Menu
Kenia

Kenia – Safari Masai Marassa

Kenia Kenia Kenia Kenia KeniaPitkässä heinikossa näkyy liikettä. Vaikka Masai Maran savannit ovat täynnä elämää, ei tällä kohdalla näy ristinsielua. Kohta syy selviää. Heinikosta kohoaa leijonanaaraan pää, jonka turkki on värjäytynyt haalean punaiseksi suupielistä. Leijona on juuri saanut kiinni seepran varsan, jonka ikä paljastuu ruumiin raitojen ruskeasta väristä, ja nyt leijona on kuljettamassa saalistaan luultavasti puun varjossa piileksiville pennuilleen. Ei siis ihme, että hysteerinen seeprojen ja gnu-antilooppien muodostama lähes tuhatpäinen lauma on sännännyt tiehensä. Selitän vieressäni istuvalle australialaiselle leskirouvalle, että leijonalaumassa ainoastaan naaraat metsästävät. Lauman johtajauros siis odottaa ruuan saapuvan kirjaimellisesti kuin pöytiin tarjoiltuna. Leijonanaaras lipaisee suupieliään, ja lähtee päättäväisesti raahaamaan lähes itsensä kokoista seepraa puita kohti.

Kenia Kenia Kenia Kenia KeniaLuonnonpuisto ja vaarallinen vaellus

Itä-Afrikan hautavajoaman ja Victoriajärven välisellä ylänköalueella sijaitseva Masai Mara on yksi Itä-Afrikan tunnetuimpia luontokohteita. Se kätkee sisäänsä yhteensä noin 1500 neliökilometriä suojeltuja luonnonpuiston maita, ja Masai Mara muodostaakin yhdessä Tansanian Serengetin kanssa yhden Afrikan viimeisistä suurista ja täydellisistä ekosysteemeistä. Luonnonpuiston halki kulkevasta maiden välisestä rajasta kertoo keskeltä tietä pilkottava hassu iso kivi, johon on kaiverrettu T ja K kuvaamaan kumman maan puolella nyt ollaankaan.

Kenia Kenia Kenia Kenia KeniaMasai Marassa on Afrikan suurin eläinpopulaatio ja täällä tuhannet villieläimet käyvät eloonjäämistaistelua. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat omat haasteensa elämälle täällä, ja vuoden sykähdyttävimpiä tapahtumia on heinäkuussa alkava suuri vaellus, jolloin gnut, seeprat, gasellit ja antiloopit vaeltavat Tansanian Serengetista kuivan kauden koittaessa Kenian Masai Maran tasangoille tuoreen ruohon perässä. Matkalle mahtuu lukuisia vaaratilanteita, joista pitävät huolen varsinkin Mara-joen uomissa väijyvät nälkäiset niilinkrokotiilit. Pääsen myös itse näkemään kuinka eläimet suuntaavat juomapaikkojen veteen hyvin varovaisesti, ja pienikin odottamaton liikahdus saa koko lauman säntäämään kuivalle maalle.

Aamulla ennen auringonnousua alkanut safari on kestänyt noin kolme tuntia ilman pysähdystaukoja, ennen kuin ensimmäiset kyydissä olevat kysyvät varovaisesti vessatauosta. Kuski iskee jarrut pohjaan, ja meidät matkalaiset ohjataan ystävällisesti ulos. Keskellä savannin ruohotasankoja kulkevan pölyisen tien varrella meille kerrotaan, ettei tarpeille kannata mennä läheisten pensaiden suojiin, sillä leijonat ja muut saalistavat eläimet viihtyvät siellä aurinkoa paossa, joten meidät ohjataan auton taakse kaivamaan pieni kuoppa maahan keskelle tietä ja palaamaan takaisin autoon mahdollisimman nopeasti. Kohta matka taas jatkuu läpi töyssyisten teiden kohti seuraavaa eläinten kohtaamispaikkaa.

Kenia Kenia Kenia Kenia KeniaSafarin parasta antia

Koko päivän kestävän safarin aikana en edes huomaa ajan kulua, sillä olen haltioitunut Masai Maran maisemista, mutta ennen kaikkea lähes epätodellisilta vaikuttavista villieläimistä. Siellä täällä aivan auton vieressä laiduntaa seeproja ja gnu-antilooppeja, läheisestä puskasta auton eteen rynnii norsulauma, tienpientareella pomppii minikokoisia antilooppeja ja kohta puiden takaa esiin nousee kirahvien hölmistyneet päät. Leijonat laiskottelevat juomapisteiden läheisyydessä varjossa ja virtahevot pulikoivat kovaäänisesti joessa ja ottavat tämän tästä mittaa toisistaan. Vaikka savannilla välimatkat ovat pitkiä, kuhisee se elämää joka puolella. Safarin aikana pääsenkin näkemään sen suuruuden, mutta kaikista mieleenpainuvinta on kuitenkin kohtaamiset villin luonnon kanssa. En tiedä saanko koskaan tarpeekseni eläinten tuijottelusta niiden luonnollisessa elinympäristössä – kuinka kiehtovaa onkaan seurata eri lajien puuhasteluja ja huomata oppikirjasta lukemien tai luontodokumenteista näkemien asioiden toteutuvan suoraan silmien edessä.

Kenia Kenia Kenia Kenia

Kenia KeniaOlemme ryhmäni kanssa juuri kattaneet lounaan keskelle savannia kun oppaamme kuulee radiopuhelimesta, että kolmen nuoren leijonauroksen joukko on tulossa suoraan meitä kohti. Tyhjennämme lautaset nopeasti, ja kuuntelemme väliaikatietoja siitä, joutuisimmeko kohta itse lounaaksi nälkäisille leijonille, mutta ennen leiriämme leijonat päättävät kaartaa toiseen suuntaan. Saamme siis syödä aterian loppuun rauhassa, mutta pieni väliaikajännitys on saanut ruokahalut useammilta katoamaan. Auton startatessa kiertelemme vielä savannialueella useamman tunnin ajan, ennen kuin laskeva aurinko käskee meitä palaamaan takaisin safarileiriin. Paluumatkalla tuijotan auton ikkunasta savannin yllä laskevaa aurinkoa, joka hetki hetkeltä alemmas tultuaan alkaa näyttämään yhä enemmän siltä kuin se olisi tulessa. Koko savanni värjääntyy voimakkaan oranssinpunaiseksi, ennen kuin yötaivaan siniharmaat sävyt saavat siitä otteen. Kohta pimeys valtaa alueen ja vihdoin leiriin päästessämme sytytän otsalampuuni valon oman telttani löytämiseksi. Huomenna edessä olisi uusi safarikokemus.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

11 Comments

  • Susanna
    18.8.2015 at 20:08

    Safari on varmasti mielenkiintoista nähdä.
    Oliko kuuma? oliko sinulla kaikki tarvittavat rokotukset?

    Reply
    • Anna-Katri
      19.8.2015 at 08:01

      Safari oli aivan upea! Oli yhteensä pari viikkoa kiertämässä Keniassa ja Tansaniassa, joten näitä safaripäiviä kyllä kertyi, mutten silti kyllästynyt näkemään näitä maisemia ja ennen kaikkea eläimiä. Kuuma ei itseasiassa ollut kuin päivisin, ja itseasiassa esim. Ngorongorossa oli yöllä alle 0 astetta! Siinä täytyi sitten telttamajoituksessa turvautua ties mihin viltteihin ja fleeceihin että selvisi 😀
      Minulla on kokoajan voimassa kaikki matkailijan rokotukset, eihän sitä koskaan tiedä mihinpäin matka viekään. Voisinkin kirjoitella rokotuksista vaikka ihan oman postauksen jos kiinnostaa?

      Reply
      • Heli
        21.8.2015 at 14:56

        Kirjoita ihmeessä. Minua ainakin kiinnostaisivat terveys- ja turvallisuusnäkökohdat. Esim. juuri rokotukset, kokemukset malarialääkityksestä ja millaista lääkearsenaalia pidät matkalla varalla mukana.

        Reply
        • Anna-Katri
          23.8.2015 at 11:04

          Laitan tämän itselleni muistiin ja kirjoittelen kattavammin matkailijan rokotuksista sekä lääkkeistä omassa erillisessä postauksessaan. 🙂

          Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    19.8.2015 at 10:54

    Keniaan ei tarvita kuin perusrokotukset, mutta naapurimaihin mm. Ruandaan ja pariin muuhunkin maahan Afrikassa tarvitaan keltakuumekin ja siitä ihan todistus.
    Malarialääkitystä myös suositellaan moneen paikkaan, toiset ottavat sen aina, toiset ottavat riskin (joka lauetessaan on kyllä aika tiukka paikka).
    Jotenkin toivoisin teidän juttujenne parempaa sitomista aikaan – voisiko näissä mainita, että missä kuussa ja minä vuonna kokemukset on kerätty, esimerkiksi säät kun vaihtelevat kovastikin monessa kohteessa ajankohdasta riippuen! Ja uudemmat kokemukset ovat aina tavallaan arvokkaampia kuin vanhemmat, jos samanlaista matkaa hahmottelee.

    Reply
    • Anna-Katri
      23.8.2015 at 11:11

      Paljon matkailevalla kannattaa kyllä olla kaikki rokotukset aina ajantasalla, sillä joissakin rokotteissa tehosteetkin tulee ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Itse olen aina kiltisti ottanut Malaria-lääkkeet, jos niitä on kohteeseen suositeltu – tulee kuitenkin suhteellisen edulliseksi henkivakuutukseksi. Tosin tiedän myös ihmisiä, joille malaria-lääkkeet eivät ole sopineet, ja sitä kautta matkasta ei olekaan tullut niin mukava.
      Ja tuota matka-ajankohdan esittämistä tarkemmin mietimme, jos sellaisen ominaisuuden saisimme tänne myös näppärästi lisättyä. Takana meillä molemmilla on jo niin monia matkoja, joista ei ole koskaan ajantasaista postausta tehnyt, mutta silti tuntuisi haaskaukselta jättää kohteesta kirjoittamatta, vaikka siellä vierailusta jo aikaa olisikin. Itse olen pidemmillä matkoilla pitänyt aina matkapäiväkirjaa, joten siinä mielessä aika ei ainakaan ole päässyt kultaamaan muistoja. 🙂 Mutta toki reaaliaikaisista jutuista saa varmasti enemmän irti, jos itse on juuri samalla hetkellä paikkaan suuntaamassa. Fiilistely sen sijaan ei onneksi katso matkan päivämäärää. 🙂

      Reply
  • IdaSofia
    20.8.2015 at 00:33

    Hei!
    Suunnittelen matkaa kenyaan ja zanzibarille ensi elokuuksi. Mitä kautta sinä ostit liput ja kuinka toteuttaisit tällaisen matkan?
    Kiitos inspiroivista nettisivuista, katson aina sinulta matkavinkkejä, kun itse olen lähdössä reissuun. 🙂

    Reply
    • Anna-Katri
      23.8.2015 at 11:15

      Moikka! Tarkoitus olisi kirjoitella tänä syksynä tarkemminkin Afrikan matkastani, ja itseasiassa luonnoksista jo löytyykin juttu omatoimimatkastani Afrikkaan vinkkien kera. Joten sellainen tulossa vielä tänä syksynä!
      Mutta jo näin etukäteen voisin antaa vinkkinä, että Keniaan kannattaa ottaa matkanjärjestäjän kautta matkapaketti, jos safariseikkailuista haaveilet ja Sansibareille suuntaisin varmasti ihan omatoimisesti. Tosin esim. Kilroy taitaa järjestää myös näihin yhdistelmäseikkailuja, jos rinkkamatka kiinnostaa. Lennot voi hyvin varailla itsekin, useimmiten käytän monia eri kohteita sisältäviin lentoihin Ebookersin varausjärjestelmää.
      Ja kiitos itsellesi kannustavista sanoista ja että vierailet täällä sivuillamme! 🙂

      Reply
  • Eppu
    18.1.2018 at 16:39

    Hei! Kiva oli lukea kokemuksiasi safarista. Kuvasi olivat upeita! Kiinnostaakin kovin, että oliko mukanasi safarilla kiikarit kameran lisäksi, ja jos oli niin koitko ne hyödyllisiksi. Millaisella kamerakalustolla olit liikenteessä? 🙂

    Reply

Leave a Reply