Menu
Sri Lanka

Sri Lanka – 3 parasta luonnonpuistoa

Sri Lanka Sri LankaOLYMPUS DIGITAL CAMERASri LankaYksi ehdoton kohokohtani Sri Lankaan matkatessani oli päästä näkemään villit intiannorsut niiden luonnollisessa elinympäristössä. Luonnossa intiannorsuja elää hyvin vähän, mutta erityisesti juuri Sri Lankassa, näitä norsuja vielä elelee luonnossa, mistä kiitos isoille suojelualueille, joissa norsut saavat vapaana ja villeinä elellä. Suojelutyön lisäksi myös paikallisten suhtautuminen norsuihin on alkanut vuosien mittaan muuttumaan: moottoroitujen työkoneiden rinnalla norsuja ei enää tarvita maaseudun peltotöissä, mutta toisaalta villit norsut ovat koituneet uhkaksi varsinkin riisiviljelmille. Norsujen ja paikallisten yhteydenotot ovatkin yleisiä, mistä kerroinkin Temppeleitä ja mangomaistiaisia postauksessa.

Norsujen lisäksi Sri Lankan luonto tarjoaa monimuotoisesti muutakin nähtävää, joten Sri Lankan matkalla kannattaa matkaohjelmaan sisällyttää ainakin yksi luontokohde – ellei jopa kolmea! Tässä suosikkini:

Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Sri LankaSri Lanka

1. Yala National Park

Sri Lankan kuuluisin luonnonpuisto on maan kaakkoisosassa sijaitseva Yalan kansallispuisto, jonka 1200 hehtaarin suojelualue kätkee sisäänsä kauniiden luontomaisemien lisäksi ison joukon eri eläinlajeja. Varsinainen paratiisi siis! Yalassa elelee norsujen lisäksi niin harvinaisia leopardeja kuin muun muassa huulikarhuja, krokotiilejä, sakaaleja, hirvieläimiä, apinoita, kilpikonnia, mangusteja ja useita lintulajeja. Todennäköisesti puistossa vastaan myös tallustelee riikinkukko, tuo Sri Lankan kansallislintu. Monimuotoisessa puistossa eläinbongailulle vastapainoa tuovat vaihtelevat maisemat, sillä suistoisilta pelloilta matka kulkee jeepin kyydessä tiheämpään metsikköön ja aina edelleen merenrannan hiekkadyyneille. Safarin aikana saakin varsin kattavan kuvan Sri Lankan luonnosta.
Paras hetki safarille on heti aamun koittaessa, eli yö kannattaa viettää safarialueen porttien lähistöllä. Lähin isompi kaupunki on Tissamaharama, josta voi helposti ostaa safaripaketteja. Puistoon mennessä kannattaa varautua siihen, että alueelle on tunkua: satapäiset kymmenpäiset jeeppikaravaanit eivät ole tässä puistossa harvinainen näky.

Sri LankaSri Lanka Sri LankaSri LankaSri Lanka

2. Minneriya National Park

Sri Lankan keskiosassa sijaitseva Minneriya National Park on tuntemattomampi kuin Yala, mutta ehkä juuri siitä syystä siellä pääsee kokemaan luonnon vieläkin lähempää. Minneriyassa suuret norsulaumat lauduntavat ruohikkotasanteilla, joten niiden näkeminen on varsin helppoa toisin kuin tiheämpi puustoisessa Yalassa. Puistoa ei turhaan kehuta Sri Lankan parhaimmaksi paikaksi nähdä villejä intiannorsuja. Toki puistossa voi nähdä muitakin eläimiä, mutta norsut kyllä varastavat päähuomion. Vaikka maisemat eivät ehkä vedä vertojaan Yalalle, korvaa tämän norsujen joukkokokoontumiset erityisesti kuivalla kaudella. Puisto on myös varsinainen paratiisi lintubongarille sillä suostoisille seuduille kerääntyy ympäri vuoden vaikka minkälaista siivekästä.

Minneriyan puisto sijaitsee Sri Lankan kulttuurikolmiolla, lähellä Sigiriyaa ja Polonnaruwan raunioita, joten jos pohjoiseen suuntaa kulttuurikierrokselle, kannattaa matkalla poiketa puistossa. Puiston porteilla päivystää oppaita jeeppeineen, joten välttämättä etukäteisbookkausta ei tarvita. Yksinmatkailijan kuitenkin kannattaa yrittää lyöttäytyä safarille ainakin parin muun matkailijan mukaan, sillä jeepin ja oppaan taksa jaetaan koko seurueen kesken.

Sri Lanka Sri LankaSri LankaSri Lanka Sri LankaSri Lanka

3. Horton Plains National Park

Horton Plainsin luonnonpuistoon matkataan kiemuraisia vuoristoteitä, sillä puisto sijaitsee 2130 metrin korkeudessa. Luonnonpuiston alueella kiemurtelee noin 10 kilometrin mittainen vaelluspolku, jota kulkiessa pääsee ihastelemana niin upeita maisemia, aistimaan luonnonrauhan kuin myös kohtamaan Sri Lankan monimuotoisen luonnon eri lajeineen. Patikointipolun kohokohta on World’s End, jonka jyrkänteen reunalta voi ihmetellä edessä avautuvia, upeaakin upeampia maisemia. Ruohoarojen ja pilvisademetsien keskellä kiemurtelevan polun varrella vastaan tulee myös vesiputouksia, jotka tarjoavat tunnelmallisia paikkoja vaikkapa eväshetkelle. Maisemien lisäksi patikointi Horton Plainsissa tarjoaa parhaimmillaan myös rauhoittavan luontokokemuksen, sillä suuria turistimassoja polulla harvoin vastaan tulee.

Horton Plains sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Nuwara Eliyasta. Puistoon kannattaa suunnata aamuvarhaisella sillä auringonnoustessa huipulta voi ihastella kumpuilevia metsämaisemia kehystäviä pumpulisia sumuverhoja, jotka taikovat mäenrinteet yhdeksi satumaaksi. Jos Horton Plainsin valloituksen jälkeen vaelluskuume jäi päälle, kannattaa seuraavaksi kokea lähialueella sijaitseva Adam’s Peak. Sinne kiipeäminen on extreamempi kokemus, mutta palkitsee seikkailijan maisemien lisäksi spirituaalisella elämyksellä, sillä tänne paikallisetkin kiipeävät pyyhiinvaellusmatkalle.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

 • Nomadi
  6.2.2019 at 17:12

  Hyviä vinkkejä, kiitos tästäkin! Menitkö tuolle patikkamatkalle Horton’s Plainsissa omin päin vai oppaan kanssa? Tarvitseeko sinne opasta, vai onko reitti helposti ja turvallisesti kuljettavissa omin päinkin?

  Reply
  • Anna-Katri
   8.2.2019 at 07:11

   Menin ominpäin, kuski jätti porteille ja siitä sitten lähdin itse kävelemään. Reitti oli suht helppo ja viitoitettu, joten sen pystyi hyvin kävelemään omatoimisesti. 🙂

   Reply

Leave a Reply