Menu
Sri Lanka

Sri Lanka – temppeleitä ja mangomaistiaisia

Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Sri LankaSigiriyan kylässä vietin useamman päivän läheisiin historiallisiin temppeleihin ja muihin nähtävyyksiin tutustuen. Yhtenä päivänä tein retken Sri Lankan entiseen keskiaikaiseen pääkaupunkiin Polonnarywaan, joka kätkee sisäänsä 1100-luvulla rakennettuja UNESCOn maailmanperintökohteeksikin listattuja raunioita. Raunioalueelta löytyy myös upeita muinaismonumenttejä ja temppelitaidetta. Kuuman kosteassa trooppisessa ilmastossa rauniot eivät valitettavasti olleet säilyneet kovin hyvässä kunnossa, ja niiden osalta edessä taitaakin olla aikamoinen entisöintiprosessi, jos nämä halutaan säilyttää vielä tuleville sukupolville. Raunioiden ja patsaiden luona kiertely oli helteestä huolimatta rentouttavaa, ja erityisesti lempeäkatseisten Buddha-jumalia esittävien patsaiden edessä aika tuntui pysähtyvän ja mieli rauhoittuvan.

Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Sri LankaLopulta aloin kuitenkin saada temppeleiden kiertelyistä tarpeekseni ja huomasin kaipaavani enemmän kosketuspintaa paikallisten elämään. Tiedustelin majapaikastani josko voisin käydä pienellä tutustumiskierroksella läheisessä maalaiskylässä ja pienten selvittelyjen jälkeen löytyi kylästä englanninkielen opettaja Nishantha eli Baba, joka lupasi kierrättää minua tiluksillaan. Baba tuli hakemaan minut majapaikastani, ja lähdimme kävelemään oranssinpunertavaa hiekkatietä pitkin. Välillä Baba osoitteli puihin ja pensaisiin opastaen minulle, mitä missäkin kasvaa. Riisiviljelmät kimmelsivät lähes epätodellisen vihreinä, ja peltoaukean laidalle oli hankala nähdä pienestä sumusta johtuen. Lopulta poikkesimme isommalta tieltä pienelle peltopolulle, jonka päässä oli riisiviljelmien puunlatvaan kyhätty maja – kuulema vartiointitorni norsujen yöllisiä ryöstöretkiä varten.

Baba kiipesi edeltä ketterästi majaan, ja minäkin rohkaistuin nousemaan huteria puuportaita pitkin puiden latvojen tasolle. Onneksi, sillä yläilmoista käsin pystyi ihastelemaan parhaiten näitä maaseutumaisemia. Paluumatkalla piipahdin oppaani kodissa, jossa hän perheen nuorimpana poikana asui äitinsä kanssa. Naureskellen sovittelin päähäni Baban kannustuksesta hänen isänsä kyläpäällikön hattuja siemaillen samalla höyryävää Ceylon teetä posliinikupeista. Paluumatkalla kävellessäni takaisin majapaikkaani tien vierestä alkoi kuulumaan kumeita kupsahduksia. Kun käännyin katsomaan tarkemmin, mistä ääni tulee, oli srilankalainen perhe pudottelemassa mangoja alas puusta takapihallaan. Kun he huomasivat minut, levisi kasvoille lämmin hymy ja minut kutsuttiin Baban kanssa kodin terassille mangomaistiaisille.

Sri Lanka Sri Lankasri lankaSri Lanka Sri LankaMangopuiden katveessa mutustelin suussa sulavaa, karkkejakin makeampaa mangoa Baban tulkatessa minun ja perheen keskustelua. Perheen tytär esitteli uutta koulupukuaan, kun taas mummo innostui tekemään salaista lääkereseptiään morttelissa ja naureskellen pyöritti yrttiseosta hampaattomassa suussaan. Kun illan pimeys alkoi saapumaan, oli aika sanoa hyvästit perheelle ja Baballe. Portilla mummo tarttui minua molemmin käsin käsivarsistani kiinni ja katsoi vaativasti suoraan silmiini sekä sanoi jotain sri lankaksi – tulethan pian takaisin, Baba kertoi mummon sanoneen. Kyyneleet nousivat silmiini, kun vastasin mummolle, että olisin seuraavana päivänä lähdössä jatkamaan matkaani enkä voisi enää tulla vierailulle.

Jos olet vierailulla Sigiriyan lähellä ja haluat päästä näkemään srilankalaisten maalaiselämää, ota yhteyttä Babaan: rathnanishantha(at)gmail.com. Kun lähetin hänelle ja hänen luokalleen kuvia matkaltani, hän kertoi ottavansa mielellään muitakin matkailijoita vastaan kyläänsä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Hanna
  18.8.2017 at 00:14

  Upeita kuvia ja kokemuksia sinulla! Olemme ystäväni kanssa lähdössä Sri lankaan ensi tammikuussa pariksi viikoksi. Pohdimme vain vähän matkustaneina naisina kohteen turvallisuutta. Samoin hintataso mietityttää – paljonkohan esim kiertomatka taksilla maassa maksaa? Tai tällainen retki paikallisten elämään tutustumisen merkeissä?

  Reply
 • Anni Vehmanen
  18.9.2017 at 16:30

  Olisiko sinulla vinkkiä johonkin hyvään autokuljettajaan/autofirmaan, jolta voisi tiedustella autoa ja kuljettajaa Sri Lankaan. Pyörimme ainakin Colombon ja Kandyn välillä.

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:58

   Ei valitettavasti ole enää, mutta kannattaa googlailla ja vaikka tsekata myös paikalliset matkatoimistot, jotka myös järjestävät kuljetuksia. Ja paikan päältä onnistuu myös helposti yhdensuuntaisten matkojen järjestäminen!

   Reply
 • Täällä on kovan tutkailun alla sun Sri Lankan jutut, ensi kuussa matka sinne! 🙂 Tää vois olla aika mielenkiintoinen ja erilainen kokemus Sri Lankasta, pitää tutkailla meidän reittiä ja mahdollisesti laittaa viestiä Baballe. Mitkä susta on Anna-Katri ihan must juttuja Sri Lankassa?

  Reply
 • Anu
  27.1.2018 at 09:13

  Hei
  Lueskelen Hesaria ja artikkeli reissuistasi alkoi kiinnostaa. Olet verrattain nuori ja olet reissannut vasta n. 20 vuotta. Tahti on ollut tosi tiivis, tutustua uusiin kohteisiin. Olen itse vieraillut aika monessa käymässäsi maassa. Palasin pari päivää sitten Sri Lankalta. Kun on nähnyt paljon eri maita niin on vaikea listata parhaita paloja. Suosikki kohteitani on Mauritius siellä etenkin Flic-en-Flac, Kuuba (mennyt maailma, kannattaa kokea ennen kuin pilaantuu, rytmi/musikki/tanssi. Samoin Brasilia kiehtoo vieläkin pariinkin vierailun jälkeen. Antoisaa on myös tutustua kohteessa paikallisiin ihmisiin ja ne muista vielä vuosien jälkeen.

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 15:13

   Itseasiassa olen reissannut vasta viimeiset n. 10 vuotta aktiivisemmin, mutta noihin vuosiin sisältyy tällaisia vähän pidempiä irtiottoja, joiden aikana olen käynyt useammassa kohteessa. Sri Lanka on kyllä upea kohde. Mauritiuksella tai Kuubassa en ole käynyt, mutta erityisesti Kuubasta haaveilen. Hienoa matkoja ja matkamuistoja sinulla!

   Reply
 • Nomadi
  6.2.2019 at 16:35

  Wow, miten hieno kokemus! Anteeksi vähän tyhmä ja ehkä epähienotunteinen kysymys, mutta sovitteko tuolle vierailulle ja opastukselle mitään etukäteishintaa, vai annoitko tippiä omantunnon mukaan? Oletettavasti tämä opastus piti jollain tapaa Baballe korvata 🙂 Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja mielellään tekisin itsekin jotain vastaavaa, mutta haluaisin tietää etiketin etten mene loukkaamaan paikallista joko tyrkyttämällä rahaa, jota ei haluta, tai antamalla liian vähän.

  Reply
  • Anna-Katri
   8.2.2019 at 07:15

   Koska kyseessä ei ollut mikään järjestetty retki vaan ihan ekstempore tyyppi löytyi esittelemään kyläänsä, ei tälle tietenkään ollut mitään etukäteishintaa vaan annoin sitten tippiä. Hän esitteli ylpeänä kyläänsä ja oli innoissaan, että samalla pääsi käyttämään englanninkieltään muiden kuin oppilaiden kanssa, heidän pienessä maalaiskylässään kun ei ollut silloin turisteja pyörinyt. Lupasin myös jakaa hänen yhteystietonsa, jos joku muukin suomalainen tänne innostuisi tulemaan. En tosin ole tiedä onko hän vielä kylässä, omasta reissustani kun on jo vuosia aikaa. 🙂

   Reply

Leave a Reply