Menu
Tunisia

Sidi Bou Said – Välimeren helmi Tunisiassa

Terveiset Tunisiasta, tarkemmin sanottuna Sidi Bou Saidista. Olen ollut tässä pienessä Välimeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa nyt viikon verran, ja tämän kokemuksen perusteella voisin jäädä tänne oleilemaan pidemmäksikin aikaa!

Aamuisin olen herännyt huoneeni ikkunasta näkyvään, meren takaa nousevan auringon oransseihin ensisäteisiin ja kuunnellut ikkunan alla kulkevalla pienellä kujalla kuuluvia paikallisten bonjour-tervehdyksiä naapureilleen. Siitä olen sitten siirtynyt majapaikan äidin tarjoilemalle aamiaiselle, rakennuksen katetulle sisäpihalle, ja viipyillyt siellä kahvikupposen, tuorepuristetun appelsiinimehun ja vasta leivotun kuminaleivän äärellä hetken jos toisenkin.

Ja mitä tulee appelsiineihin, niitä on täällä kadunkulmien appelsiinipuut pullollaan – hedelmät ovat niin kypsiä, että täytyy varoa ettei niitä putoa päähän kadulla kävellessä!

Kodinomainen majapaikka

Löysin Sidi Bou Saidista aivan ihastuttavan pienen putiikkimaisen majapaikan Dar Fatman, jonne saapuessa tuntui siltä kuin olisi tullut kotiin poissa kotoa.

Dar Fatma on paikallisen perheen pyörittämä Bed&Breakfast -tyylinen majapaikka, joka sijaitsee aivan Sidi Bou Saidin sydämessä, mutta juuri sopivasti rauhallisen sivukadun perällä omaa rauhaa tarjotakseen. Majapaikan rakennus on alunperin rakennettu vuonna 1910 perinteiseen tunisialaiseen tyyliin, ja vaikka paikka kunnostettiin kokonaan v. 2008, on se silti säilyttänyt mennyttä aikaa huokuvan tunnelmansa. Majapaikan jokainen vierashuone on sisustettu hillittyyn, mutta silti kotoisan tunnelmalliseen arabialaiseen tyyliin ja koko rakennuksen sydämenä toimii sen keskiosan patio, jonne perheen äiti kattaa tarjolle täyttävän aamiaisen arabialaisilla herkuilla varustettuna.

Dar Fatman yksi ehdoton kohokohta on sen kattoterassi, josta avautuu aivan mielettömät maisemat koko Sidi Bou Saidin kylän ylle aina taustalla välkehtivälle turkoosille Välimerelle saakka. Kattoterassilla voi niin paistatella päivää aurinkotuoleissa loikoillen kuin pienessä uima-altaassa pulahtaen, tai sitten vain tuijotella haaveillen merimaisemaa ja hiljalleen laskevaa aurinkoa.

Dar Fatman sijainti on mitä täydellisin pienellä sivukujalla aivan Sidi Bou Saidin pääkatujen läheisyydessä. Pari porrasaskelmaa ja vastassa on useita pieniä kahviloita ja ravintoloita, joihin voi istahtaa leppoisaa katutunnelmaa katselemaan. 

Sidi Bou Said – Sinivalkoinen kyläkaunotar

Sidi Bou Said on kieltämättä varmasti yksi Afrikan kauneimpia kaupunkeja, sillä tämä vain noin 6000 asukkaan kaupunki on rakennettu Välimeren rannalla kohoavalle jyrkänteelle, joten kaupungin lähes jokaisesta kadunkulmasta tai rakennuksen ikkunasta avautuu huimia näköalapaikkoja merelle.

Omalaisen ja myös äärettömän kuvauksellisen tästä pienestä kaupungista tekee sen rakennustyyli: Kaikki kaupungin rakennukset on rakennettu käyttäen talojen seiniin pelkästään valkoista kalkkia, mikä varsinkin kesäkuumalla toimii auringonvaloa heijastavana efektinä ja näin rakennukset säilyvät helteilläkin sisäpuolelta viileämpänä. Rakennuksien ovet, ikkunoiden pielet ja parvekkeiden kaiteet ovat maalattu lähes kauttaaltaan samalla taivaan sinisellä värillä. Ja silti jokaisen rakennuksen ovet ovat kuitenkin omalla persoonallisella tavalla koristeltuja taideteoksia.

Sidi Bou Said on varsinkin kesäkuukausina todellinen turistimagneetti, mutta turistikauden ulkopuolella kaupungista saa nauttia ilman tungosta ja tuputtamista. Nyt pääkadun turistiliikkeiden ukit lähinnä nuokkuvat ulos nostamillaan tuoleilla silmälasit nenänpäälle valahtaneena tai hörppivät keskenään teetä mattokaupan kynnyksellä. Joku huikkaa sentään minulle, että souvenirs ja poikkean kylään ostamaan edes pari postikorttia. Täällä ei näytä olevan kiire kenelläkään, paikalliset pysähtyvät tämän tästä vaihtamaan kuulumisia ja kissat kehräävät jaloissa.

Täsmävinkit Sidi Bou Saidiin

Matka Tunis-Carthagen kansainväliseltä lentokentältä kestää Sidi Bou Saidiin noin 30-40 minuuttia riippuen ruuhkasta. Lentokentällä on taksikyytejä tarjolla, mutta hinnasta kannattaa etukäteen neuvotella. Helpoiten matka taittuu etukäteen varatun taksikuskin kyydissä – Ystävällinen Ibrahim on kentällä vastassa nimikyltin kanssa, ja kaiken lisäksi hän puhuu englantia. Ibrahimille voit laittaa viestin whatsappin kautta ja sopia taksikyydistä: puhelinnumero on +21698304712.

Majapaikkoja pienessä Sidi Bou Saidissa ei ole monia tarjolla, joten se kannattaa varata hyvissä ajoin. Suosittelen lämpimästi Dar Fatmaa, joka löytyy osoitteesta Rue Sidi Bou Taraa.

Sidi Bou Saidiin kannattaa matkustaa kesäkuukausien ulkopuolella. Esimerkiksi kevät ja syksy ovat säiden puolesta vielä lämpimiä matkustuskuukausia, mutta pahin turistirysäaika on ohi. Jos taas haluaa tutustua kaupunkiin lähinnä vain paikallisen seassa pyörien, on täydellinen valinta matkustuskuukaudeksi joulu-tammikuu.

Ravintoloita ja kahviloita Sidi Bou Saidissa on tarjolla useita erityisesti sen pääkaduilta Rue Habib Thameurilta ja Rue Hedi Zarroukilta. Upeimmat näkymät tarjoaa suosittu Café des Délices (Café Sidi Chabaane), joka löytyy Rue Hedi Zarroukilta pienen puiston takaa (täsmäosoite on Impasse de la Corniche). Sidi Bou Saidissa lähin visa-luottokortilla toimiva automaatti löytyy Rue du Marocilta liikenneympyrän läheisyydestä. Samalla kadunpätkällä on myös supermarket.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

 • FinInTirol
  22.1.2022 at 13:04

  Hienon näköinen paikka! Tykkään tuosta valkoisen, turkoosin ja sinisen yhdistelmästä sekä aina niin kauniin värisestä Välimerestä. Sopii hyvin kesäiseen ilmapiiriin.
  Upeita kuvia, hienoja ovia ja oiva kuvaus- tai mekkovalinta tuohon otsikkokuvaan. Mekko sopii hyvin tuohon altaan kaakeleihin:)

  Reply
 • Sidi Bou Said näyttää tosiaan sen verran hyvältä vastineelta Santorinille, että monen kuvan perusteella sitä arvaisi katelevansa kuvia joltain Kreikan saarelta. Itse varmaan saattaisin valita matkustusajankohdaksi juuri jonkun talvikuukauden. Vaikka ihan rantakelejä ei ole, niin ero Suomen pakkasiin on kuitenkin huima ja turisteja huomattavasti vähemmän.

  Reply

Leave a Reply