Pakahduttavan Delhin jälkeen Intian matkani jatkui pitkin kultaisen kolmion reittiä kohti Jaipurin vaaleanpunaista kaupunkia. Rahjastanin osavaltiossa, lähellä Pakistanin rajaa, sijaitsevan kaupungin ominaisväri juontaa juurensa aina vuoteen 1853, jolloin koko kaupunki maalattiin kauttaaltaan pinkiksi toivottamaan Walesin prinssi tervetulleeksi vierailulleen. Ja onneksi vieläkin, varsinkin ilta-auringon loisteessa, koko Jaipurin kaupunki tuntuu verhoutuvan hempeään pinkkiin sävyyn, kun laskeva aurinko maalaa palatsikaupungin intialaisella mittapuulla säntillisiä ja leveitä teitä reunustavat rakennukset, jylhästi taivasta kohti kohoavat tiilimuurit ja kauniilla yksityiskohdilla koristellut portit vaaleanpunaisilla pastelliväreillä. Pinkin väriloiston lisäksi Jaipur tarjoaa matkailijoille estetiikkaa myös lukuisien mahtipontisten palatsien muodossa, joita hallitsevat maharadžat ovat aikoinaan rakentaneet.
Vaaleanpunainen kaupunki
Delhistä Jaipuriin matka autolla kesti lähes kokonaisen päivän, mutta matkaa ei voisi missään nimessä sanoa puuduttavaksi, sillä siitä piti huolen Intian vilkkaan ja kiihkeitä tilanteita järjestävän liikenteen lisäksi intialainen kuskini, jonka kanssa kuuntelimme paikallisia bollywood-hittejä ja vaihdoimme tarinoita kotimaistamme lähes koko matkan ajan. Kuskini osasi kertoilla pieniä yksityiskohtia ohi vilahtelevista maisemista, jotka saivat hänen tarinoidensa kautta aivan uudenlaisen olemuksen. Mitä lähemmäs Jaipuria saavuimme, sitä karummaksi ja kumpuilevammaksi maisemat muuttuivat. Ja sanotaanko, että sitä eksoottisemmiksi vastaantulevat kulkupelitkin muuttuivat – oli perinteisempää aasin selkään lastattua kuormaa, hevos- ja härkävankkuria, mutta myös kamelikuljetuksia ja autojen seassa löntysteleviä norsutakseja. Auton ikkunoista joka suuntaan kurkkiessani tunsin taas sen pakahduttavan tunteen, jonka kaipuuta tunnen kotona ollessa ja jota janoan aina uudelleen ja uudelleen – uusien paikkojen näkemisessä, eri kulttuureista olevien ihmisten kohtaamisissa, vaihtuvissa maisemissa, eksoottisissa elämyksissä, eteenpäin menemisen tunteessa ja kaikessa siinä ympärillä on jotain sellaista, mitä ei voi kokea ja tuntea muuten kuin matkoilla ollessa.
Amberin linnoituksen norsut
Jaipurin pinkin kaupungin näkemisen lisäksi olin varannut aikaa kiertelyyn Jaipurin historiallisilla nähtävyyksillä, joista minua erityisesti kiinnosti Amberin linnoitus sen seikkaperäisen historian, mutta myös upeaksi kuvaillun arkkitehtuurin vuoksi. Aamuauringon noustessa suuntasinkin Jaipurista noin 12 kilometrin päässä sijaitsevan Amberin linnoituksen juurille, jossa Maotha-järven reunustaman kukkulan laella kohoava linnoitus vaikutti kaukaa katsottuna lähes saavuttamattomalta. Sinne pystyy toki kävelemään itse, mutta alhaalla tarjotaan myös elefanttikuljetusta, jonka moni turisti ottaa. Kulkupeleinä toimivat kuninkaalliset, eri värisillä maalikuvioilla koristellut naarasnorsut. Matkan aikana voi ihastella ympärillä avautuvia karun satumaisia maisemia. Valitettavasti sorruin itsekin tähän osittain oppaani ohjauksessa ja osittain tietämättömyyttäni, mikä jälkikäteen on kaduttanut.
Peilisalin loisteessa
Amberin linnoitus on suuri palatsikompleksi, jossa yhdistyy niin islamilaista kuin hindulaista arkkitehtuuria. Hiekkakivestä ja valkoisesta marmorista rakennetut palatsirakennukset on kunnostettu lähes alkuperäiseen kukoistukseensa, ja paikallisoppaan kertomuksia kuunnellessa voi helposti kuvitella, miten loistokasta elämää palatsissa on vietetty Maharadzojen kultakaudella 1500 – 1700 -luvuilla. Kierrellessäni linnoituksella erityisesti talvipalatsin kauneus saa minut haukkomaan henkeäni – peilisalin katto ja seinät rakentuvat pienistä kimmeltävistä peilin palasista, eikä jalokivien kimmellyksestä ole muutenkaan säästelty. Oppaani kertookin, että yön pimeydessä peilisalissa yksi ainoa kynttilä riittää valaisemaan koko valtavan tilan peilien vaikutuksesta. Amberin linnoitukselta löytyy myös monia muita kiinnostavia yksityiskohtia, joiden lisäksi linnoitusta ympäröivien muurien välisistä ikkunoista voi ihastella ympärillä avautuvia Rahjastanin kumpuilevia maisemia. Minne tahansa katsonkin, alkaa mielikuvitukseni ehkä paahtavan auringon ja oppaani eläväisten tarinoiden johdosta, tuomaan eteeni näkyjä muinaisista hallitsijoista viettämässä ylellistä elämäänsä Amberin temppeleissä ja palatsihuoneissa kultakruunujen ja jalokivikoristeiden loisteessa.
Elämää kulman takana
Amberilta poistuessa on kuitenkin paluu takaisin hektiseen intialaiseen arkeen. Auton torvet tyyttäilevät lähes tasaisessa rytmissä, lehmät mutustelevat onnellisen näköisenä tien pientareilta löytämiään ruuan palasia ja katukojuissa käydään vilkasta kauppaa lähes kaikella maan ja taivaan väliltä löytyvillä tavaroilla. Vaikka ensi silmäyksellä Intia on kaottinen, jopa julma maa, voi pienistä hetkistä löytää yllättävääkin kauneutta ja onnellisuutta. Markkinakojujen edessä parveilevat miehet rupattelevat rentoutuneesti keskenään ja välillä repeävät vapautuneeseen nauruun, värikkäisiin sareihin pukeutuneet naiset väläyttelevät bollywoodmaisia hymyjään kanssasiskoilleen ja lapset leikkivät ilakoiden tuhansia piilopaikkoja tarjoavan kaupungin kaduilla. Vaikka kulman takana todellisuus voi olla toinen, voi Intiasta silti löytää palan kauneutta.
Kauniita nähtävyyksiä Jaipurissa myös riittää, ja vanhan vaaleanpunaisen kaupungin ja Amberin linnoituksen lisäksi kannattaa piipahtaa kaupungin historiallisen keskustan muurien suojassa sijaitsevassa tuulten palatsissa, Hawa Mahalissa, jossa myös nykyinen maharadža perheineen asuu palatsin suljetussa osassa. Näkemisen arvoinen on myös keskellä tekojärveä uiva Jal Mahalin palatsi sekä entisaikojen tähtitieteeseen erikoistunut Jantar Mantar -observatorio.
8 Comments
Pirkko / Meriharakka
24.6.2015 at 11:07Mukava juttu Jaipurista!
Mekin kiersimme tuon Pohjois-Intian kolmion jo lähes kymmenen vuotta sitten ja Jaipurista tuo Sinunkin kuvissasi esiintyä Tuulten palatsi jäi hyvin mieleen. Kuten myös aamuvarhaisella nousu norsuilla Amberin linnoitukselle. Ja Jaipurin eläintarhassa karjuva tiikeri 🙂
Nyttemmin Intia on enemmän tai vähemmän boikotoimieni maiden listalla johtuen siitä miten naisia kyseisessä maassa käsitellään, eikä vaan turisteihinkin kohdistuvan raiskatuksi tulemisen riskin takia, vaan myös perustuen kokemuksiini työelämässä. Mutta toki maassa on paljon hienoakin nähtävää – mutta niin on muuallakin maailmassa, toistaiseksi riittämiin meille!
Anna-Katri
24.6.2015 at 19:31Jaipur oli kyllä ehdottomasti suosikkikohteeni Intiassa heti Ranthamboren luonnonpuiston jälkeen. Vaikka toki Taj Mahal sekä Delhin vilkas elämä tekivät myös vaikutuksen. Ja kiitos linkityksestä postaukseesi – erityisesti kiinnosti Varanasi, jossa en matkallani käynyt.
Ja kieltämättä ennen omaa matkaani pohdin paljon Intian tämän hetkistä tilannetta juuri naisten kannalta, ja että onko sinne turvallista matkustaa yksin. Olin myös ennen matkaani kuullut niin paljon ristiriitaisia kommentteja Intiassa jo vierailleilta, joten lopulta houkutus vei voiton ja päätin matkustaa paikan päälle todistamaan itse tilanteen. Naisena suosittelen kyllä ehdottomasti paneutumaan matkan etukäteisjärjestelyihin, jotta oma turvallisuus olisi matkan aikana taattua. Vaikka Intiassa paljon hienoja paikkoja onkin, ei se poissulje kuitenkaan sitä tosiasiaa, että myös ongelmakohtia löytyy – ei vain paikallisten elämän eriarvoisuuden, vaan myös turisteihin kohdistuvien tekojen vuoksi. Ja olisikin kiinnostavaa kuulla enemmän sinun kokemuksia työelämästä?
Pirkko / Meriharakka
25.6.2015 at 13:09Tyypillinen (?) työpaikkakiusaaminen tuntuu olevan arkipäivää: naisia ei kutsuta palavereihin eikä heille jaeta tietoa. Esimiehet (tietysti miehiä) saattavat olla täysin epäpäteviä. Eli haasteita länsimaisille yrityksille, jotka yrittävät toimia maassa jotenkin länsimaisilla arvoilla, edes tasa-arvon suhteen.
Anna-Katri
26.6.2015 at 07:35Tuo naisten syrjintä työelämässä toistuu ikävä kyllä muuallakin, ja vieläpä länsimaisissa yrityksissäkin tänä päivänä. Toivotaan, että niin Intiassa kuin muuallakin tämän asian suhteen tapahtuisi edistystä.
Sanni
1.7.2015 at 20:53Norsujen hyvä kohtelu on ihan höpö höpöä. Jo lonely planet varoittaa ottamasta norsua. Norsut koulutetaan sitomalla, eristämällä ja lyömällä. Kuuma sää aiheuttaa halkeamia norsujen ihoon. Nämä tiedot löytyvät myös Intian PETA:n sivuilta. Vaikka hindut teoriassa kunnioittavat kaikkia eläimiä, käytännössä köyhyys pakottaa hyötymään niistä.
Asuin kaksi vuotta Jaipurissa noin viisi – kolme vuotta sitten. Suosikkipaikkojani siellä olivat Triton Mall, Vaishali Nagar ja uusi Wirld trade center Mall shoppailuun. Ruokapaikoista Little Italy ja Rambagh Palace. Keskituloinen suomalainen elää Jaipurissa kuin kuninkaallinen.
Uskonnollisista paikoista Lazni Nagar Temple on hyvä paikka aloittaa, jos ei ole intialaisia kavereita jotka veisivät temppeleihinsä. Myös Diwali on ikimuistoinen Intiassa.
En tiedä mistä olet norsujen hyvään kohteluun liittyvän jutun kuullut, mutta se ei ole totta. Norsujen kohtelu on äärimmäisen julmaa ja sitä ei todellakaan saa tukea!
Anna-Katri
1.7.2015 at 21:19Varmasti hieno kokemus asua Jaipurissa, tuossa ajassa pääsee varmasti jo hyvin sisällä paikallista elämää ja löytää ne kaupungin parhaat paikat itselleen. Vaikka viivähdin Jaipurissa vain muutaman yön, oli se Intiassa käymistäni kaupungeista ehdottomasti kiinnostavin.
Amber Fortin linnoituksella en noussut ennen elefantin selkään ennen kuin olin tarkistanut onko eläimessä haavaumia tai muita merkkejä huonosta kohtelusta. Näitä en havainnut kyseisessä yksilössä, enkä muissakaan kun lepotauolla olleiden norsujen ja heidän hoitajien luona kiertelin. Tietenkään en voi tämän yhden kerran perusteella sanoa tämän vahvemmin pidetäänkö norsuista oikeasti hyvä huolta, mutta päällisin puolin kaikki vaikutti tuolla olevan kunnossa. Oppaani kertoi hyvin yksityiskohtaisesti norsujen päiväohjelmasta, ja saman kuulin toiseltakin henkilöltä, ja toivon todella että Amber Fortin norsujen hoidossa noudatetaan näitä käytäntöjä. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että norsujen julmaa kohtelua ei tule tukea, vaan meidän turistien pitää tukea toimintaa, jossa norsujen oloihin ja hyvinvointiin panostetaan.
Ja onpas outoa tuo Lonely Planetissa oleva maininta – heidän nettisivuillaan kun näytetään markkinoivan kyseisiä ratsastusretkiä.
Tanja
14.8.2016 at 17:37Kävin itse viime talvena Thaimaassa Elefant Nature Parkissa, mihin kaltoinkohdeltuja norsuja pelastetaan. Sen jälkeen en itse menisi mihinkään missä elefantilla voi ratsastaa, sitä pidetään missään kahleessa tai mahoutilla on piikkikeppi käytössä.
Jotta norsu antaa ihmisen nousta selkäänsä, se joutuu läpikäymään ‘phajaan’ koulutuksen. Kannattaa googlata.
Tuota ENP:a suosittelen lämpimästi, aivan ihana paikka!!!
Anna-Katri
21.8.2016 at 19:29Tuo Elefant Nature Park onkin ollut toivelistallani, joten varmasti sinne suuntaan kun Thaimaaseen lopulta matkani vie. Kiitos siis vielä vinkistä!