Menu
Bahrain

Bahrain – Formularatoja ja Unesco-kohteita

Bahrain

Bahrain tunnetaan maailmalla ennen kaikkea vuosittain järjestettävästä Formula 1 -osakilpailusta, mutta muuten tämä tämä pieni saarivaltio on tainnut jäädä vuosi vuodelta muiden kuin naapurimaiden matkailijoiden kohdevalintojen ulkopuolelle. Mutta Bahrain on kuinArabiemiraattien Dubai pienoiskoossa – se sykkii liberaalia expat-elämää, mutta persoonallisella otteella, sillä Bahrainista löytyy modernien pilvenpiirtäjien rinnalla myös kiehtovaa historiaa ja kulttuuria.

Pieni saarivaltio Bahrain

Bahrainin kuningaskunta eli Bahrain on pääosin autiomaan peittämä pieni saarivaltio Persianlahden lounaisosassa. Se koostuu yhteensä 33 saaresta, joista suurin saari on nimeltään myöskin Bahrain. Tämä pääsaari on vain 48 km pitkä ja leveydeltään 16 km, ja tältä pieneltä alueelta löytyy myös Bahrainin pääkaupunki Manama.

Bahrain on moderni arabimaa, joka on vaurastunut erityisesti öljynjalostuksella, mutta nykyisin maassa loistavat myös kansainväliset pankit.  Maan n. 1,5 miljoonan väestöstä noin puolet on bahrainilaisia ja puolet maassa asuvia ulkomaalaisia. 

Suuremmalle yleisölle Bahrain on tullut tunnetuksi Formula 2 sarjan Grand Prix -kilpailujen näyttämönä. Ensimmäinen Formula 1 -kilpailu järjestettiin Bahrainissa vuonna 2004, ja kilpailu oli kaikkien aikojen ensimmäinen Lähi-Idässä ajettu Formula 1 -kilpailu. Siitä lähtien Bahrain on ollut mukana Formula 1 -ajojen kilpailukalenterissa.

Bahrainin pääkaupunki Manama

Bahrainin pääkaupunki Manana vaikuttaa ensisilmäyksellä olevan äveriäs expat-elämän kehto, jossa perinteinen arabimaan kulttuuri on sekoittunut yhteen modernin länsimaisen elämäntavan kanssa. Naapurimaataan Saudi-Arabiaa paljon suvaitsevaisempi Bahrain on sallinut moskeijoiden rinnalle niin yökerhoja kuin baareja ulkomaalaisia houkutellakseen, ja kuulema myös naapurimaista (erityisesti Saudi-Arabiasta) tänne matkustetaan huvittelemaan.

Koska pääsaarella rakennuspinta-alaa ei ole tuhlattavaksi, on pääkaupunki Manama ottanut tilan haltuun rakentamalla keskusta-alueelle toinen toistaan korkeampia rakennuksia. Pääkaupunkia Manamaa onkin rakennettu viimeisien vuosien aikana pikavauhtia Lähi-Idän moderniksi keskukseksi pilvenpiirtäjineen, ja maalla on suuria suunnitelmia Manama 2030 -kaupunkikuvaan. Matkailijalle Manama näyttäytyy paikoitellen kuin pienois-Dubaina, sillä sieltä löytyy upeasti valaistuja peilipintaisia pilvenpiirtäjiä, hienostoalueita trendikkäine uusine ravintoloineen ja parin kilometrin säteelle rakennettuja lukuisia luksusostoskeskuksia.

Vinkki: Valitse majoituspaikaksi keskeisellä paikalla vilkkaiden markkinakujien vieressä sijaitseva luksusputiikkihotelli The Merchant House, jonka historiallinen rakennus on sisustettu persoonallisine yksityiskohtineen ja moderneine taideaarteineen.

Bahrain – historian käänteitä

Mutta Bahrain on paljon muutakin kuin sen nykyhetken moderni kaupunkisilhuetti pilvenpiirtäjineen. 600-luvulla alueen valloittivat muslimit, jotka joutuivat 1500-luvulla väistymään portugalilaisten tieltä. Persialaiset nappasivat vallan  portugalilaisilta v. 1602 ennen kuin Bahrainin nykyisen hallitsijasuvun esi-isä Ahmad ibn Al Khalifah syrjäytti persialaiset vuonna 1783. 

1800-luvulla Britannia teki Bahrainin kanssa useita sopimuksia, joilla se lupasi suojata maata turkkilaisilta. Vuonna 1913 Ottomaanien valtakunta ja Britannia allekirjoittivat sopimuksen, jolla tunnustettiin Bahrainin itsenäisyys. Bahrain itsenäistyi lopulta v. 1971, johon saakka se oli Britannian protektoraatti eli suojelualue. Itsenäisyyttä ennen Iran yritti monta vuotta vaatia aluetta itselleen väittämällä että Bahrain olisi Iranin 14. maakunta.

Vuonna 2001 Bahrainin kansanäänestyksessä päätettiin siirtyä perustuslailliseen monarkiaan. Vuonna 2002 Bahrain muuttui kuningaskunnaksi ja Bahrainin emiiristä isa bin Salman Al Khalifasta tuli Bahrainin ensimmäinen kuningas.

Bahrainissa vallassa ovat olleet sunnalaiset, jotka ovat käyneet kiistoja šiialaisten kanssa. Vastustaakseen šiialaisia Bahrain on solminut puolustussopimuksia Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden valtioiden kanssa. Bahrain on Lähi-idän pienin valtio ja se on poliittisesti, taloudellisesti ja diplomaattisesti erittäin riippuvainen suuresta naapurimaastaan Saudi-Arabiasta.

Bahrain – nähtävyydet

Arkeologisten löytöjen perusteella on arvioitu, että Bahrainin pääsaarella on ollut asutusta jo ennen 2000 EAA. Silloin alue tunnettiin nimellä Dilmun, ja se toimi kukoistavana kaupankäynnin keskuksena.

Bahrainin yksi päänähtävyyksistä on Qala’at al-Bahrainin linnoitus. Se oli aikoinaan Dilmunin valtakunnan pääkaupunki, minkä satama oli yksi koko Persianlahden alueen tärkeimpiä kauppapaikkoja ja vielä tänäkin päivänä alueella voi ihailla muinaisen siviilisaation jälkiä ja linnoituksen raunioita. Varhaisimmat löydöt alueelta ovat ajalta 2300 eaa. Kumpuilevassa maastossa ylimpänä kohoaa linnoitus, mutta sitä ympäröi lukuisiin eri kerroksiin rakennetut muinaisen kaupungin rauniot aivan kuten roomassakin. Kaikkia rakennelmia ei ole edes vielä tähän päivään mennessä kaivettu esiin, joten alueelta tullaan varmasti jatkossakin tekemään tärkeitä arkeologisia löytöjä. 

Qal’at al-Bahrain valittiin vuonna 2005 UNESCOn maailmanperintökohteeksi eikä suotta. Kaksi muuta Unescon suojelemaa kohdetta Bahrainista ovat Bahrainin helmenkalastuksen kulta-ajan alue sekä Dilmunin erikoiset hautakummut.

UNESCO-kohteiden lisäksi erityisesti Manamasta löytyy matkailijalle muitakin vierailemisen arvoisia paikkoja kuten seuraavat:

  • Al-Fateh moskeija
  • Bahrainin kansallismuseo
  • Kuninkaallinen kamelifarmi
  • Bab al-Bahrain markkina-alue
  • Arabianlahden ensimmäinen öljylähde ja öljynporauspaikka
  • Yli 400-vuotta vanha elämänpuu (tree of life)
  • Aavikkoretket

Vinkki: Bahrainin nähtävyyksiin pääsee kätevimmin tutustumaan järjestelyllä retkellä – Esimerkiksi paikallinen Tejwal-matkatoimisto tarjoaa erilaisia matkapaketteja sekä räätälöityjä retkiä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

  • Bahrain voisikin olla kiinnostava kohde. Hieman hävettää myöntää, mutta enpä ollut tajunnut sen olevan saari. Punaisenmeren sanotaan olevan hieno paikka sukeltajalle / snorklaajalle, mahtaakohan Persianlahtikin olla mainio paikka noihin aktiviteetteihin?

    Reply

Leave a Reply