Menu
Intia / Kerala

Kerala – auringonlaskuja ja ayurvedaa

Matka toteutettu yhteistyössä: Incredible India

Lähden hieman vastahakoisesti jatkamaan matkaani Backwaters-risteilyn jälkeen Keralassa. Seuraavaksi nimittäin ohjelmassa olisi tutustumista Keralan kuuluisiin rantoihin, ja suoraan sanottuna en oikein tiedä mitä odottaa. Jotenkin ajattelin rantojen olevan täynnä turisteja, ja vaikka kuinka rantaelämää rakastankin, ei oma juttuni ole maata vieri viereen viritetyissä aurinkotuoleissa päivätolkulla. Mutta koska Kerala on tunnettu pitkistä hiekkarannoistaan, onhan minun ne nähtävä ja koettava matkallani täällä.

Ensimmäisenä suuntaan Kovalam Beachille, jota kuskini kovasti kehuu. Sieltä löytyy yksi Keralan pisimmistä ja kauneimmista hiekkarannoista, ei siis ihme, että tämä rantakohde on hyvin suosittu ja se on Keralan, ellei jopa koko Intian, tunnetuin ranta. Mielikuvat turistimassoista mielessäni saavun kohteeseen hieman epäröiden, sillä en ole etukäteen varma tulisinko sittenkään viihtymään täällä, vaikka rantaviivaa olisikin kilometritolkulla. Huoleni kuitenkin hälvenevät heti majapaikkaani The Ayur Villaan saapuessani, sillä vastassa on idyllinen, vain viidestä huoneesta koostuva majapaikka ja sen ystävällinen emäntä. Paikka huokuu seesteistä rauhaa ja kauniisti sisustetun huoneeni parveke kuiskuttelee rentoutumaan palmupuita ja taustalla siintävää merta tuijottelemaan. Ayurvedinen terveysjuoma kädessäni viipyilen iltapäivän trooppista kuumuutta paossa villalla, mutta auringon alkaessa laskemaan suuntaan rannalle.

Rannalle päästyäni huomaan heti, että hiekkaranta on kaunis poukama, joka jatkuu kaartuen pitkälle horisonttiin. Rantaa reunustavat värikkäät rakennukset ja vehreät palmupuut. Sen taustalla korkealla kalliolla kohoaa punavalkoinen majakka ja hetken rannalla käveltyäni päätän nousta kalliolle auringonlaskua odottelemaan. Sieltä avautuvat maisemat rannan ylle paljastavat vieläkin paremmin rannan kauneuden ja samalla kiinnitän huomiota siihen, että vaikka rannalla ihmisiä onkin, ei ranta todellakaan ole tupaten täynnä. Ehkä laskeva aurinko on saanut auringonpalvojat jo katoamaan paikalta, sillä paikalla näyttää enemmän olevan intialaisia perheitä ottamassa valokuvia kuin aurinkotuoleissa löhöileviä turisteja. Kun aurinko on jo miltei horisontin rajalla laskeudun takaisin rannalle, joka on tyhjentynyt miltei kokonaan. Muut ovat selvästikin turhautuneet auringonlaskun edessä pyöriviin pilviin, mutta itse tiedän pilviverhon joskus antavan auringonlaskulle sen kaipaaman taianomaisen filtterin värien loistoon. Niin käy tälläkin kertaa.

Seuraavana aamuna herään majapaikastani hyvin nukutun yön jälkeen ja suuntaan majapaikan emännän minulle pitämään aamujoogaan. Saan häneltä yksityistunnin ja voin kuinka mahtavalta tuntuukaan venytellä kehoa majapaikan kattoterassilla palmupuiden humistessa vieressä ja nousevan auringon helliessä kroppaa lämmöllään. Tunnin päätteeksi tankkaan vielä lasitolkulla majapaikan maistuvaa yrttivettä, ja samalla huomaan ajattelevani, että Kovalamin rantaelämän sijaan nautin enemmän Keralan ayurvedisestä kulttuurista. Nimittäin täällä jos missä tämä intialainen yli 3000 vuotta vanha hoitomuoto kukoistaa. Se on läsnä niin paikallisten jokapäiväisessä elämässä kuin turisteille tarjottuine erilaisine hyvinvointihoitoineen ja -konsultointeineen. Ayurvedan avulla pyritään saavuttamaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapaino, ei siis pelkästään parantamaan joitakin fyysisiä oireita hetkellisesti.  Se on yhdistelmä jokaiselle kehotyypille määritettyä ruokavaliota, jooga- ja meditointiharjoituksia sekä erilaisia tukevia hoitomuotoja hieronnoista öljyhoitoihin.

Seuraavaan majapaikkaani B’Canti Boutique Beach Resortiin Varkala Beachille siirtyessäni päätän mennä kokeilemaan heidän ayurvedisen span hoitoja. Tuon puolentoista tunnin hoidon aikana kroppani hierotaan ensin läpi verenkiertoa edistävin liikkein, eikä öljyn käytössä säästellä. Sen jälkeen minut laitetaan höyrykaappiin, jonka tarkoitus on kuulema hikoiluttaa kroppani myrkyt ja ihon epäpuhtaudet ulos. Viimeisenä vuorossa on kuoriva hoito ja lopulta pääsen pesemään öljyt ja kuorinta-aineet kehostani. Hoidon jälkeen matkan lukemattomien autossa sekä lentokoneessa istuttujen tuntien aikaan saama turvotus on tiessään ja olo on rauhoittunut, vähän sellainen, ettei juuri nyt ole tarvetta hötkyillä tulevasta vaan keskittyä nauttimaan tästä hetkestä. Istahdan tuore kookos kädessäni majapaikan terassille uutta auringonlaskua odottamaan ja totean, että jos joskus Keralaan vielä palaan, haluan ehdottomasti viettää vaikka viikon ayurvedisissä puitteissa omaan hyvinvointiini keskittyen.

Tälläkään kertaa Keralan auringonlasku ei pettänyt. Tuo pinkki möllykkä laskeutui täydellisessä loistossaan meren yllä ennen kuin horisontin taa kadoten jätti jälkeensä kauniin violetin-vaaleanpunaisen utuverhon vielä pitkäksi aikaa.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  31.3.2019 at 18:41

  Itselle ei ole entuudestaan tuttu tuo Kerala, vähän jäi mietityttämään onko siellä mitään muuta mielenkiintoista kuin hiekkarannat ??

  Reply
 • Stacy Siivonen
  1.4.2019 at 14:26

  Tuossa olikin kiteytettynä suunnilleen ne asiat, mitä jäin Intiassa vähän kaipailemaan, kuten elämä rannalla ja erilaiset hoidot. Intian reissulla tapasin suomalaisen lääkärin, joka tiesi kertoa, että olen stressin sairastuttama. Stressi tappaa, varmaan suurin osa minun lähipiiristä kuolleista on tavalla tai toisella olleet stressin tappamia ja itse saavun kuukauden päästä kriittiseen ikään, joten on syytä ruveta chillaamaan ja kokeilemaan näitä erilaisia hoitoja. En tiedä, voiko rannalla löhötä tällä iholla näin lähellä päiväntasaajaa, sillä iho palaa alta ohmin. Terveen rusketuksen saamiseen ei tarvita pitkällistä oleilua rannalla.
  Minusta tuli kyllä tämänvuotisella reissulla Intian fani ehdottomasti.

  Reply
 • Tuo ensimmäinen kuva on uskomaton! <3 Intia ei ikinä ole suuresti vielä houkutellut, joten sitä hetkeä odotellessa. 😀 Jokaiseen maahan kuin vain tutustuu tarpeeksi, löytää varmasti niistä paljon ihaniakin asioita. 🙂 Ehkä jokin päivä on minunkin vuoro tutkia Intiaa.
  Ihana tuo aamujooga kokemus! Varmasti melko siistiä!

  Reply
 • Lilja Lumilla
  1.4.2019 at 22:08

  Ah ihania kuvia! Pelkän otsikon perusteella luulin ensin, että Kerala on Suomessa, hups. Onneks tuli klikattua!

  Reply
 • Anna / Muuttolintu.com
  6.4.2019 at 01:43

  Kerala on yksi niitä paikkoja Intiassa, mihin haluaisin palata. Siitäkin huolimatta, että meidän backwaters -risteily oli aika katastrofi. Mutta ne auringonlaskut! Me vietettiin suurin osa ajasta juurikin Kovalamissa. Ei ehkä Intian kauneimpia rantoja mutta ihan mukava, chilli mesta ainakin silloin. Ensi kerralla haluan ehdottomasti kokeilla ayurvedisia hoitoja!

  Reply
 • Ihana kaunis matkatarina!<3 Ensimmäisen Intianatkan jälkeen mua kiinnostaisi kovasti käydä Keralassa. Sri Lankassa sanoivat, että Kerala muistuttaa myös hieman Keralaa.

  Reply

Leave a Reply