Menu
Matkavinkit

Mitä mukaan kuukauden roadtripille

Olen huomannut, että mitä enemmän erilaisia kohteita matkalla on, sitä hankalammaksi pakkaaminen usein käy, kun rajallisen kokoiseen matkalaukkuun tai rinkkaan yrittää mahduttaa kaiken tarpeellisen (ja näin naisena ehkä muutaman turhankin) tavaran. Ajattelinkin nyt avata matkalaukkuni sisällön ja sen sijaan, että esittelisin vain mukaan pakkaamani tavarat, kerron rehellisesti mitä vaatteita ja asusteita oikeasti käytin ja mitä ottaisin mukaan seuraavalle vastaavalle matkalle.

PakkaaminenTässä siis matkalaukkuni sisältö, jossa huomioitavaa on seuraavat seikat:

 • Reissasin yhteensä 4 viikkoa Euroopassa ja erityisesti Balkanin alueella kiertäen niin kaupunkikohteita, hengähtäen rantakohteissa kuin piipahtaen maaseutukylissä kuin luontopoluilla.
 • Vierailemiani maita olivat Ranska, Tsekki, Slovakia, Unkari, Serbia, Bulgaria, Kreikka, Makedonia, Kosovo, Montenegro, Albania, Kroatia ja Bosnia-Hertzegovina.
 • Kulkuvälineenä oli Helsinki-Pariisi, Pariisi-Praha ja Belgrad-Helsinki -osuuksilla lentokone, Prahasta reissasin Bratislavan ja Budapestin kautta Belgradiin junalla Interrail-lipun turvin ja Belgradista jatkoin Balkanin roadtrip-osuudelle vuokra-autolla. Roadtrip osuus kesti vajaan kolme viikkoa.
 • Matka ajoittui heinä-elokuulle, jolloin Itä-Euroopassa ja Balkanilla helle lähenteli +40 asteen lukemia useampana päivänä.
 • Pakkasin tavaraa mukaan sillä periaatteella, ettei minun tarvitsisi pitää matkan aikana kuin korkeintaan yksi pyykkipäivä.
 • Käytössäni oli Delseyn kovakantinen Châtelet-matkalaukku koossa 67.

Pakkaaminen PakkaaminenYläosat – topit

Ensimmäisen kuvan helletoppeja tuli matkalla käytettyä varmasti eniten ja näin jälkikäteen pakkaisin laukkuun mukaan muutaman ekstrakappaleen (kaikki topit H&M). Näissä miellytti ohut ja vilpoinen materiaali, ja lisäksi topit oli helppo pestä hotellin kylppärissä. Alemmassa kuvassa on muutamia siistimpiä lähinnä iltakäyttöön tarkoitettuja toppeja. Kaksi vasemman puoleista Mangon toppia olivat käytössä oikeastaan vain Pariisissa, jossa helteet olivat maltillisemmat. Muualla toppien paksu materiaali ei miellyttänyt. Nämä jättäisinkin nyt matkalaukusta kokonaan pois ja pakkaisin mukaan yhden siistimmän topin ohuemmassa materiaalissa. Sen sijaan Mangon punainen ja valkoinen toppi oikealla olivat käytössä niin ilta- kuin päivämenoissa, joten ne saisivat luvan lähteä matkalle uudelleenkin mukaan. Mustaa Tara Jarmonin toppia sen sijaan käytin muistaakseni vain kerran, joten se saisi jäädä kotiin vaikka kaunis onkin.

Pakkaaminen Pakkaaminen

Yläosat – t-paidat ja pitkähihaiset

Helletoppien lisäksi ohuet t-paidat olivat kovassa käytössä, ja niitä voisin hyvin pakata vastaavalle matkalle muutaman lisää (t-paidat H&M, Filippa K ja hankinta Guatemalasta). Ne oli helppo vetäistä päälle matkustamiseen mutta toimivat erinomaisesti niin luontopoluilla kuin kaupunkikaduillakin. Lisäksi plussaa, että t-paidat suojasivat olkapäitä porottavalta auringolta. Alemmassa kuvassa on mukana olleet pitkähihaiset, jotka eivät sään vuoksi päätyneet kovinkaan usein päälle. Valkoista Mangon collegemaista puseroa käytin pari kertaa vuoristossa aamun viileinä tunteina ja ohut Mangon raitaneule taisi olla vain kerran päällä suojaamassa hieman palaneita käsivarsia. Musta Zaran perusneule oli päällä vain lentomatkoilla ja musta Mangon jakku pääsi iltakäyttöön päälle kerran Pariisissa ja kerran Prahassa. Tietenkään säitä ei voi ennustaa ennen matkaa, joten mukaan on hyvä hellevaroituksista huolimatta pakata muutama pitkähihainen mukaan. Näistä kuitenkin ottaisin seuraavan kerran mukaan vain valkoisen college-puseron (tai hupparin sen tilalle) ja siistin mustan neuleen, joka hätätapauksessa sopii myös iltamenoihin lämmikkeeksi.

 Pakkaaminen PakkaaminenAlaosat – shortsit ja housut

Shortsit löytyivät jalastani lähes jokaisena päivänä. Eniten käytössä olivat H&M:n kulutetut farkkushortsit, joiden huomasin soveltuvan lähes mihin tahansa tilanteeseen ja tapahtumaan. Yläosaa ja kenkiä muuttamalla farkkushortsit muuntuivat niin rennosta matkustusasusta luontopolun patikointiin kuin rantabileisiinkin. Nämä ottaisinkin ehdottomasti mukaan seuraavalle matkalle, ja ehkäpä niille vielä vastaavat korvikkeet pesupäiviä varten. Kuviolliset H&M:n shortsit olivat ihanan ohutta materiaalia, joten ne toivat kivaa vaihtelua farkkushortseille vaikka eivät ehkä olleetkaan niin monikäyttöiset. Mustat Filippa K:n siistimmät shortsit olin taas pakannut mukaan kaupunkipäiviä varten, mutta niiden sijaan sujautinkin päälleni useammin joko farkkushortsit tai hameen. Mustat shortsit siis saisivat jäädä matkasta pois.

Pitkälahkeisista housuista minulla oli mukana yhdet vahapintaiset farkut (Second Day), joita käytin vain yhtenä päivänä. Lisäksi mukana oli H&M:n mustat legginssit, joihin ajattelin turvautua viileämpinä päivinä luontokohteissa, mutta niitä ei sitten loppujen lopuksi tullut käytettyä kertaakaan. Seuraavalle matkalle pakkaisin kuitenkin mukaan molemmat (tai farkut ehkä vaaleampana versiona), sillä kylmempänä tai sadepäivänä pitkälahkeiset housut voi olla juuri sitä mitä päälleen kaipaa.

Pakkaaminen Hameet ja mekot

Hameita tuli myös käytettyä matkalla useasti, ja erityisesti suosikikseni nousivat Mangon punainen A-linjainen hame ja pehmoista pellavamaista kangasta oleva H&M:n valkoinen hame. Niillä pärjäsi monta päivää putkeen vaihtamalla vain yläosaa ja asusteita. Lisäksi ne olivat tarpeeksi siistejä myös kaupunkiravintoloihin hellesäällä. Zaran mustakuvioinen minihame oli mukana lähinnä juhlia varten, mutta sitä tuli käytettyä tasan yhden kerran, eikä se silloinkaan tuntunut omanlaiselta päällä. Se jäisikin ehdottomasti joukosta pois seuraavalle matkalle. Mustaa H&M:n trikoohametta tuli käytettyä kaikilla lennoilla sekä muutamana päivänä ja iltana, joten vaikka se ei kaikista monipuolisin alaosa ollutkaan, ottaisin sen silti mukaan seuraavalle matkalle.

Mekkoja huomasin yllättäen käyttäneeni tällä matkalla kaikista vähiten, vaikka aiemmin olen niitä matkoilla paljon käyttänyt. Ehkä tämä johtui siitä, että perinteisiä rantakohteita matkalla ei ollut kuin muutama, niinpä mekot jäivät muiden vaatteiden varjoon. Näistä pakkaisinkin mukaan seuraavalle matkalle vain keskimmäisen H&M:n luonnonvalkoisen mekon, joka sopi hyvin niin bikineiden päälle kuin iltamenoihinkin. Kaksi muuta mekkoa olivat tällä kertaa aivan turhat, ja niiden sijaan pakkaisin seuraavalle matkalle mukaan vain helpon ohuen trikoomekon mustassa värissä lähinnä rantamekoksi (minulla on ollut yksi ja sama musta rantamekko mukana lähes jokaisella matkalla, ja nyt en jostakin syystä sitä pakannut mukaan – harmitti!).

PakkaaminenBikinit

Kahdet bikinit olivat aivan riittävästi tälle matkalle, sillä vaikka hellepäiviä oli lähes joka päivä, ei todellisia auringossa löhöämispäiviä ollut kuin muutama. Mustat bikinit (hankinta Israelista) ovat ehdoton suosikkini lähes joka matkalla, mutta niiden lisäksi vaihtopariksi pakkaisin mukaan myös seuraavalle matkalle nämä herkullisen väriset H&M:n kukkabikinit.

PakkaaminenLaukut

Ennen matkaa mukaan otettavien laukkujen päättäminen tuotti eniten päänvaivaa kenkien ohella. Iso Longchampin olkalaukku oli ehdoton lentomatkoille ja sama laukku toimi hyvin myös beach bag:nä rantapäivinä. Toinen olan yli menevä Longchampin laukku taas keikkui mukanani useimpina kaupunkipäivinä, sillä sen sisään sai juuri mahtumaan ison järkkärini, tarvittavat pikkutavarat ja vesipullon. Pieni nahkainen COS:n laukku toimi iltamenoissa, kun kamera ei kulkenut mukana. Fjällrävenin reppu oli sitten selässäni lähes jokaisena matkustuspäivänä, sillä se jätti kädet vapaiksi matkalaukun vetämistä tai suunnistamista varten. Myös luontopoluilla tämä reissussa jo hieman rähjääntynyt reppu oli ehdoton. Seuraavalle matkalle ottaisinkin ehkä mukaani nämä samat laukut, niillä pärjäsi oikein hyvin tilanteessa kuin tilanteessa.

PakkaaminenKengät

Kengät ovat useimmiten ne, jotka tuovat huomaamat ekstrakiloja matkalaukkuun, niinpä jouduin tälläkin kertaa miettimään tarkoin mitä pakkasin mukaan. Mustat monta vuotta käytössä olleet ballerinat toimivat siistimpinä kenkinä niin lentomatkoilla kuin kaupunkimenoissa, ja ne osoittautuivat jälleen kerran loistaviksi matkakengiksi. Valkoiset Converset olivat jalassani kaikista eniten niin matkustuspäivinä kuin lenkkareiden korvikkeina luontopoluilla. Niiden lisäksi kaipasin matkalla kuitenkin jalkaani välillä Niken lenkkareitani, jotka ehdottomasti ottaisin mukaan seuraavalle matkalle. Ralph by Ralph Laurenin sandaalit tulivat myös tarpeeseen hellepäivinä, ja ne toimivatkin moitteettomasti monessa menossa. Matkalta kuitenkin ostin vielä perinteiset mustat flip-flopit, joiden huomasin olevan mukavammat ja helpommat jalassa kuin nämä sandaalit. Seuraavalle matkalle miettisinkin tarkoin, otanko mukaan molemmat, vai vaan toiset sandaalit. Wedgepohjaiset ECCOn sandaalit päätyivät matkalaukkuun viimehetkellä mukaan, sillä arvelin tarvitsevani iltamenoihin yhdet korolliset kengät. Matkalla kuitenkin huomasin pärjääväni hyvin myös pelkillä RL:n sandaaleilla iltaisin, joten vaikka mukavaa vaihtelua asuihin wedget toivatkin, ne jäisivät seuraavalle matkalle ehkäpä pois matkatavaroista (kohteesta toki riippuen).

Muut

Mukana kulki myös ensimmäisessä kuvassa näkyvä Benettonin hellehattu, jota en yllättäen käyttänyt matkalla kertaakaan. Myös muhkea huivi oli pakattuna mukaan, ja se toimikin erityisesti lentomatkoilla lämmikkeenä, mutta helteistä johtuen se kulki muuten koko matkan visusti matkalaukussa. Luultavasti seuraavalle vastaavalle matkalle pakkaisin myös nämä molemmat mukaan, sen verran käytännöllisistä asusteista on kuitenkin kyse. Matkalaukusta löytyi myös yhdet aurinkolasit sekä muutamia koruja, joita hankin myös matkaltani asujen piristykseksi ja matkamuistoksi. Lisäksi mukaan pakkasin alusvaatteita, yöasun ja sukkia.

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

4 Comments

 • Susanna
  1.9.2015 at 21:17

  Hyvä kooste, minäkin olen huomannut että etenkin kengistä ja joskus myös laukuista tulee helposti ekstrakiloja matkalaukulle. Olen huomannut että +40C saunahelteellä silkkimäiset kankaat ovat hyviä eivätkä hiosta 🙂 Juttu ottamistasi rokotuksista kiinnostaisi myös.

  Reply
 • Anna-Katri
  2.9.2015 at 06:39

  Kiva kuulla, että tällainen kooste oli mieleen. 🙂 Samalla sain itseäni ja seuraavia matkoja varten listattua hieman, mitä kaikkea turhaa sitä kantaakaan mukanaan. Ja juttu rokotuksista tulossa luultavasti ensiviikolla kun saan jutun kirjoiteltua.

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  2.9.2015 at 10:25

  Insinöörinä kehitin jo joitakin vuosia sitten ihan kaavan sille, että montako ylä- ja alaosaa minkäkin pituiselle matkalle tarvitsen mukaan – ja listasin kaiken muunkin tarvittavan yhdelle listalle, jonka sittemmin julkaisinkin (ja joka osoittautui tosi suosituksi!).
  Nyttemmin pitäydyn ehkä melkein tuon kaavan alarajoillakin, eli kun alkuun pyöristin vähän ylöspäin, niin nykyisin ehkä pyöristän vähän alaspäin ja joka reissun jälkeen arvioin, että jäikö mitään käyttämättä. 1 t-paidan käyttämättä jättäminen on ok, jotain voi olla varallakin, jos sattuisi joku katastrofi!
  Kaava toimii n. 15 päivän reissuihin asti – sen jälkeen määristä tulee turhan suuria mukana raahattaviksi ja välillä on pesetettävä jotain, mutta monessa kohteessa pesettäminen, jopa ihan hotellihinnoilla on suosikki t-paitojen ja housujen osalta edullista.
  Alusvaatteiden osalta harrastan sitä, että kun harkitsen kulahtaneempien poistoa, niin laitan ne matkalle mukaan lähtevien tavaroiden laatikkoo ja ne pääsevät sitten mukaan vielä viimeiselle reissulle ja hylkään ne sitten.

  Reply
  • Anna-Katri
   18.9.2015 at 20:27

   Minäkin tein pari vuotta sitten Afrikan matkaa varten listan, jota olen myöhemmillä matkoilla sitten jalostanut aina kohteeseen sopivaksi. Ja täytyy myöntää että listan myötä pysyi pakkaaminen enemmän hallinnassa – ilman listaa kun helposti ottaa turhaa tavaraa mukaan “kaiken varalta”. Tuo mallisi kuulostaa kyllä hyvältä, täytyypä siihen palata seuraavan pakkaamiskerran yhteydessä. 🙂

   Reply

Leave a Reply