Menu

Suomen 1. kaikissa maailman maissa käynyt nainen

Tavoiteenani on olla suomen ensimmäinen nainen, joka on vieraillut kaikissa maailman maissa. Ehkä hullulta kuulostava tavoite, mutta toden totta itselleni saavutettavissa – ja jopa yllättävän lähellä toteutumista. Tähän mennessä olen käynyt 186/197 maassa eli minulta puuttuu enää 12 maata tuosta tavoitteesta.

Nomadmanian listauksen mukaan olen tällä hetkellä Suomen eniten matkaillut nainen ja myös maailman eniten matkailleiden naisten listakärjessä Most Traveled People listauksessa ikäryhmässä 30-39 vuotiaat (laskentatapana molemmissa UN Countries).

Kuinka monta maata maailmassa on?

Maailmassa on yhteensä 193 maata, jotka ovat Yhdistyneiden kansakuntien (YK:n) jäsenvaltiota. Tämä maaginen numero 193 on siis virallinen virstanpylväs sille, että on vieraillut kaikissa maailman maissa. UN193-listaa käyttää muun muassa kansainvälisesti tunnetut Nomadmania ja The Most Traveled People -sivustot, jotka ylläpitävät listausta ja todentavat kaikissa maailman maissa matkanneiden saavutuksia (ainakin Nomadmania).

YK:n virallisesti tunnustamien 193 maan lisäksi olemassa on 4 maata, joilla ei ole täyttä jäsenyyttä tällä listalla. Vatikaani ja Palestiina ovat YK:n tarkkailijamaita, joilla ei ole täyttä kansainvälistä tunnustusta. Vatikaanin on tunnustanut 180 maata, ja Palestiinan 137 maata. YK:n viralliseksi maaksi päästäkseen, tulee tunnustus siis olla kaikilta YK:n jäsenmailta. YK:n listalla on lisäksi kaksi osittain tunnustettua maata, Taiwan ja Kosovo. Taiwanin on tunnustanut 14+1 maata ja Kosovon 96 maata.

Eli noiden 193 maan lisäksi voi välillä törmätä listauksiin, jossa tavoitteena on käydä 195 tai 197 maassa. Nämä tarkoittavat YK:n 193 jäsenmaan lisäksi seuraavia maita:

  • 195: UN193 + Palestiina ja Vatikaani
  • 197: UN193 + Palestiina, Vatikaani, Taiwan ja Kosovo

Olen itse käyttänyt alusta saakka tuota 197 maan listausta.

Kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa? Entä suomalaisista?

Virallista tilastotietoa siitä, kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa, ei valitettavasti ole. Nomadmania arvioi lukumäärän olevan heinäkuussa 2022 noin 300 henkilöä. Näistä Nomadmanian virallisen verifioinnin läpikäyneitä henkilöitä on kuitenkin vain noin 100. Vertailun vuoksi esimerkiksi avaruudessa on käynyt vuoteen 2019 mennessä lähes 550 ihmistä.

Nomadmanian listalla on myös suomalaisia, jotka ovat käyneet kaikissa maailman maissa. Heitä on yhteensä 14 kpl ja kaikki ovat miehiä. Näistä ensimäinen oli Rauli Virtanen vuonna 1988. Listaa katsoessa herää kuitenkin mieleen, että jos Suomesta näin moni mies on vieraillut kaikissa maailman maissa, eikö jo 2020-luvulla olisi aika, että listalle pääsee mukaan myös ensimmäinen nainen! 

Entä naiset?

Nomadmanian listaa silmäilemällä voi nopeasti sanoa, että miehet ovat olleet pääosassa, mitä tulee kaikissa maailman maissa käyneisiin henkilöihin. Onneksi mukana on kuitenkin myös naisia, joita on arvion mukaan yhteensä noin 35 kpl (tämän tiedon minulle vahvisti myös tanskalaisten maailmanmatkaajien klubin tekemä listaus, johon vertasin Nomadmanian nimilistaa). Naiset edustavat siis vain noin 10 % osuutta näistä 289 maailmanmatkailijasta. Ensimmäinen nainen, joka vieraili kaikissa maailman maissa, oli yhdysvaltalainen Dorothy Pine vuonna 2005. Hänen vanavedessään samana vuonna listalle pääsi yhdysvaltalainen Audrey Walsworth.

Pohjoismaista (Tanska, Norja, Ruotsi, Islanti ja Suomi) listalla mukana on vain 2 naista: ruotsalaiset Britt-Marie Boudrie ja Birgitta Nilsson. Kohta tuo lista tulee onneksi kasvamaan, sillä pohjoismaalaisista naisista lähellä 193 maan rajaa on tanskalainen Mette Ehlers Mikkelsen (käytynä 191/193) ja norjalainen Anne Johanssen (käytynä 183/193).

Suomalaiset naiset ja käydyt maat

Suomesta naisten listan ykköspaikkaa on pitkään pitänyt valitettavasti jo edesmennyt Oili Liutu, joka elämänsä aikana matkusti peräti 172/193 maahan. Hän onkin ollut todellinen uranuurtaja naisten maailman matkailussa Suomessa. Kesällä 2022 tein kuitenkin historiaa suomalaisten maailmanmatkaajien keskuudessa nousten listalla Oilin ohi ja ollen näin tälläkin hetkellä Suomen eniten matkaillut nainen, mitä tulee itsenäisiin valtioihin.

Tähän mennessä minulla on kasassa 186/197 maata, joista voit lukea lisää täältä. Jos tarkastellaan pelkästään virallisia YK:n jäsenmaita, on käytyjen maiden lukumääräni 182/193 (eli kokonaismäärästä vähennetty Vatikaani, Taiwan ja Kosovo).

Jäljellä olevat maat

Tällä hetkellä minulla on jäljellä enää 11 maata kaikista 197 maasta.

Eurooppa 0 kpl: –

Aasia 1 kpl: Turkmenistan

Afrikka 0 kpl: –

Etelä-Amerikka 0 kpl: –

Pohjois-Amerikka 0 kpl: –

Australia ja Oseania 10 kpl: Kiribati, Marshallin saaret, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, Solomonsaaret, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu.

Tavoiteenani ja toiveenani on, että saisin käytyä loput maat viimeistään vuoden 2023 aikana. Kuitenkin tiettyjen maiden avautuminen matkailulle pandemian jälkeen vaikuttaa tähän aikatauluun merkittävästi.


Anna-Katri