Menu
Israel

Eilat – Rantalomaa ja aktiviteettejä Israelissa

israelMatka Israeliin ei ollut ehkä must see places -listallani kovinkaan ylhäällä, mutta kevätlomamatkaa suunnitellessani ja vaihtoehtoja vertaillessani Israel alkoi kiinnostamaan matkakohteena yhä enemmän. Punaisen meren rannalla sijaitsevan Eilatin tiesin olevan tunnettu turisteistaan, aurinkorannoistaan ja sukelluspaikoistaan, ja kieltämättä paikka vaikuttaakin kuin nykyaikaiselta itämaiselta keitaalta hotellikomplekseineen, vehreine palmupuineen ja turkoosin sävyisine merivesineen ympärillä avautuvien karujen aavikkomaisemien vastapainoksi.

Tietoa kohteesta etsiessäni huomasin kuitenkin pian Eilatin tarjoavan lomailijalle auringonpalvonnan lisäksi paljon muutakin – Eilatissa lomaan voikin yhdistää kätevästi niin aurinkoisia lomapäiviä rannalla, kaupunkielämää ja ostosmahdollisuuksia, eksoottista lähi-idän kulttuuria, huimia aavikkoretkiä, unohtamatta tietenkään meren pinnan alle muodostunutta värikästä merenalaista maailmaa. Kaupunki onkin sopiva sekoitus toimintaa ja rentoutumista. Suojaisaan lahden poukamaan rakennettu kaupunki on vain kivenheiton päässä Jordanian Aqabasta, ja lisäksi Egyptin rajallekin on vain muutama kilometri matkaa Eilatista, joten seikkailun janoinen matkailija pääsee Eilatista käsin helposti yhdistämään lomaansa myös naapurimaiden kulttuurihistoriallisia kohteita. Näiden tietojen perusteella Eilatin valinta matkakohteeksi oli loppujen lopuksi aika helppo.

Mitä Eilatissa sitten ainakin kannattaa kokea? Tässä kuusi vinkkiä ottaa kaikki irti lomasta Eilatissa:

israel 1. Nauti auringosta ja lomatunnelmasta rannalla

Auringosta nauttimiseen ykkösranta Eilatissa on  aivan kaupungin edustalla sijaitseva North Beach eli Pohjoisranta, jonka pehmeälle hiekalle aurigonpalvojat ryhmittyvät heti auringon noustessa horisontissa siintävien vuorien takaa. Ranta täyttyykin usein ääriään myöten niin turisteista kuin paikallisistakin, joten omaa paikkansa täältä värikkäiden aurinkovarjojen ja tuolien keskeltä voi olla hankalaa löytää enää keskipäivän jälkeen. Rantabaareista pauhaa letkeä paikallinen pop-biitti ja rantakadun varteen pystytetyistä kojuista voi ostaa niin ruoka-annoksia, virvokkeita, turistituotteita kuin päiväaktiviteettejäkin. Täällä voit kokeilla niin purjelautailua kuin paraglidingia, vuokrata vesiskootterin tai hypätä vaikka banaaniveneen kyytiin.

Väljempiä vesiä kaipaavan kannattaa suunnata hieman päärannasta kauemmaksi Coral Beachille, jossa suojellulle rannalle pääsee parinkympin maksua vastaan (Coral Beachillä sijaitsevissa hotelleissa majoittuville rannalle pääsy on usein ilmainen). Coral Beach on nimensä mukaisesti koralleista rakentunut ranta, ja sen edusta tarjoaa ehkäpä Eilatin parhaimman paikan tutustua merenalaiseen maailmaan. Rannalla on useita sukelluskouluja, joiden opastuksella pääsee jo samantien pulahtamaan maskit päässä korallien ja kalojen väriloistoa ihmettelemään, mutta rannalta voi myös vuokrata snorkeleita ja tehdä tutustumisuinteja omatoimisesti. Rannalta löytyy aurinkotuoleja vuokraavia firmoja, ja iltaisin rannalle kerääntyy myös paikallisia ihastelemaan auringonlaskua ja istuskelemaan iltaa rantabaareissa.

israel 2. Tutustu merenalaiseen maailmaan

Eilatin edustalla sijaitsee maailman pohjoisin koralliriutta, ja sen vedenalaista maailmaa on kehittu usein yhdeksi maailman parhaimmista sukelluskohteista. Veden alla pääseekin ihastelemaan runsaita koralliriuttoja, vastaan uivia sateenkaaren värisiä kaloja sekä muita eksoottisia vedeneläjiä, joita sukellus- tai snorklausmaski päässä ihastellen tuntuu kuin olisi pulahtanut aivan kokonaan toiseen maailmaan. Sukelluskursseja järjestetään erityisesti Coral Beach -rannalla, josta voi myös vuokrata snorkkeleita.

Jos uiminen ei ole se oma juttu, pääsee vedenlaiseen maailmaan tutustumaan myös Coral Worldin vedenalaisessa akvaario-observatoriossa, jossa voi nähdä pleksilasin takaa lähes samanlaisen Punaisenmeren loiston kuin uintiretkelläkin.

israel3. Lähde aavikkoseikkailulle

Eilatin ympärillä avautuu  Negevin, Aravan ja Siinain autiomaiden aavikkomaisemat, jotka tarjoavat huimia seikkailuja aktiviteettejä kaipaaville lomailijoille. Kameliratsastusretkellä pääsee kokemaan entisaikojen tunnelmaa aavikkovaelluksella ja pysähtyä ihastelemaan auringonlaskua sekä kirkkaana kimmeltävää tähtitaivasta beduiinitelttaan keskellä aavikkoa. Silmänkantamattomiin jatkuvilla hiekkadyyneillä voi hurjastella mönkijällä ja kuvitella olevansa kuin takaa-ajattu James Bond. Aavikolle järjestetään myös jeeppisafareita sekä päiväretkiä maastoautoilla, jolloin karuja maisemia voi ihailla kätevästi ilmastoidun auton ikkunoiden takaa.

israel4. Purjehdi punaisella merellä

Yksi ehdoton aktiviteetti Eilatissa on viettää päivä Punaisella merellä auringosta ja maisemista nauttien. Veneretket lähtevät Eilatin pääsatamasta ja niitä järjestetään aina parin tunnin pituisista veneajeluista aina koko päivän mittaisiin risteilyihin – unohtamatta tietenkään erillisiä snorklaus- ja sukellusretkiä tai vaikkapa auringonlaskun aikaan tehtävää illallispurjehdusta. Eilatin edustan Punaisen meren lahdenpoukamassa risteileviltä aluksilta käsin pääsee näkemään kuinka Eilatin palmupuiden reunustaman rantaviivan taustalla avautuu jylhät aavikkomaiset vuoristomaisemat, ja sitä vasten merivesi näyttää sinistäkin sinisemmältä. Samalla retkellä voi nähdä niin Jordanian kuin Egyptinkin puolelle, sillä merivesialue näiden maiden välillä on hyvin pieni. Jotkut risteilyt vievät myös tutustumaan näihin naapurimaihin erikseen.

jordania a-k kamera5. Tee kulttuurikierros Lähi-idän historiaan

Jos rantalomailu alkaa kyllästyttämään ja aavikotkin on jo nähty, voi Eilatista tehdä kätevästi päiväretkiä Israelin kuuluisimpien nähtävyyksien luo. Useat aktiviteettijärjestäjät tarjoavat täyden hoidon päiväpaketteja, joihin sisältyy kuljetusten lisäksi pääsymaksut nähtävyyksiin, paikallinen opas sekä virvoikkeet, mutta usein myös lounas tai illallinenkin. Eilatista tehdään retkiä Israelin sisällä esimerkiksi Jerusalemiin ja Kuolleelle merelle, mutta koska naapurimaat sijaitsevat vain kivenheiton päässä, pääsee Eilatista päiväretkelle myös Jordanian ja Egyptinkin puolelle. Jordaniassa päivää voi viettää rantakohde Aqabassa tai suunnata tutustumaan Unescon perintökohteeseen ihmeelliseen Petran kalliokaupunkiin. Egyptin puolelle voi Eilatista tehdään retkiä esimerkiksi Kairoon, jossa pääsee ihastelemaan yhtä maailman seitsemästä ihmeestä – aavikolla kohoavia Gizan pyramideja.

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

No Comments

    Leave a Reply