Menu
Montenegro

Montenegron luonnonpuiston maisemissa

MontenegroMontenegroMontenegroJos Makedonian puolella Matka-kanjonissa oli muutama muukin turisti nauttimassa luonnon kauneudesta, sai Montenegron puolella vaellella luonnonpuistossa aivan yksikseen. Montenegron vuoristossa Kolasinin kylän lähellä sijaitsevaan Biogradska Gora luonnonpuistoon matka taittui Kolasinista kätevästi autolla alle puolessa tunnissa, ja koska olimme liikkeellä aamuvarhaisella, ei luonnonpuistossa sijaitsevan leirintäalueen muutamat asukkaatkaan olleet vielä heränneet. Noin neljän kilometrin luontopolulle pääsikin suuntaamaan ylhäisessä yksinäisyydessä, ja tuntui että ympäröivä luontokin vasta heräili uuteen päivään.

IMG_6557__ad MontenegroMontenegroLuonnonpuiston keskipisteenä on Biogradsko-järvi, jonka tyyneen vedenpintaan heijastui peilikuvat sitä ympäröivistä jylhistä kuusikoista sekä taivaalla hiljalleen eteenpäin lipuvista pilvenhattaroista. Tyyneen pintaan pienen särön toivat vain siellä täällä pintaan molskahtelevat kalat, joiden ympärille muodostui pieniä vesirenkaita. Istahdin hetkiseksi järven reunalle tehdylle puiselle laiturille ihastelemaan paikan koskematonta kauneutta ja ennen kaikkea rauhallisuutta huokuvia maisemia, ennen kuin suuntasin aamulenkille luonnonpuiston kiemuraiselle polulle.

Kävelylenkin varrella maisemat vaihtelelivat naavan peittämistä kuusimetsästä sirosti soljuviin vuoripuroihin ja jättiläislehtisiin aluskasvillisuuskeskittymiin, joiden päällä pääsi välillä kävelemään tukevia pitkospuita pitkin. Linnut visertelivät sointujaan paksuoksaisten puiden katveessa ja mitä syvemmälle metsään kuljin, sitä voimakkaammaksi kaskaiden siritys kasvoi. Välillä polku poikkesi aivan järven rantaa, jossa koskemattoman luonnon luomat maisemat saivat tämän patikoijan haikkomaan henkeään. Vaikka kävelykierrokseni kesti vain noin tunnin pysähdykset mukaan luettuna, tuntui, että tämän yhden tunnin aikana näissä maisemissa sai karistettua mielestään kaiken muun ja vain keskityttyä nauttimaan luonnon rauhasta – sekä tietenkin sen kauneudesta.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Sari
  1.8.2015 at 23:31

  Kuulostaa niin rentouttavalta! Juuri ranta/patikointilomalta palanneena suosittelen lämpimästi lähtemään tutkimaan lomakohdetta jalkaisin. Se on aivan eri asia kuin autolla tmv. liikkuminen. Niin virkistävää. Helteisessä paikassa kannattaa lähteä liikkeelle aamuvarhaisella, jotta jaksaa. Silloin myös näkee luonnon heräämisen, kun kaskaatkin heräävät samaan aikaan. Se on muuten jännä, miten ne osaavatkin aloittaa soiton niin samalla sekunnilla, kun aurinko nousee. Ja ihania luontopolkuja löytyy myös kotikulmilta!

  Reply
  • Anna-Katri
   2.8.2015 at 11:26

   Olen myös samaa mieltä, että jalkaisin pääsee niin paljon paremmin tutustumaan paikkoihin kun pääsee pujahtamaan kapeille kaduille tai autioille luontopoluille. 🙂 Yritänkin aina jokaiseen matkaan sisällyttää näitä patikointityylisiä luontokohteita – vaikka mitään isoja vaelluksia tekisikään, kyllä tällaisen tunnin lenkinkin aikana pääsee jo hyvin irti kaupungin pölyistä. 🙂

   Reply
 • Mona
  3.8.2015 at 13:11

  Voi taivas mitä kuvia!!!!! Määä tahdon kans 8) <3

  Reply
  • Anna-Katri
   4.8.2015 at 01:12

   Kiitos muru! Tuo oli kyllä kuin tehty sulle ja Eetulle! <3

   Reply
 • sara
  10.8.2015 at 11:44

  Aivan ihania kuvia! Mäkin haluan johonkin ihaniiin maisemiin! <3

  Reply
  • Anna-Katri
   14.8.2015 at 19:11

   Montenegro oli häikäisevän kaunis maa – paljon erilaisia paikkoja, joissa riitti ihailtavaa. 🙂

   Reply

Leave a Reply