Menu
Valokuvaus

Tekniikka mukaan matkalle

Vaikka muuten matkalle voisikin suunnata kevyellä varustuksella, on tekniikka ainakin näin bloggaajan näkökulmasta varsin tärkeä osa matkatavaroita. Toki niiden myötä painoa matkatavaroille kertyy aivan huomaamatta, mutta toisaalta ilman teknisiä vempeleitä voisi matkalla olla hieman orpo olo. Eri matkoilla mukanani kulkeva tekniikka on hieman erilaista, sillä kohteen ja matkatyypin mukaan saattaa mukaan tarvita erilaisia tavaroita tai sitten joitakin kalliimpia ja parempia juttuja haluaa jättää kotiin säilöön. On siis aivan eriasia lähteä Euroopan kaupunkilomalle kuin vaikkapa telttasafarille Afrikkaan. Ajattelinkin avata tähän tänä kesänä neljän viikon Euroopan ja Balkanin matkalla mukanani kulkeneet tekniset varusteet:

matkatavaratKamera. Ilman kameraa en lähde yhdellekään matkalle sillä matkahetket haluan tallentaa muistiin myös valokuvien muodossa. Aiemmilla reissuillani mukana on kulkenut Olympuksen kätevän kokoinen PEN EPL-5 -minijärkkäri 45 mm objektiivilla (*), mutta nyt tänä kesänä päivitin kameravarustukseni Canonin 6D-järjestelmäkameraan (**) ja matkakuviin erinomaisesti soveltuvaan 24-70mm f/2.8 L II USM -objektiiviin (**). Aluksi ajattelin ottaa matkalle molemmat kamerat mukaan, mutta viime hetkellä päädyinkin ottamaan mukaan vain Canonin.

Kameran akku. Kameralle mukaan pakkaan kaksi kappaletta akkuja ja akkulaturin, näin toinen akku voi olla koko ajan käytössä ja toinen latauksessa tai täyteen ladattuna vara-akkuna mukana.

Muistikortit. Muistikortteissa koolla on väliä varsinkin kun ottaa Raw-kuvaa ja videoita. Kuukauden Euroopan reissulla mukanani oli 64 ja 128 GB:n muistikortit. Lisäksi esimerkiksi seikkailumatkoilla pidän mukanani useampia muistikortteja ihan vain siitä syystä, että kun kuvat jakaa useammalle kortille ei kameran varastamisen myötä ainakaan kaikki matkakuvat lähde voron matkaan.

matkatavaratUlkoinen kovalevy. Kun kuvia kertyy matkalta paljon, ei ne edes välttämättä mahdu kaikki tietokoneelle – saati sitten haluaako kaikkia kuvia säilyttää yhdessä ja samassa paikassa. Ulkoinen kovalevy on matkailijan pelastus, sillä sinne saa tallennettua suuret määrät tavaraa ja pieni levy on helppo sujauttaa matkatavaroiden sekaan ilman että se kiinnittäisi pitkäkyntistä huomiota kuten esimerkiksi tietokone ja kamera.

Muistikortin lukija. Pienellä Sandiskin muistikortin lukijalla kuvat saa näppärästi siirrettyä tietokoneelle. Lisäksi Canon 6D:n wifi-ominaisuus ja Olympuksen Toshiba WiFi FlashAir -muistikortti mahdollistavat kuvien siirron suoraan kamerasta kännykkään EOS Remote ja OI.Share -applikaatioiden kautta.

Kameran jalusta. Tätä tulee matkoilla harvemmin käytettyä, mutta on varsin näppärä soolomatkailijalle, jos kuvissa haluaa välillä itsekin esiintyä. Canon 6D:n EOS Remote ohjelman kautta voin käyttää kännykkääni kaukolaukaisimena kameralle ja samalla näen kännykän näytöltä miltä kuva näyttää. Varsin näppärää! Lisäksi joskus esimerkiksi maisemakuviin ja erityisesti yökuviin jalusta voi olla mukava lisä kuvavakauteen.

matkatavarat

Tietokone. Matkalle tietokoneen tärkein ominaisuus on varmasti pienuus ja keveys. Itselläni ei ainakaan toistaiseksi ole eri konetta kotiin ja matkoille, joten kotikäytössäni oleva 13 tuuman MacBook Pro Retina-näytöllä on myös matkatietokoneeni. Onneksi tällä ei painoa ole kuin 1,57 kg ja lisäksi ohut malli sujahtaa helposti pienempänkin käsilaukkuun.

Kännykkä. Kesällä hankin vanhan iPhoneni tilalle uuden iPhone 6:n ja en voisi olla tyytyväisempi puhelimeen. Matkoilla kännykän merkitys korostuu entisestään varsinkin silloin jos tietokonetta ei ole mukana, sillä kännykän kautta voi nykyisin kätevästi hoitaa lähes kaiken matkajärjestelyyn ja -suunnitteluun liittyvän. iPhoneen saa myös ladattua lukuisia matkailijalle soveltuvia applikaatiota, joista voisinkin tehdä ihan erillisen postauksen.

Kännykän laturi. Uudessa puhelimessani akun kestävyys on ihan eri tasoa kuin vanhemmassa mallissa, mutta siitä huolimatta peruslaturin lisäksi laukustani löytyy usein varavirtalähde, mikä onkin varsin kätevä esimerkiksi pidemmillä matkoilla niin autossa kuin lentokoneessakin, jossa pistoketta ei ole lähettyvillä.

Kuulokkeet. Siirtyessä paikasta toiseen kuuntelen mielelläni musiikkia iPhonestani, joten hyvät kuulokkeet ovat ehdoton matkavaruste laukussani. Happy Blugs -kuulokkeista on lisäksi tarjolla eri värisiä ja kuvioisia versioita, jotka voi valita kännykän kuoriin sopiviksi.

* Saatu blogiyhteistyön kautta. ** Saatu alennusta blogiyhteistyön kautta.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

 • Susanna
  25.8.2015 at 18:47

  Hyvä idea tuo useamman muistikortin säilyttäminen mukana!
  minulla oli aiemmin vaan Canonin digikamera, mutta kyllästyin sen huonoon laatuun ja ostin Canonin Powershot kameran. Tietenkin ensin vertasin hintoja ja oli niinkin suuria hintaeroja että tietyissä kaupoissa sama kamera olisi ollut 100e kalliimpi kuin toisissa. Huomasin että nyt onnistuu myös pimeässä kuvaaminen ja iltakuvat matkoilla 🙂
  onko sinulta muuten ikinä viety/hävinnyt kamera?
  minulta ei “vielä”, tosin ehkä vanhahko digikamera ei ole sillä tavoin houkutellut ketään kun ei ole ollut niin arvokas

  Reply
  • Anna-Katri
   26.8.2015 at 07:01

   Joo, muistikortit eivät vie yhtään sen enempää tilaa matkalaukussa vaikka niitä mukana useamman yksilön kantaisikin. 🙂 Kannattaa myös pitää päivälaukussa mukana varamuistikortti siltä varalta että käytössä oleva yllättäen täyttyy – mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ruveta paniikissa poistelemaan kameran näytöltä katsoen turhia kuvia.
   Minulta ei onneksi ole viety koskaan kameraa matkoilla vaikka monta kertaa olen kyllä eri paikoissa arponut, että uskaltaako kameraa ottaa edes esille. Matkoilla muusta tavarasta ja rahasta voi kyllä luopua, mutta kuvien häviäminen on varmasti se ikävin juttu!

   Reply

Leave a Reply