Menu
Kirja

Menolippu kaikkialle – yksinmatkaajan käsikirja

Nyt se on ulkona, nimittäin esikoiskirjani Menolippu kaikialle – yksinmatkaajan käsikirja! Kirjanjulkkareita juhlistettiin 10.10.2024, kun fyysinen kirja ja e-kirja julkaistiin Otavan kustantamana, ja nyt tällä viikolla kirjasta tuli ulos tuli myös äänikirjaversio, jonka olen lukenut itse.

On ollut aivan mielettömän ihanaa saada teiltä lukijoilta viestejä, kuinka kirjaa on odotettu ja miten sen sisällöistä on pidetty! Kiitos jo tähän mennessä kaikille!

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Kirjaa löytyy myynnistä myös muista kirjakaupoista kautta Suomen, nettikirjakaupoista sekä eri äänikirjapalveluista.

Menolippu kaikkialle – kirjan esittelytekstit

Kuten kirjan takakansi paljastaa, sisältää se inspiroivia reissutarinoita joka puolelta maailmaa. Kirja antaa vinkkejä muun muassa siihen, miten muuttua kotihiirestä maailmanmatkaajaksi ja lähteä toteuttamaan omia reissu-unelmiaan sekä kuinka löytää rohkeus yksinmatkailuun.

Ja hieman johdantona kirjan sisältöön myös itsestäni paljastetaan esittelyteksteissä seuraavaa: Anna-Katri Räihä on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on matkustanut maailman jokaisessa maassa. Kirja tempaisee mukaansa nojatuolimatkalle mitä erikoisimpiin kokemuksiin ja kohtaamisiin: Räihä on patikoinut Kolumbian sademetsissä, piilotellut talibaneilta Afganistanin vuoristossa ja ollut treffeillä Vanuatun pienellä tulivuorisaarella.

Teos tarjoaa konkreettisia vinkkejä, kuinka selviytyä kiperistäkin tilanteista maailmalla – yksin.

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Kenelle kirja on suunnattu ja mistä se kertoo

Kirjaan olen valinnut muutamia merkityksellisiä matkatarinoita sieltä täältä ympäri maailman. Niiden mukana pääsee takuuvarmasti nojatuoliseikkailulle keskelle erilaisia reissuhetkiä, ja niiden kautta kirja soveltuu lukukokemukseksi kaikille maailmasta ja matkailusta kiinnostuneille.

Alusta saakka minulle oli kuitenkin selvää, etten halua kirjassa keskittyä vain omiin seikkailuihini, vaan haluan tarjota kirjan kautta myös konkreettisia matkavinkkejä niille, jotka haaveilevat maailman näkemisestä. Soolomatkailun alkutaipaleella olisin nimittäin itse kipeästi kaivannut vastaavaa opasta, johon on selkeästi koottu pääkohdat siitä, miten maailmalla voi reissata helpommin, turvallisemmin ja tiedostavammin myös yksin. Soolomatkailijoiden rinnalla monista vinkeistä on varmasti hyötyä myös muulla tavoin reissaaville ja aloittelevien matkailijoiden lisäksi vinkkilistoissa riittää kerrattavaa kokeneemmillekin matkailijoille.

Kirjassa pääsee seuraamaan, kuinka itse muutuin kotihiirestä ja pelokkaasta aloittelevasta soolomatkailijasta kaikkiin maailman maihin matkustavaksi seikkailijaksi, joka on rohkeasti toteuttanut omia unelmiaan. Kirjan kautta haluan omalla esimerkilläni inspiroida myös muita lähtemään rohkeasti elämänsä seikkailuun ja toteuttamaan reissuhaaveitaan itsenäisesti sen sijaan, että odottelisi kotisohvalla rinnalleen reissukaveria tai elämänkumppania. Olen nimittäin varma, että pienellä itsevarmuusboostilla ja sopivalla etukäteissuunnittelulla matkasta voi nauttia yksin enemmän kuin etukäteen uskaltaa toivoakaan.

Kirjassa haluan lempeästi herätellä kaikkia reissaajia ja matkailusta haaveilevia avaamaan silmät tälle upealle maailmalle, ottamaan enemmän selvää eri paikoista sekä murentamaan ennakkoluuloja niin itseään kuin eri maita kohtaan. Lopulta mikään tässä maailmassa ei ole niin mustavalkoista kuin kotisohvalla istuessa saattaa vaikuttaa.

Kokonainen maailma on tuolla avoinna, joten mitä vielä odotat?

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Kirjahaaveista tuli yllättäen totta

Mistä kaikki sitten alkoi?

Olin pienen ikuisuuden haaveillut, että olisipa mieletöntä päästä jossakin vaiheessa elämää kirjoittamaan matkailuun liittyvä kirja. Kun viime vuonna sain päätökseen tavoitteeni vierailla kaikissa maailman maissa, sain seuraajiltani lukuisia viestejä siitä, kuinka toiveena olisi päästä lukemaan (tai kuuntelemaan) seikkailuistani lisää kirjan muodossa somekanavien rinnalla.

Jätin ajatuksen silloin hautumaan mieleeni, kunnes yllättäen lokakuussa 2023 sain sähköpostia Otavalta – he kysyivät, olisinko kiinnostunut mahdollisesta kirjaprojektista. Sen jälkeen tapasin Otavan edustajien kanssa kirjasta keskustellen, ja tapaamisen tuloksena laadin luonnoksen kirjan sisältörungosta sekä näyteluvusta. Kun Otavalta tuli sisällön suuntaviivoille vihreää valoa, kävimme vielä sopparikuvioita läpi, kunnes joulukuun 2023 loppupuolella allekirjoitin kustannussopimuksen kirjastani – itseasiassa istuin silloin Balilla suosikkikahvilassani ja mietin, että kuinka elämä voikaan odottamatta heittää eteen uusia ja kiinnostavia juttuja, joista on aiemmin osannut vain haaveilla!

Tammikuussa puolivälissä meillä oli kirjan kick off -palaveri, ja pääsin tutustumaan kustannustoimittajani kanssa ja sopimaan tarkemmasta kirjoitusaikataulusta. Ja sitten ei kun läppärin kansi auki, tyhjä word-tiedosto eteen ja näppäimistö sauhuamaan! Aloittelin kirjoitusprojektia Balilla vielä ollessani, vaihtaen kirjoituspaikkaa kahviloiden nurkkapöydistä erilaisiin inspiroiviin majapaikkoihin – joista muuten suosikkini oli itse Eat Pray Love -elokuvassa käytetty pieni villa riisipeltojen laidalla. Siinä paikassa oli kyllä ihan omanlaista taikaa, ja ehkä kirjani lukemisen jälkeen saatat arvata mitä reissujuttua siellä ollessani työstin. 😉

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Kirjoitusprosessin pyörteissä

Suomeen Balilta helmikuussa palatessani työpöydälläni vuorottelivat niin kirja kuin yrittäjänä muut konsultointiprojektit – ja siinä sivussa yritin myös saada some-kanaviani joten kuten ylläpidettyä. Päivistä alkoivat tunnit nopeasti käydä vähiin, kun aamupäivisin edistin kirjaa, iltapäivisin työprojekteja, ja iltaisin vielä päivitin somesisältöjä ja vastailin eri kanavissa saamiini viesteihin.

Voinkin sanoa, että välillä tarvittiin aikamoista itsekuria ja keskittymistä, jotta pääsin arjessani hyppäämään kirjan seikkailutarinoihin ja sain kirjoituksessa kiinni kunnon flow-tilasta. Itselleni kuitenkin parhaiten toimi, että tiukasta aikataulusta johtuen laadin kirjalleni oman Excelin, jossa seurasin päivittäin tekstin tuotantotahtia sekä kirjan eri lukujen merkkimäärää ja kokonaisuutta. Parhaimmillaan tekstiä syntyi sellaiset 10 000 merkkiä päivässä, mutta tietenkään aina samaan tuotantotahtiin en päässyt.

Näin jälkikäteen on myös pakko myöntää, että pieni perfektionisti sisälläni oli välillä melkoisissa stressitiloissa, kun kirjan ensimmäinen deadline häämötti yhä lähempänä. Välillä intoilin kirjan sisällön osalta ja välillä ajauduin itsekritiikin syviin aaltoihin. Matkoistani riittäisi varmasti tuhat ja yksi tarinaa kerrottavaksi, mutta merkkimääräraamien vuoksi jouduin karsimaan tarinat ja vinkit kompaktiin muotoon, ja samalla hyväksymään sen tosiasian, ettei tällä teoksella ole tarkoituskaan mitään Nobelin rauhanpalkintoja tavoitella. 🙂

Kirjan ensimmäinen kokonainen käsikirjoitus oli aikataulun mukaisesti kasassa huhtikuun lopussa. Sen jälkeen kustannustoimittaja kävi sisällöt läpi lähinnä oikolukuun ja tekstin tiivistykseen sopivin paikoin huomiota kiinnittäen ennen kuin ne palasivat takaisin työpöydälleni jatkotyöstettäväksi. Sitten minulla olikin enää vain noin kuukausi aikaa viimeistellä tekstit, kunnes ne menivät vielä kustannustoimittajan lukuun ja lopulta taittoon. Lopuksi sitten vielä edessä oli taittoversion tsekkausta ja oikolukua myös omalta osaltani sekä kirjaan tulevien kuvien valintaa. Kuvaosion kokoaminen oli muuten hauskaa mutta aikaavievää puuhaa, kun jokaisesta reissutarinasta piti pystyä valitsemaan vain muutamat parhaimmat kuvat ja sen lisäksi miettiä, miten haluan kuvat sommitella ja värikoordinoida sivuilla yhteen – ja kyllä, myös juuri tällaiset pienet yksityiskohdat olivat itselleni tärkeitä.

Kun lopulta sain Otavalta viestiä, että kirja oli mennyt painoon Otavan kirjapainoon Keuruulle, oli olo varsin epätodellinen. Tuntui aivan käsittämättömältä, että koko alkuvuoden puserrus oli vihdoin kasassa ja matkatarinani olisivat pian kaikkien luettavana! Oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun hetki ennen kirjanjulkkareita sain fyysisen kirjan käteeni, alkoi koko juttu tuntumaan enemmän todelta – siinä se nyt oli, ensimmäinen kirjani!

Kun kirja oli painossa, oli edessä kohdallani vielä äänikirjan nauhoitukset, sillä itselleni oli tärkeää että luen omat tarinani itse. Äänikirjan lukeminen olikin sitten aivan erilaista puuhaa kuin kirjan kirjoittaminen ja omalla tavallaan todella intensiivistä. Tuntui erikoiselta palata omiin teksteihin ja tarinoihin lukien niitä ääneen, kun äänitysstudiolla viereisessä kopissa joku kuunteli kokoajan juttujani. Välillä jouduin pidättelemään kyyneleitä, kun herkistävät reissumuistot tulvahtivat mieleen vaikkapa Syyrian osalta, ja välillä korviani kuumotti kuunnella kuvailuani vaikkapa australialaisen lentäjän lihaksikkaista käsivarsta. No mutta, nyt sekin urakka on takana ja myös äänikirja ulkona!

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja
Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Seikkailut tauolla

Elämäni on ollut tämän koko alkuvuoden jonkinlaisessa välitilassa, tauolla. Tietoisesti olen siirtänyt isommat seikkailut tältä vuodelta syrjään ja priorisoinut tietokoneen äärellä istumista kotona. Tuntuu samalla hullulta, jotenkin aivan absurdilta ajatukselta, että minä, joka janoan maailman näkemistä ja matkojen tuomaa vapautta, olinkin yhtäkkiä vapaaehtoisesti sanonut ei reissukutsuille ja -haaveille, ja sen sijaan pakottanut itseni pienen pieneen Suomi-ympyrään, joka on käsittänyt lähinnä kotini ruokapöydän ja sen päällä lepäävän läppärin.

Samalla kuitenkin tiedän, että tämä on ollut itselleni ainoa oikea ratkaisu. Jotta olen voinut tallentaa kirjan kansien väliin mahdollisimman aitoja kuvauksia mieleenpainuvimmista matkahetkistä maailmalta, on minun ollut pakko osata sanoa tiukasti ei uusille reissukokemuksille ja palata niiden sijaan menneisiin matkamuistoihin.

Mutta nyt, kun kirjaprojekti on saatu kokonaisuudessaan kunnialla maaliin on aika kääntää uusi sivu elämässäni. Seuraavaksi olen taas vapaa suuntaamaan maailmalle uusia seikkailuja kohti -kokemaan ja hankkimaan uusia reissumuistoja. Katsotaan jos jossakin vaiheessa näistä kaikista kertomattomista tarinoista saisi koottua uuden kirjan!

Kiitos vielä Otavalle tästä mahdollisuudesta kirjoittaa ja julkaista kirja. Ja kiitos kaikille teille, jotka olette jo kirjan hankkineet ja muutenkin onnitelleet ja tsempanneet!

Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja

Ps. Heti ensimmäisillä viikoilla kirja nousi Suomalaisen kirjakaupan top 20 myydyimpien kirjojen listalle 10 suosituimman kirjan joukkoon sekä Adlibriksen matkailu-kategorioissa myydyimmäksi!

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

3 Comments

  • Asko Leppilampi
    25.10.2024 at 15:02

    Olipa kiva lukea näistä taustoista. Sen haluaisin tietää, että kuinka paljon olit tehnyt matkapäiväkirjoja vai toimivatko blogipostaukset siinä roolissa?

    Reply
  • Isosti onnea projektin saamisesta valmiiksi. Itselläkin on joskus ollut haaveissa joku kirjaprojekti, mutta saapa nähdä, toteutuuko se joskus vai ei.

    Reply
  • Hannamaria
    29.10.2024 at 22:31

    Onnittelut! Odotan innolla, että pääsen lukemaan kirjasi blogitekstien jatkoksi.

    Btw. tarkoitatkohan Nobelin kirjallisuuspalkintoa? 😀

    Reply

Leave a Reply