Menu
Kaikki maailman maat

Maailman paras passi ja huonoin

Mikä on maailman paras passi eli minkä maan passi avaat ovet mahdollisimman moneen maahan? Entä mitkä maat pitävät häntäpään paikkoja passien vertailulistalla?

Passin tehoa mitataan tyypillisesti sillä, kuinka moneen maahan kunkin maan passilla pääsee matkustamaan ilman viisumia. Tätä mittaa vuosittain Henley & Partners, joka julkaisi uusimman Global Passport Ranking -indeksin tammikuussa 2024.

Kirgisia

Maailman paras passi – pisteytys

Passien vertailulistausta on julkaistu jo 19 vuoden ajalta. Vertailu perustuu kansainvälisen ilmakuljetusliiton (International Air Transport Association, IATA) tietoihin siitä, kuinka moneen maahan kyseisellä passilla voi matkustaa vapaasti. Indeksi pitää sisällään 199 eri passia ja 227 eri matkakohdetta. Henley Passport Index pisteyttää passit seuraavan perusteella:

 • Passin haltijan ei tarvitse hankkia viisumia ollenkaan maahan matkustaessa (1 piste)
 • Passin haltija on oikeutettu saamaan maahan tullessa joko visa on arrival (VOA), vierailijaluvan tai sähköisen matkustusluvan (ETA) (1 piste)
 • Passin haltijan tulee hankkia perinteinen viisumi tai maan hallinnon hyväksymä sähköinen viisumi ennen maahan matkustamista (0 pistettä)
 • Passin haltija tarvitsee maan hallinnon hyväksynnän ennen lähtöä saadakseen visa on arrival (VOA) (0 pistettä)

Kunkin passin kokonaispistemäärä on yhtä suuri kuin niiden kohteiden lukumäärä, joihin ei vaadita viisumia (arvo = 1) edellä määritellyin edellytyksin.

Maailman paras passi 2024

Maailman paras passi – kärkimaat

Vuoden 2024 listauksen kärjessä komeilee helmikuussa peräti 6 maata, joiden passeilla pääsee matkustamaan ilman viisumin etukäteishankintaa 194 matkakohteeseen. Näitä maita ovat Ranska, Saksa, Italia, Japani, Singapore ja Espanja. Suomi komeilee jaetulla toisella sijalla Alankomaiden, Etelä-Korean ja Ruotsin kanssa. Suomen passi avaa ovet vapaaseen matkustukseen 193 matkakohteeseen.

Huomioitavaa listauksessa on se, että YK:n tunnustamien 193:n jäsenmaan lisäksi pisteytyksessä huomioidaan myös muita eri matkakohteita, kuten autonomisia alueita. Näin ollen listauksen pisteytys ei kerro suoraan sitä, kuinka moneen MAAHAN kyseisellä passilla voi matkustaa ilman viisumiprosesseja.

Ainakin omasta mielestäni olisi järkevää pisteyttää passit siten, että jos passin haltijan ei tarvitse hankkia viisumia ollenkaan maahan matkustaessa, tulisi siitä saada korkeammat pisteet kuin jos passin perusteella joutuu kuitenkin hankkimaan esim. Visa on Arrival (VOA). Tyypillisesti jälkimmäisestä joutuu passintarkastuksen yhteydessä maksamaan jotakin tai maksu tulee olla jopa etukäteen suoritettuna sekä sähköiset asiakirjat täytettynä. Näin ollen se lähentelee enemmän “kevyttä sähköistä viisuminhakuprosessia” ja on eri asia kuin vain marssia passi kourassa passintarkastuksen läpi. Näin ranking-listaan saataisiin myös varmasti enemmän eroja maiden välille – nyt useampi maa jakaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen sijan.

Passi
Kyltti

Maailman paras passi top 10 maat

Maailman parhaan passin listalla komeilee pääosin Euroopan maita, mutta myös Aasiasta Japani, Singapore ja Etelä-Korea sekä Oseaniasta Australia ja Uusi-Seelanti. Myös Pohjois-Amerikasta Yhdysvallat ja Kanada ovat mukana top 10 -listalla.

SijaMaatPisteet
1.Ranska, Saksa, Italia, Japani, Singapore ja Espanja194
2.Suomi, Alankomaat, Etelä-Korea ja Ruotsi193
3.Itävalta, Tanska, Irlanti, Luxemburg ja Yhdistynyt kuningaskunta192
4.Belgia, Norja ja Portugali191
5.Australia, Kreikka, Malta, Uusi-Seelanti ja Sveitsi190
6.Kanada, Tsekki, Puola ja Yhdysvallat189
7.Unkari ja Liettua188
8.Viro187
9.Latvia, Slovakia ja Slovenia186
10.Islanti185

Maailman huonoin passi

Maailman huonoimman passin titteli menee Afganistanille, jonka kansalaiset voivat matkustaa vain 28 kohteeseen vapaasti. Tästä syyttäminen on varmastikin ensisijaisesti maan nykyistä Taliban-hallintoa, jonka kanssa harvalla maalla on diplomaattisia suhteita. Peräpaikkaa listalla pitävät Syyria, Irak, Pakistan, Jemen ja Somalia, joissa jokaisessa maassa on ollut tai on edelleen käynnissä syvät poliittiset ongelmat. Yllättävää kyllä 100 huonoimman passin listalta löytyy myös monen turistin suosimat kohdemaat Sri Lanka ja Nepal.

SijaMaatPisteet
100.Iran, Libanon, Nigeria ja Sudan45
101.Eritrea ja Sri Lanka43
102.Bangladesh ja Pohjois-Korea42
103.Libya, Nepal ja Palestiina40
104.Somalia36
105.Jemen35
106.Pakistan34
107.Irak31
108.Syyria29
109.Afganistan28

Lue lisää passiin liittyvistä etuoikeuksista ja epätasa-arvoisista mahdollisuuksista matkustaa esimerkiksi tästä Nomadmanian artikkelista.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Ollaan me tuossa mielessä varsin etuoikeutettuja Suomessa, että omataan tuollainen passi. Ei ole sattumaa, että suurin osa maailman matkusteneimmista ihmisitä taitaa olla noiden top 10 maiden kansalaisia. Toki varallisuuskin siihen vaikuttaa, mutta eipä hyvästä passiasiastakaan haittaa ole.

  Reply
  • Anna-Katri
   12.3.2024 at 18:08

   Ollaan kyllä passiemme(kin) puolesta etuoikeutetussa asemassa. Tosin esim moneen Afrikan maahan on Suomenkin passilla aikamoinen viisumirumba ollut oman kaikki maailman maat -tavoitteen osalta. 🙂

   Reply
 • Jaakko
  4.3.2024 at 18:54

  Suomen ja pohjoismaat ylipäätään olisin rankannut korkealle. Heikoimpien maiden passin huonous kyllä yllättää.

  Reply
  • Anna-Katri
   12.3.2024 at 18:06

   Tuolla heikoimpien listalla on kyllä muutamia yllättäviä maita!

   Reply

Leave a Reply