Menu
Afganistan

Afganistan – viimeinen hätähuuto

Olin ollut aikeissa kirjoittaa Afganistanista aivan erilaisen postauksen. Vastaten aiemmin saamiini kysymyksiini niin maasta, sen tilanteesta kuin omasta matkastani sinne tämän vuoden toukokuussa. Näyttäen kuvia ja tarinoita sekä jakaen kokemuksia siitä kuinka huikeita paikkoja tuo maa sisältääkään, puhumattakaan sen äärettömän ystävällisistä ja auttavaisista ihmisistä. Mutta nyt tuo kaikki tuntuu turhalta, merkityksettömältä. Sellaiselta, mistä en enää osaa kertoa, en pysty enää sanoittamaan sitä mennyttä, sitä mitä joskus oli. Maan tilanne on nimittäin tuon jälkeen muuttunut radikaalisti ja varsinkin viimeisten viikkojen ja päivien, ellei jopa tuntien, aikana muuttunut todella nopeasti hyvin huonoon suuntaan.

Kun vierailin Afganistanissa toukokuussa 2021, oli Yhdysvallat jo tuolloin ilmoittaneet joukkojensa vetämisestä pois maasta 20 vuoden sotimisen jälkeen tehden “rauhansopimuksen” itse Talibanien kanssa, sopien tulitusten loppumisesta heidän välillään. Silloin kuitenkin niin maan pääkaupunki Kabul kuin useat muut merkittävät kaupungit (mm. Herat, Kandahar, Mazar i Sarif, Bamyan) olivat hallituksen vallassa, ja useat paikalliset luottivat siihen, että hallituksen rintamat pitävät ja he pystyvät suojelemaan kaupunkeja Talibanien tulolta. Yhdysvaltojen tekemä sopimus ei kuitenkaan pysäyttänyt Talibanien aikeita ottaa Afganistan haltuun, nimittäin taistelut jatkuivat nyt Talibanin ja Afganistanin hallituksen joukkojen välillä Yhdysvaltojen vain katsellen vierestä. Ja Taliban aloitti askel askeleelta ja maakunta toisensa perään valtaamaan alueita Afganistanin hallituksen joukoilta.

Ja nyt viimeisten viikkojen aikana tahti on vain kiristynyt. Muutamissa viikoissa Taliban on vallannut lähes kaikki Afganistanin maakunnat ja tänä aamuna he olivat jo himoitun pääkaupungin Kabulin porteilla odottamassa maan hallituksen lopullista sortumista ja maan haltuun ottamista Talibanin tiukan sharia-lain alle, jossa naisilla ei ole arvoa lähes ollenkaan. Puhumattakaan Talibanin vainoamista vähemmistöryhmistä kuten hazaroista. Jo nyt valtaamillaan alueilla Taliban on pakottanut yli 12 vuotiaat naimattomat naiset ja leskeksi jääneet alle 45 vuotiaat naimisiin sotilaidensa kanssa samalla kun henkensä edestä pelkäävät naiset ovat joutuneet luopumaan muun muassa koulun käynnistä, töistä ja ulkonaliikkumisesta ilman miessaattajaa. Sen lisäksi Taliban on jo aloittanut silmittömästi sortamaan, kiduttamaan ja tappamaan heitä, joista on pienentäkään vihiä sharia-lain vastaisesta toiminnasta tai vaikkapa ennen Talibanin alueelle tuloa hallituksen tai kansainvälisten joukkojen avustamisesta. Puhumattakaan ihmisoikeuksien puolestapuhujista tai vähemmistöryhmien edustajista.

Kun Taliban on ottanut jalansijaa eripuolilla Afganistania, ovat eniten heidän tulilinjallaan olleet ihmiset paenneet vielä rauhallisena pysyneeseen Kabuliin uskoen siihen, että hallituksen joukot kansainväliset liittolaiset mukaan lukien suojelevat ainakin edes maan pääkaupunkia. Mutta nyt Taliban kolkuttelee Kabulin porteilla ja on saartanut koko kaupungin ympäristön. On vain ajan kysymys milloin he ottavat kaupungin haltuunsa. Afganistanin presidentti on jo pitänyt hätäkokouksen ja sisäministeri antanut lausuntonsa “rauhanomaisesta vallanvaihdosta”. Samalla Talibanin edustajat ovat julistaneet afganistanilaisille ja kabulilaisille, että heidän henkensä ja omaisuutensa on turvassa ja että he aikovat kunnioittaa naisten oikeuksia ja lehdistönvapautta. Nämä julistukset ovat kuitenkin räikeästi ristiriidassa eri järjestöjen raporttien kanssa, joiden mukaan Taliban on todellakin jo aloittanut hirmuhallintonsa valtaamillaan alueillaan. Miksi Kabul olisi siihen poikkeus?

Nyt kaikki ne tuhannet ja tuhannet afgaanit, jotka pakenivat hädässä eri puolilta maata Talibanin alta Kabuliin, joutuvat nyt saman kohtalon eteen odottamaan pääkaupungissa kohtaloaan ja sitä mitä maalle seuraavaksi käy.

Ja se tulevaisuus ei todellakaan ole ruusuinen varsinkaan afgaaninaisille ja -tytöille, vähemmistöryhmistä puhumattakaan.

Oppaan kohtalo huolettaa

Viime viikkoina olen parhaani mukaan yrittänyt auttaa Afganistanissa oppaanani toiminutta henkilöä ja hänen perhettään pakenemaan maasta. Isompi porukka meitä matkailijoita on selvittänyt asioita, käyttänyt kontaktejaan, lähettänyt rahaa. Saada heidät vain pian pois maasta, ihan minne vain. Nimittäin Taliban on ottanut kohteekseen erityisesti hallituksen joukkojen jäsenien ja työntekijöiden lisäksi mm. toimittajat, järjestöjen edustajat ja ne henkilöt, jotka ovat työskennelleet länsimaalaisille tahoille. Kaiken lisäksi oppaani on hazara. Mutta ensin varmimmalta näyttänyt viisumin saaminen Turkkiin eväytyi. Sen jälkeen tänään sunnuntaina oppaan piti olla haastattelussa Intian suurlähetystössä Kabulissa, mutta nyt muuttunut tilanne huomioon ottaen haastattelun toteutuminen saati sitten viisumin saaminen alkaa olla mennyt toivo. En ole kuullut oppaasta viikonlopun aikana mitään kontaktoinneista huolimatta ja olen todella huolissani hänestä ja hänen perheestään.

Opas on aiemmin työskennellyt Afganistanissa Yhdysvalloille, joten periaatteessa hänen pitäisi olla oikeutettu saamaan Yhdysvaltojen julistuksen mukaan apua heiltä evakuointeineen ja turvapaikkoineen, mutta tällä hetkellä Yhdysvallat lähinnä evakuoivat vain omia henkilöitään samalla yrittäen saada Qatarin ottamaan vastaan maasta henkensä uhalla pois pyrkiviä Yhdysvaltoja auttaneita afgaaneja. Näillä on kuitenkin edessä kuukausia ellei jopa vuosia kestävä odotus viisumiprosessin ja Yhdysvaltoihin pääsyn suhteen. Samaan aikaan myös EU, Suomi mukaan lukien on valmistellut avustusta Suomelle työskennelleille afgaaneille, mutta kuukauden päivät kestävä prosessi vaikuttaa jo olevan auttamatta myöhässä Talibanin hengittäessä niskaan Kabulissa.

Tuntuu niin järkyttävältä ja pohjattoman surulliselta seurata sivusta tätä tilannetta. Paikallisten Afgaanien asemaa, huolta, pelkoa. Syvää ahdinkoa. He eivät pääse maasta pois vaikka kuinka haluavat ja yrittävät. Yhdysvallat ja muut länsimaat evakuoivat parhaillaan omia henkilöitään, mutta nämä maassa 20 vuotta sotaa käyneet tahot jättävät paikalliset oman onnensa nojaan, kääntävät selkänsä paikallisten ahdingolle ja pakenevat paikalta. Erityisesti Yhdysvaltojen tulisi hävetä päätöstään vetäytyä maasta ja sopimustaan Talibanien kanssa, mitkä molemmat vain huonontavat paikallisten afgaanien tilannetta.

Afganistanin tilanne pähkinänkuoressa

 • 11.9.2001: Al-Qaida tekee terrori-iskut World Trade Centeriin ja muualle Yhdysvalloissa. Kukaan näistä lentokoneet siepanneista terroristeista ei ollut Afganistanin kansalainen. Lisäksi iskujen taustahahmoksi nimetty Osama bin Laden oli Saudi-Arabian kansalainen. Iskujen jälkeen Yhdysvallat julistaa sodan Afganistania vastaan, sillä Afganistanissa silloin hallinnut Taliban kieltäytyi luovuttamasta Osama Bin Ladenia Yhdysvalloille. Huomioitavaa kuitenkin on, että Al-Qaidan juuret ovat myös muissa maissa erityisesti Pakistanissa, josta Yhdysvallat lopulta Osama Bin Ladenin löysi.
 • 7.10.2001: Brittien tukemana Yhdysvaltojen armeija aloittaa iskut (ja sitä myötä 20 vuotta jatkuneen sodan) Talibaneja vastaan Afganistanissa. Tämä johti erityisesti tuhansien ja tuhansien Afganistanin siviilien tuhoon ja maan sekasortoon.
 • 2001-2011: Afganistanin sota vain jatkuu ja jatkuu, mikä vaikuttaa erityisesti afgaanien ahdinkoon.
 • 1.5.2011: Yhdysvaltojen joukot tappavat Pakistanissa Al-Qaidan johtaja Osama Bin Ladenin, joka oli vastuullinen 9.11.2001 iskuista. Tuolloin Pakistan oli yksi yksi Yhdysvaltojen läheisistä poliittisista liittolaisista.
 • 2011-2020. Sota jatkuu edelleen johtaen satojen tuhansien afgaanien äärimmäiseen köyhyyteen ja pakolaisuuteen maan sisällä ja maan ulkopuolelle.
 • 29.2.2020: Yhdysvallat solmivat rauhansopimuksen Talibanien kanssa. Tämä sopimus mahdollisti tulitaon Talibanien ja Yhdysvaltojen joukkojen välillä, mutta Talibanien ja Afganistanin hallituksen yhteenotot jatkuivat miltei voimakkaampina. Tämä myös johti siihen, että Talibanin tappoivat, terrorisoivat ja tuhosivat yhä enemmän tavallisten afgaanisiviilien elämää.
 • 14.4.2021: Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden päättää toteuttaa Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen Afganistanista 9.11.2021 mennessä. Suurin vetäytyminen tehdään yön pimeydessä ilman siitä kertomista Afganistanin hallituksen liittolaisille Yhdysvaltojen jättäen nämä oman onnensa nojaan. Bidenin päätöksen mukaan tuolloin Afganistaniin jäljelle jäänyt 3500 armeijan joukko tullaan myös vetämään maasta pois huolimatta maan sen hetkisestä turvallisuustilanteesta tai rauhan ponnisteluista. “Yhdysvaltojen pyrkimyksenä ei ole koskaan ollut jälleenrakentaa maata” – Tämä Joe Bidenin lausunto aiheutti Afgaaneissa syvää ärtymystä ja surua.
 • 15.8.2021: Taliban on vallannut Afganistanin joukoilta lähes kaikki alueet ja koko maa on ajautumassa uudelleen Talibanin sharia-lakia noudattavan hirmuhallinnon alle. Edistysaskeleet, joita Afganistanissa viimeiset 20 vuotta jatkuneen Yhdysvaltojen johtaman sodan aikana on tehty, ovat nyt valumassa hukkaan. Erityisesti nuorempi kaupunkilaistunut väestö haluaa pitää kiinni koulutuksestaan ja vapaudestaan, mutta nähtävästi se on nyt mennyttä. Maan presidentti on vetäytynyt virastaan ja poistunut maasta. Väliaikaishallintoa kaavaillaan.

Afganistan nyt ja tilanteen seuraaminen

Viimeisten 7 päivän aikana Taliban on ottanut haltuunsa useammat Afganistanin maakunnat mukaan lukien niiden merkittävimmät kaupungit. Muutos maan kaupunkien haltuunotossa tapahtui vain viikoissa siitä, kun Yhdysvallat toteuttivat joukkojensa vetäytymisen maasta. Yhdysvallat ennustivat, että menisi pari kolme kuukautta, kun pääkaupunki Kabul myös valuu Talbanien hallintoon, mutta tämä tapahtui todellisuudessa vain muutaman päivän varoitusajalla, mikä jätti eri maiden suurlähetystöjen evakuoinnit viime tippaan.

Tilanteen syistä ja seurauksista sekä siitä, mitä voit tehdä, voi lukea lisää esimerkiksi tästä postauksesta.

Mitä voin tehdä

Kuten jo kerroin, paras apu olisi tottakai auttaa niitä tuttuja afgaaneja suoraan. Mutta koska tilanne on äärimmäinen, myös kaikkia muita keinoja kannattaa kokeilla. Tässä muutama vinkki miten auttaa:

 • Nosta tietämystä! Ota itse enemmän selvää Afganistanin tilanteesta mutta sen lisäksi Afganistanin ja erityisesti afgaanien tilanteesta kertominen myös muille auttaa ja vie sanomaa eteenpäin. Tämän voit aloittaa vaikka ihan läheisistä, sitten laajentaen sitä kaveri- tai työverkostoon.
 • Ole aktiivinen yhteisössäsi! Onko sinulla suoraa kontaktia päättäjiin tai auttajiin? Älä epäröi ottaa heihin yhteyttä ja esittää huolesi. Sen lisäksi mitä voit tehdä, on toimia aktiivisesti omassa yhteisössäsi: allekirjoita vetoomus, jotta asiaa ajettaisiin eteenpäin ja kannusta myös muita siihen tuoden todelliset faktat esiin. Osallistu hyvää aihetta edistäviin rauhanomaisiin mielenosoituksiin tuoden asiaa kuuluviin myös niille, jotka siihen eivät ole vielä perehtyneet.
 • Lahjoita luotettavan organisaation kautta! Osoita tukesi afgaaneille, sillä jokainen sentti tässä ahdingossa merkitsee. Esimerkiksi näiden kautta pääset lahjoittamaan: YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Lääkärit ilman rajoja, Punainen risti, UN Women Suomi (Lahjoita 20€ tekstaamalla UNW20 numeroon 16499 tai haluamasi summa MobilePaylla numeroon 58961, ohjeet täältä) sekä esimerkiksi afganistanilaisten Gofundme-tilit Omar Haidari ja Khyber Khan.
 • Seuraa, tykkää ja re-postaa muutosta aikaan saavia tilejä ja niiden julkaisuja! Mitä enemmän seuraajia tai jakoja nämä tilit, jotka aidosti yrittävät auttaa ja tuoda tilannetta enemmän esiin, saavat, sitä enemmän niiden sana leviää sosiaalisessa mediassa. Ja ihan vain seuraamalla afgaaneja tukevan organisaation tiliä voit sitä kautta lisätä tietämystäsi mutta myös pyrkiä jakamaan tätä tietoa eteenpäin. tässä muutamia tilejä: @theafghan, @barialaikhoshhal, @omar.haidari, @roya_heydari, @naim_panahi, @everydayafg, @afghanaidhq, @unicefafghanistan, #saveafghanistan
 • Suhtaudu suopeasti pakolaiskysymykseen! Meillä on kansainvälinen, solidaarinen vastuu auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet tahtomattaan tähän hätätilanteeseen. Suurin osa näistä ihmisistä ei haluaisi jättää kotimaataan, mutta äärimmäisen pakon edessä, kun oma tai sukulaisten henki on kyseessä, heillä ei ole muita vaihtoehtoja. Onpa kyseessä sitten pakolaisleirien tilanne tai pakolaisten vastaanotto Suomeen, voimme osoittaa solidaarisuutta ja tukea tässä kammottavassa tilanteessa. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että tällä hetkellä esiin nostetaan myös se, että Afganistaniin suuntautuvat pakolaisten palautukset tulee lopettaa ja turvapaikkahakemusten käsittelyä nopeuttaa koko Euroopassa. Voit allekirjoittaa vetoamuksen afganilaisten pakolaisten auttamiseksi täällä.

Afganistan – kuvia tätä ennen

Kuten sanoin, ei sanat riitä kuvailemaan sitä mitä kaikkea Afganistanin matkaani sisältyi. Haluan kuitenkin liittää tähän postaukseen joitakin niitä kuvia, joista omalla tavallaan välittyy maan kauneus ja paikallisten ystävällisyys ja toivo tulevaan vielä silloin kun maassa vierailin. Afganistan on liian pitkään nähty aivan väärässä valossa vain terroristiryhmien kautta. Toivon koko sydämestäni että ne aidot sydämelliset afgaanit saisivat maansa ja tulevaisuutensa takaisin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Asko Leppilampi
  15.8.2021 at 20:13

  Kiitos koskettavasta postauksesta, joka auttaa hahmottamaan tilannetta. En voi ymmärtää miksi talebanit haluavat tuhota ksiken sen hyvän siemenen nitä sinne on luotu. Ketkä siitä hyötyvät? Eikö mikään maailman mahti voi auttaa afgaaneja? Kiitos myös kauniista puhuttelevista kuvista. Etenkin ne nähtyäni tulin entistä surullisemmaksi.

  Reply
 • Afganistanin tilanne tosiaan näyttää olevan tällä hetkellä varsin hurja. Kuvien perusteella maa on erittäin kaunis. Olisi mukavaa päästä jonain päivänä itsekin käymään siellä, mutta lähivuosina se ei taida olla realista nykytilanne huomioiden.

  Reply
 • Sanni
  16.8.2021 at 11:18

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. On ollut sydäntäsärkevää seurata uutisia viime päiviltä. Etenkin naisten tilanne ja tulevaisuus maassa huolestuttaa suuresti. Väistämättä tämä tulee myös vaikuttamaan Eurooppaan mm. pakolaisten määrän kasvuna. Toivottavasti taliban pitää edes osan lupauksistaan eivätkä kaikki 20 vuoden ponnistelut siellä ole olleet täysin turhia.

  Reply
 • Mira
  16.8.2021 at 22:40

  Miksi afgaanihallitus antautui heti? Yhdysvallat opasti ja opetti heitä pärjäämään 20 vuoden ajan, käyttivät tuhottomasti rahaa siihen, mutta eipä näyttänyt kiinnostavan. Olettivat jenkkien sotivan heidän puolestaan ikuisesti?
  Eihän se nyt niin mene! Ja nyt on tilanne tämä, kaikki oppi oli turhaa.

  Reply
 • Skorpan
  18.8.2021 at 10:08

  Kiitos tästä kirjoituksesta ja tiedosta. Tämä oli ainoita tekstejä jotka tulivat esiin kun yritin etsiä mitä kautta voi lahjoittaa luotettavasti. Sait siis ainakin minut lahjoittamaan apua nyt kun tiedän että siellä on toimijoita maassa edelleen ja keitä he ovat. Kauniita kuvia myös ?? Rukoilen toivoa ja valoa tähän pimeyteen Afganistanissa

  Reply
 • Nacumi
  18.8.2021 at 23:44

  Missä kaikissa paikoissa ehdit käydä tuolloin kun olit viikon tuossa maassa?

  Reply

Leave a Reply