Menu
Matkainspiraatio

Paljastuksia matkavuodelta 2019

Olen tehnyt vuodesta 2015 saakka tämän saman yhteenvedon, jossa tarkastelen kulunutta vuotta peräti 37 erilaisen kysymyksen kautta. Ne eivät suoraan liity niinkään matkoihin vaan elämääni ylipäätään, mutta koska reissuvuosi 2019 sisälsi myös aika monia matkoja, on luonnollista, että niillä on ollut vaikutusta vuoteeni 2019. Nyt kuitenkin sanon hyvillä mielin hyvästit vuodelle 2019 ja otan kaikella ilolla vastaan vuoden 2020 ja sitä kautta uuden vuosikymmenen!

1. Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?

Apua. Niin monia asioita! Kuten esimerkiksi tein viidakkovaelluksen, johon en voinut kuvitellakaan aiemmin pystyväni. Mutta lopulta se oli lälläreintä verrattuna siihen, mitä myöhemmin kuluneen vuoden aikana tulikaan vastaan. Kuten biletin Islannin presidentin kodissa. Lähdin ekoille treffeille Dubaihin. Annoin pitkästä pitkästä aikaa tunteiden viedä järjen sijaan. Irtisanoin elämästäni lähes samalla kertaa kaiken, kotia, työtä ja poikaystävää myöten. Varasin lennot vain parin tunnin varoitusajalla ennen koneen nousua. Itkin silmät päästäni Finnairin bisnesluokassa. Löysin oman naamani Finnairin inflight enterntainmentistä, kun Jetlagissa podcast otti sinivalkoiset siivet alleen. Vietin yön jos toisenkin jurtassa. Näin useimpia tähdenlentoja. Kärsin elämäni pahimmasta krapulasta Pohjois-Koreassa. Ja apua, mitä kaikkea muuta sitä tulikaan puuhattua ensimmäistä kertaa tämän vuoden aikana!

2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutena vuotena tekemäsi lupaukset?

Hups, piti ihan käydä kurkkaamassa, mitä sitä tulikaan viime vuonna luvattua. Toiveena näyttäisi olleen seuraava: “Vuoden 2019 haluaisin sisältävän enemmän seesteistä olotilaa, sellaista tietynlaista sisäistä rauhaa siitä, että tiedän mihin olen menossa ja se jos mikä saa hymyn huulilleni vuoden jokaisena päivänä”. Joten ei kyllä tainnut tämän vuoden aikana sitä seesteistä olotilaa tai sisäistä rauhaa löytyä, kun peilaa kuluvan vuoden tapahtumia. Sen sijaan rakensin kyllä päämäärätietoisesti elämääni siihen suuntaan, vaikka kipuilinkin aikalailla valintojen suhteen vielä vuoden viimeisimpiin päiviin saakka.

3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?

Tuli ja meni! Niin hyvässä kuin pahassa. 😀 Päällimmäisenä mielessä tämän osalta on varmastikin “mielikuvituspoikaystävä”, jonka kanssa reissatessa ei draamaa elämästä puuttunut kuluneelta vuodelta. Lisäksi tapasin reissujeni kautta muita matkailijoita ja matkablogikolleegoita.

4. Menetitkö ketään läheistäsi?

No niinkin voin sanoa, jos ajattelee, että yhtenä hetkenä joku ihminen on päivittäin läsnä elämässäsi ja silmänräpäyksessä ei enää mikään osa elämääsi.

5. Missä matkustit?

Reissuvuosi oli kieltämättä erikoinen, ja sen aikana tuli reissattua aika monessa maassa ympäri maailman. Lisää reissuvuodesta 2019 voi lukea aiemmasta postauksestani.

6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut?

No sitä seesteistä ja tasapainoista mielentilaa! Tuntui, että olin vuoden aikana enemmän hukassa elämäni suhteen kuin koskaan ennen. Silti jollakin oudolla tarmolla rämmin vain eteenpäin. Lisäksi olin toki toivonut jo aiemmin, että olisipa ihana vihdoinkin kohdata se joku oikea, mutta eipä vielä tämäkään vuosi sitä vastaan tuonut. Sydänsuruja vain sen sijaan.

7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?

Islanti, Reykjavik 1.3.2019. Päivä, joka muutti elämääni monessakin mielessä. Venäjä, Pietari 8.5.2019. Päivä, jolloin annoin tunteilleni periksi. Iso-Britannia, Manchester 9.7.2019. Päivä, jolloin sittenkin kuuntelin järkeä sydämen sijaan. Ja ehkäpä koko joulukuu, jolloin järjestelin jälleen elämässäni isoja asioita uusiksi tulevan vuoden varalle ja karkasin Balille.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?

Suurin saavutukseni oli varmaankin selvitä. Selvitä mystisestä trooppisesta taudista, elämää järisyttäneestä sydänsurusta sekä jonkin asteisesta hermoromahduksesta kaiken muutoksen keskellä. Jostakin sisältä sitä vain löysin voimaa järjestellä elämä kokonaan uusiksi, aloittaa alusta. Ja silti luottaa siihen, että elämä kantaa. En tiedä olisinko pystynyt siihen kokonaan yksin, joten kiitos kaikille läheisille, jotka tukivat tässä kaikessa.

9. Mikä oli suurin pettymyksesi?

Se, että kerrankin kuuntelin sydäntäni järjen sijaan ja se pirulainen johdatti minut harhaan. En tosin kadu sen osalta mitään, sillä ilman kaikkea tapahtunutta, ei isoja muutoksia elämässäni olisi vuonna 2019 tapahtunut, enkä olisi nyt menossa siihen suuntaan mistä olen aina haaveillut.

10. Sairastitko tai loukkaannuitko?

Sairastuin maaliskuussa Intian paluulennolla vatsatautiin, jota selviteltiin vielä kuukausia reissun jälkeen Suomessa jo ollessani. Jossakin vaiheessa minut lähetettiin jopa Meilahden kirurgiselle osastolle umpisuolen leikkaukseen, joka kuitenkin osoittautui vääräksi hälytykseksi. Tauti ei koskaan selvinnyt, joten nimesin oireeni leikkimielisesti Patrick-parasiitiksi, vaikkakaan trooppisten tautien testeissä ei koskaan saatu selville mitään. Kävin jopa Uzbekistanissa sisäelinten skannauksessa Paten paikallistamiseksi.

11. Mikä oli paras ostoksesi?

Aikuisena tähän pitäisi vissiin vastata, että omistusasunto, mutta vastaan silti, että lentoliput Aasiaan sydänsurujeni päätteeksi. Tuo matka jos mikä sai minut ottamaan askeleita eteenpäin kaiken keskellä.

12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?

No parinkin henkilön käytös. Erityisesti erään naispuolisen henkilön käytös alkuun pöyristytti, mutta yllättäen myös huvitutti ja tilanteesta sain lopulta myös monet hysteeriset naurut. 😀

13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?

Asuntoon, mutta toki myös matkoihin. Apua, en taida uskaltaa edes laskeskella kuinka monta tonnia reissuihin tänä vuonna kuluikaan.

14. Mistä ihan todella, todella innostuit?

Innostuin yhä uudelleen Jetlagissa-podcastistämme, sillä kaikkein näiden blogivuosien jälkeen on ollut aivan mahtavaa tehdä hommia yhdessä Veera Biancan kanssa – joka muuten jaksaa inspiroida minua ihmisenä, mutta myös tukea ystävänä podcast-hommiemme ulkopuolella. Lisäksi innostuin ylläripylläri yhä uudelleen matkailusta, siitä vapauttavasta tunteesta, kun reissaan jonnekin uuteen ja erikoiseen paikkaan.

15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?

No nyt on paha! Odotas, niin tsekkaan spotify-listan! Yksi niistä biiseistä on ehkäpä Alec Benjaminin “Let me down slowly” ja toinen Eva + Manun “Sins”. Ja vuoden lopun ehdoton hittibiisi Bob Marleyn “Buffalo Soldier”. 😀

16. Viime kauteen verrattuna, oletko:

i. onnellisempi vai onnettomampi: 

Onnellisempi – täällä Balin Canggussa tunnen todellakin olevani enemmän kotona kuin koti-Suomessa. Vaikka mielessä tällä hetkellä painaakin jotkut asiat ja elämänmuutokset, on niitä jotenkin helpompi käsitellä täällä sekä toki myös hetkellisesti unohtaa, kun ympärillä on kaikkea kivaa.

ii. laihempi vai lihavampi: 

Varmaan aika samoilla linjoilla mennään tämän suhteen. Tosin vähän sellainen tuntuma on, että olen aavistuksen paremmassa fyysisessä kunnossa kuin vuosi sitten.

iii. Rikkaampi vai köyhempi: 

Well well well, sanoisin että rikkaampi – ainakin elämänkokemuksen suhteen! 😀

Macao Jetlagissa

17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Olisin toivonut, että olisin pysähtynyt paikoilleni useammankin kerran pohtimaan syntyjä syviä sekä miettimään sitä, mitä oikeasti haluan elämässäni ja mitkä ovat ne elämäni läpi kantavat arvot, joita haluan vaalia. Lisäksi olisin myös voinut olla enemmän läheisteni kanssa, mutta välillä oman elämän pyörteet ottivat liikaa ylivaltaa ajankäytöstä ja energiasta.

18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?

Kokeneeni ahdistusta tulevasta. Mutta tiedän, että niillä hetkillä, kun ei ole varma mitä elämässään haluaa tai mihin elämä kantaakaan, puskee ahdistuksen tunteet itse jos toisella pintaan. Ne pitäisikin hyväksyä, ja lempeämmin nähdä ne elämässä eteenpäin puskevina voimina. Jos emme koe ahdistusta, voi vaarana olla vain jäädä elämään siihen “ihan ok elämään” ilman, että tekee niitä muutoksia, joita oikeasti sisimmässään haluaisi tehdä.

19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?

Juhannusta vietin romanttisissa merkeissä maaseudulla Islannissa, joulua taas Yoga Barnin rauhassa Ubudissa Balilla.

20. Rakastuitko kauden aikana?

Jep rakastuin.

21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?

Vaikka en tv:tä edelleenkään paljoa katso, taisi tänä vuonna olla yksi tv-sarja, jonka jokaisen jakson (vaikkakin vähän viiveellä) halusin nähdä: Selviytyjät Suomi. Sitä katsoessa mietin aina, että mitenhän itse pärjäisin kyseisissä tehtävissä.

22. Vihaatko mitään tai ketään, jota et vihannut tähän aikaan viime vuonna?

En halua vihata mitään tai ketään, elämä on liian lyhyt negatiivisten tunteiden sisällä kantamiseen. Mieluummin hyväksyn tapahtuneet, annan anteeksi itselleni ja muille, ja jatkan elämääni.

23. Mikä oli paras lukemasi kirja?

Nyt kyllä lyö aika tyhjää, että minkä yksittäisen kirjan tähän nostaisi. Kirjoja usein luen pelkästään reissussa, mutta Suomessa ollessani löysin vihdoin tänä vuonna e-kirjojen lisäksi äänikirjat, joita varsinkin julkista liikennettä käyttäessä on tullut kuunneltua.

24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?

No samoilla linjoilla mentiin tämän vuoden suhteen, eli Spotifyn suositukset ja valmiiksi tehdyt soittolistat olivat varmasti eniten kuunneltuja vähän sen hetkisen fiiliksen mukaan. Latino rap ja Reggae rulaa edelleen!

25. Mitä halusit ja sait?

Huomasin, että olen kykenevä rakastumaan ja rakastamaan. Se on mielestäni piirre ihmisessä, jota ei kannata hukata vaan sitä tulee vaalia, vaikka eläisikin yksin. Jotkut meistä kokee elämässään sen yhden ainoan oikean rakkauden, toiset useampia, eikä kumpikaan niistä ole parempi tai huonompi, vaan meidän jokaisen elämä menee lopulta niin kuin on tarkoitettu.

26. Mitä halusit, mutta et saanut?

Halusin todellakin uskoa, että olisin kohdannut sen oikean, jonka kanssa palaset vain lopulta loksahtaa kohdalleen ja elämä menee niin kuin on tarkoitettukin. En tiedä mitä ajattelin silloin, mutta helppoa kai se on kommentoida jälkikäteen (tai sivullisena) kun tietää paskimman mahdollisen tapahtuneen.

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?

Njaah, tää menee sihen samaan kategoriaan kuin tv-sarjat. Katson nimittäin luvattoman vähän mitään kotona ja ne ainoat mitä katson, on usein lentokoneessa – jossa taistelen leffoja katsoessa lähes aina nukahtamisen rajamailla. Mieleen tulee ainakin takuuvarmat Aladdin ja Leijonakuningas.

28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?

Syntymäpäivänäni täytin 36 vuotta ja juhlistin sitä lennolla yläilmoissa Qatarin bisnesluokassa sampanjaa siemaillen suuntana paras paikka – Bali.

29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selkeästi paremman ja onnellisemman?

No tätä varmaan voisi jossitella loputtomiin, mutta kuten aiemmin taisin mainita, en kadu mitään mitä vastaan tuli tänä vuonna ja uskon joka ikisin tapahtuman ja tapaamisen tänä vuonna olleen tarkoitettu kohdalleni. Näiden sattumusten kautta olen entistä lähempänä sitä isoa unelmaani, sellaista, jonka en aiemmin uskaltanut edes ajatella olevan kohdallani mahdollista. Onnellisempi olisin toki voinnut kuluneen vuoden aikana olla, mutta uskon, että välillä tarvitsemme tällaisia vuoristoratavuosia, jotka sinkoavat meidät aivan eri suuntaan kuin vuoden alussa olisimme voinneetkaan kuvitella..

30. Kuinka määrittelisit tyylisi kuluneen vuoden aikana?

Arjessa töiden suhteen tuli käytettyä luvattoman paljon pelkistettyjä mustia mekkoja. Reissuissa sen sijaan ihastuin yhä enemmän värikkäisiin kuosiin ja erityisesti maksimekkoihin.

31. Mikä piti sinut järjissäsi?

No nyt on pakko mainita ensimmäisenä läheiseni – ne ihmiset, jotka jaksoivat kuunnella puhelinsoittojani ja olla läsnä juuri oikeilla hetkillä. Erityismaininnan ansaitsee ehdottomasti Veera Bianca, joka oli jopa käynyt täyttämässä jääkaappini yhdeltä surullisen kuuluisalta matkalta palattuani ja joka jaksoi pyytettömästi aina olla läsnä vaikka keskellä yötä kun kaipasin juttuseuraa toiselta puolelta maailmaa. Lisäksi vanhempani astuivat kuvioihin juuri oikealla hetkellä, kun en enää tiennyt miten jaksan kaiken kokemani päälle asuntomuutosta suoriutua. Elämän vastoinkäymiset kyllä näyttävät, ketkä oikeasti välittävät.

32. Ketä julkkista himoitsit eniten?

Jaja, tähän taitaa olla sama vastaus kuin edellisenä vuonna: brassisurffari Gabriel Medina. Brassisurffarit vain best! 😉

33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikautti sinua eniten?

Tänä vuonna on tainnut tulla seurattua entistä enemmän Pohjois-Korean tilannetta, kiitos maahan suuntutuvan matkan, olen halunnut ottaa enemmän selvää siitä, mitä maassa onkaan meneillään.

34. Ketä kaipasit?

Syksyn pimeinä tunteita kaipasin mielikuvituspoikaystävää, sitä kuinka omien elämän myllerrysteni keskellä hän aiemmin aina kuunteli, tuki ja kannusti. Lisäksi loppuvuotta kohti mentäessä kaipasin muutamaa kaveria, heidän yhteydenottoaan, mutta turhaan.

35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?

Hyvässä ja pahassa se on ehdottomasti mielikuvituspoikaystävä. Ilman häntä en olisi uskaltanut tehdä isoja muutoksia elämässsäni tänä vuonna. Sen päälle hän näytti minulle mitä rakkaus on ja ei ole. Lisäksi matkabloggaajalle parasta vertaistukea tarjosi syksyllä Helsingissä piipahtanut @traveltomtom ja hänen inspiroivat reissutarinat.

36. Mikä tai kuka yllätti sinut viime vuonna?

Tämä taitaa mennä nyt jo vähän tylsäksi, mutta joudun toki vastaamaan tähän(kin), että mielikuvituspoikaystävä. Sen lisäksi muutama ex-työkaveri pääsi yllättämään, heidän lisäkseen yksi kivaksi ihmiseksi kuvittelema kaverini (tosin ex-sellainen). Mutta on minulla myös peiliin katsomista – oma itseni, oma suoruuteni, jonkinlainen raakuus myös yllätti. Se että sisälläni on voimaa tehdä päätöksiä ja sanoa asioita suoraan tiukassakin paikassa, vaikka mieluummin meistä jokainen vain hymistelisi.

37. Mitkä viisi asiaa asetat tavoitteiksesi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia, vaan henkilökohtaisia tavoitteita.

Elämänmuutos useammallakin isolla osa-alueella. Haluaisin ennen kaikkea olla parempi ihminen niin läheisilleni kuin itsellenikin, että olisin enemmän läsnä, kuuntelisin ja tukisin. Toivon myös löytäväni sisäisen kutsumukseni niin työrintamalla kuin matkojenkin suhteen. Mutta ennen kaikkea toivon uskaltavani tehdä päätöksiä sen eteen, että vihdoinkin voin elää vieläkin enemmän omannäköistä elämää.

Lue myös aiempien vuosien koosteet täältä:

About Author

Seikkailumatkailija, naissoolomatkailun pioneeri ja yrittäjä Helsingistä. Reissaa maailman upeimpien reissukohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa, joita ei valtamediassa näe. Tähän mennessä käytynä yli 130 maata ja tavoitteena vierailla niissä kaikissa. Haluaa samalla haastaa ennakkoluuloja ja rohkaista ottamaan askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

2 Comments

 • Hanna
  11.1.2020 at 03:57

  Hei! Käytätkö lentäessäsi lentosukkia? Ajattelin aina ennen että lentosukat kuuluvat mummoille, mutta nyt 37 vuoden ikäisenä ja pitkä lento toiselle puolelle maapalloa edessä sai minut harkitsemaan lentosukkia.

  Reply
  • Anna-Katri
   12.1.2020 at 11:05

   En ole käyttänyt vielä kertaakaan, ja tosiaan varsinkin pitkille lennoille ne olisi varmasti hyvä ottaa käyttöön.

   Reply

Leave a Reply