Turkmenistanissa 1.6.2023 klo 3.48 minusta tuli Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Samalla olen myös nuorin pohjoismainen nainen, joka on tämän tehnyt. Kun joukkoon lisätään vielä se tosiasia, että kaikissa maissa on käynyt ainoastaan noin 300 ihmistä, joista vain noin 30 on ollut naisia, voin todellakin olla tyytyväinen päästessäni täydentämään tätä tilastolukua naisten osalta.

Mistä kaikki alkoi?
Nuorempana matkustin vanhempieni kanssa lähinnä Suomessa, lukuunottamatta Ruotsia ja Viroa. Kipinä reissaamiseen syttyi vasta myöhemmin, kun lähdin yliopistoaikana vaihto-opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Siellä opiskelijakavereitteni kanssa reissatessa ymmärsin kuinka pienen palan tätä kiehtovaa maailmaa olin vasta päässyt näkemään.
Vaihto-opiskelujen jälkeen tein muutamia matkoja kavereiden tai silloisen poikaystävän kanssa. Vuonna 2012 tein ensimmäisen soolomatkan Thaimaahan. Aluksi jännitti ja pelotti, mutta kun huomasin selviäväni, oli soolomatka hyvin vapauttava kokemus. Huomasin, että selviän yksin ja pystyn mihin vain – se oli käänteentekevää elämässäni.
Thaimaan matkan jälkeen aloin tekemään erilaisia bucket-listoja erilaisista kohteista, joissa haluaisin käydä. Lomapäiväni vietin reissaten, aluksi helpommissa ja tunnetuimmissa kohteissa, mutta vähitellen myös yhä erikoisemmissa paikoissa.
Jossakin vaiheessa, kun laskin kaikki maat, missä olin käynyt, taisi niitä olla kasassa noin 50. Silloin ajattelin, että olisipa hienoa, jos pystyisin käymään elämän aikana peräti 100 maassa.
Tuo 100 maan raja tuli täyteen maailmanympärimatkallani vuonna 2017. Sen jälkeen aloin miettimään, olisiko todella mahdollista päästä vierailemaan peräti kaikissa maailman maissa – varsinkin naisena.
Mutta lopulta vasta koronavuosien aikana kotona istuessa asetin tavoitteen, että haluan vierailla kaikissa maailman maissa. Samalla mietin, että jos mahdollista, haluaisin olla Suomen ensimmäinen nainen, joka sen tekee.
Anna-Katri
Kuinka monta maata maailmassa on?
Maailmassa on yhteensä 193 maata, jotka ovat Yhdistyneiden kansakuntien (YK:n) jäsenvaltiota. Tämä maaginen numero 193 on siis virallinen virstanpylväs sille, että on vieraillut kaikissa maailman maissa. UN193-listaa käyttää muun muassa kansainvälisesti tunnetut Nomadmania ja The Most Traveled People -sivustot, jotka ylläpitävät listausta ja todentavat kaikissa maailman maissa matkanneiden saavutuksia (ainakin Nomadmania).
YK:n virallisesti tunnustamien 193 maan lisäksi olemassa on 4 maata, joilla ei ole täyttä jäsenyyttä tällä listalla. Vatikaani ja Palestiina ovat YK:n tarkkailijamaita, joilla ei ole täyttä kansainvälistä tunnustusta. Vatikaanin on tunnustanut 180 maata, ja Palestiinan 137 maata. YK:n viralliseksi maaksi päästäkseen, tulee tunnustus siis olla kaikilta YK:n jäsenmailta. YK:n listalla on lisäksi kaksi osittain tunnustettua maata, Taiwan ja Kosovo. Taiwanin on tunnustanut 14+1 maata ja Kosovon 96 maata.
Eli noiden 193 maan lisäksi voi välillä törmätä listauksiin, jossa tavoitteena on käydä 195 tai 197 maassa. Nämä tarkoittavat YK:n 193 jäsenmaan lisäksi seuraavia maita:
- 195: UN193 + Palestiina ja Vatikaani
- 197: UN193 + Palestiina, Vatikaani, Taiwan ja Kosovo
Olen itse käyttänyt alusta saakka tuota 197 maan listausta.

Kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa? Entä suomalaisista?
Virallista tilastotietoa siitä, kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa, ei valitettavasti ole. Nomadmania on kuitenkin pyrkinyt kattavasti selvittämään ja listaamaan näitä henkilöitä eri maittain.
Kesäkuussa 2023 listalla oli noin 300 henkilöä, jotka ovat vierailleet kaikissa 193 maassa. Näistä Nomadmanian virallisen verifioinnin läpikäyneitä henkilöitä on kuitenkin vain noin 100. Vertailun vuoksi esimerkiksi avaruudessa on käynyt lähes 600 ihmistä.
Nomadmanian listauksen lisäksi Suomessa toimiva Maailmanmatkaajat-ryhmä ylläpitää listaa suomalaisista maailmanmatkaajista, ja tiiviissä ryhmässä kaikki tuntuvat tietävän toisensa.
Tällä hetkellä kaikissa maailman maissa käyneitä suomalaisia on yhteensä 16 kpl, minä mukaan luettuna. Ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt suomalainen oli Rauli Virtanen vuonna 1988. Hänen vanavedessään suomalaisten listalla oli ainoastaan miehiä ennen kuin 1.6.2023 pääsin mukaan tuolle listalle ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Entä naiset?
Nomadmanian listan mukaan kaikissa maailman maissa käyneitä henkilöitä on yhteensä noin 300. Näistä vain noin 30 on ollut naisia. Naiset edustavat siis vain noin 10 % osuutta tässä tilastossa.
Ensimmäinen nainen, joka vieraili kaikissa maailman maissa, oli yhdysvaltalainen Dorothy Pine vuonna 2005. Hänen vanavedessään samana vuonna listalle pääsi yhdysvaltalainen Audrey Walsworth.
Pohjoismaista (Tanska, Norja, Ruotsi, Islanti ja Suomi) listalla mukana on vain 3 naista. Pohjoismaiden ensimmäiset kaikissa maailman maissa vierailleet naiset olivat ruotsalaiset Britt-Marie Boudrie 69 vuotiaana vuonna 2019 ja Birgitta Nilsson 67 vuoden iässä vuonna 2020. Heidän jälkeensä olenkin siis sarjassa kolmas ja samalla nuorin pohjoismainen nainen, joka on vieraillut kaikissa maailman maissa. Kohta tuo lista tulee onneksi kasvamaan, sillä pohjoismaalaisista naisista lähellä 193 maan rajaa on tanskalainen Mette Ehlers Mikkelsen (käytynä 192/193) ja norjalainen Anne Johanssen (käytynä 185/193).

Mikä lasketaan maassa vierailuksi?
Nomadmanian listauksessa henkilöistä, jotka ovat käyneet kaikissa maailman maissa, on myös eriäviä mielipiteitä erityisesti yhdysvaltalaisten matkailijoiden osalta. Nimittäin he eivät ole viime vuosina päässeet virallisesti Pohjois-Koreaan, mutta monet ovat laskeneet vierailuksi Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla olevan DMZ-vyöhykkeen. Lisäksi osa ennätysten tavoittelijoista on saattanut vain piipahtaa maassa pari askelta lentokentän ulkopuolella ja jatkaa saman tien matkaa seuraavaan kohteeseen.
Omalla kohdallani en ole laskenut listalle mitään lentokenttätransitteja vaan maissa on pitänyt oikeastikin vierailla.
Lisätietoja suosituksista siihen, mikä lasketaan maassa vierailuksi, voi lukea Nomadmanian sivuilta.

Käydyt maat 197/197
Eurooppa
Käydyt maat 48 kpl: Albania, Andorra, Armenia, Azerbaijan, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Espanja, Georgia, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Monaco, Moldova, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Ukraina, Unkari, Valko-Venäjä, Vatikaani ja Viro.
Aasia
Käydyt maat 46 kpl: Afganistan, Arabiemiraatit, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Etelä-Korea, Filippiinit, Indonesia, Intia, Irak, Iran, Israel, Itä-Timor, Japani, Jemen, Jordania, Kambodza, Kazakhstan, Kiina, Kirgisia, Kuwait, Laos, Libanon, Malediivit, Malesia, Mongolia, Myanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Palestiina, Pohjois-Korea, Qatar, Saudi-Arabia, Singapore, Sri Lanka, Syyria, Tadzikistan, Taiwan, Thaimaa, Turkki, Turkmenistan, Uzbekistan, Venäjä, Vietnam
Afrikka
Käydyt maat 54 kpl: Angola, Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde, Djibouti, Egypti, Eritrea, Etiopia, Etelä-Afrikka, Etelä-Sudan, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kenia, Keski-Afrikan tasavalta, Komorit, Kongo, Kongon demokraattinen tasavalta, Lesotho, Liberia, Libya, Madagaskar, Malawi, Mali, Marokko, Mauritania, Mauritius, Mozambik, Namibia, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Päiväntasaajan Guinea, Ruanda, Sambia, Sao Tome ja Principe, Senegal, Seychellit, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Swazimaa, Tansania, Togo, Tunisia, Tsad, Uganda ja Zimbabwe
Etelä-Amerikka
Käydyt maat 12 kpl: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguya ja Venezuela
Pohjois-Amerikka
Käydyt maat 23 kpl: Antigua ja Barbuda, Bahama, Barbados, Belize, Costa Rica, Dominica, Dominikaaninen tasavalta, El Salvador, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaika, Kanada, Kuuba, Meksiko, Nicaragua, Panama, Saint Lucia, Saint Kitts ja Nevis, Saint Vincent ja Grenadiinit, Trinidad ja Tobago sekä Yhdysvallat.
Australia ja Oseania
Käydyt maat 13 kpl: Australia, Fidzi, Kiribati, Marshallin saaret, Mikronesia, Nauru, Palau, Papua-Uusi-Guinea, Salomonsaaret, Samoa, Tonga, Tuvalu, Uusi-Seelanti ja Vanuatu
Muita linkkejä
Lisää seikkailuja maailman eri maissa voit katsoa Instagram-tililtäni @adalminasadventures. Lue myös esimerkiksi: