Ranskan kuvankauniin Champagnen alueella sijaitseva Reims tarjoaa samppanjanystävälle mitä kompaktimman lomanviettopaikan, sillä kaupunkiin kätkeytyy lukuisten samppanjatalojen ja viinibaarien lisäksi niin huippuluokan ravintoloita, romanttisia hotelleja, historiallisia paikkoja ja rakennuksia kuin lukuisia ostosmahdollisuuksia.
Reims on Champagnen alueen suurin kaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa useammaksikin päiväksi, mutta jo yhdessä päivässä kaupungista voi saada paljon irti. Pariisista Gare de l’Est -asemalta ja Charles de Gaullen lentokentältä pääsee Reimsiin TGV-luotijunalla vajaassa tunnissa, joten päivävisiitti (tai yksi yö siihen päälle) on helppo toteuttaa lyhyemmälläkin Ranskan matkalla.
Tässä kuusi käytännönvinkkiä Reimsiin lomaa suunnittelevalle samppanjan ystävälle:
1. Kierros samppanjakellareissa
Reimsin kaupunki on aikoinaan rakennettu maaperästä louhitusta kalkkikivestä, ja jossakin vaiheessa näitä vanhoja kaivoksia alettiin hyödyntämään samppanjan varastointiin. Reimsissä onkin yli 250 kilometriä maanalaisia tunneleita ja luolia, joissa on samppanjanvarastointiin luonnonmukaisesti optimiolosuhteet. Usealla vanhemmalla samppanjatalolla on Reimsissä näyttävät maanalaiset kellarit ja meidän samppanjanystävien onneksi moneen kellariin pääsee vierailukäynnille. Suurin kellarikokonaisuus, yhteensä 25 kilometriä, kuuluu Veuve Clicquot’lle. Keltaisen lesken historiallisista kellareista osa on jo roomalaisten ajalta, ja 1. maailmansodan aikana kellarit toimivat samppanjan varastoinnin lisäksi muun muassa sairaalana. Taittingerin kellarit ovat taas louhittu Saint Nicaiksen luostarin tuhat vuotta vanhan kryptan ympärille ja Pommeryn labyrinttimainen kellariverkosto on myös näkemisen arvoinen. Samppanjaan tutustuminen kannattaakin aloittaa vaikkapa yhdellä kellarikierroksella, jossa pääsee näkemään ja kuulemaan hieman samppanjan ja Reimsin alueen historiasta.
2. Samppanjan maistelua
Reimsin kaupungista löytyy useita niin isoja kuin pieniäkin samppanjatuottajia, joiden luona kannattaa piipahtaa samppanjatastingissä. Parhaiten valikoimiin ja talon tunnelmaan pääseekin tutustumaan vierailukäynnillä, jossa asiantuntija kertoo hieman talosta ja samppanjoista, sekä lopuksi maistattaa muutamia talon samppanjoita. Isommilla merkeillä kierrokset voivat olla mahtipontisia, kun taas pienillä samppanjataloilla ei niinkään ole järjestettyjä ohjelmanumeroita, mutta sen sijaan ne saattavat tarjota mitä viehättävemmät pienet tilat samppanjan maisteluun. Niistä jos mistä voi tehdä uusia samppanjalöytöjä! Samppanjatalojen yhteydestä löytyykin aina pieni putiikki, josta voi ostoksia tehdä – usein hieman edullisempaan hintaan kuin muualta.
3. Kulinaristisia nautintoja
Reimsin tunnetuimman Les Crayères -hotellin yhteydessä sijaitsee ylellinen fine dining ravintola Restaurant Le Parc de Les Crayères. Samaisen ravintolan Michelin-tähtikokin Philippen Millen herkkuluomuksista pääsee kuitenkin nauttimaan hieman huokeampaan hintaan ja rennompiin puitteisiin Le Jardin de Les Crayères -ravintolaan. Ravintola sijaitsee aivan kivenheiton päässä mm. Pommeryn ja Veuve Cliquet:n samppanjataloista, joten suosittelen piipahtamaan vaikkapa lounaalla täällä samppanjatilavisiittien lomassa. Keskellä vehreää puistoa sijaitseva brasserie tarjoaa varsinkin kesäisin mutkattoman mutta tyylikkään miljöön, modernin kevyen gastronomian sekä rennon ilmapiirin vähän pidempäänkin lounashetkeen.
4. Kaupunkinähtävyyksiä
Samppanjan lisäksi Reims tarjoaa historiallista nähtävää, sillä kaupungista löytyy peräti neljä Unescon maailmanperintökohdetta: Reimsin katedraali, Saint-Remin museo ja basilika sekä Taun palatsi, jossa on vietetty aikoinaan useiden kuninkaiden kruunajaisjuhlia. Mahtipontisen katedraalin huipulle pääsee myös kiipeämään ihastelemaan ympärillä avautuvia maisemia. Historian vastapainoksi Reimsistä löytyy myös houkuttelevia ostoskatuja Galleries Lafayetteineen sekä erikoisempia pikkuputiikkeja, joista erityisesti pieni Lifestyle-myymälä SEEN oli mieleeni suloisilla sisustusesineillään ja persoonallisilla asusteillaan ja vaatteillaan (17 place du forum). Reims on onneksi aika kompaktin kokoinen, joten muutaman tunninkin aikana ennättää hyvin kävellä kaupunkia läpi nähtävyyksiä ihastellen ja putiikeissa piipahtaen.
5. Viinibaareja ja ravintoloita
Reimsistä löytyy useita viinibaareja pitkine samppanjamenuineen ja lisäksi lähes joka kadunkulmassa on viihtyisän näköisiä Brasserie-ravintoloita. Ennen illalliselle suuntaamista kannattaakin istahtaa lasilliselle johonkin trendikkäistä viinibaareista (esim. Clos, Bar de la Paix, Le Wine Bar by Le Vintage). Ravintoloissa onkin sitten vara valita niin fine dining paikoista aina pieniin kadunvarsipubiravintoloihin. Yksi suosikkini oli vuodesta 1925 saakka toiminut Brasserie du Boulingrin (48 rue des Mars), jonka art deco -ravintola oli rennon tunnelmallinen ja menulta löytyi mitä houkuttelevimpia ranskalaisia perinneherkkuja. Lisäksi sain useamman suosituksen muun muassa Version Originale, Le Bocal, Le Foch ja Hall Place -ravintoloista, joista viimeisin on yhdistelmä ravintolaa, baaria ja viinikauppaa.
6. Yön yli
Jos Reimsissä on aikaa viettää edes yksi yö, suosittelen illallisen jälkeen suuntaamaan Reimsin katedraalille, jossa klo 23 aikoihin alkaa aivan huikea valoshow. Katedraalin kylkeen heijastetaan muusiikin tahdissa vaihtuvia värejä ja kuvia, jotka saavat rakennuksen heräämään henkiin. Dramaattista ja näyttävää showta voi seurata aitiopaikoilta katedraalin edessä olevan pikkupuiston penkeiltä ja portailta. Hotelleja Reimsistä löytyy ravintoloiden ohella lukuisia, mutta jos haluaa päästä yöpymään vanhaan reimsiläiseen asuinrakennukseen, kannattaa yösijaksi valita keskeisellä paikalla sijaitseva sympaattinen Les Telliers -hotelli. Reimsiläisen pariskunnan pyörittämässä bed&breakfast-tyylisessä majatalossa on vain muutama vierashuone ja ranskalainen aamiainen tarjoillaan perheen olohuoneessa. Pariskunnalta myös sai erinomaisia vinkkejä Reimsiin tutustumiseen, joten tässä yöpaikassa loistava palvelu peittoaa mennen tullen hotellien tähtiluokitukset.
1 Comment