Menu
Montenegro

Montenegro – Balkanin monipuolisin matkakohde

Montenegro on monipuolista matkakohdetta hakevalle reissaajalle todellinen aarre. Tuo Balkanilla Adrianmeren rannalla sijaitseva kaunis maa tarjoaa sopivassa suhteessa keskiaikaisia kaupunkeja ja tunnelmallisia kalastajakyliä, kaunista rantaviivaa ja vehreitä vuonoja sekä häikäiseviä vuoristomaisemia ja vesiputouksia. Maan pieni koko takaa, että jo lyhyelläkin lomalla seikkailjasielu voi mahduttaa matkaansa rauhallista rantaelämää, upeaa luontoa ja kiinnostavia kaupunkeja. Ota lennot Kroatian Dubrovnikiin ja sieltä vuokra-auto alle, ja lähde nauttimaan monipuolisesta Montenegrosta!

Vietin Montenegrossa kesäisellä Balkanin roadtripillä viikon verran aikaa reissaten sen eri kohteissa, ja maa pääsi todentotta hurmaamaan. Vanha rantakaupunki Kotor kuiskutteli menneen ajan tunnelmaa pienillä kujillaan, Budva houkutteli rantalomailijoita Balkanin hawaijilleen, Virpazarin viinialueet viettelivät kulinaristista matkailijaa ja jylhät vuoristot lumosivat maisemillaan kokeneemmankin patikoijan. Pienessä maassa oli helppo siirtyä nopeasti paikasta toiseen ja maaseudun pikkukylissä pystyi vielä päästä aistimaan palan Balkanin historiaa.

Tässä listattuna muutamia kohdevinkkejä Montenegron roadtripille: 

Tunnelmalliset kaupunkikohteet

Montenegron suosituin kaupunkikohde on UNESCOn perintölistalta löytyvä tunnelmallinen Kotorin vanhakaupunki, joka on säilyttänyt vanhan ajan charmin ja ilmeen. Keskiaikaista arkkitehtuuria uhkuva pikkukaupunki jo kaunis itsessään, mutta sen lisäksi Kotor hurmaa ympöivillä maisemilla – Kotorinlahden sanotaan olevan yksi Euroopan kauneimmista luonnonsatamista, sillä se koostuu lähes vuonolta näyttävästä salmien toisiinsa yhdistämästä lahdesta, jota ympäröi jyrkät vuoret. Näitä häikäisevän kauniita maisemia pääsee ihastelemaan parhaiten kiipeämällä Kotorin yläpuolella olevalle San Giovannin linnoitukselle. Kotorin lisäksi Montenegrosta löytyy muitakin kiehtovia pieniä vanhojakaupunkeja ja kyliä, kuten esimerkiksi Herceg Novi, Prčanj, Perast ja Stari Bar .

Vinkki: Yövy Kotorin vanhankaupungin muurien sisäpuolella ja tutustu kaupunkiin mieluiten aamuvarhaisella tai myöhemmin illalla, kun turistimassat ovat hävinneet kaupungista. Tsekkaa esimerkiksi tunnelmallinen viinituvan yläkerrassa sijaitseva Apartments Wine House Old Town*.

Adrianmeren rannalle

Montenegrosta löytyy lähes 300 kilometriä rantaviivaa ja sen varrella on jopa 120 rantaa, joista monet ovat vierailemisen arvoisia. Suosituin rantakohde on Budva, jonka rivieralta löytyy rantatuoli jos toinenkin.Rantalöhöilyn vastapainoksi Budvasta löytyy myös tunnelmallinen vanhakaupunki keskiaikaisine muurineen. Muita suosittuja isompia rantakohteita ovat Bar ja Ulcinj. Jos rauhallinen rantaloma kiinnostaa, niin kannattaa suunnata päiväretkelle lähialueen pieniin rantapoukamiin veneellä  tai suosiolle Montenegron pienempiin rantakohteisiin. Tsekkaa esimerkiksi Bečići, Petrovac ja Sveti Stefan, joissa on ripaus välimerellistä rannikkokylän charmia.

Vinkki: Jos merielämä kiinnostaa, voi purjeveneristeily olla sinun juttusi. Montenegrosta voi vuokrata veneen ja kipparin sekä suunnata muutamaksi päiväksi tai viikoksi purjehtimaan kauniisiin merimaisemiin ja piipahdalle Montenegron rannikon idyllisiin satamiin.

Vuoristoja ja kansallispuistoja

Montenegrosta löytyy peräti 5 kansallispuistoa, joiden maisemat hurmaavat kokeneemmankin luontomatkailijan. Tunnetuin ja ehkä myös upein luontokohde Montenegrossa on Durmitorin kansallispuisto, josta löytyy yli 2000 metriin kohoavia vuorenhuipuja sekä vuoristojärviä ja jäätiköitä. Lisäksi kansallispuiston maisemaa halkoo Tara-kanjoni. Hyvänä kakkosena tulee maan itäosassa sijaitseva Bjelasica-vuoriston läheisyydessä sijaitseva Biogradska Goran kansallispuisto, joka käsittää laajan alueen koskematonta metsää patikointipolkuineen. Luonnonpuiston vetonaula on sen turkoosinvihreänä kimalteleva Biogradiska-järvi. Vuoristomaisemia tarjoavat myös Adrianmeren rannikon tuntumassa sijaitseva Lovćenin kansallispuisto sekä hieman etäämmällä Albanian rajalla sijaitseva Prokletijen kansallispuisto. Skadarjärven kansallispuisto ei sen sijaan komeile vuoristomaisemillaan vaan Etelä-Euroopan suurimmalla järvellä sekä sen ympäristön kumpuilevilla maisemilla.

Vinkki: Yövy vuoristojen pienissä kylissä mukavasti ja tee niistä päiväretkiä lähialueen patikointipoluille ja näköalapaikoille. Esimerkiksi sympaattisesta Kolasinin pikkukylästä taittaa autolla matkan Biogradiskajärvelle puolessa tunnissa.

Kulinarismia ja viinialueita

Skadarjärven ympäristöstä löytyy lukuisia pieniä maalaiskyliä, joiden vetonaula on Montenegron viinialueet. Idyllisistä pikkukylistä ja maaseututeiden varsilta löytyy viiniviljelmiä ja pieniä viinitiloja, joista osa tarjoaa viininmaistelun ja ostosten lisäksi myös kodinomaisia majoitusmahdollisuuksia ja kulinaristisia nautintoja lounaan tai illallisen muodossa. Virpazarin kylän ympäristön viinialueet ovat yksi Montenegron kuuluisimmista, mutta siitäkin huolimatta suurinosa viinitiloista on edelleen paikallisten perheiden pikkutiloja, ja alueelta löytyy vain yksi suurempaan kaupalliseen tarkoitukseen viinejä valmistava tila. Skadarinjärvi on myös idyllinen paikka veneretkille ja vaikka lintujen bongailuun.

Vinkki: Piipahda ainakin viinimaistelulla Vinerija Klisicin viinitilan kauniissa maisemissa tai jää vaikka yöksi perheen kotitalon yläkerran viihtyisiin huoneisiin. Viinitilavierailuja Virpazarin aluella järjestää Undiscovered Montenegro.

Muut kiinnostavat paikat

Montenegrosta löytyy lukuisia muitakin kiinnostavia matkakohteita. Näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi Sfeti Stefanin saaren luksuslomapaikka, Ostrogin kiveen louhittu luostari sekä korkealla vuoristossa sijaitseva Njegoš Mausoleumi.

*Sisältää mainoslinkin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  21.5.2018 at 13:48

  Aikoinaan Dubrovnikistakin (tai Cavtatista, mutta se nyt on melkein sama) käytiinkin mm. Budvassa ja Kotorissa.
  Nyt “pitäisi” vielä ainakin sen verran palata Montenegroon, että tulisi käytyä pääkaupungissakin, Podgoricassa, kun silloin en vielä ajatellut jossain vaiheessa innostuvani bongaamaan myös Euroopan pääkaupunkeja, ja juuri Balkanilta niitä on muutama käymättä: Podgorican lisäksi myös Zagreb ja Sarajevo.

  Reply
 • matkalla
  21.5.2018 at 20:15

  Ihana Montenegro. Me raapaisimme viime vuonna vain pintaa ollessamme Kotorissa kaksi yötä viime kesänä. Nyt tuli hirveä hinku päästä nauttimaan Montenegron rannoista ja luonnonpuistoista. Toisaalta ilmeisesti on niin, että Montenegron pinnan alla kytee yhä?

  Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  22.5.2018 at 12:00

  Olen käynyt Montenegrossa Dubrovnikista päiväretkellä Kotorissa ja Budvassa ja uskomattoman vuoristomaisemat tekivät kyllä lähtemättömän vaikutukset. Kotor hurmasi vaikka valitettavasti pääsimmekin tutustumaan siihen turistimassojen ympäröimänä. Montenegroon lähtisi mieluusti uudelleen, tutkimaan paikkoja ajan kanssa, erityisesti kansallispuistot kiinnostaisivat!

  Reply
 • Rakastuin täysin kyllä Montenegroon viime kesänä meidän Balkanin road tripillä, jossa käytiin myös Albaniassa, Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Silloin en oikein etukäteen odottanut mitään erikoista Montenegrolta, se oli lähinnä kautta kulku maa. Maa yllätti mut aivan täysin, sillä se oli melkeimpä paras meidän matkakohteista. Kotor ja Durmitorin kansallispuisto erityisesti oli omia suosikkeja, tuo Budva oli omasta mielestäni kauhea. Ihan liikaa ihmisiä rannalla ja muutenkin kaupungin tunnelma oli epämiellyttävä, muuten Montenegrolle viisi tähteä!

  Reply
 • Montenegro kiinnostaisi paljonkin, mutta mietin löytyykö sieltä rauhallisia kolkkia vai onko täysin turistien kansoittama? aivan upeita luontokuvia kyllä ? jonkin näköinen shoulder season voisi toimia, esim. Toukokuu?

  Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  26.5.2018 at 12:21

  Voi että näitä sun ihania kuvia. Vuosia sitten teimme jonkin äkkilähtöreissun Budvaan. Lähinnä silloin jäi vähän tylsän kohteen fiilis, mutta kuten tässä osoitit, Montenegro on niin paljon muutakin. Eikä ihan äkkiä tule mieleen, että viiniäkin maassa tehdään.

  Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  26.5.2018 at 15:14

  Itselleni Montenegro on tuttu vain päiväretken verran, mutta Kotor ja Budva tekivät silloin suuren vaikutuksen. Mutta voi morjens nuuo kuvat kansallispuistoista ja vuoristoista, sinne mäkin haluan! Todellakin Motengro vaikuttaa olevan mielettömän monipuolinen kohde kokoonsa nähden. 🙂

  Reply
 • Nuo järvet! <3 Ja kaikki muutkin kuvat. Olisi ihanaa lähetä road tripille tuonne ja moneen muuhunkin maahan, mutta olen tosi arka lähtemään autolla ajelemaan minnekään tuntemattomiin kaupunkeihin tai pienempienkään paikkojen ruuhkaan. Jossain hiljaisilla maaseututeillä ehkä menisi. Autolla matkaten näkisi niin paljon enemmän.

  Reply
 • Rosa
  27.5.2018 at 08:33

  Kotorissa kävin 10 vuotta sitten. Majailimme lahden toisella puolella sympaattisessa pienessä hotellissa. Paikallisliikkene kulki vanhaan kaupunkiin, mutta aikatauluja ei ollut saatavilla. Siitä syntyi kiinnostavia keskusteluja paikallisten kanssa kun yritimme selvitellä milloin pysäkille pitäisi mennä.

  Reply
 • Travelloverin Annika
  27.5.2018 at 12:18

  Aivan selvästi olen kolunnut Montenegroa liian vähän. Pääsit yllättämään, kuinka monipuolinen kohde se on. En sano, että laitan listalle. En halua pitää sellaista. Mutta uskon, että jonain päivänä haluan tutustua tuohonkin helmeen paremmin.

  Reply

Leave a Reply