Menu
Afrikka / Kaikki maailman maat

Afrikasta käytynä 52/54 maata

Terveiset Komoreilta! Tämän pikkusaarivaltion myötä viimeisin Afrikan reissuni tulee tiensä päähän ja samalla Afrikan mantereen käytyjen maiden luku nousi kohdallani peräti 52 maahaan kaikista niistä 54 Afrikan valtiosta. Ja mitä seikkailuja, muistoja ja kokemuksia takana näiltä reissuilta Afrikasta onkaan kertynyt!

Samalla kun hyvillä mielin muistelen tätä huikeaa matkailuvuotta taaksepäin ja kaikkia niitä seikkailuja täällä Afrikan kamaralla, en samalla voi myös olla myhäilemättä ajatukselle, että seuraavaksi matkat veisivät aivan muihin maanosiin ja paikkoihin. Mutta sitä ennen käännetään katse vielä hetkeksi näihin viimeisimpiin Afrikan reissuihin.

Katse Afrikkaan

Ensimmäisen pandemiavuoden jälkeen ajatukseni siirtyivät yhä useammin Afrikan mantereelle matkailumielessä. Ei sillä, että siellä matkustaminen olisi sieltä helpoimmasta päästä, vaan erityisesti siitä syystä, että maailman karttani näytti ammottavan tyhjyyttään juuri Afrikan kohdalla. Olin toki aiemmin matkustanut Afrikassa ja vieraillut sen eri maissa erityisesti etelä- ja itäosissa, mutta varsinkin länsi- ja keskiosat olivat ehkä niiden haastavuutensa vuoksi jääneet itseltäni matkakohteiden listalla aina “ehkä sitten joskus” -kategoriaan.

Afrikasta löytyy tosiaan huimat 54 itsenäistä valtiota, ja maanosana se on hengästyttävän suuri. Etelästä löytyy helpot ja kiehtovat matkailumaat, idästä upeat safarikohteet ja pohjoisesta monen suosimat kulttuurimaat Egypti, Tunisia ja Marokko. Moni tuntee myös paratiisisaaren Mauritiuksen ja Tansanialle kuuluvan Sansibarin. Mutta muuten Afrikan kamara on varmasti monelle matkailumielessä tuntematon.

Viime vuonna minusta alkoi kuitenkin tuntumaan siltä, että Afrikka kutsuu ja todella. Pandemian aikaan yksin kotona istuessani googlailin, selvittelin, katsoin dokumentteja, laadin listoja ja suunnitelmia. Pikkuhiljaa mielessäni alkoi hahmottumaan useampikin eri reissukokonaisuus Afrikan eri osiin vieraillen eri maissa ja niistä löytyvissä kiehtovissa kohteissa.

Haastavia reissukohteita

Mutta koskaan mikään ei ole helppoa tässä maailmassa, tuli vastaan aina monta muuttujaa ja estettä, joten mikään alkuperäinen suunnitelmani ei tainnut lopulta ihan sellaisenaan toteutua – kuten vaikkapa roadtrip läpi Länsi-Afrikan maiden. Kaiken lisäksi viisumeita tarvitsi sinne sun tänne ja maiden välisten maarajojen ylittäminen oli hankalaa ellei jopa mahdotonta monessa kohtaa. Lisäksi moneen, varsinkin niihin turvattomimpiin kohteisiin tarvitsi paikallisen kontaktin joko fixerin, oppaan tai kuskin muodossa, mutta näiden löytäminen ei aina ollut helppoa. Eikä myöskään halpaa.

Mutta niin vain pala palalta Afrikan karttani alkoi täydentymään, kun vietin vuosina 2021-2022 tien päällä useampia kuukausia toisensa perään. Reissut veivät niin haastaviin Länsi-Afrikan ja Sahelin alueen maihin, erikoiseen Afrikan sarveen kuin vaikeisiin Afrikan keskiosien maihin. Kirsikkana kakun päällä olivat muutamat pienet saarivaltiot.

Voin sanoa, että viimeiseltä vuodelta takana on mitä huikeampia reissukokemuksia ja upeampia matkakohteita! Toki väliin on mahtunut myös epämukavuutta ja säätöä, sekä niin henkisesti kuin fyysisesti äärirajoilla olemista, mutta sellaista joissakin Afrikan maissa matkustaminen tuppaa olemaan.

Enää 2 maata jäljellä

Afrikasta onkin nyt käytynä peräti 96 % eli niistä kaikista 54 maasta puuttuu enää 2! Tuntuu jotenkin uskomattomalta ajatella, että vielä pari vuotta sitten pandemian aikaan pohdiskelin kotona istuessani, että mihin kaikkiin Afrikan maihin uskaltaisin matkustaa, ja nyt ne kaikki, myös ne pelottavimmat, ovat käytynä. Afrikan osalta listaltani puuttuu siis enää kaksi maata, joita ovat Eritrea ja Mauritius. Eli varsin erikoinen jäljellä oleva kaksikko sanoisin!

Mauritiukselle minun piti alkuperäisen suunnitelman mukaan suunnata jo viimeisimmän Afrikan reissuni päätteeksi Komoreiden ja Reunionin kautta, mutta hankalat lentoaikataulut (yksi lento kerran viikossa Komoreilta Reunionille ja sekin voidaan sääolosuhteiden vuoksi siirtää) sekä Suomessa odottavat tärkeät juhlat saivat minut lopulta jättämään Mauritiuksen toiseen kertaan.

Toisen jäljellä olevan kohteen, Eritrean, osalta ilmassa onkin sitten paljon enemmän kysymysmerkkejä. Maa oli jo ennen pandemiaa varsin suljettu ja pandemian myötä maa on sulkenut rajansa vielä tiukemmin. Eikä vieläkään ole näkynyt mitään rajojen avautumisen merkkejä, joten Eritrean osalta ei varmasti kukaan osaa ennustaa, milloin sinne olisi mahdollista matkustaa. Onneksi kontaktini seuraavat tilannetta aktiivisesti, ja kun mitä tahansa uutisia tulee, saan niistä tiedon samantien. Alustavasti olen haaveillut, että Eritrea avautuisi jo nyt syksyllä, joten ehkä voisin päättää Afrikan matkani käymällä ensin Eritreassa ja sen jälkeen Mauritiuksella.

Nähtäväksi siis jää milloin osaltani kaikki Afrikan maat ovat lopulta käytynä. Mutta sen voin jo nyt sanoa, että moneen näistä käydyistä maista tulen varmasti palaamaan vielä uudelleen – sen verran kiehtovan erityisiä paikkoja näistä maista löytyy! Ja itseasiassa uusi bucket list näiden kohteiden osalta onkin jo ollut työn alla, joten ei pelkoa, että Afrikka jäisi osaltani nyt aivan unohduksiin.

Kartalla vihreällä on merkitty käydyt maat, punaisella maat, joissa en ole käynyt. Kuvan päällä hiirtä liikuttaessa näkee maiden nimet.


Africa tour 1

Katso lista kaikista käydyistä ja jäljellä olevista maista täältä. Kirjoittelen myöhemmin tänne blogiin postaukset kaikista puuttuvista maista, mutta sitä ennen matkatunnelmia voi kurkata Instagram-tilini puolelta.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

  • Ihan mahtavaa, onnittelut! Noihin matkoihin liittyy varmasti paljon huikeita kokemuksia. Itselleni tuttuja maita on vain eteläisestä ja itäisestä Afrikassa, yhteensä 10 maata. Kiinnostaisi lukea sinun ne parhaat ja ehkä huonoimmatkin kokemukset yhteenvetona tuosta kiinnostavasta mantereesta.

    Reply

Leave a Reply