäri Eurooppaa ja laukku on edelleen tuon näköinen?
  Ihanan näköinenhän tuo on ja sellaisen voisi vaikka ostaakin – mutta kun käsitykseni mukaan se on tuon näköinen tasan vain silloin kun sen ensimmäisen kerran tuon kaupasta kotiin omalla autolla.

  Reply
  • Anna-Katri
   17.8.2015 at 08:39

   Hih, aivan oikein – laukku on reissannut Helsinki-Pariisi, Pariisi-Praha ja Belgrad-Helsinki lennot vaihtoineen plus raahautunut mukanani junavaunuissa ja roadtripillä tänä kesänä. 🙂 Kyllä pinnassa muutamia pieniä tummia jälkiä näkyy, mutta ne on kuulema helppo pyyhkäistä pois tähän tarkoitetulla puhdistusaineella.

   Reply
 • Susanna
  17.8.2015 at 22:13

  Samankaltaisia ajatuksia minäkin olen viime aikoina miettinyt, maailman ympäri matkan toteuttaminen kiinnostaa ehdottomasti ja viime talvesta asti olen etsinyt ja löytänyt toinen toistaan parempia vaihtoehtoja. Tosin tietysti on niitä asioitakin joita ei tekisi mieli miettiä: matkabudjetti ja etenkin se viittiikö laittaa mieletöntä summaa tietyn reissun toteuttamiseen ja nyt on myös tropiikista olevien tautien/hyttysten pelko. Joitain kohteita olen myös joutunut rajaamaan reissuvaihtoehdoista kokonaan pois koska en kestä suurkaupunkien ilmansaasteista. Mutta kaikesta huolimatta aion kyllä joskus lähteä ja suosittelen myös sinua lähtemään. Piti vielä mainita että twitterissä on #matkachat aiheinen matkachatti joka maanantai, tulkaa osallistumaan jos kiinnostaa/jos ehditte

  Reply
  • Anna-Katri
   19.8.2015 at 07:58

   Voih, maailmanympärysmatkalle olisi niin paljon erilaisia reittivaihtoehtoja että taitaa kyllä valinnanvaikeus niiden suhteen iskeä. 🙂 Tosin kaikkien niiden matkaunelmien toteuttamista (ainakin yhdellä kertaa) rajoittaa toki matkabudjetti, sillä aivan kaikkea ei vain mitenkään pysty toteuttamaan. Mutta elämä on valintoja, niin kuin sanotaan! 🙂 Ehkä me vielä molemmat löydämme sopivat reitit ja tavat toteuttaa maailmanympärysmatka? Innolla jäänkin seuraamaan sinun suunnitteluja!
   Ja kiitos vinkistä matkachatiin – kun avasitte sen kävin kurkkaamassa, mutta sen jälkeen on jäänyt ihan unohduksiin!

   Reply

Leave a Reply