Menu
Matkavinkit

Miten valmistaudun matkalle?

Vähän ennen Intian matkalle lähtöäni sain kysymyksen – miten valmistaudun matkalla, erityisesti näillä vähän tavallisesta viikonloppumatkasta poikkeaville seikkailuille. Hämmentyneenä kysymyksestä, jouduin ensialkuun toteamaan, että nähtävästi matkalle lähdöstä oli alkanut jo tulla minulle sen verran rutiinia, että jouduin oikeasti miettimään, mitä matkalle lähteminen kaukaisiin ja erikoisiin kohteisiin lopulta vaatiikaan. Tästä kysymyksestä ja vastaukseni puutteesta johtuen päätinkin nyt kirjoitella ylös, miten valmistaudun matkalle:

Matkaa varatessa

Siinä vaiheessa kun olen juuri klikkaamassa lentolippuja ostoskoriin, on kyseessä sitten hetken huuma tai ei, pyrin pitämään mielessä muutaman asian ennen kuin vahvistan varaukseni:

Viisumi

Riippuen matkakohteesta sekä matkan pituudesta, reissuun saattaa tarvita mukaan viisumin. Ennen lentolippujen varaamista onkin hyvä tsekata, tarvitaanko viisumia, ja jos, millainen prosessi kyseessä onkaan. Joihinkin kohteisiin viisumin saa esim. rahaa vastaan lentokentältä vain sinne saapuessa, joissakin maissa edes ennen lennollekaan pääsyä saattaa takana olla pitkä ja hikinen viisuminhakuprosessi, joka voi sisältää lukuisia lomakkeita ja jopa suurlähetystössä käyntiä. Eikä kannata unohtaa sitä, että ihan muutaman päivän varoitusajalla viisumia välttämättä saa.

Tsekkaa: Googlaa esimerkiksi maan suurlähetystön nettisivut tai maan hallituksen viralliset sivustot. Tarvittaessa epäselvissä tilanteissa ole heihin suoraan yhteydessä.

Matkustustiedote

Ennen lentolippujen tai seikkailumatkan bookkaamista, kannattaa myös päästä kartalle matkakohteen tämän hetkisestä tilanteesta. Oli kyseessä sitten maan poliittinen tilanne tai sääolosuhteet, on matkailijana hyvä miettiä jo ennen matkaa, onko matkakohde turvallinen vierailulle. Esimerkiksi yli pyyhkäissyt hurrikaani tai maanjäristyksen aiheuttama mutavyöry voi muuttaa matkustusolosuhteita hurjasti, puhumattakaan käynnissä olevista tai pinnan alla kytevistä poliittisista jännitteistä. Myös pienemmät sääilmiöt, kuten pelkkä sadekausi, voi tehdä matkan teosta haastavampaa, joten myös ihan perusinfo matkakohteesta on hyvä taustatieto matkan suunnitteluun.

Tsekkaa: Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista selviää aina ajankohtaisin tieto matkakohteen tilanteesta. Lisäksi kannattaa seurata kansainvälisiä ja maan omia uutisia.

Rokotteet

Mitä erikoisempi kohde on kyseessä (varsinkin uudella mantereella), kannattaa hyvissä ajoin tsekata mahdolliset tarvittavat rokotteet, sillä jos taustalla ei ole montaa piikityskertaa, voi rokotteiden ottaminen viedä aikaa muutamasta viikosta useampaan kuukauteen rokotetehosteiden vuoksi. Keskustelupalstojen sijaan kannattaa rokotusasioissa kääntyä aina terveydenhoitohenkilökunnan puoleen, sillä useampiin kohteisiin rokotussuositus voi määräytyä henkilökohtaisen riskiarvion perusteella. Muistathan myös pitää rokotuskorttisi kokoajan ajantasalla!

Tsekkaa: Rokote.fi -sivusto on paras lähde aloittaa tarvittavien rokotteiden kartoitus

Kun matka varattu

Jes, kaikki ylläolevat kohdat näyttävät vihreää valoa ja pääset varaamaan matkan! Mutta mitäs sitten?

Terveys

Vaikka rokotteita kyseessä olevaan kohteeseen ei välttämättä tarvitsisikaan, on hyvä ennen matkaa tsekata, asettaako kyseessä oleva matkakohde jotain muita erityisiä ehtoja reissuun oman terveyden kannalta. Näitä voivat olla esimerkiksi trooppisten aluiden ötökkävaarat tai sitten vaikkapa korkealla vuoristossa sijaitsevien kohteiden ohut ilmanala. Puhumattakaan seikkailumatkoihin sisältyvistä aktiviteetteistä. Jos on yhtään epävarma olo, kannattaa kaikesta matkaan liittyvistä terveysasioista käydä juttelemassa oman lääkärin tai matkailuun erikoistuneen lääkärin luona. Täsmälääkkeiden lisäksi kannattaa muistaa hankkia matkalle mukaan myös sopiva määrä omia, normiarjessakin käytössä olevia reseptilääkkeitä.

Tsekkaa: Omalääkäri tai matkailuun erikoistunut lääkäri

Vakuutus

Mitä erikoisempi matkakohde, sen tärkeämpää tarkistaa oman matkavakuutuksen voimassaolo. Ei pelkästään sen voimassaoloaikaa vaan myös missä kaikkialla ja ennen kaikkea missä tilanteissa vakuutus on voimassa. Matkavakuutus ei nimittäin korvaa läheskään kaikkia outoja tilanteita maailmalla, ja tähän luokkaan saatetaan laskea esim. trooppisen ötökän pisto, tietty matkakohde tai hieman erikoisempi urheilulaji. Ennen maailmanympärimatkaani luinkin vakuutusehtoja huolella läpi, ja pari kertaa soittelin vakuutusyhtiööni kysyäkseni lisätietoja esimerkiksi tapauksesta, jossa vakuutus ei korvaa valtameren yli veneellä siirtymistä tai sademetsässä samoilua. Lopulta selvisi, että maailmanympärimatkaani liittyvät vastaavat tilanteet sisältyivätkin korvauksen piiriin.

Tsekkaa: Vakuutusyhtiösi vakuutusehdot ja epäselvissä tapauksissa soitto vakuutusyhtiöön.

Raha

Matkalle lähtiessä kannattaa tarkistaa omien luottokorttien tilanne, eli kuinka kauan ne ovat voimassa ja onko korttiasetuksissa jotain erityisrajoituksia (esim. missä maissa toimii, mikä on nostoraja per päivä jne). Itse otan matkoille aina mukaan 2-3 eri luottokorttia, sillä koskaan ei tiedä mitä matkalla voi käydä. Lisäksi ennen matkaa kannattaa perehtyä paikalliseen valuuttakurssiin sekä toimitaanko maassa enemmän käteisellä vai kortilla. Tippauskulttuuria unohtamatta. Nykyisin en useinkaan vaihda paikallista valuuttaa ennen matkaa vaan hoidan sen pankkiautomaatista kohteeseen saapuessani.

Tsekkaa: Luotto- ja pankkikorttiesi käyttöehdot

Pakkauslista

Joihinkin kohteisiin ja varsinkin aktiviteettejä sisältäville seikkailuille kannattaa ennen matkaa laatia lista mukaan tarvittavista tavaroista. Esimerkiksi naisena kannattaa huomiota erityisesti kiinnittää pukeutumiseen ja sen mahdolliseen peittävyyteen pakkauslistaa suunnitellessa. Lisäksi joissakin tapauksissa voi olla parasta hankkia jo Suomesta käsin tietyt erikoisvarusteet. Esimerkiksi Ugandan ja Ruandan gorillavaelluksella yksi tärkeimpiä välineitä oli kestävät puutarhahanskat ja useammassa kohteessa sähkökatkon aikaan otsalamppu. Näitä ei välttämättä olisi kohteesta ainakaan kovin helposti löytynyt.

Tsekkaa: Matkaoppaiden sekä reissujärjestäjien tarjoamat valmiit pakkauslistat ja lisäksi esim. kyseisessä kohteissa vierailleiden blogipostaukset. 

Matkalle lähtiessä

Lentotiedot

Juuri ennen matkalle lähtöä pyrin tekemään lennolle online-sisäänkirjautumisen hyvissä ajoin, jotta voin valita itselleni sopivimman istumapaikan. Samalla tsekkaan mahdolliset muuttuneet lentotiedot (kuten lähtöaika, portti jne) sekä matkatavaroiden painorajan.

Matkustusilmoitus

Mitä erikoisempi kohde, sitä suuremmalla varmuudella täytän Ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jotta katastrofitilanteessa saan mahdollisemman nopeasti tiedon, kuinka toimia.

Tarvittavat asiakirjat

Ennen lentokentälle suuntaamista tsekkaan, että tarvittavat asiakirjat, kuten passi, viisumi, lentoliput ja majapaikkavaraukset ovat mukanani. Osassa kohteissa kelpaa kännykän näyttö, osassa suositaan edelleenkin printtipaperia.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  21.9.2018 at 10:32

  Hyvä vinkkilista! 🙂 Aika samoilla mennään täälläkin. Tosin matkustusilmoitusta teen kamalan harvoin, oikeastaan vain silloin jos kohteessa on levottomuuksia tai suuri luonnonkatastrofien riski kuten taifuunit, hurrikaanit, maanjäristykset jne. Ja paikallisesta valuutasta mulla on jäänyt sellainen tapa, että usein jos mahdollista, pyrin vaihtamaan ihan jollain muutamalla kymmenellä eurolla paikallista valuuttaa etukäteen sitä varten, että jos sattuu olemaan kohteeseen saapumishetkellä vaikka todella väsynyt tai muuta kriisiä pukkaa, niin ei tarvitse etsiä automaattia tai kysellä, että toimiiko kortti, vaan pääsee heti johonkin kulkuneuvoon, majoitukseen ja syömään. Tosin moneen maahan ei Suomessa pysty edes vaihtamaan paikallista valuuttaa, ja toisaalta kortti käy lähes kaikkialla, minne sivistys vain ulottuu.
  Ja oon kyllä saman huomannut, että reissuihin valmistautuu nykyään kovin rutiinilla, ja mulla se on mennyt siihen pisteeseen, että koska esimerkiksi pakkausstressi ja muut jutut loistavat poissaolollaan aina edeltävään iltaan asti, saatan unohdella tärkeitäkin asioita tai huomata pari tuntia ennen lentoa, että jaa, kaikki urheilutrikoot/farkut/mekot tms on likaisena pyykkikopassa. 😀 Oon aina vannonut, että mä oon ihminen, joka ei voisi koskaan unohtaa vaikkapa passia kotiin, mutta nykyään en allekirjoita tuota lausumaa enää niin sataprosenttisesti. 😀
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:00

   No näinhän se taitaa olla, että omat rutiinit näihinkin hommiin muodostuu ja tuo pakkaamisen jättäminen viime tippaan on kyllä itsellenikin tuttua, ja sitä joka kerta kiroan. 😀

   Reply
 • Karri
  22.9.2018 at 12:33

  Oikein hyödyllinen bloggaus ? Seivaan tämän ihan talteen, vaikka olenkin kyllä huomioinut matkalle lähdössä nämä seikat. ??‍♂️ Mutta tämä postaus kertoo huomioitavista vähän seikkaperäisemmin.
  Itsekään en mielelläni ota matkalle megeen merkittävää määrää käteistä, vaan nostan sitten matkakohteessa pankkiautomaatista. Näin jos pankki- tai luottokortti ei tunnu toimivan maksuvälineenä. ?
  Matkalle tarvittavat asiakirjat tarkistan 2-4 krt ennen matkalle lähtöä & vielä nopsaa matkalle lähtiessä. Isoin neuroosi matkalle lähtiessä on just asiakirjat & varmaan aiheestakin??
  Matkallelähtöön tarvii todellakin valmistautua, mutta se on aivan varmasti sen arvoista! Sitä tahtoo nähä kovasti uusii mestoja & kokea matkailun nautinto ? ?

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:01

   Mukava kuulla, että tästä listauksesta on hyötyä muillekin. 🙂 Ja hahha, tuo asiakirjojen tsekkaus kyllä kannattaa – itsellänikin on välillä pakkomielteenä tarkistaa lentolippu ja lentoaikataulu moneen kertaan, ja sitten heti perään unohdan taas monelta pitikään olla lennolla. 😀

   Reply
 • Jenna
  14.10.2018 at 12:40

  Moikka! Hyvä postaus ja vaikka itsellenikin aika tuttuja juttuja niin oikein näppärä kooste 🙂 sellainen tuli mieleen, että kun itsekin oon ennen aina tsekannut rokotteita juurikin rokote.fi-sivustolta, niin oon viimeaikoina oppinut, että esim. THL:n matkailijan terveysopas ja brittisivusto Fitfortravel ovat ehkäpä vielä kaupallista rokote.fi:täkin parempia tuohon 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   7.11.2018 at 18:36

   Itselleni jotenkin tuo rokote.fi on ollut jotenkin helppo tapa nopeasti tsekata rokotetarpeet, vaikkakin aina sen jälkeen konsultoin omaa terveydenhoitajaa/lääkäriä myös siitä, tarvitsenko milloin seuraavia tehosterokotteita. THL:n sivuja on tullut joskus erityistapauksissa kurkittua, tuo Fitfortravel onkin minulle aivan uusi.

   Reply
 • Karita
  26.5.2019 at 20:56

  Hei! Mietin minkä merkkisiä nuo pakkauskuutiosi ovat ja mistä hankit ne? Olen etsiskellyt sopivia jo jonkun aikaa ja nämä näyttävät juuri sellaisilta mitkä haluaisin 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   27.5.2019 at 08:25

   Nämä on ostettu Stadiumista, joten kannattaa käydä kurkkaamassa sieltä, jos vielä löytyisi vastaavia. 🙂

   Reply

Leave a Reply