Menu
Etelämanner

Unelmamatka valloittamattomaan maanosaan

exploring-antarctica-by-drone-whaleOlen tähän mennessä vieraillut 75 maassa ja kuudessa maanosassa. Maita on vielä valloittamatta 118, mutta maanosista jäljellä on enää yksi: Etelämanner. Koska talvi ei kuitenkaan ole suosikkivuodenaikani, on matkasuunnitelmani kohdistuneet useimmiten sinne, missä aurinko paistaa. Muutenkin Etelämanner on tuntunut liian kaukaiselta, lähes saavuttamattomissa olevalta paikalta ei pelkästään etäisyyden vaan myös reissujen hintojen puolesta.

Viime vuoden lopulla aloin kuitenkin haaveilemaan matkasta Etelä-Amerikkaan, niihin valloittamattomiin etelävaltioihin, joissa en ollut vielä käynyt. Bolivian, Uruguayn, Chilen ja Argentiinan matkakohteita selaillessani katseeni alkoi siirtymään kartalla yhä alemmas: kohti Amerikan mantereen eteläkärkeä ja sieltä alkavaa röpelöreunaista valkoista karttakuviota, Etelämannerta. Matkakertomuksia lukiessani ja valokuvia sekä videoklippejä katsellessani aloin hurmaantumaan Etelämantereen upeasta, lähes mystiseltä vaikuttavasta luonnosta. Lumilakkisia vuoria, valtavia jäätiköitä, sinisenä hohkavia merenpoukamia, pigviiniyhdyskuntia ja jättikokoisia valaita. En tiedä mikä minuun meni, mutta haltioiduin näkemästäni ja lukemastani niin paljon, että aloin tosissani suunnitella matkaa tänne ikijään peittämään maailman kylmimpään ja tyhjimpään paikkaan. Ennen kuin huomasinkaan, olin varannut itselleni paikan MS Expedition alukselle.

Tammikuussa vuonna 2017 astun Argentiinan Ushuaiasta tähän laivaan ja aloitan 11 päivän pituisen seikkailuni Etelämantereelle. Pitkä merimatka ja erityisesti Drake Passage, välillä iskevine myrskytuulineen ja kymmenien metrien korkuisine aaltoineen, on saanut monen jättämään matkan sikseen, mutta perillä pitäisi odottaa jokaisen seikkailumatkailijan unelma: rantautuminen pienellä kumiveneellä Etelämantereen jäätikölle ja tutkimusretket tutustuen sen ainutlaatuiseen luontoon ja eläinyhdyskuntiin. Miltähän mahtaa tuntua istua pienessä kumiveneessä aaltojen armoilla muhkean parkatakin alla tuulen vihmoessa vasten kasvoja, ja nähdä edessä olevien jäävuorien edustalla ison ryhävalaan pyrstön katoavan kristallinkirkkaan hyisen veden uumeniin? Tätä retkeä odotankin suurella jännityksellä, sillä se tulee varmasti olemaan jotain uutta ja ihmeellisistä; jotain sellaista, jota en ole koskaan kokenut.


Kuva ja video: Kalle Ljung.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

20 Comments

 • Kiira / Lifelong Adventure
  12.2.2016 at 18:30

  Video on kyllä henkeäsalpaavan upea! Olet onnekas, kun olet nähnyt maailmaa noin paljon. Siitä saa itsellekin voimaa, että perästä tullaan, se on mahdollista! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 17:55

   On kyllä ollut onni, että olen saanut matkailla niin paljon. Ja tuo Etelämanner on kyllä yksi isoja matkaunelmia, jossa toivottavasti olen vuoden päästä päässyt käymään! Ja kiva kuulla, että oma innostukseni on tarttuvaa – samaa olen kyllä huomannut itse muiden matkablogien postauksia lukiessa, että reissukuume kasvaa aina ihan uusiin sfääreihin! 🙂

   Reply
 • Mona
  12.2.2016 at 18:49

  Oot sä kyllä melkonen!!! 😀 Huippua, että uskallat ja toteutat haaveet <3

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 17:56

   En taida malttaa pysähtyä paikoilleni, kun olisi vielä niin paljon matkaunelmia toteutettavana <3

   Reply
 • Veera
  12.2.2016 at 18:57

  Paljonko maksoi matka etelämantereelle?

  Reply
  • anna
   13.2.2016 at 14:45

   Viiden tonnin paikkeilla näyttää olevan risteily: https://www.gadventures.com/travel-styles/cruising/expedition-cruises/antarctica/
   Plus tietty lennot Argentiinaan.

   Reply
   • Anna-Katri
    14.2.2016 at 18:03

    Tuo tarjouslähtö näyttää olevan nyt käynnissä olevan kauden viimeisiä risteilyjä, seuraavan kauden hinnat näyttävät tällä hetkellä pyörivän halvimmillaan n.8000 eurossa. Onnistuin onneksi nappaamaan melkein viimeisen paikan vähän edullisemmalle lähdölle tammikuulle 2017.

    Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:01

   Oma risteilyni maksoi 6000 €, siihen päälle sitten vielä lennot + muu matkustus Etelä-Amerikassa, eli ei kyllä mikään kovin halpa paketti..

   Reply
 • merikukka
  12.2.2016 at 20:12

  Hienoa! Antarktiksen matka on ollut meillä suunnitteilla jo monta vuotta, mutta vielä ei olla oltu valmiita sijoittamaan niin paljon. Nyt tietenkin toivon juttuja matkan valmisteluista. Olen käynyt jollain foorumilla, jossa kerrottiin mm. pahoinvoinnista. Sitten tietenkin itse matkaraporttia odotan hyvin innokkaasti.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:08

   Ilman muuta kertoilen kaiken matkaan liittyen – valmisteluista aina reissufiiliksiin ja vinkkeihin! Tuo on kyllä varmasti sellainen kerran elämässä kokemus, ei pelkästään pitkän matkan vaan myös suhteellisen kalliin hinnan vuoksi, joten sitä varten joutuu jo oikeasti säästämäänkin.

   Reply
 • Teija / Lähdetään taas
  12.2.2016 at 21:01

  Mahtavaa! Mä olen aina halunnut tuonne, mutten matkapahoinvoinnin takia varmaan koskaan tule tätä unelmaa tekemään todeksi. On varmasti uskomattoman hieno matka!

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:07

   Tuo matkapahoinvointi on kyllä varmasti yksi isoimpia juttuja joita itsekin jännitän. Vaikka en koskaan ole pahemmin matkapahoinvoinnista kärsinyt, olen kuitenkin lukenut että Etelämantereen risteily saattaa saada kokeneemmankin reissaajan voimaan pahoin. Onneksi olemassa on joitakin oloa helpottavia lääkkeitä, ja ehkäpä otan mukaan vielä matkapahoinvointirannekkeenkin. Oletko muuten sellaista kokeillut?

   Reply
 • Maarit
  13.2.2016 at 09:04

  Olipahan ihastuttava video tähän lauantaiaamuun! Kuulostaa upwalta tuleva reissusi, jään seuraamaan mielenkiinnolla. Etelämanner tuntuu itselle ihan tavoittamattomalta tässä elämäntilanteessa, mutta haaveita pitää olla. Ehkä minäkin joskus lähden tuollaiselle reissulle!

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:18

   Tuo video on kyllä niin kaunis, ja jotenkin rauhoittavaa katsella noita kauniita jäisiä maisemia. Unelmia ja haaveita täytyy olla, sillä usein niistä ainakin osalla on tapana toteutua. 🙂

   Reply
 • Maarit Johanna
  13.2.2016 at 11:17

  Voikun vois itsekin tuosta noin vain varata matkan tuollaiseen kohteeseen! Ihan mieletöntä, että pääset matkaan jo niinkin pian kuin ensi vuonna! Tuo on kyllä sellainen kohde mihin itsekin huokailen pääseväni joskus. Haluaisin tosin kerralla säästää enemmän rahaa ja lähteä laivalla Rossin merelle. Sinne mihin ei kovin moni ole päätynyt! Pitää olla haaveita ihmisellä 😀
  Ihanaa matkan odotusta ^^

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:23

   Tuota matkaa varten joutuu kyllä jo tosissaan säästämään, ja varsinkin jos samalla reissulla haluaa vierailla muuallakin… Mutta olen sen huomannut, että matkailu on elämässä yksi parhaimpia asioita, joihin rahaa kannattaa “tuhlata” sillä materian sijaan matkailu antaa elämään muutakin kuin upean kokemuksen. 🙂
   Tuo Rossin meri kuulosti niin kiinnostavalle, että oli pakko heti googlata se!

   Reply
 • Ode
  13.2.2016 at 18:35

  Ihan huikeata! Jos olisin yhtään kateuteen taipuvainen, niin kade olisin nyt 🙂 Itsekin olen samaa reissua suunnitellut ja matkakaverille reissua perustellut, että etelämantereen jäätikkö on nähtävä ennenkuin se sulaa lopullisesti… Niin surullinen kuin tämä mun perustelu onkaan.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:24

   Onneksi maailmasta riittää meille kaikille 🙂 Ja toivottavasti sinäkin pääset vielä joku päivä reissamaan Etelämantereelle, ja näkemään tuon upean paikan. Unelmia täytyy aina olla, eikö vaan. 🙂

   Reply
 • Rva Kepponen
  13.2.2016 at 22:06

  Kuulostaa huikealta!

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2016 at 18:25

   Kieltämättä tässä on alkanut jo itsekin pikkuhiljaa ymmärtämään, että taitaa olla edessä aika huikea matka. 🙂

   Reply

Leave a Reply