Menu
Montenegro

Kotor – vanhan kaupungin lumoissa

Kotor Kotor KotorMontenegrossa Budvan rantalomailujen jälkeen oli seuraavana kohteena vuorossa hieman kultturellimpi, mutta myös meren äärellä oleva kaupunki – nimittäin Unescon maailmanperintökohteeksi listattu Kotor. Suojaisan Kotorinlahden pohjukassa sijaitseva kaupunki on sopiva sekoitus niin keskiaikaista vanhaa kaupunkia kapeine kujineen ja kivimuureineen kuin modernimpaa satamakaupunkia luksusjahteineen ja palmupuineen. Eikä Kotoriin voi olla ihastumatta jo ensisilmäyksellä – tai ainakaan minä en voinut.

Kotor KotorKotor KotorKun auto sukelsi ulos Kotoriin johtavasta pitkästä tunnelista avautui lahden poukamassa mitä upein näky – vasemmalla puolella kimmelsi lähes tumman vihreän sävyinen lahti siinä kelluvine upeine veneineen ja oikealla puolella kohosi vanhan kaupungin kivimuurit, joiden takaa kirkon tornit ja vanhojen talojen kattojen harjanteet pilkistelivät. Vasta kun autosta astui ulos, alkoi koko paikan kauneus todella hahmottumaan: Lähes joka ilmansuunnasta Kotoria kiertää suojaavat vuoret, joiden juureen vanhakaupunki on rakentunut ja sen linnoituksen suojamuuri kohosi korkealle vuorenrinteelle aina kirkolle ja tähystystornille saakka.

Kotor KotorKotorKotorissa oli juuri sitä kontrastisuutta, johon matkakohteissa usein eniten ihastun. Kun yksi osa on nähty, tarjoaa kohde vielä toisenkin, tai ehkä jopa kolmannenkin ihastuksesta huokailu -momentin. Kotorissa näitä olivat ehdottomasti seuraavat:

  • Pieni satama-alue, joka henki rivieramaista luksusta, mutta silti onnnistui olemaan yliampuvan pröystäilevä. Sataman ympärillä parasta olikin kävellä auringonlaskun aikaan, jolloin laskevan auringon säteet loivat poukamaan mitä kauneimmat sävyt.
  • Vanhan kaupungin kapeat kujat, erityisesti aikaisin aamulla ja myöhään illalla, kun ne olivat tyhjät päivävierailijoista, ja kadut täyttyivät ihmismassojen ja helteen sijaan pehmeillä rytmeillä, illallisannosten herkullisilla tuoksuilla ja tunnelmallisella valaistuksella – unohtamatta tietenkään romanttista kirkkojen kellojen kuminaa ja kaupungin yllä näkyvää tähtitaivasta.
  • Kiipeäminen vanhankaupungin vuorenrinteen linnoitukselle, jossa raskaan yli 1300 portaan nousu yli 30 asteen helteessä palkittiin upeilla näkymillä vanhan kaupungin ja koko Kotorinlahden ylle.
About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply