Menu
Qatar

Qatar – Stopover Dohassa

Ensimmäinen lentoni kohti Intian Kochinia lähti Helsingistä Dohaan vähän ennen puoltayötä. Vaikka Qatar Airwaysin modernit koneet ovatkin matkustusmukavuudeltaan huippuluokkaa, toivoin silti ennen ensimmäiselle 6,5 tunnin lennolleni hyppäämistä, että minulla olisi ollut takataskussa suorat lennot ja säästyisin välilaskun vaivalta ja ajanhukalta. Hieman myös mietin, miten jaksaisin yölennon jälkeen nauttia 13 tunnin stopoveristani Dohasta, puhumattakaan siihen päälle seuraavasta keskiyön lennosta lopulliseen määränpäähäni.

Mutta kun aamuauringon noustessa saavuin Dohaan, olin yllättävän virkeänä. Ehkä osa syynsä oli sillä, että Qatarissa tosiaan ei ole kuin 1 tunnin aikaero Suomeen verrattuna ja lisäksi olin saanut nukuttua lennolla omalla penkkirivilläni (luksusta!). Lentokentällä vetäydyin hetkiseksi loungeen vähän siistiytymään ja aamiaiselle, ennen kuin starttaisin tutustumisretken Dohaan. Olin etukäteen tsekkaillun Qatar Airwaysin nettisivuilta, että he järjestävät päivittäin useita erilaisia retkiä stopoveria viettiäville matkalaisille ja tarjoavat näin maksua vastaan mahdollisuuden katkaista lentokentällä vietetty aika sekä samalla tutustua uuteen maahan. Retket voi bookata sekä netistä että paikan päältä lentokentältä, jossa Qatar Airwaysillä on oma palvelupiste. Kentällä kipitinkin sitten portin A4 lähistöllä olevalle tiskille ja pienen pähkäilyn jälkeen päädyin lopulta valitsemaan kolmen tunnin Doha city tourin opastuksineen vaikkakin alkuperäinen ajatukseni oli vuokrata oma kuski ja auto sekä näin tutustua kaupunkiin omatoimisesti. City tour maksoi 75 QAR, kun oma kuski olisi irronnut 325 QAR:lla.

Tour osoittautui varsinaiseksi aivot narikkaan -retkeksi, sillä samaiselta myyntipisteeltä saakka mukana oli opastus ensin lentokentältä ulos ja sieltä sitten jättikokoiseen turistibussiin. Vähän kyllä siinä vaiheessa aloin miettimään, että miten ihmeessä jaksan soolomatkailijan mentaliteelillä kulkea lauman mukana, mutta päätin tsempata itseäni sillä, että pääsisin nyt näkemään Dohasta edes vähän enemmän kuin edellisellä visiitilläni, jolloin vain yövyin vajaiden yöunien verran Dohassa. Kannattaa muuten huomioida, että jos stopoverin pituus Dohassa on 8-24 tuntia, tarjoaa Qatar Airways ilmaisen hotelliyön mitä hulppeammissa hotelleissa. Vähän jäinkin miettimään, että jos olisin ollut kaukaa viisas, olisin bookannut itselleni päiväksi hotellin päiväretken päätteeksi. No ensi kerralla sitten!

Päiväretki sujui ryhmän mukana onneksi ilman hampaiden kiristystä, sillä vaikka joillakin stopeilla ei hirveästi aikaa aina ollutkaan, sai silti kierrellä ja tutustua omatoimisesti paikkoihin. Ne pakolliset selitykset tulivat tiivissä muodossa bussissa istuessa. Kolmetuntisen aikana pääsi näkemään niin Dohan hämmentävän upeiden pilvenpiirtäjien loisteen, kaupungin erikoiset rakennustaiteen taidonnäytteet (islamilainen museon, Kataran kulttuurikylän ja The Pearlin alueen) sekä modernin tykityksen vastapainoksi mennyttä aikaa henkivän Souq Waqifin alueen. Näistä erityisesti jälkimmäinen oli mieleeni, ja mielelläni olisin viettänyt siellä pidemmänkin tovin soukin pienillä kujilla seikkailen, sen lukuisissa kahviloissa teetä siemaillen ja vanhan Dohan tunnelmaa itseeni imien. Alueen sanotaan myös olevan upea kokemus pimeän aikaan iltavalaistuksessaan.

Tämän päiväretken aikana sain toki vain pintaraapaisun tähän hieman salaperäiseen muslimimaahan, joka rankataan usein maailman rikkaimmaksi maaksi. Nyt näin maasta vain sen pääkaupungin isolla rahalla rakennetun loisteen ja lisää ökyrakennuksia näytti nousevan vieri viereen tiheään tahtiin. Onneksi sentään soukin kujilla pääsi kohtaamaan hieman toisenlaista, jotenkin aidompaa arabimaan elämää, vaikka varmasti nämä molemmat puolet ovat yhtä iso osa Qatarin identiteettiä tänä päivänä.

Suosittelenko Doha City Tour -retkeä? Periaatteessa kyllä niille, jotka haluavat vaivattomasti ja nopeasti nähdä lentokenttää enemmän Dohaa. Mutta niille, joilla on enemmän aikaa käytettävissä ja jotka haluavat tutkia kaupunkia omatoimisemmin, suosittelen oman kuskin ja auton vuokraamista. Kaupungin lisäksi voi Dohassa muuten myös suunnata aavikkosafarille.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

7 Comments

 • Tea
  9.3.2019 at 07:37

  Balille?

  Reply
  • Anna-Katri
   10.3.2019 at 06:41

   Yes, Balihan se oli kohteena edellisellä kerralla. 🙂

   Reply
 • Asko Leppilampi
  9.3.2019 at 07:50

  Suuri kiitos Anna-Katri. Olen lukenut tästä mahdollisuudesta monta kertaa ja nyt sain elää sen kanssasi. Onko niin, että tuon voi ottaa mihin välilaskulliseen lentoon tahansa, jos pysähdys on alle 24 tuntia? Miten se hotelli varataan, jos haluaa yöpyä? Varmaan siellä Qatarin sivuilla on kaikki ohjeet, mutta rohkenen mennä siitä, missä aita on matalin 🙂 Kiitos avusta!

  Reply
  • Anna-Katri
   10.3.2019 at 06:41

   Kannattaa huomioida, että välilaskun tulee siis olla yli 8 tuntia, silloin on oikeutettu majoitukseen. Siitä taitaa tulla infoa sähköpostiin lipunvarauksen yhteydessä, tai sitten täytyy vain kaivaa varaussivusto tuolta heidän sivuiltaan – nyt en nopealla googlauksella sitä löytänyt, mutta edellisellä kerralla sen sain jostain kaivettua esiin. Kannattaa siis kysyä suoraan Qatarin asiakaspalvelusta tarkemmat tiedot!

   Reply
  • Elina
   10.3.2019 at 16:16

   Hei Asko, tässä on lisää infoa tämän vuoden Discover Qatar -ohjelmasta.
   https://www.discoverqatar.qa/stopover/?utm_source=Qrcom&utm_medium=StaticpgStopover&utm_campaign=DQ_stopover

   Reply
 • Susanna
  9.3.2019 at 19:55

  Hienot palmut. Sightsee bussit on välillä ihan hyvä ratkaisu, menin sellaisilla Ateenassa ja Barcelonassa. Kerralla näkee paljon ja pidän etenkin hop on off busseista kun niistä voi pysähtyä ja lähteä kävelemään missä haluaa jäädä pois ja sitten tulla pysäkille takas ja jatkaa kierrosta. Ja noin 10-15e hinta ei ole paha niistä

  Reply
  • Anna-Katri
   10.3.2019 at 06:26

   Tuolla oli kyllä hienot puitteet, palmuineen ja kaikkineen. 🙂 Olen itsekin joskus ottanut hop on – hop off bussin samaisesta syystä, nimittäin sillä pääsee kätevästi kiertämään nähtävyydeltä ja alueelta toiselle ja samalla näkee muutakin kiinnostavaa kuin metrotunnelin seinät. 🙂

   Reply

Leave a Reply