Menu
Israel / Jordania

Petra – Matka Jordanian kalliokaupunkiin

jordania jordaniajordaniajordaniajordaniajordaniaKolmantena loma-aamuna Eilatissa hyppäsin ennen auringon nousua hotellin pihaan kurvanneen avojeepin kyytiin ja aloitin päiväretken kohti naapurimaan Jordanian kuuluisaa kallikaupunkia Petraa. Avolavan suojaksi laitetut pressut eivät estäneet aamun viileyttä tunkemasta sisään matkustamoon, ja yritin kietoutua yhä tiukemmin ison huivini alle kylmyyttä pakoon ennen kuin pääsisin nauttimaan nousevan auringon ensisäteiden lämmöstä auton pysähtyessä Israelin Eilatin ja Jordanian Agaban rajalle. Rajan ylitys hoitui verkkaisesti jalkaisin samalla kuumaa kahvia pahvimukista hörppien, ja kun passiin oli saatu uuden maan leimat, saattoi parin tunnin bussimatka Jordanian Petraan alkaa. Bussin ikkunoista näkyi karun kauniita vuoristomaisemia, henkeäsalpaavan näköisiä kivimuodostelmia ja niiden välissä wadeja, eli solia tai laaksoja, joiden notkelmissa useimmiten oli kuivunut joen uoma. Silti siellä täällä kuivilla rinteillä näkyi vihreitä kasveja ja paimentolaisia vuohilaumojensa kanssa.

jordania jordania jordania jordania kamera a-k jordania jordaniaKalliokaupungin taikaa

Matka meni nopeasti maisemia ihastellen, mutta silti eniten tältä yhden päivän retkeltä odotin Jordanian yhden historiallisen kaupungin, Petran, valloitusta. Ja pienimuotoinen valloitus edessä olikin, sillä tähän Unescon maailmanperintöluottelolta löytyvään kohteeseen tutustuttaisiin kävellen useiden kilometrien pituinen matka vuorten välisissä solissa auringon paahtaessa kirkkaalta taivaalta ja autiomaan nostattaman hiekkapölyn keskellä. Toki tarjolla oli myös vaihtoehtoisia kulkupelejä aaseista ja kameleista hevosvaunukuljetukseen, mutta parhaiten kaupunkiin pääsi tutustumaan omin jaloin välillä pysähdellen ja ylös vuorensolan seinämiä katsellen.

Ja kun lopulta solan takaa pilkisti Al-Khazneh hautakammion ääriviivat, ei voinut muuta kuin sanattomana ihmetellä edessä avautuvaa näkymää. Roosanpunaisiin kallioseinämiin tehty muinainen kaupunki Petra on mykistävän näköinen, jopa epätodellinen. Vuosituhansia vanha rauniokaupunki oli entisaikaan varakas kaupunkikeskittymä, jonka loiston voi hyvin kuvitella raunioista löytyviä vesikanavia ja hautakammioita ihmetellessä. Hiljattain Petra onkin nimetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä, eikä suotta. Petra oli niin lumoava ja vaikuttava kohde kuin olin uskaltanut hieman etukäteen toivoa muiden matkakertomuksia lukiessa ja valokuvia netistä selaillessa.

jordania jordaniajordaniajordania jordania jordaniaHelposti päiväretkelle

Ihmeelliseen Petraan suosittelenkin ehdottomasti piipahtamaan päiväretkelle, mikäli lomailee Jordaniassa, Israelissa tai Egyptissä (jokaisesta näistä maasta tehdään retkiä Petraan). Israelin puolelta varasimme matkan Desert Eco Tours -toimiston kautta, joka löytyi Tripadvisorin vinkkien perusteella. Matkajärjestäjä osoittautui mitä parhaimmaksi valinnaksi, sillä kaikki toimi päivän aikana erinomaisesti ja lisäksi ryhmäkoko oli sopivan pieni sekä opas mitä osaavin. Kokonaisuudessaan päiväretki kesti noin 12 tuntia, mistä noin 5 tuntia kului Petrassa kävelyyn (eli hyvät kävelykengät tulivat tarpeeseen ison vesipullon ja auringolta suojaavan huivin lisäksi). Ainakin Israelista Petraan tehdään myös yhden yön kestäviä matkoja, ja yksi seurueessamme ollut ruotsalainen mies jäikin Petraan yöpymään beduiiniteltaan. Voin vain kuvitella, miten uskomaton tälläinen kokemus olisikaan ollut Petran päivävierailun jälkeen.   

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply