Menu
Intia / Kerala

Kerala – Siirtomaa-ajan kiehtova Kochi

Matka toteutettu yhteistyössä: Incredible India

Aamulla herätessäni joudun hetkisen miettimään, että mikä maa ja mikä valuutta, ennen kuin verhot avatessani ja palmupuut nähdessäni muistan olevani Intian eteläosien Keralassa. Tosin majapaikan terassilta avautuvaa trooppista maisemaa uima-altaineen katsellessa ja eksoottisten lintujen ääniä kuunnellessa olisi voinut hyvin myös luulla olevansa vaikka Balilla. Trooppinen helle myös muistuttaa nopeasti, että lämmintä täällä piisaa näin maaliskuun alkavan kesäkauden kynnyksellä, kun siirryn alakertaan nauttimaan aamiaista.

Aamiaisen jälkeen saan lyhyen briiffauksen seuraavan 6 päivän reissuohjelmastani paikalliselta matkanjärjestäjältä The Travel Plannersilta, jonka minut matkalle kutsunut Incredible India on järjestänyt. Ensimmäisenä päivänä tutustuisin Kochin kaupunkiin, josta pitäisi löytyä ripaus sitä mennyttä siirtomaa-ajan henkeä, mitä niin brittien, hollantilaisten kuin saksalaisten vaikutuksesta alueelle on aikoinaan jäänyt. Ennen Kochin keskustaan saapumista saan kuulla kuskiltani, että tämä suistoalueella sijaitseva merenrantakaupunki on ollut vuosisatoja kaupankäynninkeskus satamineen ja se palvelee edelleenkin lukuisia kaukaisilta meriltä saapuvia rahtilaivoja. Kochi onkin viehtättänyt niin kauppiaita, tutkimusmatkailijoita kuin tavallisia matkailijoitakin jo yli 600 vuotta.

Kochi on lähialuineen kasvava miljoonakaupunki, mutta sen historiallisessa vanhassa kaupungissa voi hetkiseksi hypätä takaisin menneeseen aikaan. Vanha kaupungin kujien värikkäistä vanhoista rakennuksista osa on kunnostettu uuteen loistoon, osa taas jo elänyt hulpeimmat päivänsä. Osa taloista edustaa portugalilaisten aikaa, osa hollantilaisten ja osa englantilaisten. Kun tähän päälle vielä lisätään Intian värikäs kulttuuri ja trooppisessa ilmastossa viihtyvät puutarhakasvit ja värikkäät kukat, on vanhan kaupungin kujissa jotain omanlaista kiehtovaa tunnelmaa. Kun katsoo yhteen suuntaan, voi hyvin kuvitella englantilaisen ladyn hörppimässä iltapäiväteetään kauniin rakennuksen terassin varjossa ja kun taas katsoo toiseen suuntaan, voi nähdä mereltä saapuvat pienet kalastajaveneet sekä rannalle pystytetyt muinaiset kiinalaiset kalastusverkot.

Kochin yksi merkittävimpiä asukkaita on varmastikin ollut itse tutkimusmatkailija Vasco da Gama, joka viihtyi Keralan alueella jopa niin hyvin, että hänet lopulta haudattiin Kochissa sijaitsevaan Saint Franscisin kirkkoon. Vuosia myöhemmin hänen sukulaiset kuitenkin siirsivät ruumiin Portugaliin. Pienessä kirkossa on kuitenkin edelleen nähtävillä Vasco da Gaman hautapaikka, jonka lisäksi kirkossa hämmästeltävää riittää sen historiassa – kirkon sanotaan olevan Intian vanhin eurooppalaisten rakentama kirkko ja se on toiminut vuosisatoja niin eri maiden kuin eri uskontojenkin hengellisenä paikkana. Kristillisen kirkon lisäksi Kochinista löytyy lukuisia moskeijoita ja hindutemppeleitä, joten jos hyvä tuuri käy, voi samaan aikaan kuulla niin kirkonkellojen pauhun, moskeijan rukouskutsun kuin hindujen laulun. Mutta löytyypä Kochinista myös 450 vuotta vanha Pardesin synagoga, jota pitävät yllä alueella enää asuvat neljä juutalaista perhettä kun muut alueen juutalaiset ovat vuosikymmenten aikana muuttaneet takaisin Israeliin.

Yksi Kochin kiehtovista paikoista on Mattancherryn palatsi, joka nimestään huolimatta ei edusta mennen ajan kullankimallusta vaan kätkee sisäänsä ennemminkin hämmentävän upeaa taidetta. Sen huoneiden seiniltä löytyy hyvin säilytettyjä hindu-muraleita jopa 1700-1900-luvuilta. Värikkäät seinämaalaukset kertovat kuvin tarinaa hindu-jumalien elämästä, ja paikan päälle mennessä kannattaakin ehdottomasti ottaa mukaan osaava opas, joka pystyy selittämään auki kuvien tarinan. Palatsin vierestä löytyy myös pieni hindutemppeli, mutta sinne niin kuin moneen muuhunkin Keralan aluella sijaitsevaan temppeliin, ei ole pääsyä muilla kuin hinduilla.

Mutta ei Kochin ole pelkkää historiaa, se on myös täynnä eläväisiä pieniä kujia, joilla tekee mieli pysähdellä ihastelemaan keralalaista taidetta, tutustumaan maustekojuihin ja nuuhkimaan suitsukkeita. Vanhankaupungin alueelta löytyy myös useita kahviloita – niin pieniä ja tunnelmallisia mehubaareja kuin kulttuuriperintökohteisiin rakennettujen hotellien ylellisiä teehuoneita.  Katua tuulikellojen alla kulkiessani huomaan miettiväni, että Kochi on omalla tavallaan jotenkin seesteinen, se ei ole yhtään niin kaaottinen pala Intiaa kuin vaikkapa Delhi – päinvastoin sen pienillä kujilla olisin mielelläni viipyillyt kauemminkin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply