Menu
Intia / Malediivit / Sri Lanka

Omatoiminen yhdistelmämatka Intiaan, Sri Lankaan ja Malediiveille

Malediivit A-KSuuntasin jouluna 2013 seikkailumatkalle Intiaan, Sri Lankaan ja Malediiveille. Tuttuun tapaani suunnittelin koko matkapaketin itse, mutta poimin jokaiseen maahan parhaita paloja paikallisen tour-järjestäjän kautta. Näin sain neljän viikon lomaani mahdutettua kaiken sen, mitä matkaltani lähdin hakemaan: sopivassa suhteessa kulttuuria ja kaupunkeja, luontoa ja aktiviteettejä sekä rantaa ja rauhoittumista. Tässä pieni infopaketti matkastani:

IntiaSri LankaMalediivit

Matkakohteet

Kiertomatkani aloitin Intiasta, jossa viivyin yhteensä viikon verran kuuluisan kultaisen kolmion reitillä. Ensimmäisenä kohteena oli värikylläinen suurkaupunki Delhi ja sen jälkeen vuorossa oli Jaipur kuuluisine palatseineen ja elefantteineen. Kaupunkikohteiden jälkeen jatkoin matkaani Rathamboren luonnonpuistoon, jossa pääsin näkemään harvinaisen bengalintiikerin luonnollisessa elinympäristössään. Luontomaisemien jälkeen palasin takaisin Delhiä kohti, mutta sitä ennen pysähdyin vielä yhdeksi yöksi Acraan näkemään sen tarunhohtoisen Taj Mahalin palatsin.

Delhistä lensin Sri Lankan Colomboon, josta aloitin kahden viikon seikkailuni Sri Lankassa. Ensimmäisenä rentouduin muutaman päivän Marawilan autioilla hiekkarannoilla. Rantalomailun jälkeen suuntasin ylemmäs sisämaahan vieraillen norsujen orpokodissa Pinnawalassa ennen kuin otin tukikohdakseni Sigriyan. Sieltä tein päiväretkiä niin Sigiriyan kalliolinnoituksellePolonnarywan historiallisiin kohteisiin, Sigiriyan maaseudulle mangoja maistelemaan kuin Minneriyan luonnonpuistoon norsusafarille. Sigiriysta matkani kulki kultturelliin Kandyn kaupunkiin ja sieltä edelleen Nuwara Eliyan kauniisiin maisemiin. Nuwara Eliyasta poikkesin patikoimassa upeassa Horton Plains -luonnonpuistossa ennen kuin vuorossa oli pari yötä Yalan luonnonpuiston läheisyydessä. Viimeisenä kohteena oli surffiranta Mirissa valassafareineen, kunnes palasin takaisin Colomboon.

Colombosta lensin suoraan Malediivien Maleen, josta jatkoin vielä matkaa veneellä pienen Kandooma-saaren paratiisiin.

Malediivit

Yksin vai yhdessä

Alunperin suunnittelin lähteväni koko matkalle yksin, mutta matkasuunnittelujen edettyä tuskastuin Malediivien kalliisiin hintoihin: yksin kun pienemmästä beach bungalowistakin täytyi pulittaa sievoinen summa rahaa – toisin kuin matkakaverin kanssa jaettuna. Malediiveille ei onneksi ollut hankalaa houkutella matkaystävää mukaan: hän lensi Malediiveille Suomesta, minä Sri Lankasta ja tapasimme Malen lentokentällä. Intian ja Sri Lankan kierrokseni tein yksin, ja siinä missä Intiassa olin lähinnä omissa oloissani, löytyi Sri Lankasta usein helposti kavereita muista matkalaisista.

Sri Lanka on varsin turvallinen ja helppo maa yksinmatkailuun, mutta Intian suhteen yksin matkailevan naisen kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Tästä syystä bookkasinkin itselleni koko Intian matkalleni paikallisen kuskin, jottei minun tarvinnut yksin säätää julkisissa kulkuneuvoissa tai muutenkaan liikkua yksin suurkaupungeissa. Intiassa hintataso on sen verran edullinen, että yksinmatkailevan kannattaa panostaa omaan turvallisuuteensa.

A-K

Lennot ja liikkuminen

Delhiin lensin Moskovan kautta Russian Airflotilla, joka ennakkohuolistani huolimatta osoittautui kelpoyhtiöksi ainakin tällaisella kansainvälisellä lennolla. Delhissä minua vastassa oli etukäteen bookkaama kuskini, jonka kyydissä huristelin ympäri kultaista kolmiota koko matkani ajan. Samalla kun pääsin turvallisesti paikasta toiseen, tutustuin kuskin juttujen kautta myös hieman paremmin intialaisten elämään ja ajatuksiin. Kuski toimikin myös hyvin matkaoppaana ja osasi vinkata kivoja ravintoloita sekä shoppailupaikkoja.

Delhistä lensin Sri Lankaan Srilankan Airlinesilla, ja vaikka lentokokemus olikin varsin erikoinen, oli suora lento parempi vaihtoehto kuin välistoppilennot Intian sisällä. Alkuperäinen tarkoitukseni oli reissata Sri Lankassa omatoimisesti, mutta kun tein tarkempia matkasuunnitelmia, huomasin kahden viikon olevan aivan liian lyhyt aika kiinnostavien kohteiden kokemiseen muuten kuin oman kuskin avulla. Sri Lankan julkinen liikenne on nimittäin mitä on, ja välimatkoihin saa kulumaan yllättävän paljon aikaa. Autolla sen sijaan pääsee kätevästi ja nopeasti juuri sinne minne haluaa sekä voi pysähdellä oman maun mukaan matkan varrella olevissa kiinnostavissa kohteissa. Kuskin/kuljetuksen voi hommata koko matkalle tai pienemmille pätkille siirtymiseen. Itse päätin ottaa lopulta kuskin koko matkalle, mutta jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevämpää (ja ehkä myös halvempaa) ottaa kuski&auto vain pidemmille matkoille, ja päiväretkiä varten bookata sitten tilanteen mukaan paikallinen taksi/tuktuk – tällöin olisin voinut myös helpommin jakaa kyydityksen muiden matkalaisten kanssa.

Sri Lankasta on Malediiveille suoria lentoja, ja lentoaika on vain reilun tunnin. Eli mikäli haaveilee molemmista kohteista, kannattaa pitää mielessä myös näiden yhdistäminen samaan matkaan. Malediivien lentokentältä Malelta tarvitsee jatkokuljetuksen eri saarille, joista lähimmille (kuten Kandoomalle) pääsee edullisemmin veneellä, mutta kauempana oleville saarille joutuu lentämään vesitasokoneilla, joiden kustannukset voivat olla korkeita. Tämä kannattaa ottaa huomioon matkabudjettia laskiessa. Malelta lensin takaisin Suomeen Etihad Airwaysillä Abu Dhabin ja Berliinin kautta. Ystäväni löysi samaisen lentoyhtiön meno-paluulennot Helsingistä Malelle alle 800 eurolla.

Malediivit

Majoitus

Intian kulttuurikohteista löytyy hyvin tasokkaita luksushotelleja, mutta mikäli haluat yöpyä edullisemmin, on budjettivaihtoehtojen tarjonta vieläkin suurempaa. Tosin niiden osalta kannattaa unohtaa eurooppalaiset tähtiluokitukset ja laatustandardit, ja luottaa majapaikkaa valitessa enemmän kuviin ja muiden matkailijoiden kertomuksiin. Myös hotellien siisteyskäsitys on Intiassa erilainen kuin Euroopassa. Omat hotellivalintani olivat pieniä, ehkä noin parin tähden hotelleja, jotka palvelivat yöpymistarkoitukseen hyvin ja olivat yleisesti ihan siistejä. Tosin mitään erikoista lisää ne eivät matkaani tarjonneet. Jos suuntaisin nyt uudelleen Intiaan, katsoisin ehkä ennemmin pieniä Bed&Breakfast-tyylisiä perheiden pyörittämiä majapaikkoja, joiden joukosta voi löytää edullisesti upeitakin paikkoja esim. Tripadvisorin perusteella.

Sri Lankassa majoitusvalikoimaa on paljon suppeammin kuin Intiassa, ja isojen turistihotellien rinnalla suurinosa majapaikoista on enemmän pienempiä yksityisomisteisia hotelleja/majataloja. Enemmän valinnanvaraa majapaikoista on turistien suosimissa rantakohteissa ja isommissa kaupungeissa, mutta niissä hinnat ovat olleet nousussa vuosi vuodelta. Omat majapaikkani olivat muutaman tähden hotelleja tai bed&breakfast-tyylisiä majapaikkoja, ja niiden perusteella tein johtopäätöksen, että Sri Lankassa hotellien taso oli kauttaaltaan korkeampi kuin Intiassa. Erityisesti suosittelen pitämään mielessä kotimajoitusvaihtoehton, sillä sellaisia Sri Lankasta löytyy varsin runsaasti.

Malediiveillä luksusresorttitarjontaa on vaikka muille jakaa, mutta edullisempia vaihtoehtoja joutui oikeasti metsästämään. Lopulta valintani oli Etelä-Malen atollilla sijaitseva Holiday Inn Resort Kandooma Maldives -hotelli*, jonka hinta-laatusuhde oli mielestäni vertailemistani kohteista paras. Lisää Malediivien majoituksesta voit lukea tästä postauksestani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruoka ja juoma

Intiasta olin ennen matkaani kuullut lukuisia kauhukertomuksia ruuan sekoittamasta vatsasta, mutta itse en onneksi kokenut mitään ongelmia matkallani. Toki tähän vaikutti varmasti se, että kuskini osasi neuvoa minulle parhaimmat ravintolat ja näin vältin pahimmat turistiloukot. Lisäksi söin mieluiten hyvin kypsennettyjä kasvisruokia, sillä muutamat kana-annoksien lihapalat olivat sen verran sitkeitä, että mielestäni maukkaat intialaiset kastikkeet tulivat parhaiten oikeuksiinsa kasvisversioina. Saman huomasin myös Sri Lankassa, jonka kasvisruokapainotteinen ruokakulttuuri oli erityisesti mieleeni.

Intiassa tilasin useimmiten erilaisia currykastikkeita riisillä tai naan-leivällä, mutta erityisesti hurmaannuin Gajar Halva jälkiruuasta, joka maistui kuin porkkanakakulta! Sri Lankassa taas suosikkini oli tuttu ja turvallinen fried rice -annos, lisäksi paikallinen kottu kasvisversiona oli aina varma valinta. Sri Lankan matkan aluksi suosittelen suuntaamaan yhtenä iltana buffet-pöytien ääreen rohkeasti tutustumaan ja maistelemaan maan makuja, sitä kautta löysin nimittäin itse useita uusia herkullisia tulisia kastikkeita. Ja Sri Lankassa ollessa ehdotonta on myös käydä teeviljelmillä sekä maustetarhassa tutustumiskierroksella.

Malediiveillä ruokailut painottuvat taas hotellin tarjontaa, sillä saarella olevasta majapaikasta ei noin vain lähdetä ravintoloihin muualle. Useimmissa hotelleissa ravintoloihin on kuitenkin panostettu, ja paikan päältä löytyy lähes kaikkea buffet-pöydistä 5 tähden illallisiin. Lähes kaikkiin majapaikkoihin suositellaan all inclusive tai ainakin half board -vaihtoehtoa, mitkä tulevatkin usein edullisemmiksi kuin yksittäisenä tilatut annokset.

Malediivit

Aktiviteetit ja nähtävyydet

Intiassa kultaisen kolmion kierros tarjoaa oivan kulttuuripläjäyksen Intian parhaita paloja. Erityisesti Jaipurin vaaleanpunainen kaupunki Amberin linnoituksineen on upea kohde, lisäksi rakkauden palatsi Taj Mahal on ehdoton Intiassa. Molempiin paikkoihin voi tutustua itsekseen tai ostaa paikallisoppaan palvelut suoraan portilta. Delhi taas tarjoaa kulttuurikokemuksen vailla vertaa, ja perusnähtävyyksien lisäksi siellä kannattaa ainakin kokea riksakyyti kapeilla markkinakujilla. Jos luontokohteet kiinnostavat, pystyy kultaisen kolmion kierrokseen helposti sisällyttämään Ranthamboren luonnonpuiston, jossa safarilla voi päästä näkemään karunkauniiden luontomaisemien lisäksi bengalintiikereitä. Koska safareille pääsevien turistien lukumäärä on rajoitettu päivää kohden, kannattaa safari bookata hyvissä ajoin ennen matkaa. Safarikierroksia kannattaa myös tehdä ainakin muutamia, jotta tiikerihavainto on varmemmin taattu. Itse näin tiikereitä vasta kolmannella ja viimeisellä safarillani.

Siinä missä Intiassa kulttuurikohteet ovat maan parasta antia, tarjosi Sri Lanka mielestäni parhaita paloja kauniine rantoineen ja luontokohteineen. Rantakohteissa suositut turistipaikat kannattaa jättää väliin ja suunnata pienempiin rantakyliin, joista voi löytää palan paratiisiä kokonaan itselleen.Rannikolla voi rantalöhöilyn lisäksi surffata tai suunnata valas- ja delfiinisafarille. Snorklaus- ja sukelluskohteitakin löytyy, mutta usein aallot ovat sen verran kovia, ettei retkiä aivan joka paikassa järjestetä. Sri Lankassa vieraillessa kannattaa ehdottomasti poiketa ainakin sen yhdessä luonnonpuistossa bongailemassa villinorsuja, myös patikointireitit erityisesti Nuwara Eliyan ympäristössä ovat kokemisen arvoisia. Keskimaan kulttuurikohteet, erityisesti Sigiriya ja Polonnarywa ovat näkemisen arvoisia, näiden rinnalla kannattaa myös kokea pala srilankalaista kulttuuria vaikkapa tanssishow:ssa tai illallisella paikallisen perheen luona, tai entä mitä jos piipahtaisit matkan varrella pienessä maalaiskylässä tai kyläkoulussa tutustumassa paikallisiin? Eikä teeviljelmiäkään kannata unohtaa!

Malediiveillä aktiviteetit painottuvat maailman upeimpiin snorklaus- ja sukelluskohteisiin, mutta niiden lisäksi voi kokeilla erilaisia vesiurheilumuotoja tai veneretkiä. Oma ykkösvalintani olisi ollut snorkausretki valashaiden kanssa, mutta harmikseni retki peruttiin liian pienen osallistujamäärän vuoksi.

Intia A-K

Pakkaaminen

Intiaan talvikaudella matkatessa kannattaa pitää mielessä, että varsinkin öisin lämpötilat saattavat laskea lähelle nollaa astetta eikä majapaikoissa useinkaan ole lämmitystä. Kerrospukeutuminen kannattaa, sillä päivällä lämpötilat voivat kuitenkin nousta hellelukemiin. Naisena Intiassa pukeutumisessa kannattaa suosia löysiä ja peittäviä vaatteita, jos ei halua saada paikallisilta miehiltä liikaa huomiota. Oma suosikkiasuni koostui maksihameesta, isokokoisesta huivista ja erilaisista puseroista.

Sri Lankassa eri uskonnot elävät sulassa sovussa, ja yleisesti lähes joka puolella Sri Lankaa turistit voivat kulkea normaalisti sään mukaan pukeutuen. Konservatiivinen pukeutuminen on kuitenkin suotavaa erityisesti uskonnollisissa kohteissa vieraillessa, kun taas rantakohteissa pukeutuminen on vapaampaa. Oma luottoasuni Sri Lankassa koostui shortseista ja tee-paidoista, sillä maassa oli kauttaaltaan kuuman kostea sää koko matkani ajan. Temppelivierailuille otin mukaan pitkän hameen tai haaremihousut sekä olkapäiden peittämistä varten kevyen huivin.

Malediiveille matkalaukun sisältö voi koostua pelkistä ranta-asuista, mutta jos tarkoitus on vierailla paikallisten asuttamissa kohteissa, kannattaa mukaan pakata peittävämpiä vaatteita ja kunnioittaa näin paikallisten muslimikulttuuria.

Jos mieleesi tulee muuta kysyttävää näistä kohteista, niin laitathan rohkeasti kommenttia tulemaan! Autan mielelläni matkasuunnittelussa. 🙂

* mainoslinkki
About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Anna | Muuttolintu.com
  15.7.2016 at 21:38

  Me yhdistettin viime vuonna häämatkalla Intia ja Malediivit. Koska lento kulki kuitenkin Sri Lankan kautta, senkin olisi hyvin voinut siihen yhdistää, jos olisi sattunut suunnitelmiin noin muuten. Sri Lankaa ollaan jo vähän kierretty joten päätettiin skipata sillä kertaa. Pinnawelan norsujen orpokodista meille jäi aika huono maku, pitäisi oikeastaan kirjoittaa siitä postaus. Intiassa on tosiaan helppo matkustaa oman autokuskin kanssa, me päädyttiin myös samaan ratkaisuun viime kerralla. Vaikka junalla matkustamisessakin Intiassa on tunnelmaa, senkin haluan vielä tehdä, kenties ensi kerralla. Me käytiin myös Ranthamboren tiikeripuistossa, eikä nähty tiikereitä. Aloin jo melkein epäillä, että näinköhän niitä on oikeasti siellä jäljellä ollenkaan 😀 Hyvä tietää, että on! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   15.7.2016 at 22:09

   Luinkin teidän Intia-postauksia mielenkiinnolla, varsinkin se riksa-seikkailu oli mahtava! Pinnawala jakoi myös itseni mielipiteet – siinä missä norsujen orpokoti on yleisellä tasolla erinomainen asia, koin varsinkin pikkunorsujen ruokinnan varsinaiseksi showbisnekseksi, jossa eläimen tuntemukset laitettiin kakkoseksi turistikokemuksen varjolla. Siitä kirjoittelinkin hieman tässä postauksessa:
   https://adalminasadventures.com/sri-lanka-norsujen-orpokodissa/
   Ja joo, myös minä olin aika epäileväinen kahden epäonnisen safarin jälkeen, kun tiikereistä näkyi vain tassun jäljet hiekassa! Lopulta viimeisellä kerralla onneksi onnistuin näkemään peräti kaksi eri yksilöä! Sillä on kuulema väliä, mille alueelle pääsee – reunimmaisilla ei juurikaan näe tiikereitä, mutta keskellä joen uoman varrella näkeminen on todennäköisempää. 🙂

   Reply
 • Jenni
  29.5.2017 at 20:28

  Minkä firman kautta otit kuljettajan? Olisiko jotain nettisivua tms.? Paljon se suunnilleen maksoi?

  Reply
  • Anna-Katri
   11.6.2017 at 08:27

   Apua, nyt en kyllä tähän hätään muista mistä löysin kuskin! Kannattaa vaikka googlailla kokonaisia kiertomatkojakin, jos niiden kautta löytyisi ja toisaalta pääsee sellaisella sitten helpommin reissaamaan koko matkan. Jos itse menisin uudelleen, niin ottaisin kuskin pelkästään pidemmille matkoille, niitä pystyi nimittäin saamaan hyvin paikan päältäkin vaikka majapaikan kautta. Tällöin ei tarvitse maksaa kuskinkin elämää koko reissun ajan, vaan vain juuri sen hetkisen siirtymän kulut.

   Reply

Leave a Reply