Menu
Kaikki maailman maat

Etelä-Amerikka käytynä

Etelä-Amerikasta tuli kohdallani ensimmäinen maanosa, jonka kaikissa itsenäisissä valtiossa olen vieraillut. Maailmassahan on yhteensä 7 eri maaosaa, joita ovat Eurooppa, Aasia, Afrikka, Oseania, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka ja Etelämanner. Nämä kyseiset maanosat koostuvat Etelämannerta lukuunottamatta useista itsenäisistä maista, joiden kaikkien käyminen on itselläni tavoitteena.

Alunperin olin ajatellut, että Eurooppa kaikessa helppoudessaan olisi ensimmäinen läpikäyty maanosa, kuten monella maailmanmatkaajalla, mutta niin vain kävi, että Etelä-Amerikka vei voiton. Tähän vaikutti ehkäpä oman matkailuintoni lisäksi se, että siinä missä Euroopasta löytyy kaikkiaan 48 maata, on niitä Etelä-Amerikassa vain 12 kpl.

Etelä-Amerikka on kuitenkin ollut ehdoton suosikkimaanosani sen kaiken monipuolisuutensa vuoksi erityisesti luontokohteiden osalta, joten ei ihme, että reissusuunnitelmani ovat myös sinne painottuneet. Ja olen myös varma, että tämän jälkeenkin tulen Etelä-Amerikkaan matkustamaan, nimitäin haavelistalla on esimerkiksi koko mantereen kiertomatka maata pitkin joko omalla autolla tai sitten overland-reissun turvin. Puhumattakaan niistä lukuisista yksittäisistä kohteista, kansallispuistoista ja kaupungeista, jotka ovat vielä näkemättä!

Tässä tulee lyhyt kertaus kaikista Etelä-Amerikan maista, joissa olen päässyt käymään:


Etelä-Amerikka

1. Brasilia

Vuonna 2011 suuntasin ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikan maankamaralle, ja ensimmäisenä kohteena tuolla pidemmällä reissulla oli Brasilia. Ensin viipyilin Rio de Janeiron vilinässä tutustuen sen upeisiin maisemiin ja letkeään rantaelämään, jonka jälkeen otin suunnan kohti maailmankuuluja Iguassun vesiputouksia. Sen jälkeen matkani vei Etelä-Amerikan muihin maihin, ennen kuin matkani lopuksi palasin Brasilian ennen kotiinpaluuta – tällä kertaa suuntasin ensin Pantanalin suistoalueelle ja sen jälkeen vielä syvälle Amazonin sademetsään niin overwater bungalowiin kuin jokiristeilylle. Viimeiset päivät lomaani ennen paluulentoa vietin vielä Rio de Janeirossa.

Lue kaikki postaukset kohteesta Brasilia täältä.

2. Paraguya

Paraguyan puolelle minun ei ensimmäisellä Etelä-Amerikan reissulla ollut tarkoitus mennä, mutta kun Iguassun vesipuotouksilla ollessani bookkasin koko päivän retken Itaipun vesivoimalaitokselle, tuli samalla reissulla piipahdettua Brasiliasta myös naapurimaa Paraguyan puolella. Itaipun voimalaitos sijaitsee näiden molempien maiden rajalla, ja tämä valtavankokoinen laitos on levittäytynyt molempien maiden puolelle. Lisäksi privaatti kokopäivän retki kattaen myös voimalaitoksen sisäosat mahdollisti sen, että kuski kurvaili myös Paraguyan puolella esitellen mm. missä brasilialaiset käyvät shoppailessa halvempien hintojen perässä.

3. Peru

Peru valikoitui myös reissukohteeksi ensimmäiselle Etelä-Amerikan matkalleni, eikä syyttä. Reissasin maassa useamman viikon kiertäen sen nähtävyyksillä aina pääkaupungista Limasta inkakaupunki Cuscoon, ja matkaten sieltä niin bussilla kuin junalla Aguas Calientesiin kylään ja päästen sieltä käsin tutustumaan parin päivän ajan mystiseen Machu Picchuun. Lisäksi Andien vuoristotiet tulivat tutuiksi matkatessa niiden halki Titicaca-järvelle saakka.

Lue kaikki postaukset kohteesta Peru täältä.

4. Ecuador

Kyseisellä vuoden 2011 reissulla jatkoin matkaa Perusta Ecuadorin pääkaupunkiin Quitoon. Vanhaan kaupunkiin tutustumisen päätteeksi oli seuraavana kohteena kauan haaveilemani luontoparatiisi – Ecuadorille kuuluvat Galapagossaaret. Ja voin sanoa, että Galapagos oli tuolloin ja on edelleenkin yksi upeimpia paikkoja, joissa olen koskaan käynyt. Niin mykistävän erikoinen luonto, puhumattakaan kaikista eläin- ja lintulajeista. Tänne voisin palata koska tahansa takaisin! <3

Lue kaikki postaukset kohteesta Ecuador täältä.

5. Bolivia

Boliviaan matkustin maailmanympärimatkani aikana vuonna 2016, ja maa hurmasi minut täysin erityisesti vuoristomaisemillaan, joissa paikoin vaikutti siltä kuin olisi astunut kokonaan toiselle planeetalle! Matkanteon aloitin huimissa korkeuksissa sijaitsevasta pääkaupungista La Pazista ja jatkoin siitä niin busseilla kuin jeepeilläkin kohti maan eteläosaa. Matkan aikana poikkesin useammissa kaupungeissa ja kylissä, joista varsinkin Succre ja Potosi ovat jääneet mieleen sympaattisina vuoristokaupunkeina. Matkan kohokohta oli ehdottomasti Salar de Uyunin suola-aavikko sekä Andien häikäisevän upea vuoristoalue sieltä aina Chileen saakka.

Lue kaikki postaukset kohteesta Bolivia.

6. Chile

Chileen matkustin niin ikään maailmanympärimatkallani maata pitkin Boliviasta päätyen ensin San Pedro de Atacaman pieneen kaupunkiin Atacaman autiomaan reunalla. Sieltä matkani jatkui mutkittelevia vuoristoteitä pitkin bussilla Argentiinaan ennen kuin palasin Argentiinan ja Etelämantereen kierroksen jälkeen maan pääkaupunkiin Santiago de Chileen. Tuo viikko kului alkuperäisistä suunnitelmista poiketen vain pääkaupungissa ennen kuin jatkoin matkaa Chilelle kuuluvalle Pääsiäissaarelle. Pääsiäissaari oli ollut bucket list -kohteenani ties kuinka kauan, ja kun sinne vihdoin pääsin, oli se niin mystisen erikoinen paikka kuin vain kuvitella saattoi! Heittämällä kohde, joka tulee aina nousemaan mieleeni maailman upeimpia paikkoja miettiessä.

Lue kaikki postaukset kohteesta Chile.

7. Argentiina

Maailmanympärimatkallani matkustin Argentiinaan Chilestä bussilla ensin Saltan kaupunkiin, jossa kaupunkielämän vastapainoksi vietin unohtumattomia hetkiä maaseudulla hevostilalla. Saltasta matka jatkui lopulta Argentiinan pääkaupunkiin Buenos Airesiin, joka hurmasi minut täysin. Aika Buenos Airesissa kului siivillä, kiitos paikallisten ystävieni, jotka näyttivät minulle kaupunkinsa suosikkipaikkoja ja muutenkin sain maailmanympärimatkani aikana hetkellisen tunteen kuulumisesta johonkin paikkaan. Lopulta tuli kuitenkin aika sanoa hyvästit, kun jatkoin matkaani Argentiinan eteläkärjessä sijaitsevaan Ushuaian kylään odottelemaan Etelämantereen seikkailun alkamista.

Lue kaikki postaukset kohteesta Argentiina.

8. Uruguay

Uruguayssa piipahdin niin ikään maailmanympärimatkani aikana Buenos Airesista käsin. Alkuperäinen suunnitelmani oli tutustua Uruguayhin enemmänkin, mutta koska olin ihastunut Buenos Airesiin niin kovin, en lopulta halunnutkaan uhrata matkapäiviä sieltä pois. Joten Uruguayn rannikkokaupunki Colonia del Sacramento oli täydellinen päiväretkikohde, sillä matka Buenos Airesista sinne taittui näppärästi lautan kyydissä vain reilussa tunnissa, joten tähän historialliseen pieneen kaupunkiin tutustumiseen jäi silti aikaa kokonaisen päivän verran.

Lue postaus kohteesta Uruguay.

9. Kolumbia

Kolumbiaan suuntasin alkuvuodesta 2019 Panamasta aloittamani purjehdusseikkailun päätteeksi. Cartagenan kaunis historiallinen kaupunki toimi ensimmäisenä tukikohtanani ennen kuin jatkoin matkaani bussilla kohti Santa Martan rannikkokaupunkia. Sieltä nimittäin aloitin viiden päivän unohtumattoman vaelluksen kohti Kolumbian kadotettua viidakkokaupunkia, Ciudad Perdidaa. Vaellus oli kaiken sen vaivan arvoinen, sillä perillä odottivat mahtavien maisemien ympäröimät muinaisen kylän rauniot ja rakenteet. Vaelluksen jälkeen viipyilin vielä Santa Martassa ja Cartagenassa ennen kuin palasin takaisin Panamaan tuolla reissulla.

Lue postaukset kohteesta Kolumbia.

10. Venezuela

Venezuelaan matkasin kesällä 2022, kun maa taas pitkän tauon jälkeen alkoi avata rajojaan matkailijoille. Venezuelassa vietin ensin muutamat päivät sen huonomaineisessa pääkaupugissa Caracasissa, ennen kuin edessä oli koko reissun kohokohta – matka Canaiman kansallispuistoon ja siellä syvälle viidakkoon näkemään mahtipontiset Angelin vesiputoukset! Canaiman luonto oli niin koskematonta sademetsää kuin vain kuvitella saattaa, joten minne tahansa päästäkseen tuli joko liikkua veneellä tai patikoida läpi metsien. Unohtumaton kokemus! Lopulta palasin vielä muutamaksi päiväksi takaisin Caracasiin.

Postaus Venezuelasta tulossa myöhemmin.

11. Guyana

Guyanaan matkani vei niin ikään kesällä 2022 Venezuelan jälkeen. Guyanan pääkaupunki Georgetown oli ehkä vähiten viehättävin paikka, missä olen Etelä-Amerikassa vähään aikaan vieraillut, mutta onneksi onnistuin löytämään sieltä mitä ihastuttavimman majapaikan. Georgetownista käsin minun oli tarkoitus järjestää reissu Guyanan sademetsiin aina Kaieteurin vesiputouksille saakka, mutta retkiä ei tuolloin järjestetty ollenkaan. Mikä pettymys! Niinpä lopulta jatkoin matkaani bussilla naapurimaahan Surinameen.

Postaus Guyanasta tulossa myöhemmin.

12. Suriname

Surinameen saavuin Guyanasta pitkän matkustuspäivän päätteeksi, mutta maan pääkaupunki Paramaribo tuntui heti kotoisammalta kuin Guyanan puolella. Lopulta viivyin Surinamessa pidempään kuin olin alunperin suunnitellut, pitäen Paramariboa tukikohtana ja tehden sieltä reissuja lähialueille. Tosin Surinamessakin seikkailu syvälle maan sisäosien sademetsiin jäi haaveeksi, sillä toisin kuin naapurimaassa, täällä retkiä kyllä järjestettiin, mutta ne olivat kaikki täyteen bookattuja, kun olin liian myöhään liikkeellä. No ehkäpä ensikerralla sitten!

Postaus Surinamesta tulossa myöhemmin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

  • Mekin tykätään Etelä-Amerikasta todella paljon. Nimenomaan luonto siellä tarjoaa paljon erilaisia ja monipuolisia kohteita. Pelkästään Andien vuoristossa on lukemattomia kiehtovia kohteita, joihin olisi mukavaa joskus päästä tutustumaan tarkemmin. Tuo on mukava kuulla, että Venezuelan reissu oli onnistunut. Maa on kiinnostanut pitkään, mutta lähinnä turvallisuusasioiden takia on toistaiseksi jäänyt väliin.

    Reply

Leave a Reply