Aiemmin olin aivan varma, että Euroopasta tulee todennäköisesti ensimmäinen maanosa, jonka kaikki maat olen käynyt – toisin kuitenkin kävi, ja Etelä-Amerikka kiilasi edelle. Mutta vihdoin syyskuussa 2022 matkustin viimeisiin Euroopan maihin, ensin Andorraan ja sen jälkeen San Marinoon. Näin tavoitteeni kaikista maailman maista läheni toteutumistaan taas kahden askeleen verran.
Euroopan mantereella on virallisen 197 maan listalla yhteensä peräti 48 maata. Näitä maita ovat:
Albania, Andorra, Armenia, Azerbaijan, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Espanja, Georgia, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Moldova, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Ukraina, Unkari, Valko-Venäjä, Vatikaani ja Viro.

Suomi ja naapurimaat
Euroopan mantereen maista ensimmäisen pisteen sain jo syntyessäni Suomeen, mikä on matkailumielessä ollut todellinen etu, sillä Suomen passi on vuosi toisensa jälkeen yksi maailman vahvimmista. Nuoruudessani matkailin enimmäkseen Suomessa, mutta teimme perheeni kanssa matkan ensin Ruotsiin ja myöhemmin Viroon. Noihin molempiin maihin olen toki noiden nuoruusvuosien jälkeen palannut yhä uudelleen niin kuin varmasti moni muukin suomalainen.

Ensimmäiset Euroopan matkat
Vaihto-opiskelu Yhdysvalloissa vuonna 2006 sai aikaan valtavan matkakaipuun, mutta sen jälkeen uskaltauduin varovaisesti reissuun vasta vuoden 2008 keväällä opiskelijamatkalle Venäjälle Pietariin. Ensimmäinen todellinen omatoiminen Euroopan matkani suuntautui Sloveniaan roadtripille kesällä 2008. Samalla reissulla tuli tehtyä veneretki Venetsiaan Italiaan sekä piipahdettua Kroatian puolella vuokra-autolla huristellen. Seuraavaksi matkakohteeksi vuonna 2009 valikoitui lopulta Hollanti, jossa vierailin Amsterdamin lisäksi pienessä Edamin kaupungissa.
Noihin kaikkiin neljään Euroopan maahan olen sittemmin myös palannut uudelleen – Italiaan yli 10 kertaa! Se onkin heittämällä yksi suosikkimatkakohteitani!

Pari roadtripiä Keski- ja Etelä-Eurooppaan
Kesällä 2009 suuntasin pitkään haaveilemalleni matkalle – roadtripille Eurooppaan. Matkaan lähdettiin Suomesta auto lastattuna laivaan, ja Saksan puolella tuli viipyiltyä romanttiseksi tieksi kutsutulla tieosuudella ennen piipahtamista Itävallassa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa ennen kuin loma jatkui niin Italian ja Ranskan puolella, Monacoa unohtamatta. Paluureitillä poikettiin vielä uudelleen Itävallassa ja Saksassa, mutta yllärinä rahtilaiva pysähtyi myös Puolan satamassa, josta pääsi viettämään päivää Gdanskissa ja Sopotissa.
Sittemmin palasin Eurooppaan roadtripille uudelleen kesällä 2011, jolloin vuokra-auto otettiin alle Saksasta ja sillä kuljettiin niin ikään Liechtensteinin kautta Italiaan ja Sveitsiin. Euroopan kesä ja roadtripit – lomatunnelmaa ja vapautta parhaimmillaan!

Kaupunkilomia joka lähtöön
Roadtripien kulta-aikojen vastapainoksi vietin aikaa vuosina 2011-2016 myös Ranskan Pariisissa, Champagnessa ja Loiren laaksossa, Belgian Brysselissä ja Bruggessa, Espanjan Madridissa ja Torreviejassa, ja uudelleen Hollannin Amsterdamissa ja Edamissa. Matkani veivät sittemmin myös useamman kerran Luxemburgiin, josta tuli tehtyä roadtrip niin Belgiaan, Iso-Britanniaan kuin Saksaankin. Löysinpä itseni myös viettämästä viikonloppua Latviassa, Liettuassa, Norjassa ja Tanskassa sekä pidemmältä lomalta Portugalissa. Voi olla, että joku kohde tällä listalla jo unohtuikin, ja noista maista useampiin olen palannut toki myöhemmin myös uudelleen.

Interrail ja Balkanin roadtrip
Vuonna 2015 kesälomani starttasi missäpä muuallakaan kuin Ranskan Pariisissa, josta otin lopulta suunnan interrailille Itä-Euroopan maihin. Matkani tuolla reitillä kulki Tsekeistä Slovakiaan, Unkariin ja Serbiaan. Serbiasta alle napattiin vuokra-auto, jonka turvin matka muuttui interrailista roadtripiksi. Serbian jälkeen auton nokka osoitti ensin Bulgariaan ja sieltä Kreikkaan ennen kuin kaarrettiin Balkanin maista ensimmäiseen, Pohjois-Makedoniaan.
Serbian vuokra-autopolitiikka esti autolla ajamisen Kosovoon, joten Makedoniasta reitti kulki takaisin Serbiaan ja sieltä Montenegroon, ennen kuin totesin, että hitot, Kosovoon kyllä myös matkustan. Niinpä jätin vuokra auton Kosovon rajalle parkkiin ja kävelin Kosovoon viettämään päivää ja tutustumaan maan traagiseen historiaan. Enää ei tullut yllätyksenä, ettei vuokra-autolla saanut myöskään ylittää rajaa Albaniaan, joten Montenegrosta käsin tuli tehtyä reissu myös sinne, ennen kuin suunta otettiin kohti Kroatiaa. Kroatian loman jälkeen edessä oli vielä viipyilyä Bosnia-Hertzegovinassa ennen paluuta takaisin Serbiaan.

Itäosien maat
Kun palasin takaisin Suomeen maailmanympärimatkaltani, vetivät reissuni Euroopassa yhä enemmän mantereen itä- ja kaakkoisosien maihin. Näistä Romaniaan matkustin pariinkin otteeseen vuosina 2017 ja 2018, ja tuo maa pääsi hurmaamaan minut täysin. Vuonna 2017 vierailin myös Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, mikä näin jälkikäteen mietittynä antaa todellakin ajatuksen sille, miten toisin asiat tuolloin olivatkaan Euroopassa. Slava Ukraini!
Vuonna 2018 matkani veivät yhä kaukaisempiin Euroopan mantereen maihin, Moldovaan, Georgiaan, Armeniaan ja Azerbaijaniin – Noihin maihin haluaisin ehdottomasti matkustaa uudelleenkin, niin kiehtovan erilaisia ja matkailumielessä monipuolisia kohteita alueelta löytyy.

Vierailuja eri maissa eri vuosien aikana
Ja sitten on tietysti sekalainen kerho eri Euroopan maita, joissa olen näiden kaikkien reissuvuosien aikana vieraillut. Irlannissa kävin tutustumassa Dubliniin vuonna 2015. Kyproksella matkustin isäni rauhanturvaaja-aikojen jalanjäljissä vuonna 2016. Samana vuonna toteutin Välimeren risteilyn, jonka aikana vierailin useissa maissa, mutta tuolla reissulla uusiksi maiksi omalla listallani tuli Malta ja Vatikaani. Lisäksi kävin pariinkin otteeseen Islannissa, mutta myös muissakin Euroopan maissa, jotka jo olivat itselläni olleet käytyjen maiden listalla.

Viimeiset Euroopan maat 48/48
Euroopan reissujen sijaan matkani veivät pandemian jälkeen vuosina 2021-2022 ihan muualle. Mutta lopulta syyskuussa 2022 päätin kääntää katseeni takaisin Eurooppaan ja matkata tämän maanosan viimeisiin listallani oleviin maihin. Toiseksi viimeinen maa Euroopan 48 maan joukosta oli kohdallani Andorra. Andorra oli kaikessa pienuudessaan ja vuoristomaisemissaan mitä leppoisin matkakohde kaikkien aiemman vuoden Afrikan ja Etelä-Amerikan seikkailuitteni jälkeen. Andorrasta suuntasin lopulta viimeiseen Euroopan maahani, San Marinoon, joka jostakin syystä hurmasi minut täysin omalla erikoisella miniatyyrimenollaan.
6 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
4.3.2023 at 11:39En ole laskenut, mutta oletan niitä puuttuvan vielä yllättävänkin paljon. Erityisesti itäisen Euroopan maista puuttuu vielä useita, vaikka siellä olisi paljon upeita luontokohteita, jotka itseäni kiinnostaa aina eniten. Jotenkin sitä tulee usein keskityttyä kaukomatkoihin ja eri Alppikohteissa sitä käy mieluusti useitakin kertoja nauttimassa maisemissa.
Anna-Katri
13.3.2023 at 13:49Näinhän se on että kaukomaat yleensä vetää enemmän puoleensa kuin nämä Itä-Euroopan kohteet.
Eila / Metkaamatkustelua
4.3.2023 at 14:4345 Euroopan maata on käytynä ja matka varattu Kaukasukselle, joten toiveissa on, että parin kuukauden kuluttua Euroopan maista on nähty 100%. Eurooppa jääneekin ainoaksi maanosaksi, jonka kaikissa maissa olen vieraillut.
Tsemppiä sinulle kaikkien maailman maiden bongaamiseen ensimmäisenä suomalaisena naisena!
Anna-Katri
13.3.2023 at 13:48Kiitos paljon! Ja ihanaa tulevaa reissua Kaukasukselle sinulle!
Merja
13.3.2023 at 14:26Eipä tuosta listasta tule Euroopassa kuin 24 maata, mutta monessakin maassa on tullut käytyä yli kymmenen kertaa ja aina eri paikoissa, joten reissattua on tullut aika paljonkin. Varsinainen matkustelu alkoi minulla aika myöhään, eli kun olin täyttänyt 40. Matkustusta rajoitti sitä ennen kolme koiraani, joita en hennonut viedä hoitoon. Nykyään on aina pari, kolme reissua tiedossa, kun edelliseltä palaan. Matkakuume on krooninen tauti.
Asko Leppilampi
21.4.2023 at 08:32Sain lukemaksi 38. Mm.Albania, Armenia, Azerbaijan ja Valko-Venäjä puuttuvat listalta enkä ehkä niitä tavoittelekaan. Never say bever.