Menu
Arki matkojen välillä

Arki vs matkailu – Luksusta on…

Tänään tulee täyteen kolme kuukautta siitä, kun palasin takaisin Suomeen maailmanympärimatkalta. Ei, en ole vielä sinut matkan loppumisen kanssa, enkä myöskään täysin sopeutunut takaisin arkeen. Ja ei, matkakaipuuni ei hälvennyt minnekään vaikka olinkin pidemmän pätkän poissa Suomesta ja arjesta. Arkeenpaluu on kuitenkin herättänyt ajattelemaan omaa elämää ja juurikin sitä päivittäistä arkea aivan eri tavalla nyt kun siihen matkan aikana sai hieman etäisyyttä. Tiettyjä asioita on oppinut arvostamaan enemmän, kun taas tietyt vanhat totutut tavat tai ajatukset ovatkin tuntuneet vierailta matkan jälkeen. Välillä havahdun ihmettelemään, miten elämäni oli aiemmin luiskahtanut Suomessa tiettyyn uomaan, ja vaikka vuosien mittaan olinkin itse ihmisenä muuttunut, ei se paljoa näkynyt arjessani (tai lifestyle-blogissani) ulospäin. Nyt kuitenkin pitkä matka mahdollisti jonkinlaisen sisäisen muutoksen ja varmuuden omasta itsestä ja niistä asioista, joista oikeasti pidän ja joita arvostan.

Naurahtelen edelleenkin vanhoille mitä on arjen luksus -ajatuksille – sehän oli juuri niitä kalliita merkkilaukkuja ja korkokenkiä, ylellisen vaatehuoneen kiiltäviä pintoja, design-kalusteilla koristeltua kotia, kaarevia tekoripsiä ja Chanelin kynsilakkoja, skumppalasien kilistelyjä, pönötysillallisia kaveriporukalla samanlaisissa tylsissä mustavalkoisissa asuissa, kissanristiäisiä ties millä teemalla ja lauantaishoppailuja Helsingin trendikortteleissa. Niin. Loppuajasta tuntui, että olin kuin susi lampaiden vaatteissa. Ajatuksissani olin jo aivan erilainen, mutta vanhoista totutuista tavoista ja ympyröistä irti pääseminen – tai päästäminen – olikin hankalaa. Onneksi maailmanympärimatka antoi sopivaa etäisyyttä ja pääsin aivan erilaisessa ympäristössä tutustumaan kaikessa rauhassa itseeni, hyväksymään tosiasian että olin muuttunut ihmisenä ja huomaamaan ympäriltäni aivan toisenlaisia luksushetkiä kuin aiemmin arjessa ollessa.

Instagram Travel Thursdayn teemana on tällä kertaa Minun luksukseni. Päätinkin listata itselleni ylös kymmenen asiaa mitä luksus minulle nykyisin merkitsee niin matkoilla kuin arjessakin:

 1. Matkoilla luksus ei tarkoita minulle överihienoja kalliita hotelleja vaan sympaattisia pieniä majapaikkoja, joissa on omanlaista persoonaa ja mahdollisesti ekstrana hetket paikallisen perheen kanssa. Arjessa taas arvostan entistä enemmän omannäköistä kotia, jonka persoonallinen sisustus muistuttaa joka päivä matkoista maailmalla.
 2. Matkaillessa on ollut silmiä avaavaa huomata, kuinka vähällä oikeasti pärjää. Kun koko elämä on pakattuna yhteen rinkkaan, tuntuu siltä kuin elämäkin olisi hallinnassa paremmin. Kotonakaan en arvosta tavaroista pursuilevia nurkkia, vaan päinvastoin haluaisin päästä eroon vuosien mittaan kertyneistä turhista tavaroista.
 3. Matkoilla päivän luksushetki on istahtaa hiekkarannalle katselemassa kaunista auringonlaskua meren taa. Olot voivat olla kuinka alkeelliset tahansa, mutta auringonlaskuissa on aina taikaa. Arjessa taas nautin aikaisista aamuista ja auringonnousuista lähitalojen kattojen takaa.
 4. Matkalla ollessa on kiinnostavaa päästä tutustumaan erilaisiin ruokakulttuureihin ja maistelemaan ties mitä herkkuja. Kotona taas arvostan luonnonmukaista ja laadukasta ruokavaliota itse kokattuna, jolloin tiedän tasan tarkkaan mitä annoksesta löytyy. Vielä kun osaisin paremmin yhdistellä maailman makuja kotikeittiööni.
 5. Matkalla erityistä luksusta minulle on kokea olevansa vapaa – vapaa tekemään juuri sitä mitä haluaa millon vain, ja erityisesti yksinmatkaillessa tämä vain korostuu. Arjessa taas arvostan mahdollisuuttani elää omannäköistäni elämää – vielä kun olisin rohkeampi tekemään myös niitä isoja päätöksiä.
 6. Pienissä pysähtyneissä hetkissä on oma viehätyksensä, on se sitten vaikka pysähtyminen ihailemaan upeaa maisemaa jossakin päin maailmaa tai sitten kynttilän valossa vietetty oma iltateehetki kotisohvalla. Itselleni tärkeää on muistaa pysähtyä nauttimaan juuri käynnissä olevasta hetkestä.
 7. Maailmalla matkatessa on ihanaa tutustua uusiin ihmisiin, sillä matkailu jos mikä yhdistää ja parhaimmassa tapauksessa sen kautta saa sydänystäviä ympäri maailmaa. Kotona taas arvostan suuresti pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ja niitä läheisiä ystäviäni, jotka ovat pysyneet vierelläni elämäntilanteeni muutoksista huolimatta.
 8. Matkoilla ollessa huomaan olevani tunteellisempi, herkempi ja avoimempi ottamaan vastaan uudenlaisia asioita. Huojentavaa onkin huomata, että silloin tällöin arjessakin osaan paljastaa tämän puolen itsestäni, sillä aina ei tarvitse osoittaa olevansa se, joka pärjää.
 9. Matkoilla luksusta on suunnitella päiviin juuri omannäköistä ohjelmaa, tai niin halutessaan vaihtaa niitä lennossa. Arjessa taas rakastan uusien matkojen suunnittelemista ja eri matkakohteisiin syventymistä – kaikkea sitä selvitystyötä, unelmointia unohtamatta.
 10. Tärkeää minulle, olin sitten matkoilla tai kotona, on kokea olevansa onnellinen. Se voi olla tunne pienessä hetkessä tai se voi olla pysyvämpi olotila. Matkoilla onnellisuuden tunne usein korostuu, kun muut ärsykkeet eivät ole sitä lamaannuttamassa, kun taas kotioloissa joutuu välillä itselleen muistuttelemaan, että oikeastihan asiat ovat aika hyvin.

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Vaikka omasta mielestäni sana luksus on vähän vanhanaikainen, voi siihen saada uutta perspektiiviä, kun ajattelee luksuksen asioina, joita arvostaa eniten – eikä niitä välttämättä mitatakaan rahassa. Mitä luksus merkitsee sinulle oli kyseessä sitten matkat tai arki?


Postaukseen olen napannut kuvat Instagram-tililtäni, josta minut löytää nimellä @adalminasadventures. Tämä blogikirjoitus on osa kuukausittaista Instagram Travel Thursday -tempausta (#IGTRAVELTHURSDAY), jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda


About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

18 Comments

 • Travelloverin Annika
  2.11.2017 at 09:11

  Tervetuloa mukaan Instagram Travel Thursdayhin!
  Ihmisen muuttuminen on jännä juttu. Joskus tulemme tietynlaisiksi siksi, etä haluamme, joskus siksi, että mukaudumme ympäristöön, vaikka ei tuntuisi ihan omaltakaan. Jonkin vastaavanlaisen prosessin kourissa olen itsekin. Kirjoitin itsekin omannäköiseni elämän elämisestä, hetkistä mutta myös siitä, että paikoin luksuksesta myös voi ja kannattaa maksaa, jos se lisää itselle iloa – mitä se luksus sitten kenellekin on.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:21

   Luulen, että meille jokaiselle on kirjoitettu jonkinlainen elämänpolku, jossa tietyt asiat johdattavat meitä kohti uutta. Se millaisia valintoja teemme määrittää myös suuntaa. Onkin hyvin kiinnostavaa peilata omaa elämää taaksepäin ja nähdä tiettyjä merkityksiä omassa muutoksessa ja omissa valinnoissa. Tärkeintä taitaa kuitenkin olla vain rehellinen itselleen ja uskaltaa kuunnella sisintään.

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  2.11.2017 at 16:39

  Voin allekirjoittaa suurinpiirtein kaiken 🙂 Tavaraan taidan olla sinua kiintyneempi ja koti on minulle elintärkeä tukikohta. Minulle luksusta on myös meditaatio, Suomen passi ja puhdas luonto sekä ruoka, suomen kieli, kielitaitoni muutenkin, kirjoittaminen eri muodoissaan ja vapaus elää sellaista elämää kuin minä haluan, normeista välittämättä. Aika monelle maailmassa se ei ole mahdollista ja Suomessakin se vaatii rohkeutta kulkea omaa tietään.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:20

   Nämä on kyllä sellaisia asioita mitkä helposti varsinkin Suomen arjessa unohtaa. Onkin tärkeää osata arvostaa ympäriltä niitä arkisempiakin asioita kuin vain niitä elämän juhlahetkiä. 🙂

   Reply
 • Hauska huomata, käsiteltiin tätä minun luksus-teemaa hyvin samasta näkökulmasta ja listasin kanssa hyvinkin samantyylisiä ellei jopa identtisiä ajatuksia siitä, mitä luksus on itselle.
  Se on kyllä jännä, että vaikka miten pitkällä matkalla ikinä olisikaan – ei se matkakaipuu minnekään häviä. Läheiseni pohtii matkojeni jälkeen, että nyt mun ei sitten tarvii hetkeen lähteä minnekään ja itse siinä ennen kotiinpaluuta reissusta jo mietin minne ja milloin seuraavaksi. Ei se kaukokaipuu minnekään hälvene.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:18

   Olin itseasiassa positiivisesti yllättynyt kuinka moni kirjoitti luksuksesta juurikin tästä näkökulmasta – ei niistä viiden tähden hotellien kimalteista ja samppanjalasillisista. 🙂

   Reply
 • Sarkku
  2.11.2017 at 21:33

  Hieno kirjoitus. Itse huomaan ajattelevani yhä useammin, että luksusta on osata elää tässä hetkessä. Reissun päällä on se on helppoa, kun on niin paljon uutta nähtävää ja koettavaa. Koti-oloissa joutuu joskus muistuttamaan itseään, että elämä on juuri nyt. En tarkoita että pitäisi elää kuin viimeistä päivää, mutta että ei sittenkun-elämää.
  Luksusta on myös lähdön tunnelma. Kun kaikki on edessä ja jalat jo vähän irti maasta. Ja samaa mieltä auringonlaskuista ja myös -nousuista

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:18

   Tuo on niin totta, ja harmittavan usea ihminen ei osaa pysähtyä nauttimaan juurikin siitä käsillä olevasta pienestä hetkestä. Ja tuon lähdön tunnelman voisin kyllä lisätä omalle listallenikin!

   Reply
 • Timo
  3.11.2017 at 18:29

  Onpas komeat kuvat! Ja noinhan se on – jonkin tutkimuksenkin tulos oli, että elämyksiin sijoitettu raha tekee onnellisemmaksi kuin tavaroihin sijoittaminen.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:15

   Kiitos Timo, kiva kuulla. Ja uskon, että missä tahansa valossa tätä katsoo, ovat elämykset niitä jotka tuovat elämäämme aivan erilaista merkitystä ja sisältöä kuin materia.

   Reply
 • Susanna
  4.11.2017 at 00:56

  Joskus muutos on hyväksi. Minullekin luksusta on upeiden auringonlaskujen näkeminen, mieleeni on jäänyt mm. punainen auringonlasku Sardiniassa ja auringonsilta Adrianmerellä. Kaukokaipuu ei lopu matkustelemalla sen olen minäkin huomannut

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:12

   Muuto tuo kyllä elämään aina hieman uusia tuulia, mikä on vain hyvästä. 🙂

   Reply
 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  6.11.2017 at 18:30

  Yleisesti luksuksella varmaan käsitetään juuri tuota, mitä entisestä elämästäsi kuvailit. Olen ollut aina oman tieni kulkija, enkä ole missään määrin samaistunut merkkilaukkujen kantajiin tai rakennekynsien ja irtoripsien maailmaan. En tarvitse sataa neliötä, viimeisintä BMW-mallia enkä satojen eurojen samppanjaa. Ne kaikki tuntuvat jonkinlaisilta kulisseilta, joiden takana on helppo piilotella. Onneksi aikuistuessa arvotkin usein muuttuvat ja nykyään yhä useampi vannoo maanläheisemmän elämän nimeen. Ystävien kesken jaettu ruokahetki, liikkuminen suomalaisessa luonnossa, kimaltelevat hanget, talviaurinko ja syksyinen metsä, joka on täynnä marjoja ja sieniä. Pitkä viikonloppu vieraassa kaupungissa, illallinen paikallisten kotona ja meren huumaava tuoksu. Paljon enempää ei luksukseen tarvita.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:57

   Nämä on varmasti tällaisia oivalluksia, jotka jotkut tekevät elämässään aiemmin, jotkut taas myöhemmin ja jotkut taas eivät välttämättä koskaan. Parasta onkin nuo kuvailemasi asiat, pienet hetket ympäriltä, oltiin sitten matkoilla tai kotona. Se on sitä todellista elämän luksusta. ♥

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  10.11.2017 at 09:09

  Asuessani vielä Suomessa, ennen varsinaista reissaamisinnostustani, tuhlasin minäkin rahani merkkilaukkuihin, -vaatteisiin ja kalliiseen kosmetiikkaan. Se jotenkin tuntui kuuluvan asiaan. Mutta sitten ensimmäisen vuoden reissun aikana en voinutkaan shoppailla entiseen malliin ja siihen tottui – ja aloin ajatella rahaa lentolippuina materian sijaan. Entinen minä olisi maininnut luksukseksi aivan muut asiat kuin nykyinen minä: kyllähän vapaus, aika ja ne pienet hetket ovat nykyään sitä oikeaa luksusta 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:54

   Varmasti tässä on jotakin tiettyyn elämänvaiheeseen kuuluvaa, että eletään nyt kun voidaan ja shoppailu on yksi niistä tavoista. Onneksi “aikuistuttua” voikin sitten alkaa nähdä niitä arvokkaampia asioita ympäriltä juurikin matkojen muodossa. 🙂

   Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  12.11.2017 at 01:40

  Hyvin samanlaisia ajatuksia tälläkin suunnalla, ja reissun myötä omat ajatukset myös arkielämästä ovat muuttuneet ihan täysin. Ennen viikonloppushoppailuihin ja ripsienpidennyksiin menneet rahat menevät nykyään suoraan säästötilille tulevia reissuja varten 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:47

   Reissut kyllä opettavat hämmentävän paljon uusia asioita, jopa tällaisia mihin ei Suomessa ollessa niin kiinnitä huomiota.

   Reply

Leave a Reply