Haaveiletko matkasta Malediiveille? Tuonne yhdelle maailman kauneimmaksi paikaksi luonnehditulle saariryhmälle, joka koostuu yli 1000 pienestä paratiisissaaresta keskellä Intian valtamerta. Tämä valkohiekkaisten rantojen ja turkoosinsinisen meren trooppinen paratiisi on varmasti monen unelma, mutta (turhan) usein se mielletään pelkäksi häämatkakohteeksi. Upea häämatkakohde se toki on, mutta miksei sinne voisi lähteä lomailemaan niin perheensä kuin ystäviensäkin kanssa – itse suuntasin Malediivien lämpöön ystävä matkakaverinani, ja paikan päällä oli pariskuntien lisäksi lomailemassa myös perheitä eri ikäisten lasten kanssa. Ja tulipa hotellin respassa vastaan vähän iäkkäämpien leidien reissuporukkakin. Malediiveille löytyy paljon pakettimatkoja ihan suomalaisilta matkanjärjestäjiltä, mutta myös omatoimisesti kohteeseen voi matkata, kuten itse tein. Tässä muutamia vinkkejä omatoimimatkasta Malediiveille:
1. Ajankohta ja matkan kesto
Paras aika matkustaa Malediiveille on joulukuusta maaliskuuhun, jolloin trooppinen kuivakausi hemmottelee matkailijoita. Kuuminta on helmikuusta huhtikuuhun, vaikkakin keskilämpötila ympäri vuoden on noin 30 astetta. Sadekausi kestää toukokuusta marraskuuhun, jolloin voi olla hieman pilvisempää ja pienet kuurosateet yllättää. Olin Malediiveillä tammikuun puolivälissä, jolloin lämpötila oli 30 asteen paremmalla puolella (yhtenä päivänä jopa +35 astetta) ja lähes joka päivä aurinko paistoi aamusta iltaan, lukuunottamatta muutamana päivänä saatua sadekuuroa. Aurinko oli varsinkin meren äärellä varsin polttava, joten hyvät suojakertoimet kannatta pakata matkalle mukaan. Lomailin Malediiveillä viikon verran, mikä oli yhdellä saarella viipymiseen suhteellisen sopiva pituus huomioon ottaen, että Malediiveillä päiväohjelma on pitkälti rantaelämää, herkuttelua ja vesiaktiviteettejä. Toisaalta Suomesta asti matkustaessa, esim. 10 päivää voisi olla ideaalein loman pituus, ja toisaalta 2 viikon lomailuun ehtisi yhdistää hyvin vaikka 2 eri saarta ja näin nähdä enemmän.
2. Lennot ja liikkuminen
Suomesta ei Malediiveille ole suoria lentoja, mutta yhdellä tai kahdella vaihdolla pääsee perille määränpäähän noin 15-25 tunnissa riippuen reitityksestä. Lentoja varatessani käytän useimmiten Skyscannerin lentovaraussivuja, joista löytyy aina hyviä tarjouksia ja useita lentovaihtoehtoja. Itse lensin Malediiveille Sri Lankasta, josta suoralento kesti vain noin tunnin ja hintaa oli reilu 100 euroa (eli kannattaa pitää mielessä Sri Lankaan matkustaessa). Ystäväni lensi Malediiveille Suomesta, ja hänen meno-paluulento taisi kustantaa noin 1000 euroa. Suomesta meno-paluulennot Malediiveille saattaa saada edullisemminkin, joskus tarjouslentoja on ollut jopa alle 500 eurolla.
Malediivien lentokenttä sijaitsee pääsaarella Malella, josta matkailijat jatkavat eteenpäin saarille hotellin järjestämillä kuljetuksilla. Lähisaarille pääsee pikaveneillä ja kauempana oleville saarille vesitasokoneella. Kuljetukset eivät useinkaan sisälly majoituksen hintaan ja nyrkkisääntö oikeastaan on, että mitä kauempana saari sijaitsee, sen kalliimmaksi siirtyminen lentokentältä saarelle. Itse maksoin edestakaisesta venematkasta noin 350 dollaria ja hintoja vertaillessani joihinkin kohteisiin kuljetuksen hinnat nousivat jopa 800 dollarin paremmalle puolelle.
3. Majoitus
Majoitusvaihtoehtojen vertailuun kannattaa käyttää etukäteen hieman aikaa, ja siten löytää itselleen parhaiten sopiva kohde. Itse tykkään aina ensimmäisenä käydä vertailemassa hotelleja Tripadvisorin sivuilla, josta saa hotellin mainoskuvia realistisemman kuvan kohteesta. Majoitusvaihtoehtoja ei loppujen lopuksi ole montaa, sillä saarista reilu 80 on hotellisaaria, ja usein yhdellä saarella sijaitsee vain yksi hotelli. Hotellien tasossa ja sitä kautta myös hinnoissakin on valtavasti eroja alkaen muutamasta satasesta per yö aina usean tuhannen euron majoitusvaihtoehtoihin.
Lopulta omaksi majoituskohteekseni valikoitui Etelä-Malen atollilla sijaitseva Holiday Inn Resort Kandooma Maldives -hotelli. Hotelleja verratessasi ihastuin Kandooman modernin raikkaisiin bungaloweihin, upeaan uima-allasalueeseen sekä saaren pieneen kokoon – puhumattakaan tietenkään valkoista hiekkarannoista ja turkoosista merivedestä. Ylelliset Over water -villat tarjosivat luksusmaisen majoitusvaihtoehdon, mutta lopulta päädyin valitsemaan ystäväni kanssa huokeamman Beach villan omalla rantakaistaleellaan, mikä osoittautui erinomaiseksi vaihtoehdoksi (hinta taisi silloin olla yötä kohden noin parisataa euroa kahdelle hengelle). Villassa oli yksi huone ja lisänä iso rantaterassi, josta pääsi muutamalla askeleella aivan rantaviivalle. Erityisesti ihastuin villan puoliksi ulkosalla olevaan kylpyhuoneeseen, jossa suihkussa pääsi käymään palmujen alle. Kuvia majoitusvaihtoehdoista ja kausittain vaihtuvia hintatietoja pääsee selailemaan esimerkiksi Booking.com tai Hotels.com -sivustolta, jota kautta tein myös oman varaukseni.
4. Ruoka ja juoma
Useimmissa majoitusvaihtoehdoissa voi erikseen valita all inclusive -ruoka- ja juomapaketin tekemään lomasta helppoakin helpomman, lisäksi vaihtoehtoina on usein niin Half board kuin pelkkä aamiaisvaihtoehto. Koska saarelta ei useinkaan löydy muita ravintolavaihtoehtoja kuin hotellin muutamat omat ravintolat, ovat hintatasotkin sen mukaisesti aika kalliita. Näin ollen etukäteen kannattaakin vertailla tuleeko all inclusive lopulta halvemmaksi kuin joka päivä erikseen ravintolalaskun maksaminen. Useimmista paikoista all inclusive -paketin voi ostaa myös paikan päältä, eikä päätöstä näin tarvitse välttämättä tehdä ennen matkaa.
Aluksi mietin all inclusive -paketin ottamista juuri sen helppouden vuoksi, mutta lopulta päädyin pelkkään aamiaispakettiin, sillä helteessä en useinkaan jaksa syödä kovinkaan runsaita aterioita useita kertoja päivässä. Tämä osoittautuikin varsin toimivaksi, sillä suhteellisen myöhään nautitulla runsaalla aamiaisella pärjäsi hyvin pitkälle iltapäivään, jolloin useimmiten halusi virkistykseksi vain raikkaan smoothien tai aktiivisempina päivänä kevyen salaattiannoksen. Illallispaikan pystyi valitsemaan hotellin kolmesta eri ravintolasta, joista jokaisesta sai aivan mielettömän hyviä annoksia. Yhtenä päivänä hotellilla järjestettiin malediiviläinen illallinen, jonka buffet-pöytä notkui mitä herkullisempia malediiviläisiä herkkuja ja lisäksi paikalliset Bodu Beru rumpu- ja tanssiesitykset loivat iltaan aivan erityisen tunnelman. Viimeisenä päivänä kun olimme jo lähdössä, olisi sinä iltana illallinen ollut katettuna hiekkarannalle rantabaareineen ja valkoisine pöytäliinoineen.
5. Aktiviteetit
Pääaktiviteetti Malediiveillä on ehdottomasti rantaelämästä nauttiminen! Kandoomalta löytyi ympäri saaren tyylikkäitä aurinkotuoliryhmiä valkoiselta hiekkarannan eri poukamista ja turkoosi merivesi houkutteli hyppäämään veteen. Meressä tulikin uitua ja istuskeltua ehkä enemmän kuin aurinkotuoleissa, sillä varsinkin päivisin lämpötila nousi niin korkealle, että pientä viilennystä oli haettava lähes kokoajan. Myös uima-allasalueella oli mitä parhainta nauttia lämpimistä päivistä loikoillen palmupuiden varjossa ja viilennellen infinity pool -altaassa.
Kandoomalta (kuten myös muistakin kohteista) voi valita listalta lukemattomia eri aktivititeettejä, jotka pääsääntöisesti liittyvät mihinkäs muuhunkaan kuin merielämään. Snorklausretkiä järjestettiin päivittäin niin lähikoralliriutoille ilman maksua kuin muutaman kymmenen dollarin maksua vastaan hieman kauemmaksi, esimerkiksi Turtle Point -retkellä kilpikonnia tapaamaan. Lisäksi olisin halunnut osallistua snorklausretkelle valashaiden kanssa, mutta harmikseni osallistujalistalle ei tullut tarpeeksi nimiä ja retki peruttiin. Kaiken kaikkiaan Malediivien vedenalainen maailma on yksi maailman upeimmista, joten Malediiveillä kannattaakin ehdottomasti lähteä snorklaamaan tai sukeltamaan. Kandoomalta löytyi myös niin spa hemmotteluhoitoineen, kuntosali joogatunteineen, sukelluskeskus retkineen ja water sport -piste, josta pystyi vuokraamaan kaikkia vesiurheiluvälineitä kanooteista surffilautoihin.
6. Vaatetus
Matkalaukkua ei kannata Malediiveille suunnatessaan täyttää turhalla tavaralla, sillä rantakohteeseen riittää hyvin mukaan muutamat perusjutut. Päivät rannalla ja uima-altaalla kuluivat pitkälti bikineissä, joiden päälle saattoi heittää rennon rantamekon lounashetken ajaksi. Päivisin ehdoton varustus oli myös aurinkolasit ja hellehattu. Illalliselle oli mukava pukeutua hieman siistimmin, mutta silti trooppinen ilmasto huomioon ottaen. Päältäni löytyikin usein rento maksimekko ja sandaalit. Miehien vakiovarustus näytti olevan pitkälahkeiset pellahousut ja ohut kauluspaita (esim. lyhythihainen pellavainen versio). Malediiveille suunnatessa kannattaa käsimatkatavaroihin pakata vaihtovaatteet lämmintä säätä silmällä pitäen, sillä heti lentokoneesta ulos astuessa trooppinen helle ottaa vastaan lämpimästi.
7. Yhteenveto
Malediivit on pienuudestaan ja ekslusiivisuudestaan johtuen hyvin hintava matkakohde, mutta toisaalta se myös tarjoaa paratiisimaisella olemuksellaan jotain sellaista, mitä muista rantakohteista ei löydä. Olen itse viettänyt lomaani niin Karibian saarilla, Seychelleillä kuin muissakin eksoottisissa rantakohteissa, ja voin sanoa, että Malediivit olivat ehdottomasti aivan omaa luokkaansa. Missään muualla en ole nähnyt yhtä valkoista rantahiekkaa enkä yhtä turkoosina kimmeltävää merivettä – puhumattakaan saarien pienuudesta mutta silti ylellisistä palveluistaan. Malediivit onkin matkakohde, jota ehdottomasti suosittelen, jos toiveissa on rantaloma todellisessa paratiisissa. Ainakin itse lähtisin tänne koska vain uudelleen!
8 Comments
Sanna I Siveltimellä
7.9.2015 at 10:32Voi ihanuutta! Tuonne tahtoisin kyllä joku päivä 🙂 Kiitos näistä vinkeistä. Jäin ihmettelemään noita saarikuljetuksien korkeita hintoja sekä sitä, että voiko tuolla siis surffata? 😉
Anna-Katri
18.9.2015 at 20:18Suosittelen kyllä Malediivejä ehdottomasti – turhan usein sen ajatellaan olevan vain häämatkalaisten kohde. Tosiaan kannattaa kyllä hotellia varatessa katsoa tarkkaan kuljetusten hinnat, ainakin Booking.com ja Hotels.com sivuilla ne oli esitetty pienellä präntillä siellä lisätietoja kohdassa.
Ja joo, itsekin ihan hämmästyin tuosta surffimahdollisuudesta – mutta kyllä vain! Joidenkin saarien kohdalla aallot särkyvät kauempana rannasta olevaan koralliriuttaan ja saavat aikaan surffiaallot. 🙂
Elina | Vaihda vapaalle
7.9.2015 at 13:26Mahtava tietopaketti Malediiveista! Olitko lainkaan pääsaarella? Katsoin juuri yhtä tarjousta 10 päivän Malediivien paketista ja siinä oli hotelli Malella. Mietin vain, onko ne rannat siellä lähelläkään yhtä upeita kuin pienemmillä saarilla? Kovasti tekisi mieli tälläiselle kunnon rentoutumislomalle, kun meillä lomista tuppaa muodostumaan usein vähän turhankin aktiivisia.
Anna-Katri
18.9.2015 at 20:22Kiva kuulla, että tällainen tietopaketti oli mieleinen! Näitä samoja asioita yritin itse ennen matkaa googlailla, joten ajattelin että ehkä näistä omakohtaisista havainnoistani on muillekin hyötyä. 🙂 Teidän seikailulomaan Malediivit voisi hyvin yhdistää Sri Lankaan kuten itse tein – ensin pari viikkoa Sri Lankassa ja sen päätteeksi Malediiveille löhöilemään muutamaksi päiväksi. Ja Sri Lankaa ennen voi tehdä turneen Intiassa jos aikaa on. 🙂
Malen pääsaarelta lähtisin kyllä ainakin pariksi päiväksi pienemmälle saarelle, niin pääsee paremmin tuohon paratiisisaaritunnelmaan kiinni. Tosin itse en Malella ollut kuin hetken lentokentällä, joten en osaa sanoa löytyisikö sieltä myös pala paratiisia.
Jenna I With huge passion for life
14.9.2015 at 14:01Tosi hyvä infopaketti Malediiveista. Tää pitääkin muistaa, kun tuonne matkaa suunnittelee. Ja voi tuota hiekka-meri-yhdistelmää. Niin kaunista! 🙂 Rahaa tuolla kyllä palaa.
Anna-Katri
18.9.2015 at 20:24Voin kyllä lämpimästi suositella Malediivejä – ehdottomasti kaunein paratiisisaarikohde missä olen matkaillut! Vaikka hinnat ovatkin kovemmat kuin monessa muussa paikassa, niin Malediiveillä kyllä kannattaa kerran elämässä käydä, oli ainakin omasta mielestäni kaiken sen arvoinen. Ja onneksi saarilta löytyy myös eri budjeteille sopivia vaihtoehtoja pienistä surffimajoituksista isoihin vedenpäällisiin villoihin.
Elina Vainionpää
11.10.2018 at 01:58Lentodiileissä tarjottiin muistaakseni lentoja 500 eurolla Malediiveille, mutta itseä jäi mietittymään paljonko sitä loppupeleissä joutuu mahdollisesti pulittamaan niistä venematkoista. Osaatko sanoa mistä niistä tietäisi tarkemmin? Meitä on kaksi liikenteessä.
Anna-Katri
11.10.2018 at 08:53Kannattaa katsoa majapaikan sivuilta, ja itseasiassa esim. booking.comin sivuilla siellä hotellin lisätietoja kohdassa oli myös usein hinta. Kalleimpia kuljetukset ovat kaempana sijaitseviin hotelleihin, joihin joutuu menemään pienellä vesitasolentokoneella. Muistelen, olisikohan näiden hinnat vaihdellut jotain 200-500 USD välillä tai jotain. Veneellä taitetut matkat sitten taas selvästi halvempia. Ja uskoisin, että joissakin majapaikoissa voisi olla myös ilmainen kuljetus. 🙂