”Miten matkustaa edullisemmin” on kysymys, johon törmää lähes aina matkailusta puhuttaessa. Monet haaveilevat maailman näkemisestä, mutta ajattelevat, että matkailu maksaa maltaita. Mutta tänä päivänä matkustaminen ei missään nimessä tarkoita aina suuria menoeriä. On harhaluulo, että enää nykyisin pitäisi olla lottovoitto takataskussa, jotta maailmaa voi kiertää. Päinvastoin. Pienillä valinnoilla ja hyvällä suunnittelulla voit matkustaa edullisemmin ja silti nauttia upeista paikoista ja mieleenpainuvista kokemuksista.
Poimi tästä postauksesta talteen parhaat vinkit budjettimatkailuun!

1. Suunnittele ja varaa ajoissa
Yksi parhaista tavoista säästää matkakuluissa ja matkustaa edullisemmin on suunnitella matka ja tehdä varaukset hyvissä ajoin. Tämä koskee erityisesti lentoja, sillä lentoyhtiöt tarjoavat usein halvempia hintoja varhaisille varaajille. Halvimmat lentoliput löytyvät tyypillisesti noin 2-3 kuukautta ennen matkustusajankohtaa.
Edullisten lentotarjousten löytämiseen kannattaa käyttää hintavertailusivustoja, kuten Skyscanneria tai Momondoa. Myös Googlen lentohaku on kätevä. Useimmissa tapauksissa liput kannattaa kuitenkin ostaa suoraan lentoyhtiön sivuilta, jolloin lipun hintaan ei tule turhia piilokuluja ja lippumuutokset onnistuu suoraan lentoyhtiön kanssa, ei välikäsien kautta.
Joskus viimehetken edulliset äkkilähtölennot tuttuihin turistikohteisiin voi löytää esimerkiksi Rantapallon tai eri matkatoimistojen sivuilta.
Euroopan kohteisiin matkustaessa kannattaa lentojen rinnalla tsekata bussifirmojen, kuten Flixbusin edulliset reitit.
2. Matkusta sesongin ulkopuolella
Matkustaminen suosituimpien lomakuukausien ulkopuolella voi tuoda merkittäviä säästöjä reissubudjettiin. Lentoliput, hotellit ja jopa paikalliset aktiviteetit ovat usein edullisempia, kun turistimäärät ovat vähäisempiä.
Budjettimatkailijan kannattaakin välttää suomalaisten suosituimpia matkustusajankohtia, joita ovat joulun ja uuden vuoden aika, heinäkuu sekä koululaisten kevät- ja syyslomaviikot. Tyypillisesti hiljaisempina matkustusajankohtina, kuten syksyllä tai alkukeväästä, matkojen hinnat ovat edullisimmillaan.
Myös viikonpäivällä voi olla väliä – eri sivustoilla kannattaa vertailla, kuinka hinta muuttuu, jos vaihdat päiviä. Tyypillisesti lennot ovat kalliimmillaan viikonloppujen ympärillä, kun taas tiistaille tai keskiviikolle voi tehdä edullisia löytöjä.
Jotkut uskovat, että lennot ovat halvimmillaan tiistaisin varattuna ja erään tutkimuksen mukaan halvimman lennon voi napata tiistaisin kolme viikkoa ennen lentoa. Jotkut taas suosivat nettiselaimen incognito-asetuksia sekä evästeiden ja välimuistin tyhjentämistä ennen varausta. Joissakin tapauksissa VPN-yhteyden kautta itsensä sijoittaminen Suomen sijaan muuhun maahan voi muuttaa hintaa merkittävästi.

3. Löydä vaihtoehtoiset kohteet ja reitit
Matkakustannusten osalta sillä on väliä, mihin maanosaan tai maahan matkustat. Suosituissa kaupunki- ja muissa turistikohteissa majoituksen hinnat voivat varsinkin sesonkiaikaan kohota pilviin, mutta ne voivat myös olla korkeat kautta vuoden. Sen sijaan että menet sinne minne muutkin menevät, katso itsellesi sopivia kohteita laajemmalla haulla ja matkusta edullisemmin. Todennäköisesti turistikeskittymän ulkopuolelle tai jopa naapurimaahan matkustaessa hinnat voivat olla merkittävästi edullisemmat.
Vaihtoehtoisten kohteiden selaamiseen voi käyttää esimerkiksi Skyscannerin ”Minne vain” toimintoa. Kannattaa myös katsoa, miten hinta muuttuu maan eri lentokenttien mukaan – joissakin kohteissa lähialueella voi olla parikin kansainvälistä lentokenttää, toinen halpalentoyhtiöille.
Myös eri lentoyhtiöiden ja bussifirmojen sähköpostilistoille kannattaa liittyä ei vain edullisten tarjouksien toivossa, vaan myös siitä syystä, että saatat bongata heidän suosituksestaan uusia kiinnostavia ja ennen kaikkea edullisia kohteita.
4. Valitse edullinen majoitus
Tyypillisesti kaikista edullisin majoitusmuoto on hostellin dorm-huone. Yö sellaista voi irrota kohteesta riippuen vain parilla eurolla. Tyypillisesti hinnat ovat jotakin 10-20 euron luokkaa. Monista hostelleista löytyy nykyisin myös omia huoneita, joiden hinnat ovat siltikin huokeampia kuin hotelleissa.
Hostellien lisäksi kannattaa tsekata pienet perheomisteiset Bed&Breakfast-tyyliset majapaikat sekä kodinomaiset Airbnb-majoitukset. Huone niistä voi joskus irrota yllättävän edullisesti. Couchsurfing-sivustojen ja kodinvaihtopalveluiden kautta voit löytää itsellesi myös ilmaisen majoitusratkaisun sekä sen lisäksi päästä tutustumaan paikallisiin paremmin kuin resortin uima-altaalla makoillessa.
Jos taas liputat hotellien nimeen, niiden osalta kaiken a ja o on kunnollinen vertailu – ei vain hinnan vaan myös niiden tason ja sijainnin perusteella. Suosituimmilla alueilla hinnat ovat lähes aina huipussaan, mutta jo parin korttelin päästä voi löytyä edullisempi hotellivaihtoehto. Nykyisin löytyy myös kattavasti erilaisia budjettihotellivaihtoehtoja.
Majoituksen osalta vertailun voi aloittaa Tripadvisor-sivustolta, jonka hakutoiminto listaa kätevästi useiden eri majoitusvarauspalveluiden hinnat rinnakkain ja pystyt näin valitsemaan edullisimman. Majoituspaikkoja kannattaa selata myös esimerkiksi seuraavilta sivustoilta: Hostelworld.com, Coachsurfing.com, Homestay.com, AirBnB.com, Booking.com, Hotels.com, Trivago ja Agoda.

5. Hyödynnä julkinen liikenne ja kävely
Taksit ja vuokra-autot voivat olla kalliita vaihtoehtoja liikkua kohteessa ollessa. Julkinen liikenne, kuten metrot, bussit ja junat, on yleensä huomattavasti halvempi tapa päästä kätevästi paikasta toiseen. Kohteesta riippuen kannattaa lähes aina tsekata onko yksittäisen matkalipun ostamisen sijaan edullisempaa hankkia kortti, jolla voit liikkua matkapäiviesi aikana niin paljon kuin haluat.
Monissa kohteissa perinteiselle taksille halvempi matkustusmuoto ovat nykyisin eri sovellusten kautta tilattavat kyytipalvelut. Puhelimeen kannattaa ladata ennen matkaa esim. Uber, Grab tai Gojek -sovellus, ja vertailla kyytien hintoja niiden kautta. Kannattaa huomioida että niissä hinnat voivat merkittävästi vaihdella ruuhkapiikkien ja muiden matkustusaikojen välillä.
Jos majapaikkasi sijaitsee keskeisellä paikalla, kannattaa myös pohtia taksin tilaamisen sijaan kävelyä kaikkialle. Samalla kun näet kaupunkia, saat huomaamatta hyvin hyötyliikuntaa. Ja kaiken lisäksi täysin ilmaiseksi!
6. Syö paikallisesti ja vältä turistirysiä
Turistialueilla ravintolahinnat ovat usein korkeimmat. Tällaiset ravintolat tunnistat lähes aina siitä, että niiden menua koristavat valokuvat ruoka-annoksista ja useille eri kielille käännetyt tekstit. Ravintolassa voi myös olla sisäänheittäjiä houkuttelemassa sinua kalliiden noutopöytien äärelle.
Turistiravintoiden sijaan kannattaa suunnata sinne, missä paikalliset syövät. Kokeile pieniä kortteliravintoloita tai vieläkin edullisempia katukeittiöitä ja ruokatoreja.
Lähtökohtaisesti lounasaikaan annoksien hinnat ravintoloissa voivat olla selvästi edullisemmat kuin vaikkapa illalliskattaukset. Kannattaa selvittää, löytyykö kohteesta sivustoa tai vaikka Facebook-ryhmää, johon on listattuna ravintola- tai lounastarjouksia.
Voit myös säästää rahaa valmistamalla itse ruokaa, jos majoituksessasi on keittiö. Tästä syystä hostellit ovat lähes aina budjettimatkailijan ykkösvalinta.
Kannattaa myös katsoa, ettet maksa majapaikassasi turhaan aamiaisesta. Tyypillisesti edullisempaa on jättää se pois majoitusvarauksesta, sillä joissakin hotelleissa hintalappu keskinkertaiselle aamiaiselle voi olla jopa yli 20 €. Edullisemman aamiaisen saat takuulla nappaamalla katukojusta mukaan vaikka kahvin ja sämpylän.

7. Etsi ilmaisia ja edullisia aktiviteetteja
Monissa kaupungeissa on ilmaisia nähtävyyksiä, museoita ja puistoja, joista voi nauttia ilman suuria kustannuksia. Lisäksi monet museot tarjoavat ilmaisia sisäänpääsyjä tiettyinä päivinä. Monissa kohteissa järjestetään myös ilmaisia kävelykierroksia, joiden oppaat työskentelevät tippipalkalla. Näitä vaihtoehtoja kannattaa hyödyntää ja matkustaa edullisemmin.
Ryhmän mukana päiväretkelle tai aktiviteettiin osallistuminen on lähes aina edullisempaa kuin bookata retki vain itselle. Kohteessa tarjolla olevia eri aktiviteettejä ja niiden hintoja voi vertailla esim. Tripadvisor, Viator ja GetYourGuide -sivustoilla. Kohteessa ollessa edullisia retkiä voi myös myös löytää suoraan niiden järjestäjiltä, jolloin et maksa turhaan välikäsille. Laita google laulamaan, tsekkaa sosiaalisen median haut ja kiertele kohteen matkatoimistojen pisteillä. Vertailu kannattaa.
Vinkkejä edullisista tai jopa ilmaisista aktiviteeteistä on usein tarjolla hostelleiden ilmoitustauluilla. Vaikka et hostellissa majoittuisi, voit käydä piipahtamassa heidän respassaan kyselemässä ainakin edullisia ryhmäretkiä.
8. Käytä matkakortteja ja alennuksia
Monet kaupungit tarjoavat turistikortteja, joilla saat alennuksia julkisesta liikenteestä, nähtävyyksistä ja jopa ravintoloista. Lisäksi opiskelijakortit ja muut alennuskortit voivat tuoda lisäsäästöjä.

9. Vältä ylimääräisiä matkakuluja
Matkustaa edullisemmin voi myös useilla eri täsmävinkeillä. Tässä muutamia, kuinka välttää piilokuluja ja karsia ylimääräisistä matkakustannuksista:
- Matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla ja vältä kalliit matkatavaramaksut.
- Tarkista, ettei lentolippuusi tai majapaikkaasi sisälly ylimääräisiä palveluita varausvaiheessa.
- Ota käyttöön luottokortti, joka ei peri nostokuluja automaateista ja vältä kalliit valuutanvaihtopalkkiot.
- Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle, laita puhelimesta suomalaisen liittymän mobiilidata pois päältä ja suosi ilmaisia wifi-verkkoja. Voit myös vertailla edullisia paikallisia sim-kortteja tai hankkia e-SIMin.
- Ota matkalle mukaan kestovesipullo. Varsinkin lentokentillä ja turistikohteissa pienetkin vesipullot voivat maksaa pitkän pennin. Täytä oma pullo ilmaisilla vesipisteillä jos hanavesi on juotavaa, tai osta kohteessa ollessa kerralla isompi vesikanisteri, josta voit täyttää oman pullosi.
- Vältä turhaa shoppailua erityisesti turistikatujen matkamuistomyymälöissä. Jos haluat jotakin ostaa, edullisimmat vaihtoehdot löytyvät useimmiten vaikkapa paikallismarkkinoilta. Muista tsekata kohteen tinkimiskulttuuri.
- Selvitä jo ennen reissua matkakohteen ravintoloiden ja palveluiden hintatasoa ja arkipäivän elämiskustannuksia edes suuntaa-antavasti. Näin et kohteessa ollessa sorru maksamaan turhia lisämaksuja. Googlaa esim. ”travel costs in…” tai ”travel daily budget in…” (jatka lausetta matkakohteesi nimellä).
10. Hyödynnä cashback- ja kanta-asiakasohjelmat
Useat matkayhtiöt ja luottokorttiohjelmat tarjoavat kanta-asiakaspisteitä ja cashback-etuja, joita voit hyödyntää matkakuluissasi. Rekisteröidy maksuttomiin kanta-asiakasohjelmiin ja kerää pisteitä tulevia matkoja varten. Tällä tavoin jokin tuleva matkasi voi olla ilmainen!
Tsekkaa Suomesta operoivien yhtiöiden kanta-asiakasohjelmat, kuten esimerkiksi Finnair Plus, Norwegian Reward ja Turkish Airlines Miles&Smiles. Kannattaa myös vertailla eri lentoyhtiöalliansseja ja keskittää omat matkat mieluiten yhden alle. Kolme suurinta allianssia ovat Star Alliance, SkyTeam ja Oneworld.
Näillä vinkeillä voit takuulla matkustaa edullisemmin kuin etukäteen olit ehkä ajatellutkaan!
No Comments