Menu
Sri Lanka

Sri Lanka – norsujen orpokodissa

Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Kiirehdin Oya-joen rantatörmällä olevan ravintolan perimmäiseen nurkkaan ennen kuin kyyneleeni alkavat estelyistäni huolimatta tipahtelemaan aurinkolasieni alta poskipäilleni ja yhä edelleen toppini rinnuksille. Olen Sri Lankassa Pinnawalan norsujen orpokodissa ja näkemäni on saanut minut holtittoman tunteelliseksi. Ristiriitaisin tuntein nieleskelen kyyneleitäni ja yritän taltuttaa nyyhkytykseni ennen kuin voin vilkaista uudelleen joelle. Siellä entisessä elämässään kaltoin kohdellut, hylätyt tai orvoksi jääneet norsut ovat viettämässä päivänsä kohokohtaa – kylpemässä lajitoveriensa kanssa joella vapaudesta nauttien tai vaihtoehtoisesti hoitajiensa suojassa piileksien.

Päiväni Pinnawalassa sai minut ensin kyseenalaistamaan koko paikan toiminnan, sillä aamu orpokodissa alkoi turistien piirittämässä aitauksessa vauvanorsujen tuttipulloruokinnalla. Toisaalta orpokoti tarvitsee kipeästi jokaisen turistin pennosen hoidon rahoittamiseksi, mutta samalla en voinut olla miettimättä, voisiko rahoitusta saada muuten kuin pienten norsujen ruokinnasta lähes show-bisnestä tekemällä. Tämän jälkeen kriittinen suhtautumiseni paikkaan alkoi kuitenkin laantumaan kun näin ympäröivillä peltoalueilla verkkaisesti laiduntavia norsuja, jotka näyttivät päällisin puolin tyytyväisiltä elämäänsä ja laumaansa – vaikka ne eivät alkuperäistä perhettä olleetkaan.

Sri LankaSri Lanka P1025774_adPelastettujen norsujen uusi elämä

Sri Lankassa norsut ovat kautta aikojen olleet arvokkaita työjuhtia niin muinaisilla rakennuksilla kuin traktorin korvikkeena maatiloilla, mutta toisaalta villinä luonnossa elävät norsut ovat oppineet hyödyntämään maaseutukylien viljelmiä ravinnonhankintaan, mikä on johtanut norsujen metsästykseen tai ainakin vahingoittamiseen. Myös Sri Lankaan kylvetyt maamiinat ovat tehneet tuhoa norsuille. Yhä useampi norsu onkin pelastettu haavoittumisensa tai emonsa kuoleman jälkeen orpokotiin. Pinnawalan norsujen orpokoti on perustettu vuonna 1975 ja siellä hoidetaan hylättyjä, loukkaantuneita tai orvoksi jääneitä intiannorsuja, jotka eivät pärjäisi omillaan luonnossa. Turvallisen elinympäristön lisäksi norsuille tarjoillaan säännölliset ruoka-annokset ja ne viedään joka päivä kylpemään kylän toisella laidalla olevalle joelle.

Sri Lanka Sri Lanka Sri LankaPäivä norsukylpylässä

Koko kylän kokokohta päivisin onkin, kun koulutetut norsuhoitajat johdattavat hoidokkinsa kylän kapeiden katujen läpi joelle. Kadun vieressä olevien kauppojen ovien eteen laitetaan pienet portit jotteivät norsut vahingossa rynnisi sisään ja turisteja kehotetaan astumaan askeleita taaksepäin rakennusten suojiin innokkaiden norsulaumojen alta. Jo kaukaa voi kuulla määrätietoisen töminän kun yli 70-päinen norsulauma askeltaa kohti kylpypaikkaansa. Pari konkaria nappaa matkan varrelta pahaa aavistamattomien turistien kädestä muutaman hedelmän ja sämpylän parempiin suihin ennen kuin harmaat selkämykset löntystelevät veteen. Isommat norsut tukevat kärsillään pienempiä ja varovaisempia, ja toisaalla samankokoiset norsut ottavat leikkimielisesti kilpaa toisistaan. Yksi norsu ei millään haluaisi mennä veteen, mutta hoitajan ohjeistamana lopulta ottaa askeleet matalikkoon. Pian tämä norsu innostuukin hörppäämään kärsällisen vettä ja suihkuttaa sen päin vieressä olevaa norsutoveria. Olen lähes varma, että norsun kasvoilta paistoi leikkimielinen hymy.

Sri Lanka Sri LankaHoitajat pitävän norsuja tarkasti silmällä sillä Oya-joella ei ole aitoja rajoittamassa norsujen liikehdintää. Norsut kuitenkin näyttävät aidosti pitävän hoitajistaan ja jotkut jopa kerjäävät kylvetystä heiltä. Kun yksi hoitaja vinkkaa minulle ravintolan suuntaan, että voisin tulla myös kylvettämään norsuja, en aikaillut. Pyyhkäisen kyyneleistä likaantuneet aurinkolasini puhtaaksi ja jätän flip flopini rantatörmälle ennen kuin astun norsuista täynnä olevaan veteen. Vanhempi norsurouva pulikoi jo vedessä ja minut ohjeistetaan viskomaan hänen päälleen vettä ja rapsuttelemaan erityisesti korvien takaa. Kun tunnen käsieni alla tämän jättikokoisen eläimen paksun mutta silti pehmeän nahkan ja näen hänen kärsän asennosta tyytyväisyyden, kyyneleet nousevat jälleen silmiini. Miten epäoikeudenmukainen maailma onkaan, mutta miten sillä samalla hetkellä meistä jokainen voi edes sekunnin ajan yrittää tehdä siitä paremman paikan.

Info

 • Pinnawalan norsujen orpokoti sijaitsee Sri Lankan keskiosassa Kegellen kylässä noin 90 kilometrin päässä Colombosta.
 • Keskus on auki klo 8.30 – 18.00 joka päivä. Tuttipulloruokinta on kolme kertaa päivässä klo 9.15, 13.15 ja 17.00. Norsujen kylvetysajat läheisellä Maha Oya -joella on joka päivä klo 10 ja 14.
About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

3 Comments

 • Jaoin jutun Seikkailijattarien fb:ssä. Ihana kokemus. Itsekin olen parilla Sri Lankan reissullani miettinyt tuota, mutta toistaiseksi se on vielä jäänyt. Vaikuttaa eettisesti toimivalta paikalta, ei pelkästään turisteja varten tehdyltä. Norsut ovat symppiksiä! <3

  Reply
  • Anna-Katri
   13.1.2016 at 19:48

   Kiva kuulla, että juttu meni jakoon! Toivottavasti moni muukin seikkailijatar löytää tiensä sinne. 🙂 Norsut ovat kyllä ihan mun lemppareita, ja olen jo jonkin aikaa haaveillut, että voisin hankkia itselleni “lemmikkinorsun” jostakin päin maailmaa, eli siis adoptoisin jonkun norsupolon ja järjestäisin sille hyvän loppuelämän. Tai ehkä joskus mummona muutan Sri Lankaan ja perustan oman orpokodin 😀

   Reply

Leave a Reply