Menu
Maailmanympärimatka / Tansania

Kuumailmapallon kyydissä Serengetin yllä

Villieläinten ääniä kuunnellessa ja hyeenojen liikkeitä tarkkaillessani yö Serengetin luonnonpuiston leirintäalueella oli katkonainen, ja sain hädin tuskin nukuttua ainoastaan muutaman tunnin. Aamulla kuitenkin kello herätti jo ennen viittä, sillä hyvissä ajoin ennen auringonnousua suuntaisin yhteen kauan haaveilemaani aktiviteettiin: kuumailmapallolennolle Serengetin tasankomaisemien ylle, sopivasti auringonnousua ihailemaan.

Aiemmin Serengetissä vieraillessani haaveilin jo kuumailmapallolennosta, mutta tuolloin en jostakin syystä sitä kuitenkaan toteuttanut. Korkean hinnan lisäksi ajattelin ehkä hieman naiivisti, etten haluaisi sitä yksin toteuttaa, vaan haluaisin jakaa tämän upean kokemuksen jonkun kanssa – ehkäpä tulevan elämänkumppanin. No elämänkumppania ei vieläkään ole vastaan tullut, enkä kyllä enää ikinä jätä jotain asiaa elämässäni tekemättä vain sen takia, että antaisin sen odotuttaa jotakin muuta ihmistä. Olen nimittäin aina tuon jälkeen harmitellut, miksi ihmeessä en kuumailmapallolentoa silloin tehnyt. Onhan Serengeti yksi maailman upeimpia paikkoja sen toteuttamiseksi! Tämän virheen korjaamiseksi tiesinkin, että jos vain olisi mahdollista, haluaisin tämän tällä matkallani tehdä, hinnasta viis. En nimittäin varmaankaan ihan lähivuosina ole enää takaisin Tansanian luonnonpuistoihin suuntaamassa. Joten voitte varmasti kuvitella kuinka hihkuin onnesta, kun kuulin lentoa edeltävänä iltana kuumailmapallolennon sittenkin toteutuvan. Päivällä olin nimittäin saanut uutisia, ettei lennolle ole ilmoittautunut tarpeeksi osallistujia, ja se jouduttaisiin todennäköisesti perumaan.

Jännitys olikin käsin kosketeltavissa kun jeeppi kaartoi jättikokoisen maassa makaavan kuumailmapallon viereen ja aloin odottamaan pallon täyttymistä. Lähes kymmenpäinen henkilökunta hääräsi pallon ympärillä, samalla kun lentävä kapteeni kertoi meille kyytiläisille turvallisuusohjeita sekä muuta tietoa lennon kulusta. Kohta turvavaljaat kiinnitettiinkin vyötärölle kiinni, ja aloimme ryhmissä kapuamaan kumollaan olevan kuumailmapallokorin kyytiin ja asetuimme kukin paikoillemme makuuasentoon, selkä kohti maata. Kohta kuuma ilmamassa pyyhkäisi päidemme takaa, ja pienien kirkaisujen jälkeen kori nousi parin töyssyn saattelemana pystyasentoon. Seuraavien kuumien puhallusten voimasta kori olikin jo ilmassa, ja ennen kuin huomasinkaan, avautui alapuolella Serengetin upeat tasankomaisemat. Horisontissa nouseva aurinko välkehti yhä kirkkaampana värjäten tasangon epätodellisen kauniilla oranssinpunertavilla sävyillään.

Mutta maisemien lisäksi oman erityislaatuisen leimansa tähän kyytiin toi se fakta, ettei nyt pärissyt jeepin moottorit, surissut lentokoneen turbiinit tai säksättänyt helikopterin propelit. Kuumailmapallo leijaili ilmassa hiirenhiljaa, ainoastaan välillä pallon tarvitsema kuuma ilma nosti ilmoille hetkellisen tulenlieskojen humahduksen. Tuntui siltä, kuin kaikki me korissa olijat pidätimme hengitystämme aina kun pallo lipui lähemmäksi maanpintaa – ettemme vain säikäyttäisi vain metrien päässä olevia eläimiä äänillämme. Kuumailmapallosta käsin tuntui siltä kuin olisin ollut lähempänä luontoa kuin millään aikaisemmalla safarilla, niin äänettömän tasaisesti pallo lipui eteenpäin, kohoillen välillä korkealle yläilmoihin ja kohta taas laskeutuen niin alas, että tasangon korkeimmat ruohot koskettivat korin pohjaa. Ylhäältä käsin pääsi todella näkemään Serengetin valtavan laajuuden, mutta myös sen runsaan eläimistön. Siellä täällä kauempana näkyi kymmenpäisiä seepra- ja gnulaumoja kun taas virtahepoyhdyskunta tuijotteli hölmistyneenä yläilmoihin korin lipuessa aivan niiden uima-altaan ylitse. Aamuvarhaisella leopardi oli lähtenyt juomaretkelle, eikä varmasti mistään muusta kuin kuumailmapallosa voisi tuijottaa leopardia niin läheltä, ilman että eläin säikähtäisi ja säntäisi karkuun. Isojen elefanttilaumojen lisäksi korista käsin havaitsi helposti myös mitä pienimmätkin liikkeet – niin mangustiperheet kuin sinne tänne säntäilevät jänikset. Erityistä oli myös lentää lintujen kanssa samalla tasolla, ylittää niiden pesäpuut, ja tuntea kuin olevansa itsekin siivillä varustettu. Välillä pari hassua lintua pyrähti ohitse aivan korin viereistä, kuin kannustaen palloa lentämään kanssaan kovempaa.

Aika tuntui pysähtyvän korista luontoa tarkkaillen, ja samalla kaikki muut ulkopuoliset asiat unohtuivat mielestä. Elin todellakin hetkessä, ja juuri tuolla hetkellä tunsin suunnatonta riemunsekaista onnea, kuin pieni lapsi, joka kokee jotain uutta elämässään. Pallon vielä lipuessa hetkisen ilmassa, kuuntelin jostakin kantautuvaa leijonien karjuntaa, ja totesin itsekseni tämän olevan ehdottomasti yksi parhaimpia kokemuksiani Afrikan matkallani. Koko elämys tuntui niin järisyttävän upealta, että teki mieli tirauttaa pienet onnen kyyneleet. Täällä minä olin, leijailemassa Serengetin upeissa maisemissa pienessä kuumailmapallossa, ja koin olevani niin etuoikeutettu päästessäni vihdoinkin toteuttamaan unelmani. Samalla yritin muistuttaa itseäni, etten enää koskaan jättäisi jotakin tekemättä vain odottaen sen toteutuvan tulevaisuudessa – elämä on tässä ja nyt.

Jossakin vaiheessa kapteeni ilmoitti aloittavansa laskeutumisen, mikä tarkoitti kyytiläisille laskeutumisvalmisteluja. Otin asennon syvältä korinpohjalta köysistä tiukasti kiinni puristaen, samalla jännittäen kuinka töyssyinen laskeutuminen olisikaan. Kun korin pohja kosketti ensimmäisen kerran maata, sitten seuraavan kerran, ja kohta kolmannen, huomasin hihkuvani kuin huvipuiston laitteessa oleva lapsi ja kohta nauruni tarttui myös muihin korissa oleviin matkalaisiin. Kori kaartoi ja kallisteli, pomppi ilmaan, ennen kuin vielä kumollaan ollessaan kulki metrejä eteenpäin. Kömmin korista ulos naurusta ulvoen yhdessä muiden matkalaisten kanssa, ja kuin samasta suusta totesimme kaikki vuorollamme kokemuksen olleen amazing, aivan mahtava!

Ja kun vielä kuumailmapallolennon päätteeksi meille tarjoiltiin keskellä savannia samppanjalasilliset ennen aamiaisbrunssipöytään ohjaamista, tuntui kokemus hipovan täydellisyyttä. Jos joskus suuntaat Serengetiin, älä missään nimessä jätä kuumailmapallolentoa kokematta!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Katja/jumalainenseikkailu
  14.12.2016 at 11:48

  Olipa hauska lukea tätä! Juuri nuo samat tunteet ovat itsellä maailmalla pinnassa: lapsenomainen ilo asioista, nauru ja kiitollisuus siitä, miten ihmeellisiä asioita saa kokea. Mukavaa joulukuuta sinne maailmalle 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 02:01

   Matkalla sitä jollakin tapaa taitaa olla riisuttu niistä arkielämää kuormittavista taakoista ja tuntemuksista, että pystyy lapsenlailla riemuitsemaan eri asioista. Ja välillä sitä pitää ihan pysähtyä ihmettelemään, että onko tämä oikeasti totta, kuinka ihmeellisiä asioita sitä pääseekään kokemaan. Se on niitä matkailun parhaita paloja! Ihanaa alkanutta vuotta sinulle, ja pahottelut, että vastailen kommentteihin näin myöhässä… 🙂

   Reply
 • Kati
  14.12.2016 at 19:29

  Ai hitsi, olen kyllä matkustamassa Serengetiin, mutta rahat eivät varmaan taivu kuumailmapallolentoon… Safarin yllä lentely kuitenkin ehdottomasti bucket listille! Upeita kuvia. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 01:59

   Serengetissä riittää kyllä näkemistä muutenkin, joten vaikket kuumailmapallon kyytiin suuntaisikaan on kokemus silti varmasti upea! Ihanaa matkaa sinulle! 🙂

   Reply
 • Pauliina
  14.12.2016 at 21:11

  Kiitos Adalmina että jaat nämä ihanat kokemukset meidän lukijoiden kanssa! Liikutuin tätä kirjoitusta lukiessani… 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 01:58

   Kiitos Pauliina kommentistasi! Ihan liikutuin itse sen lukiessani, parasta onkin jos pystyn välittämään näitä upeita kokemuksia myös sinne ruudun toiselle puolelle matkaa seuraaville. <3

   Reply
 • Katriina
  8.6.2017 at 22:20

  Kiitos paljon tästä ihanasta listauksesta! Olemme mieheni kanssa lähdössä Tansaniaan vajaaksi 2 viikoksi heinäkuussa. Itse asiassa tämän postauksesi perusteella huomasin kuumailmapallolennot ja teimme varauksen! Jännittävää! Voiko sinulle kirjoittaa vaikka sähköpostia kysellen muutamasta jutusta koskien safareja ja Sansibaria. Iloista ja ikimuistoista matkan jatkoa sinulle maailmalla! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   11.6.2017 at 08:06

   Kiva kuulla, että postauksestani oli hyötyä ja saitte kuumailmapallolennon varattua! Se oli ehdottomasti yksi kohokohtia Afrikan matkallani, joten veikkaan että tulette siitä nauttimaan. 🙂 Sähköposteja vilkuilen satunnaisesti nyt täältä tienpäältä, joten varmemmin saat vastauksen kommentoimalla tänne blogin puolelle. Nämä pyrin käymään päivittäin läpi. 🙂 Ja kiitos matkatoivotuksista, samoin myös sinulle ihanaa matkanodotusta ja tulevaa Tansanian matkaa!

   Reply
 • Savon
  27.6.2017 at 15:19

  Mahtavaa lukea näitä Tansania-postauksiasi, lähden sinne reissuun reilun viikon päästä. Kuumailmapallolento todella houkutteli, mutta hinta oli niin suolainen, että se jää tällä kertaa väliin… Kuulostaa kyllä todella upealta kokemukselta!

  Reply
  • Anna-Katri
   30.6.2017 at 05:48

   Kiva kuulla, että näistä matkajutuistani on ollut iloa. 🙂 Ja upeaa, että olet lähdössä Tansaniaan – sinulle tulee varmasti ikumuistoinen matka! Matkailoa sinne! Ja niitä maisemia ja eläimiä pääsee taatusti ihailemaan myös ihan maasta käsin, joten kuumailmapalloilun väliin jättäminen ei Tansania-kokemusta missään nimessä heikennä.

   Reply

Leave a Reply