Yhteistyössä: Sonera
Takana ovat ajat, kun matkalle lähdettäessä laukkuun pakattiin leipää ja piimää vain. Nykypäivänä matkavarusteiksi ei enää riitä edes passi ja hammasharja, sillä niiden rinnalle yhdeksi tärkeimmistä matkavarusteista on noussut kännykkä. Kännykkä toimiikin todellisena monitoimilaitteena matkoilla: kännykkään on helppo tallettaa niin elektroniset matkaoppaat, lentoliput kuin hotellivarauksetkin, sen kautta voi kätevästi surffata netistä niin nähtävyyksiä kuin ravintolavinkkejä ja suunnistamista uudessa paikassa helpottaa kännykän navigaattorisovellukset. Kännykkään myös tallentuu kätevästi matkakuvat ja videoklipit vaikka jokaisesta hetkestä, ja lisäksi ne voi jakaa suoraan omille some-tileille tai lähettää tavallisena viestinä läheisille postikortin sijaan. Kännykästä onkin muodostunut yksi matkailijan parhaimmista matkakavereista, mutta kännykän käyttöä matkoilla on pitkään varjostanut yksi matkailijan pahimmista painajaisista: kalliit roaming-maksut.
Lähdinkin Pariisiin testaamaan, millaista olisikaan käyttää kännykkää lähes samalla tavalla matkoilla kuin koti-Suomessa. Mukaan matkalle pakkasin Soneran Sopiva-liittymän ja uutukaisen Samsung Galaxy S7 Edge -puhelimen. Etukäteen hieman jännitin, kuinka kännykän käyttö matkalla toimii ja kuinka paljon nettiä voin käyttää liittymän päiväkohtaisen 50 Mt datapaketin turvin. Arvioinkin, että aktiivisena puhelimen käyttäjänä joudun turvautumaan välillä wifi-yhteyksiin hotellilla tai ravintoloissa. Toisin kuitenkin kävi, sillä perus nettiselailuun ja muutamaan karttatarkastukseen datapaketti riitti oikein hyvin ja lisäksi mahdollisti minulle matkakuulumisien päivittämisen niin Instagramiin, Facebookiin kuin Twitteriinkin reaaliaikaisesti. Sen sijaan Snapchatin käyttö sai rajat paukkumaan, sillä sovellus myös automaattisesti latasi muidenkin päivityksiä puhelimeeni ennen kuin tajusin napata taustadatan käytön pois päältä puhelimesta. Lisäksi huomasin, että paljon merkitystä oli myös sillä kuinka isoja kuvia sosiaaliseen mediaan tuuttaan. Kuvat kannattikin pienentää sopivaan kokoon ennen eteenpäin lähetystä.
Pariisissa ollessani kännykkä oli kovassa käytössä myös valokuvaukseen, sillä varsinkin ensimmäisenä matkapäivänä en jaksanut kaivaa laukusta erillistä kameraa ollenkaan esille kaatosateesta johtuen. Uudella Samsungilla ei kuitenkaan tarvinnut pisaroita pelätä, sillä kännykkä on vesitiivis ja kulkikin näin ollen näppärästi mukana vesilammikkojen yli loikkiessani ja kuvia samalla räpsiessäni. Vakuutuinkin kännykän tehokkaasta kamerasta ja tällaisena kuvahifistelijänä oli ilahduttavaa huomata, että kamera mahdollisti raw-kuvien ottamisen ja lisäksi matkakuvia varten kännykässä löytyi erillinen muistikorttipaikka niiden satojen matkakuvien tallentamiseen. Mutta, jotta kuvista pääsisi parhaiten nauttimaan matkalla ollessa, on itselleni ainakin ensiarvoisen tärkeää, että voin jakaa parhaimmat otokset suoraan some-kanaviini myös muiden iloksi. Tähän tarkoitukseen tämä matkapari, eli Sonera Sopiva-liittymä ja Samsung Galaxy S7 Edge -puhelin toimivatkin täydellisesti.
Aiemmin en ole matkoilla paljoa kännykällä kuvaillut, mutta täytyy sanoa kännykällä kuvaamisen olevan paljon mutkattomampaa kuin kaivaa aina laukusta esille iso ja painava kamera. Toki molemmilla kuvatessa samat lainalaisuudet pätevät hyvien matkakuvien ottamiseen, joten listasinkin tähän 10 vinkkiäni, kuinka ottaa kännykällä parempia kuvia matkoilla ollessa:
- Lataa käyttämäsi kännykkäsovellukset puhelimeesi valmiiksi ennen matkaa.
- Tarkista kännykkäkameran asetukset ja harjoittele kuvausta etukäteen, jotta matkalla ei tarvitse tuhlata aikaa kameran säätöihin.
- Matkalla ollessa pysähdy miettimään mitä haluat kuvata ja millaiset kuvat kertoisivat parhaiten tarinaa matkastasi. Jos vain räpsit kuvia satunnaisesti sieltä täältä, ei niiden onnistumistodennäköisyys ole kovin suuri. Hyviä kuvauspaikkavinkkejä esim. näköalapaikoista voi googlata jo ennen matkaa.
- Kuvan ottohetkellä tarkista kuvauspaikan valot ja varjot. Parhaimmat kuvat tulevat usein hieman pilvisemmällä säällä, sillä kirkkaassa auringonpaisteessa valon ja varjon kontrasti voi olla liian suuri. Hyvä nyrkkisääntö on myös kuvata joko varjossa tai valossa – ei molempia kuvausolosuhteita samaan kuvaan.
- Tee kuvasta kiinnostava sommittelulla. Muutamalla nyrkkisäännöllä, kuten kultaisen leikkauksen muistamisella saat kuvasta jo heti paremman. Usein pelkkä maisemakuva voi olla tylsä, joten kannattaa miettiä saisiko kuvaan lisää tunnelmaa esimerkiksi jollakin yksityiskohdalla, vaikkapa maisemaa katsovan henkilön avulla.
- Ota useampi kuva samasta kuvauskohteesta, ja muista etsiä rohkeasti erilaisia kuvakulmia. Zoomaaminen usein huonontaa kuvan laatua, joten käytä mieluummin jalkojasi.
- Selfien ei tarvitse näyttää juuri siltä itseltään, vaan pyri ottamaan itsestäsikin taidokkaita kuvia pienellä etukäteissuunnittelulla. Selfiekeppi mahdollistaa kauempaa kuvaamisen, mutta yritä pitää oma käsi ja keppi pois kuvasta. Kameraan ei tarvitse aina katsoa, sillä tunnelmallisemman kuvan voit saada pelkästään vain katsomalla kamerasta sopivasti sivuun.
- Kun kuva on otettu, voit tuoda sen parhaimmat puolet vieläkin paremmin esiin kuvankäsittelyllä. Kännykkäsovelluksilla kuten esimerkiksi VSCO:lla, Lightroomilla tai Afterlightilla kuvaan voi tuoda erilaista tunnelmaa filttereillä tai muuten vain kirkastaa kuvaa tai tasapainottaa värejä.
- Jos aiot jakaa kuvan kännykästäsi eteenpäin, kannattaa kuvakoko pienentää kuvanmuokkausohjelmilla. Näin voit säästää huomattavasti datapaketin käytöstä.
- Matkalla ollessa parhaimmat kuvat kannattaa myös varmuuskopioida esimerkiksi tietokoneelle tai pilvipalveluun netin kautta, jotta kännykän mahdollisesti hävitessä kuvat kuitenkin ovat tallessa.
12 Comments
salaine
3.4.2016 at 21:05Kiitos vinkeistä! Ostin Huawein, siinä ilmeisesti paras kamera, mitä kameroissa tällä hetkellä on. Tukholmassa käytin vain puhelinta kuvien ottamiseen. Puhelimessa kun on sovellu, missä kuvia voi korjata jälkeenpäin. Meillä on toisena digikamera. Olen ajatellut järkkärin hankintaa. Mutta en tiedä mikä olisi järkevintä?
Anna-Katri
4.4.2016 at 18:50Pakko myöntää, etten ole itse kovin hyvin perehtynyt kännykkäkameroihin, mutta nyt matkan myötä kiinnostuin kovasti mahdollisuudesta ottaa parempia kuvia pelkällä puhelimella! Järkkärin hankintaa suosittelen siinä tapauksessa, jos kuvaat usein ja haluat säätää kuva-asetuksia oman maun mukaan. Nykyisin löytyy myös hyviä minijärkkäreitä, jotka olen kokenut itse helpoiksi matkakavereiksi. Kirjoittelin tässä postauksessa enemmän matkoillani mukana kulkevasta elektroniikasta – tosin silloin vielä ilman tämän uuden puhelimen testausta. 🙂
https://adalminasadventures.com/tekniikka-mukaan-matkalle/
Minni
3.4.2016 at 23:33Moi!
Itse en ole omistanut kameraa enää vuosiin.
Aikaani seuraavana ihmisenä, olen käyttänyt kameraani kuvaamiseen, videointiin jne.
Laadukkaita kuvia, yksinkertaisesti, sekä nopeasti.
Kiva, että sinäkin olet löytänyt kännykän, joka sopii käyttöösi.
Anna-Katri
4.4.2016 at 18:52Kännykällä kuvaaminen varsinkin matkoilla on kyllä niin näppärää, kun kaikissa tilanteissa ei vain mitenkään jaksa/pysty/halua kaivaa esiin erillistä kameraa. Videoiden tekoa en vielä kokeillutkaan kännykällä, eli kiitos vain vinkistä. 🙂
Julia85
5.4.2016 at 19:38Mitä kännykkäsovelluksia käytät kuvien muokkaukseen? Olisiko sinulla suoitella matkakohteita toukokuulle kuuden päivän lomalle? 🙂 Olisiko jotain eurrooppa tai euroopan ulkopuolelta hyviä kohteita jankohdalle yksin matkustavalle naiselle?
Anna-Katri
7.4.2016 at 21:28Kännykässä käytän eniten VSCO-sovellusta, ja välillä myös Lightroomia tai Afterlightia. Lisäksi jos lataan kuvan Instagramiin saatan muokata kuvaa vielä Instan omalla sovelluksella. 🙂
Muutamia matkakohteita yksinmatkailevalle olenkin listaillut tähän postaukseen: https://adalminasadventures.com/top-5-kohteet-soolomatkailijalle/
Ja huikkaa, jos niistä ei löydy mitään sopivaa niin mietin sinulle muutaman ekstrakohteen. 🙂
Julia85
7.4.2016 at 22:41Kiva 🙂 Olenkin lukenut tuon postauksen. Utelisin silti lisää vinkkejä jos saat mietittyä 🙂
Haluaisin välillä muualle kuin Eurooppaan, mutta ei älyttömän kallista matkaa.. Ja minne toukokuussa kantsii mennä. Voi tosin olla että sitä tulee “jäätyä” kumminkin taas Eurooppaan 😀
Anna-Katri
8.4.2016 at 06:49Kertoisitko vielä hieman tarkemmin, minkä tyylisistä matkoista pidät? Eli enemmän kaupunkilomaa, rantalomaa vai kenties luontoa? Vai sopivasti kaikkien yhdistelmää? Voin sitten sen pohjalta miettiä uusia hyviä kohteita, joista vinkata! 🙂
Julia85
9.4.2016 at 00:54Kaikki edellä mainitut käy, yhdessä tai erikseen 🙂 Parasta ois päästä käymään jossain uudessa kohteessa missä ei ole tullut vielä käytyä.. 🙂
Anna-Katri
15.4.2016 at 07:51Tietämättä, että missä oletkaan jo reissaillut, tässä muutamia vinkkejä, joissa voisi hyvin yhdistää kaupunkia, rantaa ja seikkailuja:
– Yksi Euroopan kohde on pakko mainita, nimittäin Portugal. Olin siellä joitakin vuosia sitten, ja kaipuu takaisin on kova. Siellä pystyy kätevästi yhdistämään kaupunkia, rantaa ja seikkailuja, ja on lisäksi lyhyen matkan päässä.
– Pari vuotta sitten olin keväällä Israelissa (Eilatissa) ja tein sieltä päiväretken Jordaniaan. Sama toimii myös toisinkin päin, eli noiden kahden maan välillä voi reissata helposti. Juttujani noista maista löytyy täältä:
https://adalminasadventures.com/category/lahi-ita/israel/
https://adalminasadventures.com/category/lahi-ita/jordania/
– Jos Aasiassa Thaimaa ja Bali on jo nähty, suosittelen ehdottomasti Sri Lankaa – aivan mieletön maa, jossa on vaikka mitä nähtävää ja koettavaa. Joitakin postauksia olen jo kirjoitellut tänne, mutta lisää niistäkin luvassa:
https://adalminasadventures.com/category/aasia-ja-oseania/sri-lanka/
Kysy vain ihmeessä lisää jos jäi jokin mietityttämään tai kaipaat lisäinspiraatiota. 🙂
Julia85
19.4.2016 at 00:23Kiitos paljon vinkeistä 🙂 Pitää tutustua paikkoihin. Tietysti kelpaisi jokainen. Pitää vaan katsoa vähän hintaakin ja matkalla kun ehdin olemaan vain max 6yötä tällä kertaa.
Anna-Katri
23.4.2016 at 09:32Ainakin Portugaliin tuo 6 yötä riittäisi täydellisesti 🙂
https://adalminasadventures.com/portugali-kaupunkia-rantaa-kaipuuta/