Menu
Vastuullisuus

Vastuullisuus – Periaatteeni matkailuun ja matkabloggaamiseen

Vastuullinen matkailu – mitä se on? Viime aikoina olen kieltämättä miettinyt paljon omaa vaikutustani tähän maailmaan, en pelkästään matkojeni kautta vaan myös blogini kautta. Monia ajatuksia pyörii mielessä siitä, mitä hyvää voisin antaa takaisin tai kuinka voisin omalla esimerkilläni kannustaa edes muutamaa muuta ajattelemaan omaa napaansa pidemmälle mitä tulee matkailuun. Pitkien pohdintojen jälkeen sain muotoiltua ylös omat periaatteeni siitä, millainen matkailija haluan olla ja mitä asioita voisin edistää matkablogini kautta. Tässäpä siis omat vastuullisuustekoni vuodelle 2019 – ja samalla haastan myös muut pohtimaan omia eettisiä periaatteitaan.

10 kohdan periaatteeni matkabloggaamiseen ja matkailuun

  1. Ennen matkaa otan selvää matkakohteesta, sen kulttuurista, ympäristöolosuhteista ja poliittisesta tilanteesta. Käytän tietolähteenä useita eri kanavia ja suhtaudun saamani tietoon lähdekriittisesti. Pyrin välttämään ennakkoluuloja ja kannustan blogini lukijoita myös tähän matkakohdetta valitessaan.
  2. Kiinnitän huomiota matkustustavan valintaan ja suosin mahdollisuuksien mukaan vähäpäästöisiä ratkaisuja. Kompensoin matkojeni lentopäästöt vuosittain YK:n Climate Neutral Now -kompensaatiopalvelun kautta tukemalla päästöjä vähentäviä kestävän kehityksen mukaisia projekteja. Tuon blogissani esiin matkailun ilmastopäästöihin liittyviä teemoja.
  3. Matkalla ollessa suosin ja tuen paikallisia majapaikkoja ja pienyrittäjiä sekä vastuullisia toimijoita. Blogissani nostan esiin erityisesti vaihtoehtoja, jotka hyödyttävät paikallisia.
  4. Matkakohteessa kunnioitan paikallisia ihmisiä, maan kulttuuria ja luontoa. En vieraile kohteissa tai osallistu aktiviteetteihin, jotka ovat epäkunnioitettavia paikallisia ihmisiä kohtaan, aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä. Kannustan myös blogini lukijoita tähän.
  5. Matkavalokuvaamisessa toimin eettisesti muiden yksityisyyttä kunnioittaen ja tuon myös blogissani esiin matkavalokuvaamisen etiikkaa hyvine käytäntöineen.
  6. Matkalla ollessani en tuhlaa luonnonvaroja, kuten energiaa tai vettä, sekä kiinnitän huomiota jätteiden minimointiin erityisesti muoviroskan osalta. Pyrin valistamaan myös muita matkailijoita tähän.
  7. Kerron blogissani matkakohteista, majapaikoista ja aktiviteeteistä rehellisesti ja avoimesti. Pyrin matkojeni kautta lisäämään tietoisuutta tuntemattomammista matkakohteista sekä nostamaan esiin vastuullisia vaihtoehtoja ja paikallisia toimijoita. Tuon myös esiin epäkohtia, jos sellaisia havaitsen.
  8. Tiedostan vastuuni vaikuttajana ja yleisön seuraamana henkilönä. Sisältöä tuottaessa mietin etukäteen sen mahdollisen vaikutuksen seuraajiini mutta myös matkakohteeseen tai matkailualan toimijaan.
  9. Ollessani matkalla köyhemmissä ja kehittyvissä maissa, pyrin antamaan aina jotain takaisin paikallisten hyväksi. Kannustan omalla esimerkilläni myös muita matkailuvaikuttajia tähän sekä välttämään ilmaisten etuuksien kalastelua paikallisten kustannuksella.
  10. Teen yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaani. Merkitsen kaupalliset yhteistyöt, sponsoroidut matkat ja muut saadut edut selvästi blogipostauksessa ja muissa some-kanavissa alan suositusten ja ohjeistusten mukaisesti.

Olisi kiva kuulla myös muiden periaatteita liittyen vastuullisuuteen. Mitä mieltä olet aiheesta? Millaiset arvot tai periaatteet sinua ohjaa matkailussa? Erityisesti haluaisin haastaa mukaan mahdollisimman monen matkabloggaajan/-instagrammaajan pohtimaan omaa vastuullisuuttaan. Jos siis haluat tarttua haasteeseen niin listaa ylös oma eettinen koodistosi kaikkien nähtäville ja linkkaa se tähän tai blogini postaukseesi niin käyn ehdottomasti sen lukemassa! 

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

18 Comments

  • Noora
    10.2.2019 at 19:57

    Olin intohimoinen reissaaja, mutta lopetin lentomatkailun kokonaan vastuullisuussyistä. Vaihtoehdot ovat nyt Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Baltia jaVenäjä. Autoni on sähköauto, joten käytännössä vain Norja on huoleton matkakohde. Suomen Lappiin on kyllä tarkoitus ajaa, mutta vain kesällä.
    Päätöksenteko ei ollut vaikeata, mutta vei pari kuukautta sitoutua ajatukseen täysin. Hyvä puoli vastuullisuuden lisäksi on rahan säästyminen ja kiireettömämpi elämä, huono puoli on sää!

    Reply
    • Pauliina O.
      11.2.2019 at 16:59

      Halusin tulla kommentoimaan, että ei ekologinen matkustaminen rajoitu vain noihin maihin – junalla pääsee vaikka kuinka pitkälle! Voin suositella Facebookissa ryhmää “maata pitkin matkustavat”, sieltä saa paljon inspiraatiota ja hyviä vinkkejä matkailuun ilman lentämistä 🙂

      Reply
  • Kiitos tästä postauksesta, aihe on nyt tärkeä ja ajankohtainen! 🙂 Itsekin olen pohtinut näitä asioita todella paljon viime aikoina, mutta en ole vielä kirjoittanut aiheesta blogiini. Hyvän listan olet koostanut, jossa on paljon tärkeitä pointteja. Listalta löytyy paljon samoja periaatteita, joita itsekin haluan matkailijana ja matkabloggaajana noudattaa. Yhden ihmisen pienilläkin vastuullisilla valinnoilla on yllättävän iso vaikutus kokonaiskuvaan. Emme kaikki pysty tekemään kaikkea kerralla yhdellä rysäyksellä esimerkiksi ilmastotalkoissa, mutta jokainen voi tehdä monia pieniä valintoja, joilla voi edesauttaa asiaa. Itse muun muassa noudatan kasvisruokavaliota. Näin olen tehnyt koko ikäni.
    Muiden syyllistäminen ja itsensä nostaminen ei kuitenkaan auta, vaan voimme yhdessä lisätä tietoisuutta ja tehdä kaikki oman osamme. Itse en esimerkiksi voi kuvitella, että lopettaisin yhtäkkiä kokonaan lentämisen. Olen kuitenkin aina pyrkinyt välttämään turhia lentoja ja jos lennän jonnekin kauas, olen kohteessa sitten pidemmän aikaa. Esimerkiksi Aasian ja Oseanian reissun toteutin niin, että Pekingiin asti matkustin junalla. Sieltä lensin Australiaan, jossa vietin koko vuoden ja liikuin hitaasti paikasta toiseen. Samaan reissuun yhdistin Uuden-Kaledonian, Fidzin ja Cook-saaret, joilla vietin yhteensä muutaman kuukauden. Olin sillä suunnalla jo valmiiksi, joten maat oli helppo yhdistää samaan reissuun. Siellä on monia muitakin kohteita, joista haaveilen, mutta en ole halunnut varta vasten lentää niin kauas muutaman viikon takia. Lentopäästöjen kompensointi on vielä melko uutta. Moni matkailija ei ole siitä kuullutkaan. Luulen sen lisääntyvän paljon.
    Paikallinen väestö pitää aina ottaa huomioon ja toimia matkoilla niin, että heidän hyvinvointinsa on etusijalla. 🙂
    Olen myös miettinyt sitä, mistä kohteista kirjoitan tulevaisuudessa blogiini ja mitä jätän kirjoittamatta. Varmaan parasta olisi kirjoittaa sellaisista kohteista, joihin kaivataan lisää turismia. En halua mielelläni ainakaan tukea matkailua kohteisiin, joihin ei enää kaivata yhtään lisää turismia. Lukijoita voisi inspiroida matkustamaan enemmän kohteisiin, jotka eivät ole jo kaikille ennestään tuttuja. Heitä voisi myös inspiroida löytämään jo tutuista kohteista jotakin aivan uutta. Maailmassa kuitenkin riittää kohteita ja koettavaa meille jokaiselle. Esimerkiksi Hollannissa olen käynyt monta kertaa, mutta Amsterdamin sijaan voin kirjoittaa blogiini vaikka Haagista.
    Internetin aikakaudella on noussut esiin monia ongelmia, joita ei ennen ollut. Kun suosittu vaikuttaja postaa kuvan kohteesta, kaikki ovat hetken päästä siellä tai ainakin haluavat olla. Sen takia vaikuttajien olisi hyvä tunnistaa vastuunsa ja vaikutusvaltansa. Sitä voisi käyttää hyvien asioiden edestämiseen. Voisi rohkaista ihmisiä tekemään vaikka tärkeää vapaaehtoistyötä, keräämään roskia tai auttamaan muita ihmisiä jollain tavoin. Osallistumaan johonkin merkitykselliseen toimintaan. Niin ja tietenkin edistää sitä tietoisuutta asioista.
    Myös Airbnb-majoituksesta on tullut monilla alueille ongelma, kun asumisen hinnat kohoavat pilviin eikä paikallisella väestöllä ole siihen enää varaa. Pidän itse kyllä majoitusmuodosta paikallisten kotona, joten Airbnb:tä käyttäessäni valitsen majoituksen hyvin huolella niin, että majoitus on oikeasti jonkun harrastelijan kotona enkä jonkun rahaa takovan Airbnb-sijoittajan asunnossa. Tykkään yöpyä myös paikallisten luona sohvasurffaten, jolloin pääsen sisään paikalliseen kulttuuriin. Majoitan mielelläni myös muita omalla sohvallani.
    Tulipa tästä nyt pitkä kommentti, mutta aihe on tärkeä. Jään odottelemaan myös tulevia postauksiasi aiheesta! 🙂

    Reply
  • Susanna
    10.2.2019 at 21:56

    Yritän aina matkailla vain junilla, myös jatkossakin yritän. Euroopan kiertäminen on melko helppoa kyllä niinkin, tosin aikaa se vie ja majoituksia ei aina ole vapaana. Väittäisinkin että ekologinen matkailu voi joskus tulla kalliimmaksikin. Saksassa junaliput on valitettavasti niin kalliita (ihan lähikohteisiin voi olla 100-300e) niin olen matkaillut flixbusseilla. Tosin luulin että se firma käyttäisi biopolttoainetta, mutta niin ei taitanutkaan olla. Tosin olen mennyt yleensä aina Saksa-Italia reitin junilla, lippuja voi saada noin 70e mutta usein ne ovat jo yli sata, tosin näkeehän siinä kaksi maata. Myös viime kesänä menin reitin Espanja-Ranska ilman lentoa junalla eikä matka ollut pitkä. Kehottaisin myös muita matkailijoita miettimään näitä asioita: esim. Virosta tai Latviasta voi löytää rantakoheita ja nähtävää kesällä ilman lentoja, Tukholmaan voi aivan hyvin mennä lautalla yhden yön tai päivän ajan se ei vaadi lentoa aina. Jos on aikaa Tukholmasta voi jatkaa matkaa pidemmälle junalla, tai sitten mennä lautalla eteenpäin. Ruotsista pääsee lautoilla esim. Saksaan ja Riikaan. On kaukokohteita joissa haluan käydä ja niistä jotkut vaatii lentämistä, mutta aion miettiä ja valita tarkasti ne joissa haluan erityisesti käydä. Hotellejen sijaan kannattaa suosia enemmin paikallisia loma-asuntoja, tosin niistäkään ei aina varmuudella tiedä mikä on jonkun toimiston omistama ja mikä paikallisten. Mutta hotelleissa rahat menee yleensä vain suurille rikkaille ketjuille tai sijoitusfirmoille.

    Reply
  • Eksyjä
    10.2.2019 at 22:31

    Noora, kyllä sähköautolla voi matkustaa kauemmaksikin. Olemme kiertäneet Eurooppaa lokakuusta lähtien, tosin melko lyhyillä päivämatkoilla. Mutta jos aikaa on vain sen vuosiloman verran, voi ajaa pitempiä päivämatkoja ja päästä loman aikana myös etelään. Erityisesti Ranskassa pikalaataminen moottoriteillä onnistuu helposti, mutta sujuu se muuallakin pienellä reittien suunnittelulla. Olemme keränneet kokemuksiamme eri maiden latauspalveluista blogiimme, toivottavasti niistä on hyötyä muillekin (ks sivu https://eksymallaperille.blogspot.com/p/sahkoauto-opas-vinkkeja-euroopan.html?m=1 )

    Reply
  • Inka
    11.2.2019 at 04:36

    Itse pyrin myös muilla elämän osa-alueilla elämään mahdollisimman ekologisesti. En syö punaista lihaa juuri koskaan, lajittelen jätteet ja olen vaihtanut ekosähköön. Pieniä, mutta tärkeitä tekoja maapallomme hyväksi. Yksi mitä lisäisin vielä noihin sinun vinkkeihisi olisi myös matkakohteessa aina metron/bussin tms. julkisen liikenteen hyödyntämisen taksimatkojen sijaan.

    Reply
  • Maria Ojajärvi
    11.2.2019 at 13:57

    Tärkeä aihe ja hyvin valittu top 10 🙂 Hyvä kun nostat tällaisia esille. Pitää itsekin alkaa panostaa näihin aiheisiin ja niiden esille tuomiseen enemmän.

    Reply
  • Huhu, sinun listasi oli jo niin perusteellinen, etten keksinyt edes mitään lisättävää! 🙂
    Pakko kuitenkin kommentoida, etten malta odottaa tuon kohdan viisi kokemuksiasi.
    Nyt kun olen innostunut hiukan kuvailemaan, niin aika usein olen miettinyt kuvien kohdalla, millaiset kuvat ovat ok julkaistavaksi blogissa.
    Missä menee yksityisyyden raja? Jos ihminen kuvassa on tunnistettavissa? Kuinka helppoa on kertoa sademetsien asukkaille mikä on blogi ja voitko julkaista ottamiasi kuvia? Ymmärtääkö hän mihin suostuu? 😀 Oh no, how deep.

    Reply
  • Elina
    12.2.2019 at 23:27

    Kaukomatkoilla olen vähintään kuukauden, mielellään 6-7 viikkoa. Suora lento tai mahdollisimman vähillä vaihdoilla vaikka se onkin kalliimpaa. Perillä en lennä paikasta toiseen vaikka se houkuttelevaa olisikin. Euroopan alueella vähintään 5 päivän, mielellään 1-2 viikon matkoja kerran vuodessa. Näistä omista säännöistä on ollut helppo pitää kiinni eikä lyhyempiä matkoja (= moninkertaista lentomäärää) tule tehtyä.
    Vedenpuhdistussuodatinpullo (nykyään myynnissä myös viruksia suodattavia) on mukana niin ei tarvitse ostaa pullovettä.
    Tuon hankalia roskia mukanani kotiin (paristot, aerosolit yms), etteivät ne kerry paikkoihin missä ei kierrätetä.
    Yritän käyttää harkiten aurinkorasvaa ja hyttysmyrkkyä – ne ovat suoraan luontoon päätyviä myrkkyjä, esim. korallit vahingoittuvat.
    Muuten listaamasi kohdat kestävästä matkailusta ovat itselläkin rutiinia suunnitellessa ja matkalla.
    Se kaihertaa, että matkoilla esim. vene- tai automatkat tuottavat päästöjä, joita ei muuten tulisi. Minun seikkailuni osaltaan saastuttaa esim. riuttoja. Tämä on alkanut vaivata yhä enemmän viime vuosien aikana. Luultavasti tulen vähentämään matkailua, sillä olen nähnyt ja kokenut jo niin paljon (noin 50 maata).

    Reply
  • Milla
    13.2.2019 at 18:00

    Mielenkiinnolla odotan miten tuut suoritumaan näistä! Menneisyydessä on niskavillat ollut useasti pystyssä eettisten kysymysten takia kun oon lukenut sun matkoista Myanmariin kansanmurhan aikana, haiden kanssa uimisesta ja katsellut sun white saviour kuvia Afrikasta. Kaikki toki tekee virheitä ja on mahtavaa että sä oot tiedostanut vastuullisen matkailun arvon ja pyrit sitä kohti!

    Reply
  • Periaatteen Nainen
    15.2.2019 at 23:39

    Mielenkiintoista keskustelua, varsinkin täällä kommenttiboksissa. Kuvauslinjaukset kiinnostaa muakin – ehkä kaipaan vähän synninpäästöä sille, että itse rakastan kuvata ihmisiä arjessaan, eri toten juuri ulkomailla (koska tuntuisi sopimattomalta mennä jonnekin Lidlin kassajonoon Suomessa kuvaamaan!)

    Reply
    • Heli / Heli voyage
      17.2.2019 at 11:58

      Kuvaamiseen liittyen mun mielestä on oleellista muistaa erottaa valokuvien ottaminen ja niiden julkaiseminen. Kuvan ottaminen on usein OK mutta sen julkaiseminen ei. Ja se ettei yritä ottaa kuvia huomaamattomasti ja salaa, vaan avoimesti, mielellään vähintään elekielellä kysyy että onko kuvaaminen ok.
      Ja sekin on hyvä pitää mielessä, että siellä ulkomailla ne ihmiset ovat omassa arjessaan ja tilanne vertautuu juurikin siihen Lidlin kassajonoon Suomessa, ja kuvaajana käyttäytyä sitten sen mukaan. Onhan näitä tilanteita ollut Suomessakin, mm. suomenlinnalaisilla mennyt hermo paikallisia lapsia kuvaaviin aasialaisiin…

      Reply
  • Hyvä ja tärkeä aihe, johon otit kantaa! Jaan kanssasi hyvin samanlaiset arvot, voisin samaistua jokaiseen noista kymmenestä kohdasta. Pitääpäs tarttua haasteeseen ja kirjoittaa omat ylös myös.

    Reply
  • Heli / Heli voyage
    17.2.2019 at 12:03

    Tärkeä aihe ja hieno lista. Kopioin tämän soveltuvin osin omaan käyttöön 🙂

    Reply
  • Sini
    20.2.2019 at 05:59

    Tärkeä aihe.. Paikallisen yrittäjyyden tukeminen on tärkeää. Mieluummin kotoisa homestay kuin ylellinen all inclusive – hotelli.

    Reply
  • Katja/jumalainenseikkailu
    28.2.2019 at 16:42

    Kiitos jutusta ja haasteesta! En lähde nyt uutta tekstiä kirjoittamaan, koska olen lähiaikoina muutaman jo kirjoittanut, jossa liippaan aihetta. Eli omia matkailun periaatteitani. Linkkaan ne kaikki tähän, jos sopii 🙂
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2019/01/27/matkamessut-kilpasilla-ja-vaarin-motivoitunut-kavija/
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2018/09/21/miksi-matkustan/
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2018/11/14/hidasta-matkaa/
    Eli hidasta matkailua, paikalliseen kulttuuriin tutustumista, ympäristöarvojen vaalimista.

    Reply
  • Katja/jumalainenseikkailu
    3.3.2019 at 18:23

    Tärkeä aihe ja yksi lempiaiheistani 🙂 Olen tästä samasta aiheesta jo kirjoittanut useamman jutun, joten linkitän ne tähän, jos sopii.
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2019/01/27/matkamessut-kilpasilla-ja-vaarin-motivoitunut-kavija/
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2018/11/14/hidasta-matkaa/
    http://www.jumalainenseikkailu.fi/2018/09/21/miksi-matkustan/
    Tärkeintä on varmaan tuo hidas matkustaminen ja paikalliseen kulttuuriin tutustuminen. Usein luen jo ennen lähtöä monta kirjaa maasta, jonne olen matkustamassa, saadakseni jotain tietoa etukäteen.

    Reply
    • Anna-Katri
      10.3.2019 at 06:45

      Tämä on kyllä tärkeä aihe, mahtavaa että sinäkin olet levittänyt tätä tärkeää sanomaa blogissasi. 🙂

      Reply

Leave a Reply