Menu
Matkainspiraatio

15 parasta eläinkohdetta maailmalla

Kun mietin suosikkikohteitani maailmalla, mieleeni nousee erityisesti eksoottiset luontokohteet. Ja kun häikäisevän kauniisiin tai häkellyttävän karuihin maisemiin lisätään mahdollisuus nähdä villiä luontoa ja erikoisia eläimiä, olen ollut takuuvarmasti myyty. Olenpa jotkut matkani suunnitellut siitä lähtökohdasta, että haluan päästä bongailemaan luontodokumenteissä vilahtaneita paikkoja, mutta myös niissä asustavia eläimiä. Eläintarhoissa minua ei siis nähdä, vaan mieluummin matkustan vaikka toiselle puolelle maapalloa näkemään eläimet luontaisessa elinympäristössään villeinä ja vapaina.

Mutta mitkä ovatkaan eläinbongauskohteiden suosikkejani maailmalla? Se selviää seuraavasta:

 1. Galapagossaaret, Ecuador

Tyynessä Valtameressä Ecuadorin edustalla sijaitsevat Galapagossaaret ovat eläinbongarin paratiisi. Noilla eristäytyneillä saarilla elää lukuisia endeemisiä eli kotoperäisiä lajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Kaiken lisäksi eläin- ja lintubongaus onnistuu helposti vaikka rantakivellä istuen, sillä eläimet eivät pelkää ihmisiä ja tulevat tämän vuoksi yllättävän lähelle. Parhaiten saariin pääsee tutustumaan pienellä risteilyllä tai pääsaarelta Santa Cruzilta päiväretkiä tehden.

Harvinaisiin jättiläiskilpikonniin pääsee tutustumaan Darwinin tutkimuskeskuksessa, mutta näitä jättiläisiä voi löntystellä vastaan esimerkiksi Santa Cruzin ja Floreanan saarilla. North Seymour -saarella voi nähdä esimerkiksi fregatti-lintuja, suulia, merileijonia, maa- ja meri-iguanoja. Bartolomé-saaren merenalainen maailma taas hämmästyttää runsaudellaan: veneen ympäriltä voi bongata leikkisiä pullonokkadelfiinejä ja veden alla snorklatessa tai sukeltaessa vastaan voi tulla niin pingviinejä, merileijonia, kilpikonnia, haita, rauskuja kuin värikkäitä kalojakin. Eikä kannata unohtaa kaikkialla sirkuttavia Darwinin sirkkuja, jotka ovat nousseet kuuluisiksi Darwinin evoluutioteorian myötä. Eläinten ja lintujen bongailun lisäksi Galapagossaaret hämmästyttävät upeilla maisemillaan — osa saarista vaikuttaa olevan kuin toiselta planeetalta.

Lue myös nämä:

2. Pantanal, Brasilia

Pantanal on Brasilian salattu helmi eläinbongareille. Syvällä Brasilian sisäosissa sijaitseva, Paraguayjoen ympäristöön levittyvä kosteikkoalue kätkee sisäänsä eksoottisen luontoympäristön ja lukuisia erikoisia eläinlajeja. Pantanalin kosteikkoalueen avoimuus takaa sen, että eläimiä ja lintuja pystyy näkemään jo tunnin aikana enemmän kuin päivässä vaikkapa Amazonin sademetsässä.  

Luontoseikkailua parhaimmillaan on lipua pienellä kanootilla pitkin Paraguayjoen pieniä sivujokia. Puun oksalta tai peltoaukealta voi bongata lukuisia erikoisen näköisiä lintuja, kuten vaikkapa kookkaan jabirun tai värikkään kuningaskalastajan. Veneen vierestä ohi voi uida niin kaimaani kuin harvinainen jättiläissaukkoperhe. Eikä kannata unohtaa Pantanalia halkova Transpantaneira-tietä, sillä eläimet käyttävät sitä usein kulkureittinään kosteikkoalueella. Tienpientareelta voi bongata jättikokoisia vesisikoja, erilaisia peuralajeja, nenäkarhun, kilpikonnan tai jopa aran tapiirin, unohtamatta jättikokoisia tarantelloja ja anakondaa. Jos hyvä tuuri käy, voi eläinbongari saada listalleen myös harvinaisen jättiläismuurakarhun, puuman tai Pantanalin upeimman eläimen – jaguaarin.

Lue myös nämä:

3. Virunga-vuoret, Uganda & Ruanda

Ugandan, Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajoilla kohoavat mystiset Virunga-tulivuorijonot, joiden sumuisten rinteiden sademetsät ovat äärimmäisen uhanalaisen vuorigorillan elinympäristöä. Näitä harvinaisia ihmisapinoita pystyy näkemään luonnollisessa elinympäristössään gorillavaelluksella, joita järjestetään sekä Bwindin kansallispuistossa Ugandassa sekä Volcanoes-kansallispuistossa Ruandassa. Kongossakin retkiä järjestetään, mutta maan epävakaan tilanne vaikuttaa aina välillä niin gorillojen elinympäristöön kuin järjestettäviin gorillavaelluksiin.

Vaikeakulkuisten vuortenrinteiden tiheäkasvuisessa sademetsässä järjestettävä tarkaan säädelty vaellus voi olla suhteellisen rankka riippuen gorillojen sijainnista, mutta vaivannäkö palkitaan: Gorillaperheen luona saa viettää tunnin ajan hiljaa paikallaan istuen tarkkailen niiden toimintaa. Ja mikä olisikaan enemmän tunteita pintaan nostattava luontonäytelmä kuin nähdä ilmeikäs silver back-johtajauros hellimässä syliinsä kaappaamaansa jälkikasvuaan?

Lue myös nämä:

4. Serengeti ja Ngorongoro, Tansania

Afrikasta löytyy monta upeaa luontokohdetta, mutta yksi maa on ylitse muiden eläinbogareille: Tansania ja erityisesti siellä sijaitsevat Serengetin ja Ngorongoron luonnonpuistot. Jo yhdessä päivässä safariseikkailulla saattaa olla mahdollisuus bongata koko Big Five, eli leijona, elefantti, leopardi, sarvikuono ja puhveli. Tansania onkin kansallispuistojensa puolesta Afrikan parhaimmistoa, sillä noin 15 % maan pinta-alasta on suojeltua luontoa.

Serengetissä seeprojen ja gnuantilooppien vuosittainen jättivaellus on todellinen luonnonnäytelmä, kun eläimet vaeltavat ruuan perässä laidunmailta toiselle ja matkalla joutuvat ylittämään vaarallisia jokiuomia, joissa jättikokoiset niilinkrokotiilit vaanivat niitä. Myös muuhun aikaan vuodesta Serengetin valtavalla ruohosavannilla laiduntaa tuhatpäisiä seepra- ja gnuantilooppilaumoja sekä sieltä täältä voi bongata erilaisia muita antilooppeja ja gaselleja, kuten hirvi-, topi-, lehmä- ja impala-antilooppeja sekä grantin- ja thomsoningaselleja. Lisäksi safarilla Serengetissä pääsee isoista eläinlajeista todennäköisesti näkemään mm. elefantteja, kirahveja, sarvikuonoja, puhveleita, virtahepoja, pahkasikoja, hyeenoja, sakaaleja ja servaaleja. Serengeti on myös yksi maailman parhaimmista paikoista isojen kissapetojen bongailuun – samalla retkellä voi nähdä leijonan, leopardin ja gepardin!

Ngorongorossa entisen tulivuorikraaterin ruohotasangolla asustaa tuhansia eläimiä. Missään muualla ei taida päästä ihailemaan eläimiä niin lähietäisyydeltä kuin täällä. Seeprat ja gnut eivät ole moksiskaan safarijeepeistä, ja leijonaperheet saattavat käyttää autoja näkösuojana saalistusta varten. Ngorongoro onkin ehkä yksi parhaimpia paikkoja päästä näkemään huikea taka-ajo sekä eläinten taistelun elämästä ja kuolemasta. Eläinten lisäksi Ngorongoro hämmästyttää satumaisilla maisemillaan: tasankoa ympäröivät tulivuoren rinteet luovat upean kontrastin maan ja taivaan väliin. Unescon maailmanperintökohdelistalla oleva Ngorongoro on kiistatta yksi Afrikan kauneimmista luontokohteista.

Lue myös nämä:

5. Amazonin sademetsä, Brasilia (myös Bolivia ja Peru)

Amazonin sademetsä on yksi maailman monimuotoisimmista alueista. Se on maailman suurin sademetsäalue, jossa elää tuhansia erilaisia eläin- ja kasvilajeja – joista osan olemassa oloa ei välttämättä vieläkään tiedä muut kuin sademetsien paikallisasukkaat. Sademetsäalue on kokonaan jokien halkoma, joten parhaiten siihen pääsee tutustumaan veneestä käsin. Eniten Amazon-retkiä tehdään Brasiliassa, mutta myös Perussa ja Boliviassa voi päästä seikkailuun sademetsän siimekseen.

Helpoimmin bongattavia eläimiä Amazonilla ovat tietenkin laiskiaiset, joita nuokkuu siellä täällä puiden latvoissa. Myös muut kädelliset ovat Amazonissa hyvin edustettuina – on kääpiömarmosettia, silkkiapinaa, tamariiniä, mölyapinaa, hämähäkkiapinaa ja ties mitä muita. Apinat kerääntyvät iltaisin jokiuomien läheisyyteen yöpymään, jolloin ne ovat helpompia bongata. Sen sijaan maassa liikkuvat eläimet, kuten esimerkiksi tapiiri, vesisika, aguti, tiikerikissa, jaguaari, oselotti, muurahaiskarhu, vyötiäinen ja erilaiset pussieläimet, ovat harvinaisempia nähdä tiheän sademetsän vuoksi. Metsäretkellä bongauslistalla ovatkin usein pienet erikoiset hyönteiset, nilviäiset ja sammakot, ja metsän epifyyttikasvillisuus onkin todellinen bongarin aarreaitta. Vedessä elävien tunnetuimmat asukit Amazonilla ovat piraija ja kaimaani, saattaapa vedestä nähdä myös anakondan. Lintubongarille Amazon on todellinen unelma, ja myös lintuihin perehtymätön saatta ihastua värikkäistä papukaijoista ja äänekkäistä tukaaneista, joita on helppo bongata.

Lue myös nämä:

6. Etelämanner

Etelämantereen valkoinen valtakunta vedessä kelluvine jäävuorineen on jo upea näky itsessään, mutta vieläkin ainutlaatuisemmaksi paikan tekee sen eläimistö. Satapäiset pigviiniyhdyskunnat ovat valloittaneet lähes jokaisen saaren ja Etelämantereelta jos mistä voi bongata eri pingviinilajeja, mm. valkokulma-, myssy- ja jääpingviini sekä jopa pingviineistä suurimman, keisaripingviinin. Helppoja bongauskohteita ovat myös siellä täällä jäälautoilla lepäilevät weddellin- ja krillihylkeet sekä häijyn näköinen leopardihylje. Eläimet täällä eivät osaa pelätä ihmisiä, päinvastoin erityisesti uteliaat pigviinit tulevat mielellään tarkastelemaan eläinbongareita lähietäisyydeltä. Lisäksi Etelämantereelta voi bongailla joitakin kylmien olosuhteiden lintuja, kuten etelämyrskylinnun ja albatrossin.

Etelämantereen kuninkaallisia ovat kuitenkin valaat: alueella liikkuu ravinteikkaiden merivirtojen perässä useita eri lajeja, kuten sinivalas, ryhävalas ja miekkavalas, ja niitä pystyy helposti näkemään veneen kannelta käsin tai uskaliaimmat jopa kanoottiretkellä. Lisäksi retkillä voi bongata delfiinejä.

Lue myös nämä:

7. Okavangon suisto, Botswana

Afrikan eteläosista löytyvä Botswana kätkee sisäänsä runsaan eläimistön. Tästä pitää huolen tuhansien pikkujokien muodostama Okavangon suisto, jota monimuotoisempi kosteikkoalue löytyy vain Brasilian Pantanalista (lue teksti yllä). Okavango onkin yksi Afrikan hienoimpia ja laajimpia erämaita, joka tarjoaa elinympäristön lukuisille Afrikan eläimille. Erityisen otollinen suistoinen maaperä on elefanteille, joiden kymmenpäisien laumojen suuruutta pääsee parhaiten ihailemaan yläilmoista käsin pienkoneella. Eläimiä pystyy kuitenkin bongailemaan myös mukavasti veneessä tai pienessä kanootissa istuen, sillä norsujen lisäksi muun muassa puhvelit ja virtahevot röhkivät tyytyväisenä suistoalueen jokiuomissa, missä myös krokotiilit väijyvät pienempiä saaliita. Okavangossa voi lisäksi bongata myös erilaisia gaselleja ja antilooppeja sekä seeproja, kirahveja ja leijonia,unohtamatta alueella elävää yli 200 lintulajia. Myös harvinaisemmat leopardi, gepardi, täplähyeena ja shakaali kuuluvat Okavangon eläimistöön.

Lue myös nämä:

8. Ranthambore, Intia

Maailman upeimpia eläinbongauspaikkoja miettiessä ei ehkä ensimmäisenä mieleen Intia, mutta syvältä sen keskiosista löytyy bongareille Ranthamboren luonnonpuisto. Puisto on yksi harvoja paikkoja maailmassa, jossa erittäin uhanalaisen bengalintiikerin voi vielä nähdä luonnossa vapaana. Ranthamboren suojelualueella elää noin 40 bengalintiikeriä, mutta koska tiikerit voivat vaeltaa alueella ja sen ulkopuolella vapaina, saattaa tiikeri päätyä vielä tänäkin päivänä salametsästäjien saaliiksi. Puistossa järjestetään safariretkiä, joiden aikana onnekkaimmat saattavat päästä näkemään tämän jättikokoisen kissapedon, joka lähietäisyydeltä katsottuna näyttää lähes ponin kokoiselta.

Tiikerien lisäksi näillä entisten maharadzojen metsästysalueilla voi karujen luonnonpuistomaisemien ihastelun lisäksi nähdä hyvällä todennäköisyydellä erilaisia kauriita, villisikoja, lukuisia lintulajeja ja krokotiilejä. Jos ripaus onnea on mukana, voi alueella päästä myös näkemään vilauksen leopardia, shakaalia tai mustakarhua.

Lue myös tämä:

9. Minneriya, Sri Lanka

Sri Lankan kuuluisin luonnonpuisto on Yala, mutta sitäkin parempi paikka erityisesti villien norsujen bongaamiseen on Sri Lankan keskiosassa sijaitseva Minneriyan luonnonpuisto. Minneriyassa suuret norsulaumat lauduntavat ruohikkotasanteilla, joten niiden näkeminen on varsin helppoa toisin kuin tiheämpi puustoisessa Yalassa. Minneriyan puistoa ei turhaan kehuta Sri Lankan parhaimmaksi paikaksi nähdä villejä intiannorsuja, sillä erityisesti kuivalla kaudella yhteen pienelle alueelle saattaa kerääntyä satoja norsuja. Eikä tällä alueella välttämättä tarvitse luonnonpuistoon asti ehtiä, sillä asfaltoidun päätien varrelta saatta pusikosta näkyä elefanttien hymyilevät naamat tai koko joukkue löntystellä hitaasti autotien viertä. Puisto on myös varsinainen paratiisi lintubongarille sillä suostoisille seuduille kerääntyy ympäri vuoden vaikka minkälaista siivekästä.

Lue myös nämä:

10. Donsol Bay, Filippiinit

Merenalaisen maailman unelmakohteita löytyy ympäri maailmaa, mutta mitä isompia otuksia haluaa retkellä bongata, sitä pienemmäksi matkakohteiden lista käy. Yksi parhaimpia paikkoja jättikokoisten valashaiden näkemiseen on Filippiinien Luzon-saarella sijaitseva Donsol Bayn alue. Noin marraskuusta kesäkuuhun valashait kerääntyvät Donsol Bayn alueelle ravinteikkaiden merivirtojen perässä syömään ja kasvattamaan poikasiaan. Jopa 12 metrin kokoisiksi kasvavia valashaita voi helposti nähdä lähietäisyydeltä snorkausretkellä, kun ne nousevat pintaan hengittämään. Vaikka niiden koko on huima, ei näitä merten lempeitä jättiläisiä tarvitse onneksi pelätä, sillä ne syövät vain planktonia.

Lue myös tämä:

11. Madagaskar

Jos haluaa nähdä maailman erikoisempia eläimiä, on yksi varma matkakohde Madagaskar. Tuo tuhansia vuosia sitten eristynyt saari on nimittäin kotipaikka kummallisille eläimille, kuten muun muassa erilaisille kameleonteille, lemureille eli makeille kuten indrille ja ai-ai:lle sekä fossalle, joita ei muualla maailmassa esiinny ollenkaan. Madagaskarin länsiosat ovat kuivan karua savannia ja piikkipensaistoa, mutta silti siellä elää esim. lemureita, joita voi päästä bongailemaan lähietäisyydeltä niiden pomppiessa yllä olevien puiden oksilla tai maassa kävellen. Mutta erityisesti Madagaskarin pohjois- ja itäosien sademetsät ovat tutkimusmatkailijoiden aarreaittoja niiden runsaan biodiversiteetin vuoksi. Madagaskarilta löytyy muun muassa yli 1000 erilaista orkideaa, 200 palmulajia, satoja sammakkolajeja, ja noin puolet maailman kaikista kameleonttilajeista.

Lue myös nämä:

12. Borneo, Malesia

Borneon sademetsät ovat yksi maailman monimuotoisimpia alueita. Kasvilajeja on arvioitu elävän tällä saarella arvioidaan mahdollisesti enemmän kuin missään muualla maailmassa ja lisäksi saarella asustaa monia erikoisia eläimiä, kuten erittäin uhanalaisia orankeja ja borneonnorsuja sekä äärimmäisen uhanalaisia pikkusarvikuonoja eli sumatransarvikuonoja. Monet Borneon lajeista on kotoperäisiä eikä niitä esiinny missään muualla maailmassa.

Kinabatanganjoki halkoo Malesiassa Borneon sademetsäaluetta ja mahdollistaa näin eläinbongareiden retket syvälle sademetsään veneellä. Jokiuoman molemmin puolin voikin bongata lukuisia eri eläinlajeja, muun muassa orankeja, nenäapinoita, gibboneita ja lukuisia muita pienempiä apinalajeja sekä krokotiilejä ja hyvällä tuurilla jopa norsuja. Yöllisellä kävelyllä sademetsän siimeksestä saattaa nähdä eri kissaeläimiä ja erikoisen kummituseläimen. Kinabatangin lisäksi kokemisen arvoinen eläinystäville on Malesian puoleinen Turtle Island, jonne harvinaiset merikilpikonnat nousevat munimaan.

Lue myös nämä:

13. Etosha, Namibia

Karun kaunis Namibia kätkee sisäänsä useita luonnonpuistoja, joista voi bongata lähes kaikki Afrikan suurnisäkkäät ja lisäksi eri lintulajejakin on satoja. Mutta helpompaa paikkaa eläinten bongailuun ei maailmasta varmastikaan löydy kuin Etoshan luonnonpuisto, tarkemmin sanottuna Halali Campin alue siellä. Leirintäalueen edustalla sijaitseva vesilammikko houkuttelee kymmenittäin eläimiä juomaan ja virkistäytymään Namibian kuumuudessa. Vesilammikon edustalla voi ottaa penkiltä mukavan asennon ja hiljaa tarkkailla lammikon reunalle kerääntyviä eläimiä. Erityisesti hämärän tultua lammikolla on tunkua – samanaikaisesti juomassa saattaa olla niin elefantti, kirahvi, seepra, sarvikuono ja lukuisia antilooppeja.

Lue myös nämä:

14. Australia

Eläinbongauskohteista puhuttaessa on Australia pakko nostaa mukaan listalle sen erikoisen eläimistönsä vuoksi. Australiassa elää maailman monipuolisin joukko erilaisia pussieläimiä. Tunnetuimpia niistä ovat tietenkin kenguru ja koala, mutta Australiassa elelee myös mm. vompatti, wallabi, opossumi eli pussirotta, pussimuurahaiskarhu, pussihukka, pussiahma eli tasmanian tuholainen, pussinäätä, pussimäyrä ja pussikaniini. Muita erikoisia eläimiä ovat nokkaeläimet, joita edustavat vesinokkaeläin ja vesisiili. Makean veden alueilla voi törmätä isoihin suisto- ja australiankrokotiileihin, lisäksi merenalainen maailma on monipuolinen varsinkin suuren koralliriutan läheisyydessä ja Australiassa voi hyvin lähteä valas- tai delfiinibongausretkelle. Lintulajeja löytyy myös runsaasti, joista erikoisimpia taitavat olla emu, kasuaari ja sinipingviini.

Siinä missä esimerkiksi kenguruita ja wallabeita voi nähdä maassa lähes kaikkialla, ovat muut eläimet sen verran harvinaisia, että niiden parhaat bongauspaikat on tietyillä alueilla, esim. luonnonpuistoissa tai eläinten muilla suojelualueilla.

Lue myös nämä:

15. Kuhmo, Suomi

Eläinbongareiden yllätyskohde löytyy lähempää kuin arvata saattaa, nimittäin Kuhmosta, Suomesta. Kuhmon villi luonto hurmaa kokeneemmankin luontomatkailijan. Keskellä Kainuun erämaata vietetty yö piilokojussa tarjoaa luontoelämyksen, joka päihittää monet maailmanluokan safarikohteet. Kojun edessä avautuvan suoalueen näyttämöllä päätähtinä ovat villit karhut ja sudet, joita pääsee tarkkailemaan pienestä tähystyskopista lähietäisyydeltä.

Lue myös tämä:

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

14 Comments

  • Hox!
    11.1.2018 at 21:44

    Masai Mara!

    Reply
    • Sini
      11.1.2018 at 23:34

      Itsekin ihmettelin Kenian puuttumista listalta….

      Reply
      • Anna-Katri
        12.1.2018 at 07:44

        Kenian jätin pois listalta, sillä mielestäni Tansanian puistoista Serengeti, joka on samankaltainen kuin Masai Mara, tarjosi huikeamman kokemuksen juuri noiden isojen kissapetojen puolesta. Yritin myös koota listalle erilaisia kohteita, tästä syystä Afrikasta valikoitui listalle Tansanian lisäksi Namibian kuivan karut seudut sekä Botswanan Okavangon suisto.

        Reply
  • Anni
    12.1.2018 at 08:52

    Ihania paikkoja! Jos joskus olet Espanjassa, tervetuloa myös meidän kanssa ratsastamaan 🙂 http://www.caballospain.com

    Reply
    • Anna-Katri
      13.1.2018 at 08:48

      Ratsastusretket on kyllä aina lähellä sydäntäni, sillä nuorempana harrastin ratsastusta yli 10 vuotta <3 Täytyykin pitää mielessä, jos Espanjaan suuntaan! 🙂

      Reply
  • KatieSusanna
    12.1.2018 at 12:09

    Nara park, Nara, Japani. Täynmä kauniita peuroja (varmaan noin tuhat) jotka antaa tulla ihan lähelle ja joskus jopa silitää. Silti ne elävät siellä aivan vapaaasti ja ovat siinä mielessä villejä. Ei siis osa eläintarhaa tai vastaavaa. Puistosta pääsee kätevästi myös peuroille pyhitettyy valtavaan shinto pyhättöjen alueelle, jossa sain muutama vuosi sitten todistaa myös perinteiset japanilaiset häät.

    Reply
    • Anna-Katri
      13.1.2018 at 08:49

      Tuo paikka on ehdottomasti listallani jos ja kun joku päivä Japaniin suuntaan. Olen nähnyt niin söpöjä kuvia noista peuroista, että ihan pakko päästä itse näkemään nuo hellyttävät otukset. 🙂

      Reply
  • Susanna
    12.1.2018 at 21:57

    Upeita ja mielenkiintoisia kohteita. Intiassa voi nähdä samalla kertaa tiikereitä+leijonia. Mites muuten Karibia? ainakin siellä voi nähdä papukaijoja, kolibreja, varaaneja? safarille haluan ainakin joskus

    Reply
    • Anna-Katri
      13.1.2018 at 08:52

      Noita aasianleijonia taitaa olla todella hankala bongata Intiasta luonnosta, kun ovat jo niin harvinaisia. En tiedä onko sitten joku tietty suojelualue, joilla safareita järjestetään ja näin leijonan voisi nähdä edes vilaukselta. Karibialla bongailut tosiaan painottuu varmasti lintuihin ja esim. perhosiin, tosin yhdellä saarella Bahamalla voi päästä uimaan sikojen kanssa 😀

      Reply
  • Maria
    13.1.2018 at 03:27

    “Helpoimmin bongattavia eläimiä Amazonilla ovat tietenkin laiskiaiset, joita nuokkuu siellä täällä puiden latvoissa.” Olisin tästä aivan eri mieltä. Laiskiaiset liikkuvat niin hitaasti tai eivät ollenkaan (koska nukkuvat paljon) ja ovat hyvin saman värisiä kuin puunrungot, joissa viihtyvät, että niitä on todella hankala nähdä. Näitkö monia laiskiaisia Amazonian venematkallasi? (Laskematta niitä nuoria laiskiaisia, joita sademetsässä asuvat paikalliset ottavat “lemmikeiksi” turistien nähtäväksi.) Olen itse viettänyt samoissa maisemissa kuin joissa vietit Amazonian-lomasi useita kuukausia ja olen nähnyt sinä aikana kaksi laiskiaista puussa. Toisen oppaan löytämänä (itse en todellakaan olisi huomannut tätä yksilöä korkealta puusta) ja toisen, koska se sattui liikkumaan laiskiaiseksi melko vauhdikkaasti juuri kun olimme lähellä. Toki sitten näitä paikallisten sylissä pitämiään laiskiaisenpoikasia lisäksi, mutta niitä et selvästikään tarkoittanut postauksessasi. Monet paikalliset ovat kertoneet, etteivät ole koskaan nähneet laiskiaisia, joten pidän itseäni tosi onnekkaana.
    Ihan vain siksi kirjoitan, ettei syntyisi väärää kuvaa. Upeahan Amazonia on ilman liioitteluakin, siitä olen kanssasi samaa mieltä.

    Reply
    • Anna-Katri
      13.1.2018 at 08:57

      Oman reissuni osalta ei kyllä ollut mitenkään liioittelua, sillä näin laiskiaisia ihan kyllästymiseen saakka Amazon-joella 😀 Eläinbongausvihkooni kirjoittelin aluksi tunnollisesti havaintoja, mutta lopulta en enää jaksanut laiskiaisia listata, kun niitä näki päivittäin nuokkumassa siellä täällä, ja oli nuorempaa ja vanhempaa, ja jopa emo poikasen kanssa. Toki opas oli mukana bongailuissa auttamassa, mutta niitä oli kyllä mielestäni suht helppo nähdä, varsinkin kun ne usein vain nököttävät paikallaan nukkumassa. Ja tosiaan kaikki bongaamani laiskiaiset olivat ihan villejä luonnossa, yhtään lemmikkilaiskiaista en onneksi nähnyt niillä alueilla missä itse liikuin. Voikohan olla kaudesta kiinni, että sinulla on ollut erilainen kokemus tästä tai sitten olemme reissanneet vähän eri paikoissa?

      Reply
  • Botswanan safarit on ollut vuosia omissa matkahaaveissa, taas tuli kauhea hinku sinne. Upeita paikkoja oot kyllä listannut!

    Reply
  • Kyllä on upeita paikkoja. Kun pääsisi edes yhdelle noista!

    Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    20.1.2018 at 03:24

    Olihan se Australiakin listalla, sitä jo kerkesin odotella 🙂 Mutta mitä ihme eläimiä nämä mainitut on! 🙂 En osaa näitä suomennoksia, Ausseissa on näitä pussieläimiä riittää siinä määrin (satoja) etten tosiaankaan niitä kaikkia tiedä eikä tiedä paikallisetkaan. Mutta oon aika varma, että pussihukka on sukupuutossa ollut jo kauan. Opossumi on tosiaan se pussirotta, tai lajista riippuen kettukusu. Pussikaniinin tunnistin, sehän on Australian versio pääsiäispupusta 🙂 Oon monesti törmännyt ihmeellisiin pussieläimiin, joita on sitten myöhemmin yritetty googletella, että mikä hitto oli kyseessä. Eläimet on kyllä parasta tässä maassa! Voi snorkalta delfiinien, valashaiden, merileijonien, hylkeiden tai valaiden kanssa, luonnossa näkee nokkasiilejä, vesinokkaeläimiä, emuja, kasuaareja, sinipingviinejä, kenguja ja niiden sukulaisia, niitä opossumeja, vompatteja…. Lista jatkuu! Ihan huikeissa luontokohteissa oot päässyt vierailemaan, ykkösenä ollut Galapagos on itsellä kyllä todella korkealla listalla, ja tietty Afrikka, milloinkohan sinnekin ehtisi.

    Reply

Leave a Reply