Menu
Rooma / Vatikaani

Rooma – Viisi vinkkiä kaupunkilomaan

Piipahdin ensimmäisen kerran Roomassa pari vuotta sitten vain yhden päivän visiitillä, ja ihastuin totaalisesti tähän suurkaupunkiin. Joten oli vain ajan kysymys, milloin matkaisinkaan takaisin Roomaan. Kun bongasin Air Balticin edulliset lennot nauttia Roomasta perjantaista maanantaihin, en aikaillut vaan nappasin liput. Roomaa varten en ollut etukäteen tehnyt sen kummempia reissusuunnitelmia, vaan tarkoituksena oli sopivassa suhteessa yhdistää matkaan perinteisillä nähtävyyksillä kiertelyä sekä rennosta kaupunkilomasta nauttimista. Ja täytyy kyllä sanoa että tuo pidennetty helmikuinen viikonloppu Roomassa oli mitä parhain! Tässä viisi omakohtaista vinkkiäni kuinka nauttia ensikertalaisena Rooman parhaista paloista pidennetyn viikonloppuloman aikana:

1. Koe muinainen Rooma 

Rooman yksi upeimpia nähtävyyksiä on ehdottomasti Colosseum. Sen mahtipontisuus kuitenkin rapistuu nopeasti turistikaaoksessa lippuluukulta toiselle jonotellessa, joten etukäteen kannattaakin hankkia lippu, jolla pääsee pujahtamaan jonojen ohi sisään. Takaan, että on jokaisen ekstraeuron arvoinen. Liput voi hankkia netistä tai omasta majapaikasta esim. edellisenä iltana, lisäksi Colosseumin porteilla kiertelee kalliimpien “skip the line” -lippujen myyjiä, joilta itse hankin Colosseum, Roman Forum & Palatine Hill -yhdistelmälippupaketin jononohituksineen 27 eurolla. 

Colosseum aukeaa klo 8.30 ja suosittelenkin suuntaamaan porteille heti aamutuimaan, sillä 10 aikoihin paikka jo kuhisee turistilaumoja. Colosseumin sisäosien kiertelyn jälkeen voikin olla hyvä hetki pienelle kahvi- tai lounastauolle. Ravintoloita löytyy erityisesti Colosseumin idän puoleiselta alueelta, tosin parhaimmat näkymät kohti Colosseumia avautuu Via Nicola Salvi -kadulta. Huilitauon jälkeen voikin sitten jatkaa matkaa Roman Forumin raunioille kiertelemään verkkaisesti aluetta omaan tahtiin. Älä unohda huikeita näkymiä Palatine Hill -näköalatasanteelta! Kun tulet ulos Roman Forum alueelta, löytyy edessä olevalta aukiolta Via Cavourin ja Via dei Fori Imperialin kulmalta useita terassiravintoloita lepotaukoa varten. Vaikka kyseessä onkin aikalailla turistiravintolat, ei mikään voita aurinkoisena iltapäivänä niiden terassille istahtamista cappuccinon tai viinilasin äärelle katuvilinää katselemaan.

Tämän jälkeen voikin sitten vielä kipittää ihastelemaan mahtipontista marmorista Vittorio Emanuele II:n monumenttiä. Hissillä pääsee sen katolle, josta avautuu näkymät Roman Forumin ja Colosseumin suuntaan.


2. Yövy ja syö Trasteveressä

Trasteverestä löytyy turistillekin pala tunnelmallista roomalaista elämää. Asuinalueen pienillä keskiaikaisilla kujilta voi löytää periroomalaisia ravintoloita, joiden punaruudullisilla pöytäliinoilla varustettujen pöytien ääreen saattaa kokoontua kymmenhenkisiä roomalaisia perheitä illalliselle. Illan hämärtyessä Trasteveren pikkukuppiloiden terassit kutsuvat istahtamaan kuuntelemaan jazzia kirkonkellojen kumistessa taustalla. Piazza Santa Maria in Trasteveren kirkko on muuten yksi Rooman vanhimmista.

Suosittelemisen arvioinen ravintola on ehdottomasti Via di S. Francesco a Ripa -kadulla sijaitseva La Frachetta -ravintola, jonne päädyin lopulta illallistamaan jopa pari kertaa aitojen ja ah niin herkullisten italialaisten ruokien perässä. Paikka oli joka ilta aivan täysi, ja suurimmassa osassa pöytiä näytti olevan italialaisia perheitä, joten mikään turreravintola ei kyseessä todellakaan ollut. Minulle suositeltiin myös Via della Scala –katua tunnelmallisten ravintoloiden metsästykseen, mutta sinne asti en koskaan lopulta iltaisin päätynyt.

Suosittelenkin bookkaamaan majapaikan Trasteverestä, jolloin päivän päätteeksi omasta majapaikasta ei tarvitse lähteä kauemmas ravintoloita etsimään. Trasteverestä löytyy monia Airbnb-vaihtoehtoja, lisäksi pienellä etsimisellä myös suht edullisia hotelleja. Yövyin itse viihtyisässä Hotel San Francescossa*, joka sijaitsi erinomaisella paikalla aivan ravintolakatujen läheisyydessä, eikä valittamista ollut myöskään hotellin kattoterassilta avautuvista näkymistä. Bookkausta tehdessä kannattaa kuitenkin pyytää sisäpihan puoleinen huone. Trasteverestä voi hyvin reippailla Rooman nähtävyyksillä, mutta jos laiskotuttaa niin vinkkinä, että taksi lähes minne tahansa päin Rooman keskustaa kustantaa alle tai noin 10 euroa.

3. Vieraile Vatikaanissa

Jos Roomaan matkaa, kannattaa samaan reissuun ehdottomasti liittää myös vierailu Vatikaanissa. Vatikaanin sisäpihalle pääsee kävelemällä turvatarkastusten läpi ja sisäpihalta voikin ihastella ilman pääsymaksuja Vatikaanin upeita rakennuksia sekä piipahtaa sisällä Pietarinkirkossa. Lippu Pietarinkirkon kupoliin maksaa 10 euroa, ja se on todellakin sen arvoinen, sillä kirkon kupolin ylätasanteelta avautuu näkymät yli Rooman jokaiseen ilmansuuntaan. Olin itse paikalla aikaisin sunnuntaiaamuna, ja vaikka jonoja lippuluukulle oli jo hieman kertynyt, eteni jono nopeasti ja pääsin muutamissa minuuteissa kapuamaan kohti kupolia.

Jos vierailet Roomassa viikonloppuna, kannattaa huomioida, että sunnuntaisin Vatikaanin museot eivät ole auki. Sen sijaan saatat päästä sunnuntaina näkemään Vatikaanin aukion laidalta itse paavin vilkutuksen puheineen yhden rakennuksen pienestä ikkunasta, jonka tunnistaa ikkunan eteen levitetystä punaisesta kankaasta.

Vatikaanin museoihin lippu kannattaa ostaa etukäteen, ja sen osalta suosittelen myös hankkimaan “skip the line” -lipun. Helmikuussa Roomassa ei ollut vielä pahin turistipiikki, mutta siitä huolimatta Vatikaanin museon jonot kiemurtelivat jo aamutuimaan ties kuinka kauas pääovista, joten olikin huojentavaa päästä sisään suoraan ilman jonottamista ja käyttää aika mieluummin museon ja erityisesti Sikstuksen kappelin upeuksia ihastellen.

4. Kuljeksi keskustakaduilla

Rooman pienillä keskustakaduilla saisi helposti kulumaan päivän jos toisenkin piipahdellen italialaista muotia pursuilevissa putiikeissa ja poiketen toinen toistaan houkuttelevammissa kahviloissa ja ravintoloissa. Ja koskaan ei tiedä, mitkä näkymät ovat vastassa kun kurkkaa kadunkulmalta uuteen suuntaan, nimittäin näiden keskustakujien varrelta löytyy myös Rooman upeimpia nähtävyyksiä. Kävelyreitin voi aloittaa vaikkapa Vatikaanin aukiolta yli kaunista Ponte Vittorio Emmanuelle II -siltaa, ja jatkaa siitä matkaa Piazza Navonan kautta näkemään Pantheon, Trevin suihkulähde ja Espanjalaiset portaat. Etukäteiskuvitelmat ja turha romantiikka näistä nähtävyyksistä kannattaa kuitenkin heittää romukoppaan ja varautua siihen, että kanssasi nähtävyyksiä tuijottelee satoja muitakin turisteja.

Jos kaipaat enemmän omaa rauhaa nähtävyyksien kiertelyn jälkeen, nouse Espanjalaisten portaiden ylhäältä alkavalle Piazza della Trinità dei Monti -kadulle ja jatka sitä pitkin Villa Borghesen puistoaluelle. Jo kadulta avautuu ihastuttavan näkymät Rooman kattojen ylle ja viimeistään Terrazza del Pinciolta näkymiä ihastellessa Rooman katuvilinä alkaa tuntua kaukaiselta. Puistokierroksen jälkeen voikin laskeutua takaisin vilinään Piazza del Popololle ja poiketa sieltä löytyvälle suojaisalle ravintolaterassille apertivolle. 

5. Pysähdy nauttimaan

Roomaan ensikertaa suunnatessa saattaa alkuun iskeä tarve ahmia nähtävyyksiä nähtävyyden perään, ja Roomassa jos missä saattaa aikapula iskeä kaiken kokemisen keskellä. Suosittelenkin turhan ahnehtimisen sijaan mieluummin valitsemaan ensimmäiselle Rooman matkalle vain ne todelliset must-nähtävyydet, joissa ehdottomasti haluaa käydä ja jättää muut seuraavaan kertaan. Nimittäin Roomassa kannattaa jättää aikaa myös elämästä nauttimiselle, niin kuin roomalaisetkin tekevät. Päättömästi nähtävyydeltä toiselle juostessa ja suorittaessa se helposti unohtuu. Joten istahda kaikessa rauhassa eteen sattuneeseen viihtyisän ravintolan ikkunapöytään tai sään salliessa Roomasta löytyvien useiden aukioiden terassille, tilaa eteesi italialaisia herkkuja ja pysähdy nauttimaan hetkestä. Anna Rooman tarjota sinulle matkaelämys kaikilla aisteilla. Ehtiihän sitä huomennakin hosua.

* Sisältää mainoslinkin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

14 Comments

 • Kohteena maailma / Rami
  21.2.2018 at 11:20

  Näillä ohjeilla Roomasta nauttii varmasti! Pari kertaa Roomassa käyneenä on tullut samanlainen fiilis kuin New Yorkista, että sinne kannattaa mennä pitkälle sillä asenteella, että muistaa pysyä paikallaan. Joka reissulla kun käy katsomassa pari nähtävyyttä päivää kohden, niin muu aika kannattaa nauttia vain kaupungin tunnelmassa. Toivottavasti itsellä seuraava Rooman reissu on taas pian ajankohtainen, on omia suosikkikaupunkejani maailmassa.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:43

   Joo todellakin juuri näin niin kuin sanoit! Turhaa ahmia liikaa nähtävyyksiä saman päivän aikana, tai nähtävyysähky voi helposti iskeä (varsinkin noissa turrejonoissa). MUtta Rooma on ihana, ja sinne voisin palata koska tahansa takaisin!

   Reply
 • Anne / Matkahetket
  22.2.2018 at 13:48

  Hyviä vinkkejä! Ja voi miten ihastuttavia kuvia, niistä huokuu ruudun läpi italialainen tunnelma ja matkakuumehan tässä kohoaa. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:42

   Oi kiitos, ihana kuulla. 🙂 Rooma on kyllä upea matkakohde!

   Reply
 • Sandra
  23.2.2018 at 10:25

  Aivan ihania kuvia! Juuri sellaista mitä Rooman reissulta toivoisi näkevän <3.
  Tuollaisessa kohteessa on hyvä muistuttaa siitä pysähtymisestä ja nauttimisesta. Itse teen usein niin, että pidän erikseen nähtävyyspäivät ja sitten yksi kaksi päivää, jolloin vain olen, lepään ja aistin tunnelmaa. Maltalta lentää Roomaan noin 15 eurolla – pitäisiköhän olla jo varaamassa reissua?!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:40

   Rooma on ihana! ♥ Ja ehdottomasti suosittelen varamaan reissun ja samantien tuolla hinnalla Roomaan. 😀

   Reply
 • Hyviä vinkkejä tuli – tää tallentui suosikkeihin kahta tulevaa Rooman reissua varten. Oon menossa huhtikuussa ja kesäkuussa Roomaan ja tarkoitus olisi käydä kaikki “pakolliset” nähtävyydet silloin läpi, koska kesäkuussa jonot on varmaan vielä hirveämmät. Pitää pohtia tuota jonojen ohituksen ostamista, etenkin voisin vinkata siitä kesäkuun reissuseuralle jossa on muun muassa äitini. Trastverestä varasin juuri hotellin meille, niin moni on aluetta kehunut!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:39

   Oooo, ihanaa Rooman matkaa! Se kaupunki on kyllä aivan mahtava kohde, mutta tosiaan nuo turistimäärät ovat aivan älyttömiä. Suosittelen todellakin ostamaan jonon ohi -liput etukäteen, niin ei tarvitse päivitä jonottamiseen tuhlata. Pieni summa, mutta erinomainen hyöty. 🙂 Jään odottelemaan sun reissujuttuja! 🙂

   Reply
 • Travelloverin Annika
  24.2.2018 at 19:03

  Jep. Näin minäkin olen Rooman nähnyt. Olen ollut kaksi kertaa. Ensimmäisellä kiersin juuri nämä pakolliset nähtävyydet, toisella vain hengailin. Airbnbn rantautmisen kaikkialle näen vähän pahana juttuna. Koska Roomaan ja niin moneen muuhun kaupunkiin on hurjasti tulossa turisteja, moni asunto päätyy turistien majapaikaksi ja vuokrat nousevat paikallisille pilviin. Olen vähän miettinyt, että asuisin vain hotelleissa ja boikotoisin kämppiä tästä syystä. Mutta kyllä, näytit Rooman juuri niin ihanana kuin se parhaimmillaan on!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:20

   Voidaanko lähteä seuraavalle yhteiselle matkalle Roomaan!? Olisi ihan mahtavaa jakaa Rooma yhdessä. ♥

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  24.2.2018 at 22:39

  Kerrassaan upeat kuvat! Kuten aikaisemmin joku mainitsi, niin tuon Italian pystyy aistimaan täällä ruudun toisella puolen… Colosseum on minulta jäänyt käymättä juurikin noiden jonojen vuoksi, josko ottaisin sen ensi kerralla must kohteeksi! Rooma, Pariisi, Lontoo ym. isot kaupungit ovat loistavia kohteita myös talvikaudella.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2018 at 19:19

   Rooma on vain niin ihana, ettei siitä saa tarpeekseen. ♥ Ja mahtavaa kuulla, jos pystyin kuvien kautta välittämään palan Roomaa sinne ruudun toiselle puolelle. Voisin kyllä just nyt ottaa palan tuota pizzaa ja lasiin italialaista punaviiniä, oi nam!

   Reply
 • Christa
  4.3.2018 at 17:09

  Minulla on pitkälle samansuuntaiset suunnitelmat huhtikuiselle Rooman visiitille. Kahdesti olen aikaisemmin käynyt Roomassa, mutta nyt matkaseuraksi lähtee juuri 10 vuotta täyttänyt poikani, joka haluaa erityisesti nähdä Colosseumin ja Forum Romanumin. Lisäksi agendalla on Largo di Torre Argentinan kissat. En malttaisi odottaa.

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:29

   Ihanaa tulevaa Rooman matkaa teille! Rooma on kyllä upea ja mielenkiintoinen matkakohde. 🙂

   Reply

Leave a Reply