Menu
Bali

Bali matkavinkit – huomioi nämä asiat

Bali matkavinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon sekä ennen matkaa että matkalla ollessa. Näillä vinkeillä saat matkastasi enemmän irti ja voit keskittyä lomasta nauttimiseen.

Indonesian pientä Balin saarta kuvaillaan trooppisena jumaltensaarena, jossa yhdistyy omalaatuinen hindukulttuuri ystävällisine ihmisineen, mahtavat tulivuorimaisemat riisipeltoineen, houkuttelevat surffirannat palveluineen ja seesteiset sademetsät vesiputouksineen.

Vaikka alati kasvavan turismin myötä Balin kehitys on ollut vähintäänkin holtitonta, löytyy saarelta vielä isojen kaupunki- ja turismikeskittymien ulkopuolelta rauhallisia ja Balille tunnusomaisia paikkoja, jos jaksaa vähän nähdä vaivaa. Monelle ensikertalaiselle Bali saattaa jopa olla pettymys, jos ennen matkaa Balin ainutlaatuisuuden kokemiseen ja tarjontaan ei tarkemmin tutustu. Tällöin Bali voi näyttäytyä pelkkänä turistirysänä, ruuhkaisina katuina ja roskaisina rantoina, jos loman viettää vain turisteille suunnatuissa paikoissa, eikä uskaltaudu tutustumaan saareen syvällisemmin.

Mutta monelle Bali voi lopulta muodostua unelmien kohteeksi, jonne haluaa palata aina yhä uudelleen – kuten itselleni. Balilla, jos missä, on mahdollista tehdä matkasta juuri itselle sopivan näköinen, sillä valinnanvaraa ja tarjontaa riittää.

Poimi tästä talteen Bali matkavinkit, jotka olen koostanut tuolla saarella lähes 10 kertaa käyneenä.

Bali matkavinkit – Matkan ajankohta

Balilla vallitsee trooppinen ilmasto ympäri vuoden. Tämä tarkoittaa, että sää on aina tasaisen lämmin pysytellen päivisin noin 30 asteen tietämillä ja laskien öisin noin 25 asteeseen. Balilla sadekausi sijoittuu marraskuulta maaliskuulle, jona aikana voi tyypillisesti iltapäivisin tai öisin esiintyä lyhyitä ukkos- ja sadekuuroja. Hetkellisesti vettä voi tulla kuin saavista, mutta tyypillisesti sateet kestävät vain hetken. Näin ollen Bali on suosittu matkakohde ympäri vuoden sadekaudesta huolimatta.

Suurin matkailijapiikki Balilla koetaan tyypillisesti kesä-elokuussa sekä marraskuusta tammikuun alkuun. Suosittuja ajankohtia on myös huhti-toukokuu sekä syys-lokakuu. Vähiten turisteja saarella on tilastojen mukaan tammi-maaliskuu välisenä aikana, mutta siltikin nyt pandemian jälkeen pääkadut ovat takuulla täynnä matkailijoita. Lisäksi Balilla kasvaa kokoajan ns. Expatien osuus matkailijoista, joista osa viipyy saarella eri viisumeiden turvin pidempiä aikoja.

Bali matkavinkit – Matkan pituus

Bali sijaitsee Suomeen nähden melkeinpä toisella puolella maapalloa, joten viikon loman takia sinne ei mielestäni kannata matkustaa. Pari viikkoakin alkaa olla aika lyhyt aika kokea ja nähdä saaren parhaita paloja, mutta voi kuitenkin olla riittävä ensikertalaiselle makustella Balia matkakohteena.

Itse matkustan tyypillisesti Balille siten, että voin samalla matkalla viipyä siellä ainakin kuukauden tai pari. Samalla kun pääsen nauttimaan Balin tarjonnasta, voin samalla tehdä Balilta käsin etänä töitä joinakin päivinä ja näin ikään kuin yhdistää työ ja loma. Tätä matkustustapaa suosittelen myös muille, joille se on mahdollista. Näin eri lomalentoja ei tarvitse lentää niin usein, kun pysyttelee pidempään samassa kohteessa.

Bali matkavinkit – Matkareitti

Suomesta Balille ei ole suoria lentoja, mutta perille Balin Denpasariin Ngurah Rai -lentokentälle pääsee esimerkiksi Qatarin, Istanbulin ja Singaporen kautta yhdellä välilaskulla. Jos aikaa on enemmän, kannattaa välilaskusta ottaa myös kaikki irti ja viipyä stop-over kohteessa edes päivä tai pari ja näin päästä samojen lentojen turvin tutustumaan myös muihin kohteisiin.

Jos on jo Kaakkois-Aasiassa, voi Balille yrittää matkustaa myös muuten kuin lentäen. Esimerkiksi Singaporesta pitäisi kulkea lautta Indonesiaan Batam-saarelle ja sieltä toinen lautta Sumatralle. Sumatralta matka tulisi taittaa bussilla ja lautalla Javan saarelle ja sieltä edelleen Jakartaan. Jakartasta Balille voi kulkea bussin tai auton, ja lautan yhdistelmällä.

Bali matkavinkit – Matkakohteet

Ensimmäisellä Balin matkalla kannattaa kokea mahdollisimman monta eri kohdetta, joista voi sitten valita suosikkinsa mahdollista seuraavaa matkaa silmällä pitäen. Alle on listattu muutamia pääkohteita.

  • Ubud: riisipeltoja, sademetsiä, temppeleitä, taideaarteita, joogaretriittejä ja lukuisia majapaikka- ja palveluvaihtoehtoja. Todella suosittu turistikohde.
  • Uluwatu: kallioisia merimaisemia, valkoisia hiekkarantoja, maailmanluokan surffiaaltoja, trendikkäitä ravintoloita, pienen kylän tunnelmaa. Kasvaa kokoajan.
  • Canggu: tummanpuhuvia hiekkarantoja, surffiaaltoja kaiken tasoisille, diginomadi-kahviloita, ravintoloita jokaiseen makuun, pieniä putiikkeja ja sunnuntaimarkkinoita. Bileitä vaikka joka illalle. Kasvukeskittymä, jossa kadut tämän tästä ruuhkautuu.
  • Kuta: Perinteinen turistikeskittymä, josta löytyy aivan kaikkea. Pitkät hiekkarannat, joiden pehmeä pohja sopii surffauksen aloitteluun.
  • Seminiyak: Kutasta tasokkaampi turistikeskittymä, paljon putiikkeja, ravintoloita ja majapaikkavaihtoehtoja. Pitkät surffaukseen sopivat hiekkarannat ja aina auki olevat beach clubit.
  • Sanur: Varsinkin vanhempien matkailijoiden ja lapsiperheiden suosiossa ollut rauhallinen, joskin turistisoitunut rantakohde.
  • Amed: rauhallinen mustahiekkainen rantakohde sukeltajille ja snorklaajille. Majoitustarjonta lähinnä yksinkertaisia paikallisia pikkuhotelleja ja majataloja.
  • Sidemen: Upeat tulivuorimaisemat, pienen kylän rauhalliset riisipellot ja ympäröivät sademetsät, aitoa bali-tunnelmaa, vain muutamia majoitus- ja ravintolavaihtoehtoja.
  • Lovia: rauhallinen rantakohde, koralliriuttoja ja delfiinejä, pienen kylän tunnelmaa, joitakin rantaresortteja.
  • Munduk: Rauhallinen sademetsien peittämä paratiisi, lukuisia vesiputouksia ja riisipeltoja sekä kahvinviljelyalueita. Vain vähän turisteja ja turisteille suunnattuja palveluita.
  • Nusa Dua: luksuskohteen maineessa, valkoiset hiekkarannat, turkoosi meri, tasokkaita resortteja.
  • Nusa Lembongan: Balilta puolen tunnin venematkan päässä oleva saari. Rauhallinen tunnelma, mutta kasvaa kokoajan turistivirtojen ja rakentamisen myötä. Surffausta, snorklausta ja sukellusta, kauniita rantoja. Vieressä pienempi Nusa Ceningan -saari.
  • Nusa Penida: Balin edustalla sijaitseva saari on ollut pitkään lähes koskematon. Turkoosia merta ja kauniita pikkurantoja, maailmanluokan sukelluskohteita.

Kannattaa huomioida, että Balilta pääsee kätevästi matkustamaan vesiteitse myös Indonesian muille lähisaarille, kuten esimerkiksi Lombokille sekä Gilin saarille, joka koostuu kolmesta erillisestä pienestä saaresta (Gili Trawanga, Meno ja Air). Lisäksi Balilta voi bookata muutaman päivän kestävän veneretken kuuluisalle Komodon saarelle näkemään jättiläisvaraaneita ja upeita maisemia.

Suosittelen tutustumaan etukäteen hieman kaikkiin kohteisiin ja valitsemaan niistä omalle matkalle esimerkiksi pari kolme kiinnostavinta. Omat suosikkini ovat Canggu tasokkaan ja toimivan arkielämän pyörittämiseen, Ubud joogaretriittiin tai muuten omaan aikaan riisipeltojen tai sademetsän keskellä keskuskatujen ulkopuolella, Uluwatu helppoon rantaelämään ja Sidemen upeisiin maisemiin.

Bali matkavinkit – Majoitus ja hintataso

Balilta löytyy majapaikkatarjontaa takuulla jokaiseen makuun. Kun selaa esimerkiksi Booking.com, Hotels.com tai Airbnb.com sivustoja voi huomata, että hinnat liikkuvat muutamasta kympistä jopa tuhansiin euroihin per yö. Valinnanvaraa siis riittää. Lisäksi majapaikoista on rakennettu sen verran kiivaaseen tahtiin, että useimmiten majoituksen voi varata paria päivää tai päivääkin aiemmin ellei kyseessä oli hyvin erityinen ja suosittu paikka.

  • Hostellit: jaettu dorm-huone noin 5-20 euroa/yö
  • Homestay, guesthouse ja bed&breakfast-majapaikat: oma huone noin 15-50 euroa/yö, riippuen majapaikan tasosta.
  • Perushotellit: 50-150 euroa huone/yö
  • Boutique-tyyppiset hotellit: 150-300 euroa huone/yö
  • Resortit: noin 150-300 euroa huone/yö, luksusresortit noin 500-1000 euroa yö
  • Villa: riipuen alueesta ja villan koosta sekä varustuksista halvimmillaan noin 100 euroa/yö, suurin osa noin parin sadan euron luokkaa. Kalliimmat useita tuhansia euroja.

Vinkit Balin parhaisiin majapaikkalöytöihin tulossa blogiin pian!

Bali matkavinkit – Liikkuminen

Suosittelen varaamaan kuljetuksen lentokentältä majapaikkaan etukäteen suoraan majapaikan kautta. Tällöin vastassa on majapaikan tuttu kuski tyypillisesti nimikyltin kanssa. Näin välttyy lentokentän taksikaaokselta.

Balilla liikkuminen paikasta toiseen on helppoa ja kätevää. Etukäteen puhelimeen kannattaa ladata appit Gojek ja Grab, joiden kautta voi tilata skootteritaksin edullisesti. Lisäksi Gojek tarjoaa nykyisin myös eri tasoisia autotakseja. Perinteinen taksipalvelu Blue Bird on niin ikään ladattavissa appina. Appeissa parasta on, että ne kertovat reitin, hinnan, ajoajan ja arvion kuskin saapumisesta etukäteen. Matkan voi myös maksaa täysin appin kautta luottokortilla tai niin halutessaan käteisellä suoraan kuskille.

Esimerkiksi Canggun alueella yhden suunnan matka skootteritaksilla kustantaa tyypillisesti noin 10 000 – 13 000 Indonesian rupiaa, mikä on noin 0,5-0,8 euroa.Autolla tehty yhden suuntainen matka esimerkiksi Canggusta Ubudiin maksaa Gojekillä tai Blue Birdillä noin 200 000 – 300 000 IDR, mikä on noin 12-17 euroa.

Kuljetuksen paikasta toiseen voi myös varata tyypillisesti useimmista majapaikoista, jolloin hinta ja reitti on neuvoteltavissa esimerkiksi pidemmälle kiertomatkalle. Usein majapaikoilla on tuttuja ja turvallisia kuskeja, joita suositella matkalaisille.

Lisäksi turistikatujen varsilla on useita kojuja, joissa myydään kaikkea päiväretkistä kuljetuspalveluihin. Näissä hinnat voi olla mitä vain, joten kannattaa selvittää hintataso etukäteen ja olla myös valmis neuvottelemaan ja tinkimään hinnasta.

Bali matkavinkit – Retket ja aktiviteetit

Balilta löytyy lukuisia erilaisia aktiviteettejä ja retkiä, joille on helppo osallistua muutamaksi tunniksi, puolikkaaksi päiväksi tai kokonaiseksi päiväksi. Ennen matkaa tarjontaa voi selata esimerkiksi eri varaussivustoilta, kuten: Tripadvisor, Get your guide, Viator ja AirBnb. Suosituimpia ovat esimerkiksi erilaiset temppelikierrokset, vesiputous- ja riisipeltoretket, surffaus- ja kokkauskurssit sekä tulivuorivaellukset.

Erilaisia retkiä ja aktiviteettejä voi myös kysyä useista majapaikoista, joiden lisäksi pääkaduilla on tyypillisesti useampia liiketiloja tai kojuja, jotka kauppaa erilaisia paketteja matkailijoille.

Huomioithan retkeä varatessa että se on eettisesti paikallisia kunnioittavaa eikä retkeen kuulu vangittujen villieläinten silittelyä tai norsuilla ratsastusta, sillä ne eivät missään muodossa ole vastuullista toimintaa. Myös balilaista kahvi markkinoivat sivettikissafarmit kannattaa kiertää kaukaa vastuullisuussyistä.

Vinkit Balin parhaisiin retkiin ja aktiviteetteihin tulossa blogiin pian!

Bali matkavinkit – Viisumi ja turistivero

Balille matkustaessa on mahdollisuus saada Balin Ngurah Rai -lentokentälle tullessa ns. Visa on Arrival, joka oikeuttaa 30 vrk mittaiseen oleskeluun massa. Huomioithan että tuohon aikaan lasketaan sekä tulo- että lähtöpäivät riippumatta kellonajasta. Lisäksi kyseessä on single entry -visa, eli et voi sen turvin poistua Indonesiasta ja palata maahan uudelleen. Viisumi maksaa 500 000 IDR (noin 35 USD), ja se maksetaan lentokentällä käteisellä. Visa on Arrivalia varten tarvitset mukaasi passin, joka on yli 6 kk voimassa ja lisäksi lentolipun pois maasta. Huomioithan, että tätä kentältä saatua viisumia ei voi pidentää Balilla ollessa, vaan sitä varten tulee hakea sähköinen Visa on Arrival!

Balille voikin nykyisin kätevästi hakea etukäteen 30 päivän ja 60 päivän viisumin Indonesian ministeriön sivuilta. Näitä molempia viisumeja voi Balilla ollessa halutessaan pidentää. Visa extension -hakuun suosittelen käyttämään paikallista toimistoa, joka hoitaa kaiken byrokratian puolestasi. Balilta löytyy useita toimistoja, jotka tarjoavat apua viisumin pidentämiseen. Voit kysyä luotettavaa tahoa esim. majapaikastasi. Huomaathan hakea viisumin netistä hyvissä ajoin ennen matkaasi, sillä joskus sivusto ja viisumeiden käsittely on suljettuna esim. Indonesian juhlapyhien vuoksi.

Katso ajantasaisimmat tiedot saatavilla olevista viisumivaihtoehdoista sekä niiden kriteereistä ja hakemisesta Suomen Indonesian suurlähetystön sivuilta.

Ennen Balille matkustamista on maksettava erillinen turistivero (IDR 150 000 = EUR 8,84). Lisätieto ja ohjeet maksamiseen löytyy täältä.

Bali matkavinkit – Raha ja valuutta

Balilla valuuttana on Indonesian rupia, jota käytetään pääasiassa, jos haluaa maksaa käteisellä. Joissakin isoimmissa majapaikoissa saattaa myös pystyä maksamaan euroilla, yhdysvaltojen tai australian dollareilla. Nykyisin lähes kaikkialla pystyy myös maksamaan luottokortilla, tyypillisemmin visalla tai mastercardilla. Joissakin ravintoloissa tai kaupoissa voi olla minimiraja ostolle luottokortilla maksettaessa. Joissakin pienemmissä majapaikoissa ja katukojuissa ym. voi edelleen olla käytössä pelkkä käteinen.

Balilta löytyy lähes kaikkialta pankkiautomaatteja eli ns. ATM-pisteitä. Niitä käyttäessä kannattaa olla tarkkana, että suojaa selustansa sekä tunnuslukunsa huolella ja noston jälkeen muistaa ottaa myös kortin mukaan automaatista rahojen lisäksi. Mukaan kannattaa ottaa ainakin kaksi eri luottokorttia siltä varalta jos toinen katoaa.

Balilla on myös useita rahanvaihtopisteitä aina hämäristä pienistä kojuista isompiin virallisemman näköisiin pisteisiin. Näissä kaikissa asioidessa kannattaa olla itse todella tarkka päivän valuuttakurssista. Lisäksi kannattaa rahanvaihtohetkellä tarkastaa anettu ja saatu summa selvästi yhdessä rahanvaihtajan kanssa, ettei setelinipusta vahingossa puutu rahaa. Jälkikäteen väittely ei näissä tilanteissa suosi matkailijaa. Toki kannattaa huomioida, että valuutan vaihtopisteillä aina tietty summa menee rahanvaihtajalle, eli valuuttakurssi ei ole koskaan yksi yhteen kansainvälisten valuuttalistausten kanssa. Se on ok, sillä vastaavasti luottokortinostoistakin jokin summa menee nostohetkellä rahat välittävälle ATM-yritykselle sekä omalle luottokorttifirmallesi.

Itse käytän Balilla ollessa pääsääntöisesti Visa-luottokorttia. Lisäksi käytössä on tarvittaessa Xe-sovellus valuuttakurssin tarkastamiseen. ATM-pisteiltä nostan tyypillisesti kerralla noin 1 000 000 IDR (noin 60 €) käyttörahaksi tilanteisiin, joissa luottokortti ei käy tai en halua sitä kantaa mukana.

Bali matkavinkit – Internet

Balilla lähes kaikissa majapaikoissa ja ravintoloissa on nykyisin ilmainen Wifi-yhteys saatavilla asiakkaille. Internetin nopeus on tyypillisesti hyvä, ja riittää erinomaisesti perus nettisurffailuun. Jos aikeissa on pitää tärkeitä videopalavereita, kannattaa nopeus kuitenkin tarkastaa etukäteen.

Pidemmän aikaa Balilla ollessa ja varsinkin taksi-appejä käytettäessä on hyvä hankkia matkalle paikallinen prepaid SIM-kortti. Suosituin on Telkomsel-yhtiön tarjoama 4G/5G kortti. Sen voi hankkia suoraan lentokentältä jo ennen tuloaulaa, jossa rekisteröinti ja tuhti 25 GB:n datapaketti kustantaa kuukaudeksi vajaan 25 €. Tarjolla on myös viikon pituisia eri kokoisia datapaketteja. Myös muita palveluntarjoajia löytyy lentokentältä ja halvimmillaan vastaavan paketin saattaa saada lentokentältä noin 20 eurolla.

Prepaid-kortteja ja dataa myyviä kojuja löytyy myös lähes joka puolelta Balia. Niistä voi hankkia uuden prepaidin rekisteröinteineen tai sitten hankkia olemassa olevaan korttiin lisää dataa. Hinnat ovat tyypillisesti joitakin euroja halvempia kuin lentokentällä turisteille suunnatuissa palveluissa, mutta hinnat voivat vaihdella myymälöittäin merkittävästikin.

Bali matkavinkit – Sairastuminen tai loukkaantuminen

Ennen Balin matkaa kannattaa hankkia kattava matkavakuutus ja tutustua sen ehtoinen.

Tyypillinen sairastuminen Balilla on saada ns. Bali belly, eli perinteinen matkailijan vatsatauti. Sen oireet voivat tyypillisesti lieventyä vuorokauden tai parin kuluessa, mutta pidempään jatkuessa kannattaa suunnata vakuutusyhtiön suosittelemaan isompaan sairaalaan saamaan tarvittavat lääkkeet ja/tai tarvittavaa hoitoa.

Tyypillinen loukkaantuminen Balilla on jonkin asteiset ruhjevammat skootterionnettomuuksista, joissa pahimmillaan turisteja valitettavasti myös kuolee vuosittain.

Kannattaa perehtyä tarkasti vakuutusehtoihin, mitä loukkaantumisia ja onnettomuuksia se korvaa. Esimerkiksi joissakin vakuutuksissa voi olla rajoitteita sille, jos joutuu onnettomuuteen esim. itse skootterilla ajaessa tai loukkaantuu harrastaessaan ns. extreme-lajiksi luokiteltavaa urheilua, johon voi vakuutusyhtiön mukaan kuulua kaikkea ratsastuksesta surffaukseen.

Balilla on kaupungeissa ja kyläkeskittymissä eri tasoisia lähinnä lievää ensiapua tai perussairaanhoitoa tarjoavia asemia. Vakuutusyhtiöt suosittelevat tyypillisesti isompia sairaaloita, joita ovat Siloam Hospital ja BIMC Hospital.

Bali matkavinkit – Pukeutuminen ja käyttäytyminen

Balilla voi turistialueilla pukeutua varsin vapaasti sään mukaan, mutta pelkissä bikineissä ja surffishorteissa liikkumista rantojen ulkopuollella ei katsota hyvällä – tästä yleensä tehdään kuvakoosteita eri sosiaalisen median tileille ajattelemattomasti pukeutuneista turisteista. Temppeleihin tulee pukeutua peittävämmin, esim kietaista pitkä saronki jalkojen suojaksi ja peittää olkapäät t-paidalla. Lisäksi temppeleihin ei tule mennä kengät jalassa tai kuukautisten aikaan.

Vastaavasti maaseuduille tai syrjemmillä alueilla liikkuessa kannattaa käyttää rantavaatteita peittävämpiä vaatteita paikallisia kunnioittaen. Kaduilla liikkuessa kannattaa huomiota kiinnittää, ettei vahingossa astu kaduille aseteltujen pienten uhrilahjojen päälle (ne tunnistaa pienestä korimaisesta ulkonäistä, kukista ja savuavasta suitsuketikusta). Lisäksi kannattaa ottaa etukäteen selvää, onko matkan aikana maassa balilaisia juhlapäiviä kuten esimerkiksi maaliskuussa vietettävä Nyep, jolloin turistien tulee pysytellä sisällä majapaikoissa.

Huomioithan, että Indonesiassa muualla kuin Balilla on pääväestönä muslimit ja noilla alueilla eri pukeutumis- ja käyttäytymisvinkit.

Bali matkavinkit – seikkaile ja kokeile

Balilla jos missä kannattaa rohkeasti lähteä myös perinteisten turistialueiden ulkopuolelle. Varaa homestay-majoitus, tutustu paikalliseen perheeseen ja heidän perinteisiin, opettele tekemään hindujumalien uhrilahjoja ja osallistu kylän seremoniaan. Lue lisää omista kokemuksistani Balilaisen perheen homestayssä täältä, täältä ja täältä.

Oiva tapa päästä alkuun Bali-lomalla ja tutustua uusiin ihmisiin on myös osallistua joogaretriittiin tai surffikurssille – tai näiden yhdistelmälle! Tässä listaus muutaman vuoden takaisista parhaista surffi- ja joogapaikoista ja täältä voit lukea lisää omasta ensimmäisestä surffileirikokemuksesta Balilla.

Purjehdusseikkailusta Komodon saarelle voit lukea lisää täältä.

Lisää reissutarinoita ja tunnelmia Indonesiasta voi katsoa näistä postauksista sekä Instagram-tilini kohokohdista.

Onko jotain muuta mitä haluaisit kuulla Balin matkaan liittyen? Laita kommentti alle ja tarvittaessa lisään vinkit tähän postaukseen!

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

9 Comments

  • Balille pitäisi joskus lähteä ajan kanssa. Valitettvasti omassa työsuhteessa työskentely Euroopan ulkopuolella ei ole mahdollista, ainakaan vielä. Jos olisi, Bali voisi olla siinäkin mielessä varsin ihanteellinen kohde – ja hyvä tukikohta.

    Reply
    • Anna-Katri
      4.3.2024 at 08:45

      Bali on kyllä hyvä tukikohta sellaisen tavallisen arjen ja matkailun yhdistämiseen. 🙂

      Reply
  • Juha
    26.2.2024 at 19:15

    Loistava artikkeli ja näin Balilla usein käyneellekin hyviä tärppejä seuraavia seikkailuja silmällä pitäen! 😊 Balin turistiveron voisi artikkelissa vielä mainita. 150k IDR (~9€) per nassu ja kannattaa maksaa etukäteen https://lovebali.baliprov.go.id/ kautta, niin pääsee Balille tullessa helpommalla. Uusi juttu sinänsä, tuli vasta tässä kuussa voimaan 😄

    Meillä Balin reissu häämöttää vajaan parin viikon päässä.. can’t wait! 😍

    Reply
    • Anna-Katri
      4.3.2024 at 08:45

      Jes, tämä lisätty postaukseen! Tuli tosiaan voimaan oman viimeisimmän reissuni jälkeen. 🙂

      Reply
  • Päivi
    5.3.2024 at 08:50

    Kiitos näistä vinkeistä. Olimme juuri mieheni kanssa ensimmäistä kertaa Balilla ja nämä ovat aivan loistavia tulevien matkojen suunnittelua ajatellen. Kivasti koottu yhteen kaikkea olennaista ja saa hyvän kokonaiskuvan eri alueista. Bali tuntuu olevan niin monipuolinen, että menee aivan pää pyörälle 😊. Olimme nyt vain kaksi viikkoa ja pääasiassa Ubudin seudulla ja vierailimme myös Gili Airilla. Jäi tunne, että Balille tekisi mieli vielä palata.

    Reply
    • Anna-Katri
      12.3.2024 at 18:06

      Kiva kuulla, että vinkit olivat hyödyllisiä! Balilta löytyy kyllä niin paljon nähtävää ja koettavaa, joten sinne moni löytää tiensä takaisin aina uudelleen. 🙂

      Reply
  • Ilmari Numminen
    18.3.2024 at 22:34

    Hyvä info paketti!
    Marraskuussa Balille poikani ja vaimoni kanssa. Ubud Amed Gili A ja Sanur.

    Onks Balilla mahis maistella hyönteisiä, hämiksiä yms esim. Ubudissa?🤭

    Ja jonkun perheen luona majoittuminen lyhyeksi aikaa kiinnostaisi🤔

    Reply
  • Jesse
    11.11.2024 at 09:41

    Tervehdys, ja kiitokset hyvästä oppaasta ja vinkeistä.

    Tekstin viisumilinkit eivät enää toimi. Olisiko niitä mahdollista päivitellä. Hieman epäselvää itselle tuo asia ja olisi tarvetta yli 30pv viisumille.

    Reply
    • Anna-Katri
      5.12.2024 at 05:17

      Hei, nyt pitäisi olla linkit päivitettynä – nähtävästi olivat sivujen osoitteita vasta päivittäneet.

      Reply

Leave a Reply