Olen matkannut maailmalla kymmenissä erilaisissa maissa, nähnyt lukuisia kaupunkeja ja kyliä sekä tavannut useita paikallisia ihmisiä. Parhaiten mieleeni ovat kuitenkin jääneet pienten syrjäkylien kyläyhteisöt ja heidän ystävällisyys ottaa ohikulkija vierailulleen luokseen. Joskus yhteistä kieltäkään ei ole löytynyt, mutta onneksi eleillä ja ilmeillä on pärjännyt pitkälle. Jo pienetkin kohtaamiset paikallisen elämän parissa voivat jättää syvän muistijäljen matkailijaan loppuelämäksi – tai ainakin näin minulle on käynyt.
Tulen varmasti aina muistamaan ugandalaisen perheenäidin hymyn, kun hän tarjoili minulle savimajansa pihalla olleesta banaanipuusta tehtyä viiniä sademetsän siimeksissä. Muistan varmasti aina sri lankalaisen perheen, joka kestitsi minua myöhään iltaan tuoreilla mangoillaan eikä perheen mummo olisi minun halunnut jatkavan matkaa ollenkaan. Mielestäni ei varmasti myöskään koskaan katoa hetki, kun paistoin tortilloja Guatemalassa perheenäidin ja mummon apuna vain takkatulen valaistessa keittiötä. Eikä hetki Kosovossa kuskini suvun omistamassa naisten vaateliikkeessä myöskään tule unohtumaan – siellä perheen äiti ja tytär halusivat vaatettaa minut päästä varpaisiin omatekemillä asuillaan. Tai entä hetki Perun ylängöillä, jossa harvahampainen mummo ojensi olkapäilleni itsekutomansa huivin nähdessään vilusta värjöttelevän olemukseni.
Olenkin ikuisesti kiitollinen kaikista näistä kohtaamisista, joita olen matkoiltani voinut mieleeni tallentaa, mutta samalla koen suurta huolta siitä, kuinka eriarvoista elämää eripuolilla maailmaa eletäänkään. Mitä enemmän olen matkaillut, sitä enemmän koen oikeaksi antaa omastani myös muille – juuri niille paikallisille perheillä ja äideille, jotka elämän rankkuudesta huolimatta jaksavat hymyillä ventovieraille. Matkojeni lisäksi voin onneksi kantaa korteni kekoon myös Suomesta käsin, ja olenkin otettu siitä, että Naisten Pankki lähestyi lifestyle-blogiani hyväntekeväisyysyhteistyön tiimoilta, sillä olin jo aiemmin perehtynyt heidän toimintaansa ja miettinyt vakavissani myös toimintaan mukaan hyppäämistä. Naisten Pankki on vapaaehtoisyhteisö, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Naisten Pankilla on ollut avustuskohteita niin Ugandassa, Kosovossa, Perussa, Guatemalassa kuin monessa muissakin maissa. Vaikka naiset ovatkin avustuksen pääkohde, ei avunsaajat ole pelkästään naisia, sillä auttamalla naista autetaan samalla hänen koko perhettään mies ja koko kyläyhteisö mukaan lukien. Naisten auttaminen onkin tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista lisätä hyvinvointia kestävästi (lue aiheesta lisää täältä).
Naisten Pankki haluaakin nyt kutsua kaikki kehitysmaiden naisten toimeentulosta ja hyvinvoinnin kehittämisestä kiinnostuneet mukaan kävelytapahtumaan 13.9.2015. Kävelytapahtuma järjestetään usealla paikkakunnalla ympäri Suomen. Tapahtumassa kävellään yhdessä muutaman kilometrin matka ja sen avulla kerätään lahjoituksia tukemaan naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Tapahtumasta voit lukea lisää täältä ja vaikka et itse tapahtumaan pääsisi osallistumaan, voi toimintaa tukea myös lahjoituksilla.
Toteutettu yhteistyössä Naisten Pankin kanssa.
No Comments