Menu
Peru

Machu Picchu – Inkojen kadonnut kaupunki

Machu Picchu Machu Picchu Machu PicchuMachu PicchuKävelen kirkkaan vihreän ruohon peittämän tasanteen reunalle ja kurkotan katseni alas, ennen kuin vaistomaisesti otan pari nopeaa askelta taaksepäin. Reunalta olikin useiden kymmenien metrien pudotus suoraan alaspäin, mutta en niinkään sitä hätkähtä, vaan reunaman laidalta alkavia maisemia. Suoraan alapuolellani kohoaa lähes epätodelliselta vaikuttavan Machu Picchun, tuon mystisestä syystä hylätyn, inkakaupungin rauniot. Kaupungin taustalla kumpuilee ruohotasankojen peittämiä vuoria, joiden huiput ovat hävinneet salaperäistä tunnelmaa luovien utuisten pilviverhojen taa. Vuorten rinteiden väliin jää syviä rotkoja, jotka alkavat Machu Picchun reunamilta äkkiarvaamatta, ja päättyvät pohjalla kiemurtelevaan ruskeavetiseen Urubamba-jokeen. Tuijotan kaupunkia haltioituneena, ja mitä kauemmin sitä yritänkään ymmärtää, sitä uskomattomattomammalta sen olemassa olo alkaa vaikuttamaan.

Machu PicchuMachu Picchu Machu Picchu Machu PicchuMachu Picchua alettiin rakentamaan vuonna 1440. Kaupunki ehti oli asuttuna vain noin sata vuotta, kunnes se tuntemattomasta syystä hylättiin, eikä vielä tänä päivänäkään tätä kaupungin mysteeriä ole saatu selvitettyä. Vaikka kaupunki on ollut asumaton vuosisatojen ajan, eikä sitä löydetty kuin vasta vuonna 1911, pystyy kaupungin raunioista vielä erottamaan paikan mittasuhteet. Raunioista erottuu selvästi erilaisia rakennelmia, joista suurin osa on ollut asuinkäytössä ja osa palvellut temppeleinä niin kuninkaallisille kuin uskonnollisille tarkoituksille. Kaupunki on pengerretty eri tasoisiksi terasseiksi, joissa harjoitettiin maanviljelyä sekä käytiin kauppaa. Nyt näillä pengerryksillä puolikesyt laamat laiduntavat tyytyväisinä, ja niitä katsellessani voin hyvin kuvitella niiden viihtyneen näissä maisemissa jo Machu Picchun todellisen kukoistuksen aikoina. Kaupunkia katsellessani en voi olla ihmettelemättä, miten ihmeessä inkat ovat rakentaneet kaupungin tänne ylös vuorille – kirjaimellisesti saavuttamattomaan paikkaan.

Machu Picchu Machu PicchuMachu Picchu Machu PicchuEntisaikojen Inka-elämää pääsee parhaimmillaan kokemaan legendaarisella Inka Trail -vaelluksella kohti sen päätepistettä Machu Picchua, mutta harmikseni joudun jättämään Inka Trailin lisäksi väliin Machu Picchussa myös toisen huikean kokemuksen. Flunssastani johtuen joudun perumaan Machu Picchun kaupungin laidalla kohoavan Wayna Picchu -vuoren valloituksen, sillä sinne kiipeäminen on kuulema hyvin rankka kokemus. Wayna Picchulta avautuu huikeat näkymät Machu Picchun ja sen ympäröivien maisemien ylle – jos sinne siis vain pääsee kiipeämään kuntonsa puolesta eikä korkeanpaikan kammo ota valtaa kapeilla jyrkänteen reunamilla.

Tällä kertaa joudun siis tyytymään Machu Picchun ihasteluun sen lähietäisyydeltä, mutta siitäkin huolimatta tämän UNESCOn maailmanperintölistalta löytyvän kaupungin rauniot tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Jos matkaisin vielä uudelleen Machu Picchuun, tekisin ehdottomasti Inka Trail -vaelluksen  ja kiipeäisin myös Wayna Picchun huipulle, jos vain vuoristotauti ei sitä ennen veisi voimia täysin. Uskon kuitenkin, että vielä jonakin päivänä palaan näihin maisemiin – Machu Picchu, jos mikä saa paatuneemmankin maailmanmatkaajan ihmetyksen heräämään sanoinkuvaamattoman upeutensa edessä.

Machu PicchuMachu PicchuMachu PicchuMachu Picchu

Vinkkejä Machu Picchun valloitukseen

  • Varaa ainakin kaksi päivää. Machu Picchun valloitukseen kannattaa varata ainakin pari päivää, sillä pelkällä päiväretkellä ei mitenkään ehdi kaikkea kiinnostavaa näkemään, ja toisaalta juuri päiväretkeläiset ajoittuvat Machu Picchulle sen pahimpaan ruuhka-aikaan. Eli ainakin yksi yö kannattaa viettää läheisessä Aguas Calientesin kylässä, joka tarjoaa useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja perulaisen pikkukylän tunnelmaa. Vaihtoehtona on myös yöpyä hulppeasti Machu Picchun porteilla viiden tähden Belmond Sanctuary Lodge Machu Picchu -hotellissa, josta pääsee ensimmäisten joukossa suuntaamaan Machu Picchun valloitukselle, jos reilun 400 € hinta yöltä ei hirvitä.

  • Suunnittele ajankohta. Parhaat hetket Machu Picchun valloitukseen ovat iltapäivän jälkeiset tunnit ennen paikan kiinni menoa sekä aamuvarhaisen tunnit ennen päivän turistilastien paikalle saapumista. Itse olin jopa yllättynyt paikan rauhallisuudesta, kun siellä ensimmäisen päiväni iltapäivän tunteina kiertelin. Saman sain kokea seuraavana aamuna, vaikka flunssastani johtuen en päässyt heti ensimmäiseen Aguas Calientesista ylös lähtevään bussiin hyppäämään, vaan sen sijaan jouduin odottelemaan lääkäriä hotellillani. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi Wayna Picchulle pääsee päivässä vain noin 200 ihmistä, joten liput tulee varata ajoissa tai ainakin olla portilla odottelemassa mahdollisia peruutuspaikkoja heti ensimmäisten joukossa. Aguas Calientesista ensimmäinen bussi Machu Picchulle lähtee noin klo 5, ja tarkempaa ajankohtaa kannattaa tiedustella omasta majoituspaikasta.

  • Varaa ajoissa. Machu Picchulle pääsee vain rajattu määrä turisteja päivässä, joten pääsyliput voi oman mielenrauhan takaamiseksi varata etukäteen matkajärjestäjien kautta. Lisäksi jos haluat tehdä Inka Trail -vaelluksen tai kiivetä Wayna Picchun huipulle, kannattaa niidenkin varaus hoitaa etukäteen valmiiksi. Toki paikan päältäkin voi liput ostaa, mutta jos aikaa on rajallisesti, ei pääsyä suosikkipaikkoihin kannata jättää sattuman varaan.

  • Huomioi sääolot. Machu Picchu sijaitsee “vain” 2430 metrin korkeudessa, mutta sääolosuhteet voivat olla hyvin vaihtelevat. Cuscon korkeuden jälkeen olo voi olla heikko vielä alaspäin Machu Picchulle laskeutuessa, ja myös flunssa voi näissä oloissa jostakin syystä helposti yllättää turistin. Machu Picchu sijaitsee trooppisella sademetsävyöhykkeellä, johon korkeuserot tuovat oman eksotiikkansa. Machu Picchulle mukaan kannattaakin varata sadeviitta ja korkea suojakertoiminen aurinkovoide, sillä sää voi vaihtua porottavasta auringonpaisteesta hetkessä voimakkaaksi sadekuuroksi. Kannattaa myös suosia kerrospukeutumista ja varata mukaan tilava selkäreppu sopivin varustuksin.

  • Omat eväät. Varaa Machu Picchulle mukaan paljon vettä sekä pientä naposteltavaa, kuten suklaapatukka tai pähkinöitä. Isompien eväiden vieminen alueelle ei ole sallittua. Alueen portilla sijaitsee kyllä tasokas lounasravintola ostosmahdollisuuksineen, mutta kun olet kilometrien päässä porteilta, saatat kaivata pientä lisäenergiaa ja erityisesti nestetankkausta ilman, että joudut vaeltamaan takaisin lähtöpisteeseen.

  • Perehdy etukäteen. Selvitä etukäteen paikan tärkeimmät nähtävyydet, mutta erityisesti ne, mitkä itseäsi kiinnostaa. Machu Picchun alue on laaja, ja erityishaastetta sen valloittamiseen tuo lukuisat, välillä vaikeakulkuiset portaat ylös ja alas. Etukäteissuunnittelulla pystyt keskittämään päiväohjelmasi ja kuntosi juuri niihin mitä haluatkin nähdä, etkä vain samoile päämäärättömästi ympäriinsä. Porteilta voi myös palkata mukaansa oppaan, mutta itse ainakin huomasin erään ryhmäoppaan toimintaa seuratessani, että samat historiainfot löytyivät paremmin opaskirjasta, jota saattoi kaikessa rauhassa selailla maisemien ihailun ja eväiden nauttimisen lomassa vuoren reunamilla istuskellen.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

No Comments

    Leave a Reply