Menu
Slovakia

Slovakia – helmi Keski-Euroopassa

Slovakia ei lukeudu Euroopassa suosituimpiin turistikohteisiin. Slovakia tarjoaa kuitenkin matkailijoille paljon nähtävää! Maa on melkeen kuin unohdettu helmi, josta vain osa Euroopan matkailijoista tietää. Slovakia sopii etenkin luonnosta nauttiville matkustajille. Maan parhaat nähtävyydet ovatkin osa koskematonta luontoa – kansallispuistoja, vesiputouksia ja luolastoja.

Slovakia sopii myös kaupunkilomailijoille. Maan sympaattinen pääkaupunki Bratislava ihastuttaa idyllisyydellään. Tämä reilun viiden miljoonan asukkaan maa kätkeekin sisäänsä niin kauneita vuoristomaisemia, idyllisiä pikkukyliä, kuin satumaisia linnojakin.

Miellyttävä matkakohde

Slovakia sijaitsee Keski-Euroopassa Puolan, Tšekin, Itävallan, Unkarin ja Ukrainan naapurina. Slovakia on täynnä kaunista ja koskematonta luontoa. Maa onkin suurimmaksi osaksi vuoristoa. Vuoristojen lisäksi Slovakia hurmaa vehreillä metsillä ja laaksoillaan. Maan pääkaupunki Bratislava sijaitsee Tonava-joen varrella. 

Ilmasto Slovakiassa on suurimmaksi osaksi leuto. Alueellisia eroja ilmastossa on kuitenkin huomattavissa. Lämpimimpiä alueita ovat Etelä- ja Itä-Slovakian tasangot. 

Lämpimimmät kuukaudet Slovakiassa ovat heinä- ja elokuu. Kesäkuukausina maan pääkaupungissa Bratislavassa lämpötilat voivat vaihdella 16 ja 27 asteen välillä. Talvikuukausina lämpötila heittelee muutaman pakkasasteen ja muutaman lämpöasteen välillä. 

Vaiheikas historia

Slovakialla on pitkä historia. Vasta vuonna 1993 itsenäistynyt Slovakia on aikojen saatossa ollut monen eri valtion hallinnan alla. Ensimmäisen maailman sodan jälkeen Slovakia kuului isoon Tšekkoslovakian valtioon. Tšekkoslovakia oli voimissaan aina vuoteen 1939 asti, kunnes Slovakiasta tuli ainakin nimellisesti itsenäinen. Slovakia oli kuitenkin tuolloin vielä vahvasti natsi-Saksan alaisuudessa. 

Myöhemmin Slovakia yhdistettiin jälleen osaksi Tšekkoslovakiaa, tällä kertaa Neuvostoliiton alaisena. 1900-luvun loppu puolella Tšekkoslovakia jaettiin kuitenkin kahdeksi eri valtioksi – syntyi nykyiset valtiot Tšekki ja Slovakia. Viimein vuonna 1993 molemmat valtiot saivat itsenäisyyden. 

Maan pitkä historia heijastuu vielä nykypäivänäkin. Itsenäistymisen jälkeen maan talous on kasvanut hurjasti, mutta erot köyhien ja rikkaiden välillä ovat suuret. 

Matkustaminen Slovakiaan

Suoria lentoja Suomesta Slovakiaan ei mene, mutta yhden pysähdyksen taktiikalla pääsee Bratislavaan suhteellisen edullisesti. Helpoin reitti Suomesta Slovakiaan on matkustaa Wienin kautta. Wienistä voi hypätä julkisten kulkuneuvojen kyytiin kohti Slovakian Bratislavaa.  

Sijaintinsa ansiosta reissaajan on helppo nauttia halutessaan Slovakian lisäksi myös sen naapurimaista. Vain noin tunnin ajomatkalla päätyy Slovakian pääkaupungista Itävallan pääkaupunkiin Wieniin. Mikäli Wienin reissu yhdistettynä Slovakiaan kuulostaa houkuttelevalta, pääsee kaupunkien väliä matkustamaan myös Tonava-jokea pitkin seilaavalla risteilylaivalla. 

Itävallan lisäksi Slovakiasta on lyhyt matka myös esimerkiksi Unkarin Budapestiin tai Puolan Krakovaan ja Katoviceen! 

Matkustaminen ja majoitus paikan päällä on edullista. Pääkaupungissa Bratislavassa julkinen liikenne on toimivaa – matkustaessa ympäri Slovakiaa kannattaa harkita auton vuokrausta. Yöpyminen etenkin pienemmissä kaupungeissa ja kylissä on edullista. 

Slovakia – tärkeimmät nähtävyydet

Bratislava

Slovakian pääkaupunki Bratislava sijaitsee kauniilla paikalla Tonavan varrella. Vaikka Bratislava ei olekaan suosittu turistikohde Euroopassa, hurmaa se turistin varmasti arkkitehtuurillaan ja idyllisellä vanhalla kaupungillaan.  

Vain reilun 400 000 asukkaan Bratislava kätkee sisälleen kasapäin historiaa ja sympaattisen pikku kaupungin tunnelman. Astellessa vanhaan kaupunkiin törmää Mikaelin porttiin, joka on yksi Bratislavan nähtävyyksistä. Portti muistuttaa hieman kellotornia ja sen päältä yläilmoista pääseekin ihastelemaan hurmaavaa Bratislavan kaupunkia.   

Muita nähtävyyksiä kaupungissa on esimerkiksi Bratislavan linna, Sininen kirkko eli Pyhän Elisabethin kirkko sekä Tonavan ylittävä silta, jonka torni muistuttaa ulkonäöltään ufoa. 

Lue lisää tunnelmia Bratislavasta.

Spiš-linna

Slovakian pohjoisosassa sijaitsee häkellyttävän upea Spišin linna. Tämä Unescon maailmanperintökohteeksikin valittu linna on yksi Euroopan suurimpia. Spišin linna rakennettiin jo 1100-luvlulla ja vaikka linna ei enää ole entisensä, ovat sen jäljellä olevat rauniot ehdottomasti näkemisen arvoiset.

Linna sijaitsee vehreiden kukkuloiden päällä Spišské Podhradien kaupungissa. Linnan jättimäiset rauniot ovat kuin suoraan satukirjasta – niitä kierrellessä vierähtää helposti tunti jos toinenkin.  

Sisäänpääsy Spišin linnaan kustantaa yhdeltä henkilöltä vain noin viisi euroa. Samalla reissulla voi vierailla linnan juurella sijaitsevan Spišská Kapitulan kylässä, sekä Levočan kaupungissa, joka on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista. 

Tatravuoret

Tatravuoret sijaitsevat Slovakian ja Puolan rajalla. Tämä upea, korkea vuoristo on itäisen Euroopan korkein. Luontoa rakastaville Tatravuoret ovat erinomainen kohde Slovakiassa. Ne kätkevät sisälleen niin upeita vaellusreittejä, kuin laskettelumahdollisuuksiakin alppimaisemissa. 

Halusit sitten käydä pidemmällä vaellusretkellä, tai vain päivävisiitillä – on Tatravuorilla monia vuoristomajoja, joissa voi halutessaan yöpyä ja ruokailla. Vaellusreitit ovat vuorilla merkattu selkeästi, joten aloitteleva vaeltajakin pärjää varmasti. 

Upeiden maisemien lisäksi vuorilla on aivan oma tunnelmansa. Vehreillä vaellusreiteillä kerrotaan olevan jopa maaginen tunnelma. 

Kansallispuistot ja luolat

Slovakiassa on paljon kanssallispuistoja, joita ei kannata ohittaa! Tatravuorten lisäksi myös muualta Slovakiasta löytyy upeita vaellusreittejä. Kansallispuistoja maassa on yhdeksän kappaletta. Suosituimpia kansallispuistoja on esimerkiksi Nízke Tatry eli Matala-Tatra. Nízke Tatry on Tatravuorista erillinen vuoristo, jonka kansallispuisto vetää ihmisiä puoleensa juurikin luola-nähtävyyksillään.

Maasta löytyy myös erikoisia luolia, joista harmillisesti vain yksi on tällä hetkellä avoinna yleisölle. Tatravuorilla sijaitsee päänähtävyys, Belianskan tippukiviluola, jonka maanalaisissa luolissa voi ihastella erikoisen mallisia tippukiviä. Luolaston pituus on yhteensä 3641 metriä ja se löydettiin 1880-luvulla.

Slovakia – lisäinfoa

 • Sijainti: Keski-Eurooppa 
 • Pääkaupunki: Bratislava 
 • Väkiluku: noin 5,4 miljoonaa 
 • Kieli: slovakki 
 • Väestö: slovakit 86%, unkarilaiset 10%, romanit 2%, muut 2% 
 • Valtiomuoto: tasavalta 
 • Valuutta: euro

3 Comments

 • Oltiin viime vuonna Bratislavassa. Tarkoitus oli lähteä juurikin Tatravuorille, mutta sääennuste sinne oli sen verran huono, että päätettiin jäädä odotettua pidemmäksi ajaksi Bratislavaan, ei huono vaihtoehto ollut sekään, oikein kiva kaupunki. Arkkitehtuurin hurmaavuudesta tosin en ihan tiedä, aika karua se pääosiltaan minun mielestäni oli.

  Reply
 • Aila ja Juha
  9.1.2022 at 15:27

  Etsin kirjoituksestasi vinkkejä Slovakiaan ja monta sainkin, osa meille jo ennestään tuttujakin. Onko Slovakiassakin Škocjanin luolasto -niminen paikka? En löytänyt. Sloveniassa on ja siellä olemme käyneetkin.

  Reply
  • Anna-Katri
   9.1.2022 at 16:52

   Tainnut tulla blogiharjoittelijalle ajatusvirhe tuon nimen osalta, nyt korjattu artikkeliin. 🙂

   Reply

Leave a Reply