Menu
Matkavinkit

Passin uusinta

passipassiVähän aikaa sitten tajusin, että vanha ja monen monta reissua nähnyt passini täytyisi uusia marraskuun aikana. Tai olisi passi voimassa vielä toukokuulle saakka, mutta koska moneen maahan suositellaan passin olevan voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen, niin päätin nyt ennen seuraavaa matkaani hoitaa homman pois alta. Edellisestä kerrasta onkin jo 10 vuotta aikaa, kun silloin jouduin Yhdysvaltoihin muuttaessani hankkimaan uuden passin. En siis yhtään tiennyt millainen operaatio passin uusinta olisi, joten aloinkin selvittelemään vaihtoehtojani. Pian selvisi, että nykyään passin uusinta on varsin helppoa, jos poliisiasemalla on aiemmin käynyt tunnistautumassa ja antamassa sähköiset sormenjälkensä. Mutta koska minulla ei näitä ollut valmiina, jouduin hoitamaan homman pidemmän kaavan kautta.

passipassi

 • Ensimmäisenä kävin hankkimassa sähköisen passikuvan Helsingin postitalon Rajala Pro Shopista, josta kuva lähetettiin kätevästi suoraan poliisille ja minä sain kuvasta koodinumeron passihakemusta varten. Kaikki vastaavat valokuvaamot on listattu täällä.
 • Seuraavaksi täytin netissä sähköisen passihakemuksen ja liitin siihen passikuvan saamani koodin avulla. Hakemus kuulema kannattaa täyttää ja lähettää etukäteen, jolloin paikan päällä poliisin lupapisteellä asioiden hoitaminen on nopeampaa.
 • Yritin ensin varata ajan passihakemukseen tarvittavalle tunnistuskäynnille, mutta huomasin Helsingin Pasilan poliisiaseman vapaiden aikojen menevän pitkälle yli joulukuun puolivälin. Tämä ei kuitenkaan tullut kyseeseen sillä tarvitsisin ehdottomasti uuden passin joulukuun alussa ennen matkalle lähtöä. Helsingissä asuvien kannattaakin siis olla hyvissä ajoin liikkeellä passin uusimisen kanssa!
 • Vaihtoehtona tähän oli mennä joku päivä paikan päälle ilman varattua aikaa, mutta kauhistelin kuulemiani tarinoita koko päivän kestävistä jonoista. Päätinkin ystäväni vinkistä suunnata perjantaiaamuna poliisiaseman ovelle hyvissä ajoin ennen sen aukeamista, jotta en joutuisi asemalla koko päivää jonottamaan. Tämä toimikin erinomaisesti, sillä kun ovet avattiin, sain käteeni vuoronumeron 001, minkä johdosta pääsin ensimmäisenä lupapisteelle ja noin 5 minuutissa ulos.
 • Lupapisteellä annoin sormenjälkinäytteet (mikä oli hieman hankalaa kynsieni kanssa) ja lisäksi sähköisen allekirjoituksen.
 • Uusi passini tulisi lähimmälle R-Kioskille noin viikossa, joten onneksi sitä ei enää tarvitse lähteä hakemaan erikseen poliisiasemalta.

passiPassin uusinnassa ehkä eniten minua jännitti, saanko pitää vielä vanhan passini muistona kaikista matkoista, ja onneksi sain tähän myöntävän vastauksen. Vanhassa passissani on nimittäin enää jäljellä muutama hassu sivu, kun matkoilta maailmalla on tullut keräiltyä leima jos toinenkin passin sivuille. Hauskin leima taitaa olla Seychellien leima, jota koristaa naisen takapuolelta näyttävä Coco de Mer -kookospähkinä. Toinen on varmastikin Machu Picchun portilla passiin isketty leima, josta monet matkakaverit ovat olleet kateellisia. 🙂 Onneksi sain tämän muistoja täyteen pakatun vanhan passin pitää edelleen itselläni, sillä ajatuksenani on ollut työstää siitä jonkinlainen taulu sen erikoisia leimoja silmällä pitäen.

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

2 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  23.11.2015 at 14:02

  Myös helsinkiläiset voivat varata ajan muualtakin kuin Helsingistä, eli jos muutenkin ehkä autoilee lähikunnissa, niin aikaa voi katsoa myös niistä. Jonot ovat usein lyhyempiä.

  Reply
  • Anna-Katri
   23.11.2015 at 23:02

   Kiitos tiedosta! Tätä en kyllä tiennyt aiemmin, joten erinomaista jos on vaihtoehtoja jonottamiselle.

   Reply

Leave a Reply