Menu
Lifestyle

Paljastuksia (matka)vuodelta 2020

No niin, on tullut aika perinteisen yhteenvedon viime vuodelta. Hämmentävää huomata, että olen tehnyt tämän samaisen 37 kysymyksen yhteenvedon vuodesta 2015 saakka. Näistä vuosista 2020 kyllä tulee olemaan erityinen ainakin matkailun osalta, nimittäin jos muina vuosina olen tehnyt ties mitä huimia seikkailija maailmalla, olen tänä vuonna nököttänyt kotona enemmän kuin koskaan.

Lue myös aiempien vuosien koosteet täältä:

1. Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?

No ainakin sitten naismuistiin olen viettänyt toivomaani pidemmän pätkän Suomessa ilman reissuja ulkomaille, nimittäin maaliskuun jälkeen en ole Suomesta poistunut. Mikä on todellakin kohdallani erikoinen tilanne, nimittäin viimeiset 10 vuotta ovat olleet aika reissuntäytteisiä. Lisäksi tähän kategoriaan voisin laittaa myös 100 yötä yhdessä ja samassa hotellissa, sillä vaikka maailmanympärimatkan aikana vietinkin pidemmän pätkän reissuelämää, vaihtui tuolloin majapaikat tämän tästä toisin kuin tämän vuoden Clarion-hotellivisiitissäni. Ja hei nyt tuli mieleen myös yksi iso juttu – nimittäin täysipäiväiseksi yrittäjäksi hyppääminen peruspalkkatyöstä!

2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutena vuotena tekemäsi lupaukset?

Hämärästi muistan mitään mitä nämä olisikaan olleet, liittyiköhän ne jotenkin itsestä huolehtimiseen? Okei pakko oli kurkata viime vuoden postauksesta, jossa sanoin:

Elämänmuutos useammallakin isolla osa-alueella. Haluaisin ennen kaikkea olla parempi ihminen niin läheisilleni kuin itsellenikin, että olisin enemmän läsnä, kuuntelisin ja tukisin. Toivon myös löytäväni sisäisen kutsumukseni niin työrintamalla kuin matkojenkin suhteen. Mutta ennen kaikkea toivon uskaltavani tehdä päätöksiä sen eteen, että vihdoinkin voin elää vieläkin enemmän omannäköistä elämää.

Näistä elämänmuutos kyllä toteutui työrintamalla, kuten tuo viimeisessä lauseessa vihjaamani päätös hypätä yrittäjäksi, jotta voisin elää vieläkin enemmän omannäköistä elämää. Mutta sen omannäköisen elämän määrittäminen jäi vähän puolitiehen koronan myötä kun matkojen ja paikkariippumattoman työn sijaan löysin itseni entistä enemmän nököttämässä kotona tietokoneen äärellä työjuttuja puurtaen. Parempi ihminen en tänä vuonna todellakaan ollut, vaan enemmänkin ahdistunut ja ärtynyt, mitä saatoin välillä kaikessa turhautumisessani purkaa läheisiini. Myöskään sitä sisäistä kutsumusta en vielä löytänyt, mutta se asia on kypsynyt ja kehittynyt tämän vuoden aikana mielessäni sentään hieman eteenpäin. Ehkä vuoden 2021 aikana saan paremmin kiinni siitä mitä oikeasti haluan tältä osa-alueelta.

3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?

Tuli ja meni. Huh. Välillä varsinkin tässä korona-ajan eristyksessä joidenkin ihmisten takinkäännöt tuntuivat pahalta ja koin välillä myös yksinäisyyden tunteita. Mutta onneksi tänä vuonna olen myös lähentynyt  joidenkin kanssa entisestään, mitä ei välttämättä olisi tapahtunut ilman pysähtynyttä elämää kotosalla. Ja paras uusi tuttavuus on ehdottomasti ollut koirani Saskia, mitä olisinkaan tehnyt ilman tätä pientä söpöläistä. <3

4. Menetitkö ketään läheistäsi?

En onneksi niitä lähiläheisiä, mutta niitä elämään tulleita uusia ihmisiä kylläkin, joista ainakin yhdestä erkaantuminen oli lopulta kipeämpää kuin olin kuvitellut tai uskalsin silloin itselleni myöntää.

5. Missä matkustit?

Alkuvuodesta palasin takaisin Suomeen Balilta. Sen jälkeen viimeiseksi ulkomaan reissuksi jäi matka Libanoniin ja Syyriaan, josta seurasi erikoinen paluumatka Dubain kautta takaisin Helsinkiin ennen maailman rajojen totaalisulkeutumista. Kesällä reissasin hieman Suomessa, mm. Mikkelissä, Pohjois-Savossa, Punkaharjulla, Imatralla, Porvoossa, Naantalissa sekä pääkaupunkiseudun lähikohteissa kuten Porkkalassa ja Mustialassa. Tuntuupa tämä reissulista lyhyeltä?!

6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut?

No isoimpana haaveena ja sitä myötä pettymyksenä vuodelta 2020 jää varmasti mieleen paluu Balille. Ensin minun piti mennä sinne kesällä 2020 (toisin kuitenkin kävi) ja seuraava suunnitelma oli mennä leimaamaan 2 vuoden viisumini nyt ennen vuoden vaihdetta, mutta jälleen koronarajoitukset päättivät toisin. Tiedän, ettei tämä haave ihan vielä jätä minua rauhaan, mutta nyt asiaa kypsyteltyäni osaan jotenkin olla armollisempi itseäni kohtaan tämänkin osalta. Välillä asiat ei muista syistä toteudu vaikka niihin panostaisi kuinka paljon, ja välillä on myös ok myöntää itselleen, että ne isoimmatkin unelmat voivat muuttua tai muuttaa muotoaan.

7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?

Hmm. varmaankin se päivä maaliskuussa kun Syyrian reissun jälkeisen karanteenin päätteeksi hain suljetusta Clarion-hotellista tavarani ja muutin takaisin kotikotiin. Siinä kiteytyi jotenkin sellainen outo pysähtyneisyyden tunne ja epätieto tulevasta. Samalla koin kuitenkin jotakin helpotusta siitä, että minulla oli ihana koti, jonne paeta tätä maailmaa.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?

Hyppääminen täysipäiväseksi yrittäjäksi ja saada hommat rullaamaan. Töitä oli enemmän kuin olisin koskaan uskaltanut toivoakaan ensimmäisenä täytenä yrittäjävuonna.

9. Mikä oli suurin pettymyksesi?

No ehdottomasti se, että koronan vuoksi maailma oli aikalailla kiinni enkä päässyt reissaamaan tuttuun tyyliin. Itselleni matkat kuitenkin edustavat useimmiten vapautta ja uusiin paikkoihin tutustumista, ja vaikka joihinkin kohteisiin vuoden aikana olisikin päässyt reissaamaan, eivät ne reissukohteina jotenkin vain sytyttäneet. Sen lisäksi, että huomasin kaipaavani hulluja seikkailuja yhä erikoisemmissa ja eristäytyneemmissä paikoissa, haaveilin myös kakkoskodin hankinnasta Balilta. Mutta niiden sijaan olenkin sitten vain nököttänyt kotona…

10. Sairastitko tai loukkaannuitko?

Ei onneksi ollut mitään erikoista tällä saralla. Pari ärsyttävää flunssaputkea tuli sairastettua, mutta ei sen vakavampaa.

11. Mikä oli paras ostoksesi?

Tummansininen kuvioitu tyynynpäällinen äidilleni Syyrian Damascuksesta pienestä mattokaupasta on jäänyt mieleeni yhtenä tällaisena, ei vähiten sen kauneuden vuoksi vaan myös kauniina hetkenä auringonlaskun valossa, kun Damascuksen vanhan kaupungin basaarikujat kuhisivat elämää.

Toinen ei niin mieleenpainuva, mutta sitäkin käytetympi löytö oli Icaniwill:n trikoot, sanoinko jo että ne ovat luottoasuni about joka päivä?

12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?

Hmmm. Tähän on lopulta ehkä vastattava, että Donald Trump kaiken sen presidentinvaalien häviämisen yhteydessä nostattamiensa väitteiden ja tekojen seurauksena.

Mutta tähän samaan voisin myös nostaa ihmisten käytöksen juorumedia Jodelissa, jonka olen nykyisin poistanut itseltäni kokonaan sen pahansuopuuden vuoksi. Miten jotkut tuntemattomat ihmiset voivatkaan käyttää niin paljon aikaa elämästään muista ihmisistä tekemiensä kuvitelmien ja analyysien luomiseen sekä sitä myötä myös dissaamiseen ja jopa äärimmäiseen kiusaamiseen? Tai miltä itsestäsi kuulostaisi, että joku anonyymi toivoisi sinun palaavan matkalta takaisin Suomeen ruumisarkussa?

13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?

Yllättävää kyllä matkoihin ne eivät tainneet tänä vuonna mennä. Sen sijaan enemmän normaaliin elämään kuten omaan asuntoon, kotihankintoihin ja autoon sekä toki uusiin joogapäntseihin ja noutoruokaan. Yrittäjyyden myötä yksi isoimpia kulueriä on tainnut olla myös oman osaamisen laajentamiseen liittyvä kouluttautuminen.

14. Mistä ihan todella, todella innostuit?

Tiedosta, että minulla saattaisi olla mahdollisuus saada pysyvämpi viisumi Indonesiaan ja sitä myötä voisin alkaa rakentamaan “kakkoselämääni” osittain Balille, kuten olin vuosia haaveillut. Lisäksi ajatus siitä, että koronarokotteen myötä maailma alkaisi normalisoitumaan tai ainakin asettumaan uuteen normaaliin, ja sen seurauksena matkailu alkaisi vapautumaan.

15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?

Ei varmaan mikään yksittäinen, mikä olisi jäänyt mieleen ylitse muiden, mutta Spotify osasi kertoa että eniten kuuntelemani kappale oli Alessia Caran Ready.

16. Viime kauteen verrattuna, oletko:

i. onnellisempi vai onnettomampi: Ehkä aikalailla sitä ja samaa kaiken tulevaisuuteen liittyvien elämänmuutosajatusten keskellä kuin viimekin vuonna. Mutta vuosi 2019 oli niin raju, että ehkä vuosi 2020 toi sittenkin kaikessa pysähtyneisyydessään ripauksen onnellisuutta lisää, kun jonkinlainen tasapainoisempi suunta elämässä alkoi paremmin hahmottumaan vuoden takaiseen verrattuna.

ii. laihempi vai lihavampi. Varmaan aika samoissa mennään? Tosin aiempina vuosina olen viettänyt selkeästi aktiivisempaa elämää kuin vuonna 2020, jolloin muutamia itsestähuolehtimisspurtteja lukuunottamatta elämän valtasi viidakkovaellusten, surffiretriittien ja joogatuntien sijaan työt ja tietokoneella istuminen.

iii. Rikkaampi vai köyhempi. Rikkaampi. Tietokoneella kökkiminen on sentään tuottanut myös tulosta…

17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

No ehdottomasti tehneeni enemmän reissuja, päässeeni taas siihen vapauden fiilikseen, uuden kokemiseen ja oppimiseen, mitä matkat minulle edustavat. Lisäksi kotioloissa ollessa olisi toivonut keskittyneeni enemmän omaan hyvinvointiini.

18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?

Ironista kyllä, mutta joudun vastaamaan tähän, että toivoisin tehteeni vähemmän töitä ja istuneeni vain kotona tietokoneen äärellä. Vaikka ymmärrän, että yrittäjänä työnteon paineet ovat erilaiset kuin peruspalkkatyössä, en silti haluaisi viettää elämääni ainoastaan näin. Tämä ensimmäinen yrittäjävuosi oli kuitenkin hyvä oppitunti siihen, mihin suuntaan haluan yrittäjyyttä ja sitä myötä myös elämääni enemmän rakentaa.

19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?

Vietin molempia vanhempieni ja läheisteni kanssa Iisalmessa lapsuuden kodissani. Juhannusta olen aiemminkin viettänyt siellä, mutta joulujuhlintojen suhteen tämä vuosi oli poikkeus – aiempina vuosina juuri joulunaika on ollut omistettu suurille seikkailuille.

20. Rakastuitko kauden aikana?

En todellakaan. Lähin tunne, mitä sain kehitettyä tämän vuoden aikana johonkin ihmiseen oli lähinnä kiintymys, ei ehkä edes kunnollinen ihastuminen.

21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?

90 days fiance!!! Siis se varmaan pelasti koronakevääni kun pääsin uppoutumaan tämän sarjan jaksoihin. Suosikkini oli 90 days fiance: The other way, kun jenkkien sijaan kuvauspaikat olivatkin maailmalla sulhasten ja morsiamien kotimaassa. Samalla jaksoin ihmetellä, mistä nämä ihmiset toisiaan löytävät ja miten he uskaltavat rakastua virtuaalisesti ennen kuin ovat toisiaan koskaan edes fyysisesti nähneet. (Ja samalla myös kyseenalaistin oman rakkauselämäni hiljaisuutta…)

22. Vihaatko mitään tai ketään, jota et vihannut tähän aikaan viime vuonna?

No en vissiin, harvemmin oikeastaan vihaan ketään tai mitään. Tai ei kun joo koronaa!

23. Mikä oli paras lukemasi kirja?

Hmm. hullunkurista ajatella, että tänä vuonna taisin ostaa enemmän kirjoja kuin koskaan aikaisempina vuonna, mutta niistä lähes yhteenkään en oikeasti tarttunut – tai jos aloitin, en päässyt muutamaa sivua pidemmälle. Ja ne joita yritin lukea, eivät tehneet vaikutusta (vaikkakin näin jälkikäteen ajateltuna luulen, että omalla keskittymiskyvyn puutteella oli varmaankin osuutta asiaan). Joten joudun tähän valitettavasti vastaamaan, että mikään kirja ollut ylitse muiden niin paljon, että tähän sen osaisin nimetä.

Yksi kirja, minkä lukemisesta olin pitkään haaveillut oli Lonely Planetin Ultimate Travel List, mutta sen lukemisen siirsin suosiolla vuoteen 2021, jolloin maailman rajat alkaisivat taas edes hieman enemmän avautua. Veikkaan nimittäin, että tuo kirja jos mikä on omiaan reissukuumeen nostattamiseen.

24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?

Hmm. J. Balvinia tuli luukutettua keväällä ja kesällä aikamoisella repeatillä (tosin hän on tainnut olla soittolistoillani jo aiemmin), Anna of the North toi tunnelmaa fiilistelyn hetkiin ja Gus Teja rauhoitti viemällä melodioillaan ajatukset Balille.

25. Mitä halusit ja sait?

Sain täysipäiväisen yrittäjyyden, josta olin jo pitkään haaveillut mutta ajatus yrittäjäksi hyppäämisestä pelottanut aiemmin liikaa. Yrittäjyyden kautta sain työelämääni myös entistä enemmän itseni määrittämät työskentelytavat ja -paikat. Goodbye toimistoelämä, hello etätyöt!

26. Mitä halusit, mutta et saanut?

No ensisijaisesti ajattelemalla halusin varmasti matkoja, niitä suuria seikkailuja, mutta totuus pinnan alla on, että niitäkin enemmän olisin halunnut löytää jonkinlaisen tarkoituksen ja intohimon tekemiseeni ja olemiseeni sitä kuitenkaan löytämättä. Pinnan alla se on kytenyt, ja kytee edelleen entistä isommalla liekillä, mutta vuosi 2020 ei vielä antanut todellisia vastauksia sen suhteen.

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?

No tässä mennään kyllä siihen samaan kategoriaan kuin kirjojenkin suhteen, että monta elokuvaa aloitin katsomaan, mutta harvaa sain loppuun kun ajatukset aina harhaili jonnekin muualle. Kumma kyllä lentokoneessa pitkillä lennoilla saatan katsoa useamman elokuvan putkeen, mutta kotioloissa se ei onnistu samalla tavalla. Mutta ehkä se selittää jotain, että sain sentään katsottua peräti kaksi kertaa Eat Pray Loven, jonka olen toki nähnyt useamman kerran aiemminkin. Elokuvaa katsoessa mieleni saattoi myös vaellella eräisiin Kolumbian muistoihin

28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?

Syntymäpäivänä heräsin lapsuuteni kotoa, jossa vietin ensimmäisen syntymäpäiväni kun täytin 5 vuotta. Nyt mittariin tuli 37 vuotta, ja äitiäni lainaten “kuinka paljon sinä täytitkään” kuvaa omia ajatuksiani myös täydellisesti. Kolmenkympin kynnyksellä kävin jonkinlaisen ikäkriisin läpi, mutta nykyisin ikä, omani tai muiden, ei merkitse minulle oikeastaan mitään sen kummempaa kuin numeroita. Lainatakseni The Pattern -sovelluksen kuvausta itsestäni, alleviivaan tämän ihan täysillä: “No matter how old you are, inside you’re always young at heart – like a free electron.”

29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selkeästi paremman ja onnellisemman?

Hahha veikkaan, että jokainen ihminen vastaisi tähän, että koronan poisjäänti vuodesta 2020!

30. Kuinka määrittelisit tyylisi kuluneen vuoden aikana?

Tähän ei ole kuin yksi oikea vastaus: joogapantsit! Siis luottoasuni, mitä tahansa tänä vuonna teinkään, vuodenajasta riippumatta. Vain yläosa ja kengät vaihtuivat, joogapantsit pysyivät! Parhaimmat oli ehdottomasti Icaniwill-merkin.

31. Mikä piti sinut järjissäsi?

Jonkinlainen luotto tulevaan, siihen, että lopulta kaikki menee niin kuin on tarkoitettukin. Vaikka hetkellisesti kipuilisin joidenkin asioiden kanssa, kasvattavat ne ja ohjaavat minua oikeaan suuntaan.

32. Ketä julkkista himoitsit eniten?

En vissiin ketään sitten oikeastaan sen jälkeen, kun lattari-ihastukseni brassisurffari Gabriel Medina löysi lopulta huippumalli-tyttöystävänsä…

33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikautti sinua eniten?

Syyrian lähes 10 vuotta jatkunut sota. Maassa käyminen avasi silmäni sille kuinka länsimaissa voimmekaan sokeutua eri maiden poliittiselle ja humanitääriselle tilanteelle, ja kuinka uutisissa pyörivät kuvat ikään kuin muodostuvat normiksi verkkokalvoillamme. Kun tapaa ihmisiä, jotka ovat asuneet niissä olosuhteissa sen 10 vuotta tai edes hetkellisesti tehneet töitä katastrofin parissa, mutta silti haluavat ja jaksavat luottaa tulevaisuuteen, saa omille ajatuksilleen aivan uudenlaista perspektiiviä. Puhumattakaan siitä, että meille näkyvien sota- ja pakolaiskuvien rinnalla elämä Syyriassa on ollut ja on edelleen niin paljon muutakin. Lopulta mikään ei ole niin mustavalkoista mitä ensin kuvittelemme. Maailma kaipaa entistä enemmän välittämistä, ei tuomitsemista.

34. Ketä (tai mitä) kaipasit?

Kaipasin matkailua, ja matkailun kautta ystäviä maailmalla sekä matkailun tuomia uusia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Mutta koronakotoilussa hetkellisesti sitäkin enemmän olemista ystävien ja läheisten kanssa. Niitä spontaaneja hetkiä yhdessä, iltoja vailla huolta huomisesta. Uusia paikkoja, tuttavuuksia, kokemuksia. Elämää kodin ulkopuolella. Ei mikään helpoin vuosi sinkuille…

35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?

Brittiläinen sairaanhoitaja ja maailmanmatkaaja Max, jonka tapasin Syyrian ja Libanonin rajalla, ja jonka kanssa vietimme muutaman muun ulkomaalaisen kanssa erikoiset päivät Damascuksessa koronan sulkiessa rajat. Hän on oikeastaan ainut, joka tietää tasan tarkkaan mitä kaikkia tunteita tuli käytyä läpi Syyrian matkan aikana jo ennen rajojen sulkeutumista, mutta myös noina kyseisinä päivinä aina siihen hetkeen, kun istuimme kahdestaan syyrialaisen lentoyhtiön kyydissä matkalla Dubaihin. Absurdin maailman tilanteen (ja matkakohteen) jakamisen ohella sain mahdollisuuden tutustua Maxiin ja kuulla hänen kokemuksiaan muun muassa vapaaehtoistyöstä Syyrian pakolaisleireissä. Jälkikäteen koteihin palatessamme olen pitänyt yhteyttä sekä Maxin että useamman muun tuolla matkalla tapaamani ihmisen kanssa, mutta ehdottomasti Max oli se joka teki vaikutuksen. 

36. Mikä tai kuka yllätti sinut viime vuonna?

Hmmm. Tätä piti oikeasti miettiä, sillä en halunnut vastata tähän taas kerran koronaa. Mutta sitten tulikin mieleen eräs tuttuni, joka kieltämättä niin oudolla tavallaan yritti saada huomioni tänä vuonna (hello vain erikoiset instan privaattivideot ja ne jonnekin johdattavat kohtaamiset) ja kun hän lopulta huomioni sai, katosi hän kuin tuhka tuuleen. Luulin ehkä jossakin omassa naiiviudessani meidän olevan kavereita, mutta hänellä taisikin olla jotkut muut jutut mielessä, mitä en kieltämättä hänestä ollut osannut ajatellakaan.

37. Mitkä viisi asiaa asetat tavoitteiksesi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia, vaan henkilökohtaisia tavoitteita.

1. Oma terveys. Tätä olen niin pitkään laiminlyönyt ties minkä kiireen varjolla, mutta nyt minun on oikeasti tehtävä käännös tämän suhteen. 

2. Työn ja vapaa-ajan balanssi. Tämä liittyy kiinteästi edelliseen kohtaan. Haluan, että osaan määritellä entistä tarkemmin omat rajani sen suhteen, miten käytän ajan päivissä töiden ja vapaa-ajan osalta. Haluan enemmän aikaa itselleni ja joskus on todellakin ok myös sanoa ei työasioille vaikka yrittäjä onkin.

3. Intohimo. Tämä kuvaa itselleni erityisesti sitä oman elämäntehtävän löytämistä ja sen tietynlaisen kipinän löytämistä uudelleen kaikkeen omaan tekemiseen on kyseessä sitten työ tai vapaa-aika.

4. Vapaus. Paikkariippumattomuuden rinnalla kaipaan entistä enemmän sellaista henkistä vapautta, että voin tehdä mitä haluan, enkä yritä suorittaa asioita velvollisuuden tunnosta, koska niin muka kuuluisi tehdä.

5. Rakkaus. Joko se nyt voisi tulla elämääni? Parastani en ole viime vuosina näyttänyt tämän asian suhteen, mutta ehkä sen jälkeen kun saan yllä olevat asiat balanssiin, niin tämä toisi elämääni ihanaa ekstraa. 

About Author

Seikkailumatkailija, naissoolomatkailun sanansaattaja ja yrittäjä Helsingistä. Reissaa maailman upeimpien reissukohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa, joita ei valtamediassa näe. Tähän mennessä käytynä yli 140 maata ja tavoitteena vierailla niissä kaikissa. Haluaa samalla haastaa ennakkoluuloja ja rohkaista kaikkia ottamaan askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

2 Comments

 • Varsin kattava yhteenveto vuodesta 2020. Korona tosiaan muutti vuoden täysin toisenlaiseksi kuin varmaan kukaan oli ajatellutkaan. Toivottavasti rokote toisi ratkaisun koronakriisiin, todella raskaalta tuntuisi monessakin mielessä ajatus siitä, että vuosi 2021 kulkisi samalla tavalla kuin vuosi 2020.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:50

   2020 oli kyllä hämmentävä vuosi. Toivotaan että rokote tulee pian kaikkien saataville ja maailma normalisoituisi tämän osalta.

   Reply

Leave a Reply