Menu
Valokuvaus

Kuinka ottaa matkakuvia niin, ettei kuvassa näy muita turisteja

Kauniiden matkakuvien ottamisessa yksi iso haaste varsinkin suosituissa turistikohteissa ovat muut ihmiset – Ne kymmenet, sadat tai jopa tuhannet turistit, jotka näkyvät väkisinkin kuvassa, vaikka kuinka yrittäisi kameran kuvakulmaa käännellä ja zoomia kohdennella. Minulta onkin usein kysytty, miten ihmeessä otan matkalla kuvia tällaisista kohteista niin ettei kuvissani näy muita ihmisiä. Photoshoppaanko kenties turistit piiloon. Vastaus on, että en, sillä käytössäni ovat aivan muut niksit matkakohteista niitä seesteisiä kuvia metsästäessäni. Joskus kuvissa on varmasti tuuriakin mukana, mutta sitäkin useammin tarkkaa harkintaa ja etukäteissuunnittelua. Tässä tulevat 10 vinkkiäni matkakuvaamiseen niin, ettei valokuvissa vilahda turistin turistia:

1. Mene paikalle niin ajoissa kun mahdollista

Tai oikeastaan vieläkin aikaisemmin. Juuri auringonnoustessa on usein kaunein valo valokuvien ottoon ja mitä aikaisemmin aurinko nousee, sitä varmemmin useammat ihmiset turistit mukaan lukien ovat vielä nukkumassa tai mutustelemassa aamiaista. Hyödynnä siis aikaiset aamut ja tyhjät kadut, ja laita herätyskello soimaan hyvissä ajoin. Selvitä etukäteen paikka, missä haluat kuvan ottaa (myös paikan mahdolliset aukioloajat) ja suuntaa sinne ilman vitkasteluja. Jopa Trevin suihkulähteestä voi saada seesteisen kuvan ilman muita turisteja tällä taktiikalla.

2. Vältä sesonkeja, juhlapyhiä ja viikonloppuja

Missä tahansa matkakohteessa suurimmat turistimassat voi välttää matkustamalla sesonkiajan ulkopuolella. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon paikalliset juhlapäivät ja tapahtumat, jotka saattavat saada väentungoksen aikaan tuona kyseisenä ajankohtana normaaliin verrattuna. Samoin viikonloppuisin ihmisiä tuppaa olemaan enemmän liikenteessä, kun turistien lisäksi paikallisilla on viikonlopun tuomat vapaapäivät. Kokeile vaikkapa Venetsiaa täpötäydellä kesäkaudella ja off-seosonina talvella, ja huomaat takuulla eron myös valokuvissa.

3. Löydä oma kuvauspaikka

Turistit tuppaavat olemaan laumaeläimiä, jotka kokoontuvat kiltisti aina samaan paikkaan napsimaan samoja kuvia samasta kohteesta. Jos löydät itsesi tällaisesta tungoksesta kamera tanassa kyynärpäillä huitomassa, niin lähde kiireesti syrjään. Kulje väentungoksesta hieman sivummalle ja kokeile muita kuvauspaikkoja lähistöltä. Isoja monumentteja kuvatessa kannattaa myös muistaa, että paras kuva syntyy todennäköisesti aika paljon kauempaa kuin juuri siitä nähtävyyden juurelta. Esimerkiksi Rooman Colosseumin ympärillä parveilee turisteja, mutta kun kulkee sen takana olevalle pikkukadulle, voi löytää oman pienen rauhallisen kaistaleen kuvien ottoon.

4. Kokeile eri kuvakulmia

Joskus pieni kuvakulmamuutos voi tehdä kuvasta aivan erilaisen, kun saat rajattua siitä turhat turistit pois. Kokeile esimerkiksi kuvaa alhaalta ylöspäin, jolloin lähietäisyydellä seisovat ihmiset saattavat rajautua kuvasta pois. Tai entä jos kiipeäisit korkeammalle ja nappaisit kuvan muiden päiden yläpuolelta. Myös erilaiset näköalapaikat ja terassit voivat auttaa siihen, että ympäristössä parveilevat turistit näyttävät kuvassa lopulta vain pieniltä muurahaisilta eivätkä häiritse enää kuvassa silmää niin kuin lähempää kuvattuna. Miten olisi vaikkapa kuva Eiffel-tornista ravintolan näköalaterassilta mieluummin kuin sen juurelta väkimassasta?

5. Ole kärsivällinen

Jos kuvauspaikallasi on muita ihmisiä, niin ole kärsivällinen. Useimmat turistit käyvät paikalla nopeasti nappaamassa kuvan ja lähtevät pois. Jos hyvä tuuri käy, saattaa ihmisvirtaan tulla välillä tauko, jolloin sinulle tarjoutuu mahdollisuus ottaa kuvia ilman muita paikalla häärääviä turisteja. Istahda alas ja odota, joskus odotus palkitaan. Näin olen napannut monta onnistunutta kuvaa silloin, jos en ole ehtinyt heti aamutuimaan liikkeelle (ks. kohta 1). Esimerkiksi Angkor Watin temppelillä odotin hetken, ja kas, kohta turistit hävisivät näköpiiristä temppelin suojiin.

6. Kuvaa ei-suosituissa kohteissa

Niin, joskus voi miettiä tarvitseeko todella kuvan siitä tupaten täynnä olevasta nähtävyydestä tai suositulta kadunpätkältä vai löytyisikö parempi kuvauspaikka jostakin muualta. Kun lopettaa nähtävyyksien metsästämisen ja lähtee päämäärättömästi kiertelemään pikkukujille, voi vastaan tulla mitä valokuvauksellisempia ja ennen kaikkea rauhallisempia kuvauspaikkoja. Esimerkiksi Myanmarin Baganissa suosituimmilla temppeleillä riitti vilinää, mutta hieman syrjemmällä sai temppeleihin tutustua, ja myös niitä valokuvata, aivan ylhäisessä yksinäisyydessä.

7. Pyydä kohteliaasti ihmisiä siirtymään hetkeksi

Vaikka tämä voi kuulostaa hieman ikävältä, voi joskus ainut tilaisuutesi napata täydellinen kuva olla vain avata suusi. Jos kuvasi edessä pyörii muutama ihminen, kokeile kertoa heille valokuvanottoaikeistasi ja kysy kohteliaasti, josko ihmiset voisivat siirtyä muutaman askeleen sivuun tai odottaa hetken, että saat kuvan otettua. Voit myös tarjoutua vastapalveluksena ottamaan heistä kuvan omasi jälkeen.

Bomba

8. Blokkaa ihmiset kuvasta

Joskus muutamat ihmiset voi blokata kuvasta käyttämällä heidän edessään jotakin elementtiä, joka piilottaa henkilöt pois kuvasta hetkiseksi. Tähän voi hyvin käyttää vaikka omaa kroppaa asettumalla kuvaan juuri sellaiseen kohtaan, että ihmiset jäävät kropan taakse piiloon tai sitten kuvakulmaa muuttamalla hyödyntää vaikka puiston penkkiä tai rakennuksen seinämää piilottavana elementtinä.

9. Ole nopea

Joskus voi olla muutamasta sekunnista kiinni, että saat juuri sen täydellisen kuvan. Vaikka paikalla tungeksisi ihmisiä voi yllättäen koittaa hetki, jolloin lähistöllä ei ei ole ketään. Kamera kannattaakin olla etukäteen säädetty laukaisuvalmiuteen ja kuvakulmat mietitty, jotta kuvan voi napata todella todella nopeasti kuvaushetken koittaessa. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa Madridissa olin asemoinut kamerani valmiiksi ja itseni sen eteen, ja napsaisin kuvan kun muut ihmiset poistuivat hetkiseksi valokeilasta. Olin tosin paikalla jo niin aikaisin, ettei paikalla onneksi parveillut liikaa ihmisiä (ks. kohta 1).

10. Anna ihmismäärän näkyä

Entä jos sittenkin antaisit muiden paikallaolijoiden näkyä kuvassa ja käyttäisitkin sitä tehokeinona? Jos jotain ei voi poistaa, ehkä sitä voikin korostaa ja tehdä näin kuvasta näyttävän. Ja toisaalta, tällöin kuva kertoo myös tarinaa siitä, että paikalla oli lisäksesi muutama muukin ihminen. 🙂

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

29 Comments

  • Christa
    24.5.2018 at 21:48

    Hyviä vinkkejä! On aika turhauttavaa yrittää ottaa kuvia vaikkapa juuri Roomassa, kun kaikki paikat ovat täynnä selfieitä ottavia turisteja. Usein olen vain odottanut kärsivällisesti, että pääsen johonkin koloon, josta ei näy ihan vain pelkkiä turisteja

    Reply
  • Sanna
    25.5.2018 at 13:23

    Hyviä vikkejä ja upeita kuvia <3

    Reply
  • Frida Ingrid - Ikimatkalla
    25.5.2018 at 18:59

    Tosi hyviä vinkkejä! Itsekin pyrin menemään kuvauspaikalle aina mahdollisimman aikaisin jos oikeasti mielin täydellisen kuvan. Todella usein vain aamu-unet kiinnostaa enemmän, ja tulee sitten lopulta räpsittyä ne kuvat siellä ruuhkassa. 😀
    http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

    Reply
  • Veronica Grönvall
    25.5.2018 at 19:33

    Ihania kuvia ja tosi hyvät ja toimivat vinkit kuvailuun! 🙂

    Reply
  • Karri
    25.5.2018 at 23:17

    Kiitos kuvausvinkeistä! ?
    Vähän sivummalla voi todellakin olla yhtä kiehtovaa kuvattavaa. ?
    Julkaisuun valkatut fotot kuvastavat kirjoitusta.

    Reply
  • Nicola
    26.5.2018 at 00:03

    On kyllä todella hyvät vinkit. 🙂 Täytyy itsekkin jollain lailla muistaa omilla matkoilla, vaikka muutenkin tulee räpsittyä kuvia paljonkin. 🙂

    Reply
  • ashi
    26.5.2018 at 01:15

    Kivoja vinkkejä! Matkabloggaajana hyviä kuvia tietysti tarvitsee, ja ymmärrän että valokuvausta harrastava haluaa kiinnittää kuviin huomiota. Muuten en aina ihan ymmärrä, miksi kaikki niin kovin haluavat ottaa kuvia matkoiltaan? Mitä jos kuvaamiseen tarvittavan ajan käyttäisi johonkin muuhun, vaikka ihan fiilistelyyn. Onko pakko saada oma instagram-feedi täyteen hienoja kuvia? Paikka kuin paikka, niin kuvia varmasti löytyy paljon esimerkiksi netistä ja sieltä instagramista ja muista someista, ja niitä voi ihailla vaikkei itse juuri olisi niitä ottanutkaan.

    Reply
  • Susanna
    26.5.2018 at 21:14

    Venetsian San Marcon aukiota oli mahdoton kuvata ilman suuria turistimassoja, mutta keksin rajata kuvasta “lattian” pois niin että näkyi vain aukion seiniä ja rakennuksia. Aamulla aikaisin sai Gardalla hyvin kuvia linnuista ja alueista, kun turistit eivät olleet vielä heränneet. Myös iltamyöhään voi onnistua kuvien nappaus kun turistit ovat esim. ravintoloissa istumassa. Cattolicassa kuvasin rantoja illlalla kun ranta meni kiinni joskus klo 19, joten turistit olivat jo lähteneet

    Reply
  • Susanna
    26.5.2018 at 21:14

    Venetsian San Marcon aukiota oli mahdoton kuvata ilman suuria turistimassoja, mutta keksin rajata kuvasta “lattian” pois niin että näkyi vain aukion seiniä ja rakennuksia. Aamulla aikaisin sai Gardalla hyvin kuvia linnuista ja alueista, kun turistit eivät olleet vielä heränneet. Myös iltamyöhään voi onnistua kuvien nappaus kun turistit ovat esim. ravintoloissa istumassa. Cattolicassa kuvasin rantoja illlalla kun ranta meni kiinni joskus klo 19, joten turistit olivat jo lähteneet

    Reply
  • Niina
    26.5.2018 at 22:11

    Tällästä postausta oonkin odotellut! 🙂 Todella paljon kiitoksia ja tämä oli ihan huippu postaus <3 Pitää ottaa näistä osa itsellenikin käyttöön.

    Reply
  • Sannahof / Unelmamaja
    27.5.2018 at 11:41

    Jälleen kerran mielettömiä kuvia! Ja ei ihmekään, kun kuvien takaa löytyy näin paljon vaivannäköä ja viitseliäisyyttä. Itse tykkään kuvailla paikkoja jota kuinkin sellaisina kuin ne ovat, niin välillä kuvissa saa myös vilahtaa muut ihmiset. Toki upeimpia otoksia on usein ne, joissa ihmismassat pysyttelevät poissa, mutta ei aina.

    Reply
  • Mari Jalava
    27.5.2018 at 12:15

    Hienoja kuvia sinulla. Minä olen taas tarkoituksella aina halunnut kuviini ihmisiä. Toisaalta otan kuvia pääasiassa itselleni, enkä itse ole niissä mukana. Minusta on aina mukavaa, kun kuvissa näkee eri ikäisiä ihmisiä kyseisestä maasta tai kaupungista. Mutta oma haasteensa on myös siinä. Eri asia tietenkin on sitten nämä suositut turistikohteet, joista toki sinäkin kerrot. Mutta hyvä kirjoitus!

    Reply
  • Heidi
    27.5.2018 at 14:09

    Kivoja vinkkejä nämä! Itse tykkään kuitenkin että paikallinen elämä ja ihmiset saavat näkyä kuvissa, siksihän sinne reissuun mennään. Harvoin tulee käytyä paikoissa joissa turistit tykkäävät tungeksia, mutta välillä toki tulee meidänkin käytyä katselemassa perus nähtävyyksiä 🙂

    Reply
  • Liisa
    27.5.2018 at 15:40

    Hyviä vinkkejä! Ykkönen ja kymppi ovat näistä ehdottomia suosikkejani 🙂 Joskus madon tosin nappaa aikaisen linnun sijasta myöhäinen lintu – esimerkiksi Hong Kongissa menimme katsomaan yleensä valokuvaajia kuhisevaa Yick Cheong Buildingia myöhään illalla, jolloin se oli hämmästykseksemme lähes autio ja saimme napattua paikasta yllättävän hyvät kuvat.

    Reply
  • Elina Marjaana Travel Blog
    27.5.2018 at 18:11

    Kiitti vinkeistä! Näistä olisi ollut tosi paljon hyötyä pari viikkoa sitten Sintrassa ja etenkin Pena Palacessa. Aivan ihastuttava vanha linna, mutta niin täynnä turisteja, että kuvien ottaminen oli aika mahdotonta. Ei siinä, etteikö niissä saisi olla ihmisiä, varsinkin jos ovat vähän kauempana, mutta pääasiassa tykkään odottaa oikeaa hetkiä, jolloin kuvassa on mahdollisimman vähän ihmisiä. 🙂

    Reply
  • Liisa/Hollanninhippiäinen
    27.5.2018 at 21:06

    Hyviä vinkkejä, kyllä näistä ihan kaikista on apua. Itse tykkäänkin katsella laajemmin ympäristöön ja sinne takakujille ja löytää yllättäviä näkökulmia tai ihan jotain muita yksityiskohtia kuvattavaksi kuin sen päänähtävyyden. Mieheni käyttää tietoisesti kärsivällisyys- ja ole nopea -taktiikkaa: vaikka tässä nyt parveilee ihmisiä, niin odotellaan hetki ja tarkkaillaan massan liikettä; kohta voi tullakin tyhjä kohta, ja sitten napsitaan kaikki haluamamme kuvat. Erilaisia kuvakulmia, ennen kaikkea ylöspäin, ja joskus ihmisten blokkaamista esineen taakse, minun tulee myös luonnostaan käytettyä.

    Reply
  • Anna | Tämä matka -blogi
    27.5.2018 at 21:54

    Lisäisin vielä, että kuvaa pitkällä putkella. Ihmisistä tulee pienempiä 🙂 Harvemmin edes kovin läheltä hyvää kuvaa saa. Pitkällä putkella välttyy myös tungokselta, jolle ainakin minä olen allerginen. Kivempi tykittää kauempaa. Ei tietty toimi aina, mutta kannattaa kokeilla. Ja kun ottaa riittävän laadukkaita kuvia, ne kestää sitten rajumman rajauksenkin.

    Reply
  • Hyviä vinkkejä, tuota kärsivällisyyttä kyllä joskus tarvitsee kunnolla. Itsellä kävi ihan mahtava tuuri Sri Lankassa Ellassa Nine Arche Bridgellä – junan saapuessa silta tyhjennetään ihmisistä ja kun juna oli ajanut ohitse, silta oli edelleen tyhjillään hetken ja sain tosi kauniita kuvia junakuvien lisäksi myös pelkästä sillastakin. Monta tuttua vinkkiä noista siun listauksista myös omassa käytössä! 🙂

    Reply
  • Emma
    31.5.2018 at 09:22

    Sulla on kyllä aina mielettömän upeat kuvat! Vaikka tietysti itsekin pyrin aina ottamaan mahdollisimman hyviä kuvia, niin selkeästi oma tyylini on kuitenkin jotenkin arkisempi – juuri johonkin juttuuni tuli kommentti, että missä ovat ihmiset kuvista, näyttää kovin tyhjältä. Pyrkimykseni onkin varmaan saada aina silloin tällöin napattua joku todella ammattimainen otos, mutta monesti vaan dokumentoida sitä miltä eri paikoissa oikeasti näyttää. Mahtavia vinkkejä joka tapauksessa!

    Reply
  • Anni|Rajatapaukset
    31.5.2018 at 14:01

    Hyviä vinkkejä, näistä lähes kaikkia on tullutkin hyödynnettyä!
    Kiinnostaisi tietää miten otat näitä kuvia missä itse olet kun ilmeisesti matkustat paljon yksin. Onko sinulla aina jalusta ja kaukolaukaisin mukana? Ja miten saat tarkennuksen osumaan oikeaan kohtaan?

    Reply
    • Anna-Katri
      1.6.2018 at 08:02

      Yksinmatkailuun liittyvästä valokuvaamisesta olen saanut niin paljon kyselyitä, että kokosin siitä vinkkini jo aiemmin erilliseen postaukseen. 🙂
      https://adalminasadventures.com/valokuvaus-yksinmatkaillessa-viisi-vinkkia/
      Mukana siis kulkee aina jalusta ja iPhone toimii kaukolaukaisimena kameralleni. Tarkennus hoituu myös sitä kautta – Varsin näppärää! 🙂

      Reply
  • Terhi/Fammo matkalla
    31.5.2018 at 15:59

    Ihan varteenotettavia vihjeitä, eri asia on jos jaksan paikalle aamutuimaan uudelleen kuvien ottoa varten. Minua eivät ihmiset häiritse mikäli he pysyvät taustalla, mutta jos kuvassa on ylimääräinen kyynärpää tai jalka niin jo rupeaa ärsyttämään. Toinen asia on haluavatko ihmiset olla kuvassani.

    Reply
  • Hyviä vinkkejä! Varsinkin tuo aamulla aikaisin paikalle meneminen on hyväksi havaittu keino. Kärsivällisyys on sellainen asia jonka kanssa itse saan taistella sillä itselläni sitä riittäisi, mutta miehelle on vaikea selittää, että odota vielä.. ja vielä.. ja vielä… 😀

    Reply
  • Miika / Scenic Road Hunters
    1.6.2018 at 15:07

    Tuo aikaisuus on vaikea mutta hyvä keino. Jo pelkästään Turun Tuomiokirkosta saa parhaat kuvat, kun on kuvaamassa sitä viideltä aamulla. Aamu-unisille tietysti hieman vaikea keino mutta kyllä sitä nyt yhden aamun jaksaa ja ottaa vaikka päikkärit.
    Jos kuitenkin on niin, ettei ihan puhdasta paikkaa saa, on tietysti aina olemassa se monen kuvan otto. Ihmiset siirtyy sen verran, että yhdistelemällä saa yleensä sellaisen kuvan, jossa ei ole ketään.

    Reply
  • Kivoja vinkkejä tietyn idyllisen lopputuloksen saamiseen! Itse tosin tykkään tuosta viimeisestä vinkistä eniten: musta on ihana kuvata paikkoja sellaisina kuin ne oikeasti on, turistimassoineen kaikkineen.

    Reply
  • Hyviä vinkkejä, joita joutuu välillä soveltamaan töissäkin 🙂 Tuo kuvausajankohdan valitseminen ja uudet kuvakulmat on mun suosikkeja. Tosin juuri tällä viikolla Smögenissä mietin, että olisi ollut hauskaa saada kuva Smögenbrygganista täynnä ihmisiä, nyt ei ollut juuri ketään 😉

    Reply
  • Hienoja vinkkejä ja osaa näistä on tullut käytettyäkin. Sulla on aina niin upeat kuvat! Täytyy lukea myös tuo sun postaus valokuvauksesta yksinmatkaillessa.

    Reply
  • Eeva / Eevagamunda-blogi
    2.6.2018 at 13:47

    Supervinkkejä! Kiitos. Tänä vuonna on käytetty jo esimerkiksi tuo sama Colosseumin sivukatukikka. Trevin suihkulähteelle en tosin ehtinyt niin aikaisin, ettei kuvan ottamisen kanssa olisi tarvinnut noita kärsivällisyyttä, eri kuvakulmia, ihmisten blokkausta ja nopeutta. Haastavin tämän vuoden kuvausyrityksistä on ollut kuitenkin Barcelonan Guellin puistossa, huh, olisi pitänyt ottaa tuo sinun vinkkisi 10 suosiolla käyttöön, eli käyttää ihmismäärää vain tehokeinona. 😀

    Reply
  • Outi / Maa Quzuu
    2.6.2018 at 20:57

    Sun kuvat on kyllä niin upeita, että niitä on ilo katsella! Kärsivällisyys tosiaan palkitaan. Mä olen huono kärsivällisyydessä, aikaisin heräämisessä saati liikkumisessa (jos ei ole pakko) ja etukäteen suunnittelussa, joten näiden vinkkien toteuttamiseen on vielä rutkasti matkaa. Ehkä sitten, panutuminen valokuvaukseen siirtyy ajatuksesta käytäntöön 🙂

    Reply

Leave a Reply